Forum PCLab.pl: problem z dyskiem HDD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z dyskiem HDD Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 30 Listopad 2019 - 12:21

Witajcie,
od nie udanego eksperymentu z StoreMI mam jakiś problem z dyskiem HDD.
Wczoraj zrobiłem format obu dysków i zainstalowałem nowego windowsa 10.
co pare minut od rozpoczęcia pobierania czy to przez Origin czy uTorrent wyskakuje błąd.
W uTorrent jest to "error- Device is not ready (WriteToDisk)
W Originie jest to "Origin is not able to download Mirror's Edge™ Catalyst to P:\gry\Mirrors Edge Catalyst\Data\Win32\gameconfigurations\cityglobalinstallpackage\cas_01.cas_DiP_STAGED.

Please check that the location is available or cancel and restart the download to another location."

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi to naprawić?
Dodam, że rockstar launcher nie ma problemu z ściąganiem RDR2 i nie wywala żadnego błędu.

Update:
"A TierDrive has been removed from the system" to jest komunikat z StoreMI który wyskakuje od czasu do czasu i wygląda, ze jest ściśle związany z moim problemem

Ten post był edytowany przez Perun89 dnia: 30 Listopad 2019 - 12:37


#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1551
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 30 Listopad 2019 - 14:32

Odinstalować crapware od AMD.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 30 Listopad 2019 - 17:37

W poniedziałek sprawdzę czy to wystarczyło.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 02 Grudzień 2019 - 15:51

Niestety nie pomogło, błąd wywala w momentach losowych i rzadziej niż z StoreMI.
Kiedy to się dzieje ewidentnie słyszę jak by dysk coś przełączał, słychać dźwięk jak by wyłaczał się na pół sekundy, w tym momencie wywala błąd.

Proszę o pomoc.

Ten post był edytowany przez Perun89 dnia: 02 Grudzień 2019 - 19:39


#5 Użytkownik jest niedostępny   mirek190 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 01:05

... chyba dzisiejsze dyski HDD to coraz wiekszy crap...tak jak pod koniec ery dyskietek 3.5 cala.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20216
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 03 Grudzień 2019 - 09:06

Spróbuj przełączyć na inną wtyczkę zasilania.
Pokaż zrzut ekranu z Crystal Disk Info,

#7 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 03 Grudzień 2019 - 11:59

https://ibb.co/94KPWTt

screeny z HD tune i Crystal Disk.

Przepięcie nic nie dało :(

Ten post był edytowany przez Perun89 dnia: 03 Grudzień 2019 - 12:02


#8 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 03 Grudzień 2019 - 13:48

Wyglada mi jak na problemy z kablem SATA lub samym gniazdem na plycie glownej.
Sprobuj uzyc innego kabla oraz innego gniazda. SATA jest hotswap, wiec mozliwe ze dysk sie odpina w trakcie dzialania.

Ze SMART wynika, ze dysk jest w swietnej kondycji.

Ten post był edytowany przez winuser_pl dnia: 03 Grudzień 2019 - 13:48


#9 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20216
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 03 Grudzień 2019 - 20:49

Mi się nie podoba bardzo niska wartość C3 (kolumny crrent i worst). Normalnie tak niskie liczby świadczyłyby o poważnych problemach.
Z drugiej strony z doświadczenia, to jeżeli wartości raw 01 i C3 są równe, to zwykle wszystko było ok :hmm:

Zmienić kabelek i port na płycie nie zawadzi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 03 Grudzień 2019 - 22:43

Nie zaszkodzi spróbować

#11 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 04 Grudzień 2019 - 10:42

Zobacz postBono[UG], o 03 Grudzień 2019 - 20:49, napisał(a):

Z drugiej strony z doświadczenia, to jeżeli wartości raw 01 i C3 są równe, to zwykle wszystko było ok :hmm:

Też tak mam na dysku ST3500418AS, który (przynajmniej na razie) działa bez problemu jako systemowy (31407 godzin przebiegu według CDI).

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 04 Grudzień 2019 - 10:48


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych