Forum PCLab.pl: GTX 960 - problem z odpaleniem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 960 - problem z odpaleniem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Barra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 13 Sty 18

Napisany 05 Grudzień 2019 - 23:48

Witam! W wakacje zostałem właścicielem GTX 960 2GB - używka za ~250zł, eksploatowana przez dziewczynę w komputerze pseudo-gamingowym do pisania prac, grania w GTA V i Simsy. Nie mam zastrzeżeń do jej działania, lecz są problemy z odpaleniem karty - a właściwie komputera.

GTX podłączony przez kabel HDMI do telewizora bardzo często nie chcę się "załadować"; beeper pika, system się teoretycznie ładuje a ekranu brak. By skutecznie załadować całą aparaturę trzeba majtać kablem przy każdej próbie uruchomienia, tak jakby jakieś złącze nie chciało złapać. Dodatkowo w trakcie użytkowania, na całej górnej krawędzi telewizora, w przypadku gdy kabel od GPU może leciutko się ruszyć czy ugiąć, nakładany jest gigantyczny pasek który opisuje źródło z którego TV bierze ekran - tak jakby karta bardzo szybko traciła i uzyskiwała ponownie połączenie z TV. Performance jest dalej ten sam, ale masywny napis który zajmuje 1/5 ekranu blokuje widoczność wszystkich zakładek w przeglądarkach, w grach już nie występuje. Komputer nie może złapać sygnału w przypadku gdy uruchomimy go "bez" GPU, ale i tak samo nie traci go gdy odpalimy GTXa skutecznie.

Karta była używką kupioną od gimnazjalisty który, mimo udzielenia gwarancji "rozruchowej", zaginął po dwóch dniach od wysłania SMSów.
Jakie może być źródło tego problemu i jak to rozwiązać? Dzięki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 822
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 06 Grudzień 2019 - 00:20

Użyj lepszego jakościowo przewodu HDMI

#3 Użytkownik jest niedostępny   Barra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 13 Sty 18

Napisany 06 Grudzień 2019 - 00:43

HDMI testowane na moim GTX 1070 działa bezproblemowo, tak więc nie wiem czy w nim tkwi szkopuł

#4 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 936
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 07:05

Karta pada i tyle. jak od gimnazjalisty to daj foty jak karta wygląda.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 06 Grudzień 2019 - 07:54

Złącze na karcie może nie trzymać - sprawdź przejściówkę DVI->HDMI jeśli karta je posiada lub DP->HDMI. Może być też uszkodzony jakiś pin przy wejściu i tak łapie-nie łapie... Strasznie frustrujące, sam tak kiedyś miałem w starszej karcie z wyjściem DVI, które kapryśnie działało, pomogła przejściówka VGA->DVI. Kable, począwszy od VGA, przesyłają informacje po pewnych pinach do odbiornika - ładnie się przedstawiają, podają rozdzielczość i odświeżanie itd i być może jeden z tych pinów, odpowiedzialnych za "dziń dybry" nie styka albo ma jakieś zwarcie. Dla pewności więc zmień kabel, przetestuj na innym TV/monitorze, w końcu - sprawdź inne wyjście video.

Zobacz postAndrzejTrg, o 06 Grudzień 2019 - 07:05, napisał(a):

Karta pada i tyle. jak od gimnazjalisty to daj foty jak karta wygląda.

Nie czepiaj się gimnazjalistów - kupiłem ostatnio GTX 750Ti od jednego 15-latka i wyglądał jak nówka sztuka (roczny), w kartoniku od GTX1060, ładnie folią owinięty - a zanim mi sprzedał to wysłał 4 wyniki z benchmarków robione na świeżo i meldował jakie ma temperatury ;D. Także wszystko zależy że tak powiem od "egzemplarza" - czy to sprzedającego, czy karty ;-).

Ten post był edytowany przez Caroozo dnia: 06 Grudzień 2019 - 07:56


#6 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 829
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:19

Zobacz postBarra, o 05 Grudzień 2019 - 23:48, napisał(a):

Jakie może być źródło tego problemu

kabel albo telewizor albo karta

Cytuj

jak to rozwiązać?

Sprawdzić inny kabel, sprawdzić na monitorze.

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 06 Grudzień 2019 - 11:07


#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18927
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:42

Zobacz postBarra, o 05 Grudzień 2019 - 23:48, napisał(a):

By skutecznie załadować całą aparaturę trzeba majtać kablem przy każdej próbie uruchomienia, tak jakby jakieś złącze nie chciało złapać.

jak już się "skutecznie załaduje", to co się dzieje, jak znowu zaczniesz "majtać kablem"?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych