Forum PCLab.pl: Ps4 pro i instalowanie aktualizacji gier bez aktualizowania konsoli - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ps4 pro i instalowanie aktualizacji gier bez aktualizowania konsoli Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 02 Grudzień 2019 - 21:46

Witam

Kupilem wlasnie ps4 pro wraz z paroma grami i domyslam sie, ze zeby skorzystac z lepszej wydajnosci np killzone shadow fall (w koncu mam konsole w wersji pro) musze ja (gre) zaktualizowac. W ps3 aktualizowanie gier bylo niezalezne od aktualizacji konsoli (dlugo mialem fabryczna wersje, ale gry aktualizowalem - np taki killzone 2 po aktualizacji dostawal dokladniejsze sterowanie).
Czy w przypadku ps4 cos takiego jest mozliwe?

Ten post był edytowany przez karij dnia: 02 Grudzień 2019 - 21:48


#2 Użytkownik jest niedostępny   jacek2707 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 402
  • Dołączył: Pt, 22 Cze 07

Napisany 03 Grudzień 2019 - 09:52

A co stoi na przeszkodzie zeby zaktualizowac soft ?

#3 Użytkownik jest dostępny   Kszyrztow 

  • HAWP i RHCP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9967
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 03 Grudzień 2019 - 14:49

No właśnie, przecież update systemu to nic złego :hmm:

Chyba, że ograniczają Cię jakieś limity transmisji danych czy coś podobnego. Wtedy konsolę bierz pod pachę i idź do jakiegoś kumpla zassać trochę danych i tyle :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19143
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 03 Grudzień 2019 - 14:56

Jak te aktualizacje to 400mb.

#5 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16106
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 03 Grudzień 2019 - 16:47

Może nie chce aktualizować softu konsoli bo leci na piracie.

#6 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4424
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 03 Grudzień 2019 - 19:36

Zobacz postlukadd, o 03 Grudzień 2019 - 16:47, napisał(a):

Może nie chce aktualizować softu konsoli bo leci na piracie.

I jest podłączony do sieci? Odważny. Albo głupi :P

#7 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 03 Grudzień 2019 - 20:30

Konsola jest nowa, nawet jej jeszcze nie rozpakowalem, bo robie wlasnie na nia stojak.
Ale ktos sie orientuje jaka jest odpowiedz na tytulowe pytanie?


""Może nie chce aktualizować softu konsoli bo leci na piracie.""

Wystarczajacym powodem ku temu aby nie aktualizowac konsoli dla mnie jest to, ze nie lubie jak ktos gmera przy moim sprzecie, a ta aktualizacja wlasnie tym jest. Dodatkowo, jak cos pojdzie nie tak, to jak pisza na stronce "system moze zostac uszkodzony". Nie chcialbym tez aby z aktualizacja bylo jak z update'ami do windows 10 ze niektore cos psuja. No i ostatnie w istocie chcialbym miec zawsze mozliwosc przerobienia konsoli.

W kazdym razie rozumiem, ze do grania przez internet musze miec aktualna wersje oprogramowania konsoli - tak jak w przypadku ps3, ale co z tym patchowaniem gier?

Ten post był edytowany przez karij dnia: 03 Grudzień 2019 - 20:33


#8 Użytkownik jest niedostępny   bazyl74 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 18

Napisany 03 Grudzień 2019 - 21:00

nigdy tego nie używałem, ale wejdź na stronę

https://ps4database.io/search

ściągnij jakiegoś patcha i nagraj na odpowiednio sformatowanego pena i zobacz czy to zadziała

poza tym nie ma łatki dla pro dla killzona, jedynie możesz włączyć turbo mode w konsoli

#9 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 189
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 04 Grudzień 2019 - 16:41

Zobacz postkarij, o 03 Grudzień 2019 - 20:30, napisał(a):

Konsola jest nowa, nawet jej jeszcze nie rozpakowalem, bo robie wlasnie na nia stojak.
Ale ktos sie orientuje jaka jest odpowiedz na tytulowe pytanie?


""Może nie chce aktualizować softu konsoli bo leci na piracie.""

Wystarczajacym powodem ku temu aby nie aktualizowac konsoli dla mnie jest to, ze nie lubie jak ktos gmera przy moim sprzecie, a ta aktualizacja wlasnie tym jest. Dodatkowo, jak cos pojdzie nie tak, to jak pisza na stronce "system moze zostac uszkodzony". Nie chcialbym tez aby z aktualizacja bylo jak z update'ami do windows 10 ze niektore cos psuja. No i ostatnie w istocie chcialbym miec zawsze mozliwosc przerobienia konsoli.

W kazdym razie rozumiem, ze do grania przez internet musze miec aktualna wersje oprogramowania konsoli - tak jak w przypadku ps3, ale co z tym patchowaniem gier?

przeciez to nie gmera ci sąsiad tylo ten kto i tak gmeral przed zakupem konsoli zebys mogl grac

#10 Użytkownik jest niedostępny   kanon7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3252
  • Dołączył: So, 02 Lut 08

Napisany 04 Grudzień 2019 - 18:07

@karij,
Podaj jaka masz wersję systemu na konsoli?
PS. Ustawienia - > Informacje o systemie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   PHYSXftw 

  • Obrońca "kąsol"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4071
  • Dołączył: Wed, 07 Lip 10

Napisany 05 Grudzień 2019 - 21:45

nie da się. Musisz zaktualizować soft.

#12 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 05 Grudzień 2019 - 22:35

Zapewne i tak bede mial poki co najnowsza wersje bo konsola nowka, ale to jutro zobacze(poki co testuje stojak na konsole i nowy kabel na ps3).
A chociaz bede mogl wykorzystac wieksza wydajnosc ps4 pro (wole wiecej klatek w fullhd niz 4k, ktorego i tak nie mam na czym odpalic) na tym killzonie shadowfall korzystajac jedynie z plytki, czy tez sie nie obejdzie bez patcha?

Ten post był edytowany przez karij dnia: 05 Grudzień 2019 - 22:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5276
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 10 Grudzień 2019 - 15:09

Zobacz postkarij, o 05 Grudzień 2019 - 22:35, napisał(a):

Zapewne i tak bede mial poki co najnowsza wersje bo konsola nowka, ale to jutro zobacze(poki co testuje stojak na konsole i nowy kabel na ps3).
A chociaz bede mogl wykorzystac wieksza wydajnosc ps4 pro (wole wiecej klatek w fullhd niz 4k, ktorego i tak nie mam na czym odpalic) na tym killzonie shadowfall korzystajac jedynie z plytki, czy tez sie nie obejdzie bez patcha?

Zależy od rewizji konsoli. Jak masz sprzęt, który rok leżał na półce to nie będzie miał łatki z wczoraj, tylko o rok starszą. W takim układzie nawet odwiedzanie psstore nie będzie możliwe. konsola na dzień dobry wypluje Ci konieczność updateu. W ogóle głupi pomysł z nieaktualizowaniem sprzętu i jeszcze Twoje wytlumaczenia o grzebaniu - to siedź sobie na wersji z premiery, może bez obsługi turbo albo z jakimś expolitem, który był już załatany ale Ty przez 'przezorność' nie zamierzasz aktualizować. Podaj jeszcze dane z karty, tak dla bezpieczeństwa.


Głupota i typowy przejaw januszowania - a sobie zostawię na JB, może się przyda :E

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 10 Grudzień 2019 - 15:11


#14 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Grudzień 2019 - 22:51

Dobra odpalilem w koncu konsole i mam wersje oprogramowania 6.70.

Z problemow , bo niestety sa pewne problemy, to:

1 Gralem w kolekcje uncharted , dokladnie w pierwsza czesc i na poczatku na lodce gra sie zawiesila kod bledu CE-34878-0
2 Dzwiek ustawiony identycznie jak na ps3 czyli dolby digital 5,1 brzmi wedlug mnie wyraznie gorzej
3 Obraz jest za jasny, na ps3 na demku uncharteda jedynki nie bylo takiego problemu
4 Z konsoli niestety troszke smierdzi
5 konsola ma chyba krzywe nozki bo sie gibie lekko, watpie by to byla wina stojaka.

Teraz pytanie co robic aby zlikwidowac czesc z tych problemow

Ten post był edytowany przez karij dnia: 12 Grudzień 2019 - 23:01


#15 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5276
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Grudzień 2019 - 23:10

Zobacz postkarij, o 12 Grudzień 2019 - 22:51, napisał(a):

Dobra odpalilem w koncu konsole i mam wersje oprogramowania 6.70.

Z problemow , bo niestety sa pewne problemy, to:

1 Gralem w kolekcje uncharted , dokladnie w pierwsza czesc i na poczatku na lodce gra sie zawiesila kod bledu CE-34878-0
2 Dzwiek ustawiony identycznie jak na ps3 czyli dolby digital 5,1 brzmi wedlug mnie wyraznie gorzej
3 Obraz jest za jasny, na ps3 na demku uncharteda jedynki nie bylo takiego problemu
4 Z konsoli niestety troszke smierdzi
5 konsola ma chyba krzywe nozki bo sie gibie lekko, watpie by to byla wina stojaka.

Teraz pytanie co robic aby zlikwidowac czesc z tych problemow

1) Normalka, pojawia się randomowo przy okazji różnych gier i na różnych rewizjach. Czasem pomaga przebudowa bazy danych, czasem po update przechodzi.
2) Inny dekoder dźwięku, czy lepiej czy gorzej kwestia gustu, ja róznic nie zauważyłem u siebie
3) :E to ściemnij
4) legendarna jakość wykonania :D Azazell by się oczywiście spinał, a ja nadal usilnie uważam, że jakość wykonania konsol od SONY po ps3 fat leci tylko na pysk. Epickich rozmiarów klęska zaczęła się od resetującego sprzęt przycisku power w ps4 fat, później było tylko gorzej
5) patrz wyżej.


Obecnie ps4 powinna hulać na 7.01 więc może stąd błąd ce-37xxx. Zrób update.

#16 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 13 Grudzień 2019 - 01:14

dziekuje za odp.

Ale przez automatyczna aktualizacje konsola mi nie wyszuka zadnej bety?
Nie chcialbym bety tylko juz przetestowane pliki.

Co do jasnosci monitora to do tej pory byla dla mnie idealna na pc, na ps3.
Tutaj wedlug mnie nawet na ekranie uruchamiania ps4 czyli jak sie logo pojawia, to jest za jasno, a tlo niby ma byc czarne. Nie bedzie gdzies zadnej opcji tyczacej sie jasnosci, czy kontrastu w opcjach systemowych?

Sprostuje jednak ze akurat demko uncharteda 1 na ps3 moze i bylo jasne, ale reszta gier nie wzbudzila u mnie takich podejrzen.

Tutaj na ps4 to sie to po prostu w oczy rzuca, przynajmniej na ucnhartedzie 1 z kolekcji, jutro sprawdze pare innych gier.

Jesli idzie o dzwiek to moze po prostu jest troszke ciszej, zobaczymy co bedzie dalej i na innych grach, ale ten obraz wypadalo by poprawic.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 13 Grudzień 2019 - 01:15


#17 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 14 Grudzień 2019 - 22:00

Dobra jesli idzie o jasnosc, to udalo sie ja zmniejszyc poprzez ustawienie pelnego zakresu rgb zamiast ograniczonego w opcjach ekranu w menu ps4. Przynajmniej tak mi sie wydaje.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 14 Grudzień 2019 - 22:01


#18 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4424
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 15 Grudzień 2019 - 23:40

Zobacz postkarij, o 13 Grudzień 2019 - 01:14, napisał(a):

dziekuje za odp.

Ale przez automatyczna aktualizacje konsola mi nie wyszuka zadnej bety?
Nie chcialbym bety tylko juz przetestowane pliki.


Do bety trzeba się samodzielnie zapisać. Domyślnie zawsze będziesz miał instalowany już sprawdzony soft.

#19 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 184
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 17 Styczeń 2020 - 23:38

DObra zaktualizowalem konsole do 7.02.

I tu pierwsze pytanie, czy ktos wie co w praktyce oznacza "zlowrogie" poprawienie wydajnosci systemu ktore miala dac ta lata?

Druga rzecz: moze tak bylo wczesniej, ale teraz na spaczowanym killzonie shadowfall w ustawieniu turbo, gdy wchodzi sie/ wychodzi z menu w trakcie gry, to slychac pykniecie w glosnikach. Czasem te pyknie w stanie niewazkosci w etapie 3. Mozliwe, ze tak bylo wczesniej, bo malo gralem w shadowfalla w wersji 1.0 na nie zaktualizowanej konsoli.

Natomiast nowy problem to to, ze czasem wrogowie traca oznaczenie (widac ich przez sciany a nagle znikaja). Wczesniej jakos to sie nie zdarzalo (a przynajmniej nic takiego nie pamietam), moze tak ma byc, ktos sie orientuje?

Ten post był edytowany przez karij dnia: 18 Styczeń 2020 - 00:11


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych