Forum PCLab.pl: Nowy monitor i stara karta graficzna... - Czy to ma sens? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy monitor i stara karta graficzna... - Czy to ma sens?

#1 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 17:18

Panowie mam starego kompa i starą kartę graficzną, której nie wymieniałem, bo wciąż mi wystarcza, ale za 2 lata pewnie już będą zmuszony do wymiany bebechów. Mowa tu o karcie ASUS GeForce GTX 580 Direct CuII. Z tą karta będę się jeszcze przyjaźnił przez jakieś 2lata. Obecnie nie jestem zainteresowany w ogóle zmianą kompa (wspominam o tym, bo mogą pojawić się posty proponujące wymianę kompa, a nie monitora :) Poniżej przedstawiam kilka niezbędnych danych, a linku pod nimi jest więcej, gdyby coś...


Rozdzielczość i wyjścia:

Maks. rozdzielczość : 2048x1536
Maks. rozdzielczość DVI : 2560x1600 (pytanie czy na DP też będzie taka?)
Wyjście monitorowe : Tak x 1 (przez adapter DVI do D-Sub x 1)
Wyjście DVI : Tak x 2 (DVI-I)
Wyjście HDMI : Tak x 1
Display Port : Tak x 1 (standardowy DP)

https://www.asus.com...specifications/

I teraz tak... Zaczyna mi się już klarować sytuacja odnośnie monitora i mam na oku Philips X Line 349X7FJEW/00. To mało istotne, ale istotne jest to, że ich rozdzielczość jest 3440 x 1440, i mając w/w kartę grafiki chciałbym korzystać z monitora w rozdzielczośći 2560x1080 (karta więcej nie wydoli z siebie) przez DP lub ewentualnie DVI, a jak przyjdzie czas na nową grafiką to dopiero wtedy korzystać na maxa na DP. Czy w mniejszej rozdzielczości, niż możliwości monitora stracę na jakości obrazu? Czy będzie to normalnie wszystko ładnie wyglądało, czy będzie się rzygać chciało? Czy ma sens kupno takiego monitora 3440x1440 czy może lepiej szukać monitora 2560x1080 bo lepsza jakość będzie na mniejszej rozdzielczości? Pytam, bo cena i tak będzie ta sama czyli lekko pond 2k za monitor.

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 17:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:23

Panowie, nie widzę tutaj żadnych odpowiedzi od was i nie wiem co robić i na jaki monitor się nastawiać?

#3 Użytkownik jest niedostępny   ditmd 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 881
  • Dołączył: So, 12 Lut 11

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:35

2560x1080 bedzie wygladac jak syf, zablurowane i brzydkie, chyba ze wyposrodkujesz i bedziesz uzywal z pasami po wszystkich stronach,, imo nie ma sensu, lepiej sie wstrzymac i dolozyc do karty ktora obsluzy natywne 3440x1440.

#4 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:41

No sytuacja tak wygląda, ze mam kompa z 2011r. Wymiana samej karty nie ma sensu, więc trzeba zmienić całego kompa, a to już są zbyt poważne koszty (około 8k z monitorem).

Mówisz, że 2560x1080 będzie wyglądać jak syf, ale czy mówisz o ogólnie o tej rozdzielczości na monitorze 34", czy mówisz o monitorze z rozdzielczością 3444x1444 ustawionym na 2560x1080?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20216
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:46

Generalnie jakakolwiek rozdzielczość inna niż natywna dla monitora wygląda źle. Mogą mieć miejsce wyjątki w sytuacjach, gdy natywna jest wielokrotnością sygnału.

Tylko czy faktycznie karta po DP nie obsłuży tej rozdzielczości - w sensie, ktoś podłączał i faktycznie nie działa?
Czy po prostu takie wartości są w specyfikacji, bo gdy ją pisano to w detalu o większe rozdzielczości było ciężko? ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:54

Nie nikt, tego nie podłączał w takiej rozdzielczości i niestety nie mam jak tego sprawdzić, bo nie mam takiego monitora (Obecny to HP2309m). To tak wynika z danych producenta... Wątpię aby je zaniżył (wszystko zawsze zawyżają), a po za tym rok 2011 czy nawet 2010 kiedy to była premiera tej karty, to nie były lata kiedy były takie monitory, więc nie wierzę, aby moja karta obsłużyła taką rozdzielczość (3444x1444). Da się to jakoś sprawdzić?

PS: To i tak cud że przypadkiem mam port DP. Nie wszystkie firmy dawały ten port w GTX580. Asus akurat ten port zrobił.

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 18:59


#7 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2328
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:55

Niektórzy to mają serio dziwne problemy. JA osobiście ostatni raz kupowałem "kompa" jako całość od zera w 2000r, przez kolejne lata wymieniałem/modernizowałem tylko to, co potrzebowałem (nie wyłączając samej obudowy, czy samego zasilacza, a o karcie graficznej nie wspominając). Innymi słowy nie musisz kupować zaraz "całego kompa za 8000", możesz kupić samą, tylko i wyłącznie kartę graficzną i Ciebie nie ubędzie. No chyba, że nie potrafisz tego sobie sam złożyć/wymienić i nie potrafisz nawet zorganizować by Tobie w serwisie ktoś wymienił (czy kumpel prywatnie).

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 01 Grudzień 2019 - 18:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   ditmd 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 881
  • Dołączył: So, 12 Lut 11

Napisany 01 Grudzień 2019 - 18:57

Zobacz postreactorpcsu, o 01 Grudzień 2019 - 18:41, napisał(a):

No sytuacja tak wygląda, ze mam kompa z 2011r. Wymiana samej karty nie ma sensu, więc trzeba zmienić całego kompa, a to już są zbyt poważne koszty (około 8k z monitorem).

Mówisz, że 2560x1080 będzie wyglądać jak syf, ale czy mówisz o ogólnie o tej rozdzielczości na monitorze 34", czy mówisz o monitorze z rozdzielczością 3444x1444 ustawionym na 2560x1080?

Tu nie ma roznicy, ale mialem na mysli to drugie. Na twoim miejscu przeszedlbym sie do jakiegos sklepu/salonu i zobaczyl jak to wyglada na zywo, i czy ci to odpowiada.

#9 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 19:10

ditmd... Chciałem zobaczyć w ogóle na żywo taki monitor... (a aby był włączony to by było już cudnie), ale gdzie bym nie pojechał, to nie było takich monitorów w ogóle! Może gdzieś na magazynie, ale nie było takich wystawionych.
Kyle_PL... Oczywiście masz rację... Tylko kupować jakiegoś gniota? (za minimum pewnie 500zł, bo moja karta dziś warta 200zł) Co byś zaproponował ewentualnie do:

CPU: Intel i5 2500k
MOBO: Asrock Z68 Exttreme 4
RAM: Patriot Sector5 CL9 16GB RAM 1600Mhz DDR3 (4x4GB)
AC: Corsair CMPSU-650TXV2EU

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 19:12


#10 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 01 Grudzień 2019 - 19:13

Serio dobrze Ci radzą koledzy z wymianą też karty. Kupując monitor za ponad 2K PLN kup też tanią używaną kartę która obsłuży też jego natywną rozdzielczość. Ważne żeby była na gwarancji, coś w stlu GTX 1050/TI, RX 570 za 200-400PLN. Karta się napewno nie zmarnuje a pozbędziesz się problemu który masz teraz :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2328
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 01 Grudzień 2019 - 19:20

Zobacz postreactorpcsu, o 01 Grudzień 2019 - 19:10, napisał(a):

Co byś zaproponował ewentualnie do:
Nie wiem ile możesz wydać, ale sugerował bym zakup czegoś 2x szybszego niż masz obecnie - zdecydowanie poczujesz różnicę, szczególnie w wyższych rozdzielczościach (będzie po prostu 2x więcej fps na tym starym CPU).

#12 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 01 Grudzień 2019 - 19:24

Jeżeli karta jest wyposażona w port DP 1.2 to powinna bez problemu wyciągnąć nawet 4096x2160p 60Hz W teorii zatem 3440x1440 @100Hz powinno być w zasięgu ręki, jedynie żaden G-Sync ani Freesync nie będą działać, bo te wymagają portu DP 1.2a.

Po DVI ta karta też poleci wyżej, DVI Dual Link daje radę z 3840x2160p przy 30Hz, 2560x1600 przy 60Hz i 1920x1080 przy 120/144Hz.

EDIT: Informacje są sprzeczne, ale bezpieczniej założyć że karta jest wyposażona w port DP 1.1a w tym wypadku przepustowość ograniczona będzie do 2560x1440 85Hz bądź dowolnej innej która mieści się w zakresie pixel clock ~330-350 MHz.

Realistycznie można założyć że podana tabelka na stronie ma sens, za pomocą wszystkich dostępnych złącz (DP/HDMI/DVI) da się maksymalne osiągnąć:

2560x1440 85Hz
2560x1600 60Hz
3840x2160 30Hz

3440x1440 przy 60Hz teoretycznie może być możliwe do odpalenia na DP, uwzględniając polaryzację dla zmniejszonego wygaszania CVT, pixel clock w tym wypadku wynosi ~319 MHz.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 01 Grudzień 2019 - 19:43


#13 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 19:57

Kurde w sumie zainteresowałem się kartą, bo za nieduże pieniądze, można dużo zmienić (tak pokazują na YT - fpsy w grach) Pytanie czy mój komp jest w stanie wykorzystać kartę w 100%? Albo w ilu%? Mowa o GTX970 4GB, 1050TI 4GB, RX 480 8GB, 570 4GB.

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 20:04


#14 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 01 Grudzień 2019 - 20:07

W mojej opini wszytskie z tych kart nadają się do Twojego zestawu. Unikaj GTX 970 to już stara konstrukcja. RX 480 ciężko Ci będzie znaleźć na gwarancji, też już pare latek ma, jak już to jego refresh czyli RX 580.

#15 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 20:22

OK dzięki! :) To biorę pod uwagę tylko GTX1050TI 4GB lub AMD 570 4GB

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 20:23


#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 01 Grudzień 2019 - 20:23

Zobacz postreactorpcsu, o 01 Grudzień 2019 - 19:57, napisał(a):

Kurde w sumie zainteresowałem się kartą, bo za nieduże pieniądze, można dużo zmienić (tak pokazują na YT - fpsy w grach) Pytanie czy mój komp jest w stanie wykorzystać kartę w 100%? Albo w ilu%? Mowa o GTX970 4GB, 1050TI 4GB, RX 480 8GB, 570 4GB.


RX'a 570 możesz spokojnie władować do i5 2500k, dobrze było by tez podkręcić ten procesor, wtedy będzie całkiem przyzwoicie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 20:26

Podkręcić procka żaden problem, bo chłodzenie ma potęzne, tylko ja się już na tym średnio znam :P. Chłodzienie to Thermalright Silver Arrow Multiplatform Cooler i ma się bdb. 10lat prawie kreci i nic go nie słychać, a buda to CoolerMaster HAF932 RC-932-KKN5-GP

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 20:27


#18 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 21:12

Ewentualnie co zaproponujecie do 500zł z używek i nówkek?

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 21:13


#19 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20216
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Grudzień 2019 - 21:19

...a może by tak kupić kartę dopiero gdy faktycznie okaże się, że za nic w świecie po displayporcie nie da rady puścić natywnej?

#20 Użytkownik jest niedostępny   reactorpcsu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 01 Grudzień 2019 - 21:38

Właśnie się nad tym zastanawiam, tylko gdyby to wszystko kupił na allegro (na raty) to można przecież też wziąć na raty kartę graficzną używaną ;) Czyli fajny sprzęt będzie w efekcie końcowym a nie odczuje tego finansowo i będą względnie niskie raty gdybym tak wziął na 10 albo nawet 20. Tak wiec... Rozważam poważnie kartę mimo wszystko, bo naoglądałem się filmów jak działają gry na moim cpu z daną kartą graficzną i oczom nie więżę... Można spokojnie uzyskać 2x więcej klatek, wymieniając sama grafikę! :) W końcu święta zaraz będą i trzeba monitor na mikołaja a grafikę na gwiazdkę sobie sprawić ;] Jeszcze słuchawki Arctis 5 ;P

Jaką ewentualnie kartę można by było kupić aby ten sprzęt w 100% wykorzystać? Wydaje mi się że radeona RX580, a może coś ciut droższego co w pełni wykorzystam? Czy może nawet tego rx 580 nie będę w stanie wykorzystać?

Ten post był edytowany przez reactorpcsu dnia: 01 Grudzień 2019 - 21:44


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych