Forum PCLab.pl: i9-9900KS limituję na płycie Z370 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i9-9900KS limituję na płycie Z370

#1 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:06

Witam, jak w temacie
Dzisiaj zamontowany procesor i9-9900KS zrzuca sobie takty z 5,0GHz do 4,70GHz przy rożnych obciążeniach,


próbowałem w biosie ustawić ręcznie mnożnik na 5,0GHz, i tak zrzuca sobie na 4,7Ghz...
co ciekawe gdy ustawiłem na 5,1GHz, zaczoł zrzucać zegary na 4,8GHz (lol) o co tu chodzi?!


oczywiście power limity w biosie ustawiłem na maxa, płyta to ASRock Z370 Taichi (najnowszy bios 4,20)
chłodzenie custom LC z monoblokiem, zasilacz Seasonic Prime Titanium 1000W, pamięci 2x8GB 3600MHz CL15.



Dodaj obrazek


Zapraszam do odpowiedzi:

Ten post był edytowany przez mutissj dnia: 02 Grudzień 2019 - 23:07


#2 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15509
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:17

Jak masz włączony Turbo Boost no to zrzuca. Bez OC masz 5.0 GHz dla obciążonego pojedynczego rdzenia, przy obciążeniu większej ilości rdzeni proc lata na 4.7 GHz lub mniej. Wyłącz Turbo, zrób OC i wtedy sprawdź.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:23

Dobra zaraz sprawdzę to,

Właśnie dziwne 9900K (bez S) robił 4,70 Ghz na wszystkich rdzeniach, a na pojedynczym 5,0GHz

a to jest 9900KS limitowa edycja która powinna mieć fabrycznie 5,0GHz na wszystkich rdzeniach,

Ten post był edytowany przez mutissj dnia: 02 Grudzień 2019 - 23:24


#4 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15509
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:28

Co do CPU - racja, ubzdurałem sobie, że chodzi o 9900KF.

To sprawdź jak jest po OC z wyłączonym Turbo i daj znać. Niemniej skoro to KS to faktycznie na Turbo powinien te 5.0 GHz trzymać. Jak z temperaturami?

#5 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:46

wyłączyłem turbo dalej trzyma uparcie 4,70GHz...

Temperatury zbyt optymistycznie nie są, jak na spore chłodzenie

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

zrobiłem test dodatkowo w Metro Exodus i przy tej grze proc nie może zdecydować 4,7GHz czy 5,0GHz... :hmm:


Ten post był edytowany przez mutissj dnia: 03 Grudzień 2019 - 00:39


#6 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 03 Grudzień 2019 - 00:58

Serio na custom LC i takie temperatury Dodaj obrazek Co tam siedzi 2x360 ? Panie monobloki są krzywe jak fabryka Intela w której powstaje IHS ...

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 03 Grudzień 2019 - 01:00


#7 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 02:21

@UP
przestań mi ubliżać, wiesz ile pracy i pieniędzy w te LC włożyłem?!


zainstalowane są 2x chłodnice 280mm,

wcześniej siedział tam skalpowany i7-8700K 5,0GHz (1.35V) robił max temperatury ~73'C

ALE, dzięki monoblocku sekcja VRM pracuję w okolicach 40'C, na radiatorach od płyty miała ~55'C.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 592
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 03 Grudzień 2019 - 04:50

40 czy 55 stopni to nadal daleko od 125. Wszystko poniżej 100 stopni na vrm jest akceptowalne i nie wpływa na jego wydajność, do tego na tej płycie vrm jest na tyle dobry, że doprowadzenie sekcji zasilania do niebezpiecznych temperatur jest pewnie niemożliwe nawet bez nawiewu. Swoją drogą zawsze mnie to fascynowało, słabe sekcje zasilania, które się grzeją mają jakieś mikro klocki z aluminium a rozbudowane 12-16 fazowe sekcje, które bez radiatorów pewnie utrzymały by akceptowalne temperatury mają wypasione, porządne chłodzenia z heatpaijpami.

Monoblok gorzej chłodzi procesor niż blok na sam cpu, nie ważne ile za niego zapłaciłeś. Do tego 9900ks mimo, że lutowany to nadal jakość tego luta jest sporo gorsza od liquid metalu przy delidzie. Delidowany ryzen zyskuje z 2 stopnie względem fabryki a 9900 8. Kolejna sprawa to grubszy rdzeń w serii 9, który też pogarsza odprowadzenie ciepła. Wszystko powyższe sprawia, że jak najlepsze chłodzenie samego cpu jest kluczowe przy procesorze serii 9.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 271
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 03 Grudzień 2019 - 06:21

Zobacz postmutissj, o 02 Grudzień 2019 - 23:46, napisał(a):

wyłączyłem turbo dalej trzyma uparcie 4,70GHz...

Temperatury zbyt optymistycznie nie są, jak na spore chłodzenie

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

zrobiłem test dodatkowo w Metro Exodus i przy tej grze proc nie może zdecydować 4,7GHz czy 5,0GHz... :hmm:



Jeżeli płyta ma limit mocy na 180W to właśnie będzie się tak działo, niestety część płyt tak ma.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3161
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 03 Grudzień 2019 - 07:13

Zobacz postSetnik, o 03 Grudzień 2019 - 06:21, napisał(a):

Jeżeli płyta ma limit mocy na 180W to właśnie będzie się tak działo, niestety część płyt tak ma.

No ale w grze nie weźmie nawet większego ułamka z tych 180W i powinno trzymać deklarowane przez producenta 5GHz na wszystkich rdzeniach.
A ten jego 9900KS w Metrze zachowuje się jak zwykły 9900K, który ma fabrycznie 4.7GHz all-core i 5.0GHz single-core.

#11 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20216
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 03 Grudzień 2019 - 08:05

AVX Offset?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3161
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 03 Grudzień 2019 - 08:26

Zobacz postMitycznyJeż, o 03 Grudzień 2019 - 08:05, napisał(a):

AVX Offset?

Metro używa AVX? :D

Przy spadkach w Prime95 można obstawiać jako przyczynę limity mocy, temperatury czy AVX offset, ale w grze?
Tam na 9900KS powinno lecieć bezwzględnie 5GHz- no chyba że procek naprawdę się nudzi, ale wtedy schodziłby sporo poniżej 4.7GHz.

Autorze- sprawdź swój procesor w CinebenchR15 i CinebenchR20.
W R15 9900KS powinien mieć na stocku ok. 2150pkt. (9900K ok. 2000pkt.), w R20 9900KS ok. 5150pkt. (9900K ok. 4900pkt.).

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 03 Grudzień 2019 - 08:41


#13 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 03 Grudzień 2019 - 11:22

Wyłącz avx offset jeśli wcześniej "benchowałeś" pod coś z avx. Clear cmos jeszcze zrób. Sprawdź czy nie było jeszcze jakiegoś biosu po premierze nowych r0, potem jedynie format i zgłaszaj się do asrocka.Pewnie polecą z390 :E

Ten post był edytowany przez wii dnia: 03 Grudzień 2019 - 11:43


#14 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 03 Grudzień 2019 - 11:50

Zobacz postmutissj, o 03 Grudzień 2019 - 02:21, napisał(a):

@UP
przestań mi ubliżać, wiesz ile pracy i pieniędzy w te LC włożyłem?!


zainstalowane są 2x chłodnice 280mm,

wcześniej siedział tam skalpowany i7-8700K 5,0GHz (1.35V) robił max temperatury ~73'C

ALE, dzięki monoblocku sekcja VRM pracuję w okolicach 40'C, na radiatorach od płyty miała ~55'C.
W czym Tobie ubliżam ? Masz go wogole po skalpie ? Chłodnice 2x280 to mało jak na tego procka/kartę ... Takie temperatury to ja miałem po skalpie i nastawach x49/40 na NH-15 co to wogole za obudowa ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 03 Grudzień 2019 - 12:21

Jest jeszcze kilka opcji o których nie wspomniałem w poprzednim. Są to ustawienia w systemie od profilu działania jak i jeśli trzymasz tą apke asrocka może mieć wpływ tryb działania. Jeśli nie jest na ręke czysty system.

#16 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1738
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 13:26

jeśli blokuje go limit 180W to może obniż trochę napięcie? może będzie działał ok i będzie się mniej grzał

#17 Użytkownik jest niedostępny   dadi82 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pn, 13 Kwi 15

Napisany 03 Grudzień 2019 - 13:52

AVX offset z auto na 0 i nie bedzie zrzucać.
Choć teoretycznie zrzucać powinien tylko przy instrukcjach AVX to w praktyce będzie zrzucał taktowanie dużo częściej. Dopiero pod pełnym obciązeniem jak nie bedzie avx to bedzie trymał te x50 czy x51.
Tak na dzisiaj działa avx offset
Sam mam KSa poprzenio miałem 9900K.

#18 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 14:42

@DZIEKI WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI

Niestety nie mogę ustawić avx offset na 0, da rade ustawić najmniej na 1, więc tak ustawiłem

i w przypadku Metra jest mały postęp bo zegary skaczą z 5,0GHz na 4,9GHz

Dodaj obrazek

co do testów w Cinebenchach o to one poniżej \/, Co ciekawe tutaj trzyma trzyma 5,0Ghz:

Dodaj obrazek

napisałem także maila do supportu ASRocka:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez mutissj dnia: 03 Grudzień 2019 - 14:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   fazza102 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 03 Grudzień 2019 - 15:31

Dobrze, że tak wyszło.
Tak z czystej ciekawości "Interesuje mnie historia tego swetra" :E który założył Grucha w Chłopaki nie płaczą.
Czyli ta obudowa.
Co to jest?

Wiem, że to nie pomoże utrzymać 5.0 no ale serio? Podejrzewam 4k zł za wodę pękło a obudowa.. Nie mam słów by ją opisać :o

#20 Użytkownik jest niedostępny   mutissj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 11 Sty 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 16:32

@UP
obudowa od fractala...

tutaj cała specyfikacja https://i.imgur.com/lcKaxEh.png

siedzę dalej i się bawię tym biosem i dziadostwo nie chce robić dalej na sztywno 5,0GHz ...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych