Forum PCLab.pl: Problem z Fpsami - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Fpsami

#1 Użytkownik jest niedostępny   malagaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 11 Lut 19

Napisany 02 Grudzień 2019 - 23:41

Cześć wszystkim,
Z góry chciałbym przeprosić jeśli to nie ten dział na temat :).
Niecaly rok temu zlożyłem kompa z wasza pomoca, na podzespolach
Płyta główna MSI B450-A PRO
Rhyzen 5 2600
2x Pamięć Ballistix 3000 MHz 8gb
Geforce gtx1080

Do dzisiaj grałem na mońku 60Hz także nie skupiałem sie na tym jak bardzo moge obciążać moje graty, ale dzis poszla przesiadka na 144Hz,
Ku mojemu zdziwieniu nie jestem w stanie utrzymac 100fpsow, ba dropy sa nawet ponizej 60, na ultra grajac w glupie call of duty modern warfare(2019), gdzie podczas testow ludki wyciagaja okolo 200 w max i nie spadaja ponizej 130.
Temperatura karty graficznej nie przekracza 60 stopni, procesor dochodzi do 70.
Czy posiadanie stockowego cooling systemu do proca moze powodowac ograniczenie jego mocy w grach, przez co mam ucięte frame'y (czyt. zbyt duza temperatura)?
Jak podreperować ten niezbyt zachęcający wynik bez przesiadki na jakąś tytanową karte za 8k. Zależy mi na min 100 fps w fhd.

#2 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 555
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 03 Grudzień 2019 - 00:51

Zen, Zen+ - 60 do 100Hz
Intel 8-9gen, Zen 2 - 144Hz

#3 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13729
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 03 Grudzień 2019 - 12:12

Zobacz postamsztel, o 03 Grudzień 2019 - 00:51, napisał(a):

Zen, Zen+ - 60 do 100Hz
Intel 8-9gen, Zen 2 - 144Hz

idiotyczne stwierdzenie, bo jest wiele gier gdzie procesor sie nudzi a to od karty zależy ilość klatek
tak samo spokojnie ci znajdę gry, że i jakiś intel bez OC i zen2 nie utrzymają tych 144 kl/s

a CoDy nigdy nie były procesożerne, autor ewidentnie ma coś nie tak z systemem, może mu jakiś proces "wcina" moc procesora podczas grania, najlepiej włączyć monitoring np za pomocą msi afterburnera i śledzić użycie poszczególnych rdzeni

jeżeli okaże się, że nic ci nie blokuje to proponuje dać wszystko na low i zobaczyć, jak na samym procku gra będzie chodziła (nawet obniż rozdziałkę na 720p, wtedy najlepiej sprawdzisz procesor)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 03 Grudzień 2019 - 12:23


#4 Użytkownik jest niedostępny   malagaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 11 Lut 19

Napisany 03 Grudzień 2019 - 14:36

Dziękuje bardzo za odpowiedź, niestety nie wiele z niej rozumiem, jak obciazenie rdzeni moze mi powiedzieć czy coś jest nie tak z systemem ?
Ponizej wstawiam screena z CPUID po ok 30 minutach gry na ultra.
Imgur

#5 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13729
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 03 Grudzień 2019 - 14:50

no i widzisz sam, max zanotowane, że wszystkie rdzenie chodziły na 100%, więc jakiś syf masz, tylko najlepiej takierzeczy na bieżąco badać a nie w jakimś hwinfo/cpuid po przeskoczeniu na okienko , tj tu np
https://www.youtube....IDMT9Lwnc&t=19s

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3380
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 03 Grudzień 2019 - 15:01

Zobacz postkochan4, o 03 Grudzień 2019 - 14:50, napisał(a):

no i widzisz sam, max zanotowane, że wszystkie rdzenie chodziły na 100%, więc jakiś syf masz,

Może to być syf w sensie, że ma jakiś program/proces w tle uruchomiony, który przed uruchomieniem gry powoduje np. 25% użycie CPU, które wzrasta do 100% przy dociążeniu grą. Ale to już autor tylko może sprawdzić to użycie CPU przed uruchomieniem gry.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 03 Grudzień 2019 - 15:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13729
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 03 Grudzień 2019 - 15:23

no przecież o tym pisałem wcześniej, sam tak kiedyś miałem , że jakis syf koparkowy mi sie wkradł i tylko jak następowało połączenie z internetem, procek zaczynał szaleć a w grach zamiast 70-80 kl/s robiło się 20-40 i wiecznie muliło dysk

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych