Forum PCLab.pl: i5 8400 na i5 9600k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i5 8400 na i5 9600k

#1 Użytkownik jest niedostępny   kam111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 23 Mar 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 03:16

Jak w temacie, czy taka wymiana jest opłacalna? Będzie zauważalna różnica? Komputer do gier w 1080p z płytą z370, gtx 1660 super, 16 gb ram. Wyszłoby mnie to przy sprzedaży starego procesora jakieś 300 zł. Dodatkowo czy chłodzenie be quiet! Pure Rock Slim sobie poradzi, czy trzeba będzie też dokupić coś lepszego?

#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 07:00

300 zł dopłaty? Łykaj jak młody pelikan...

#3 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:10

Jak nie jesteś hardkorowym graczem CS go to doplata bez sensu, przy tej grafice nie odczujesz różnicy w grach. Był parę dni 9600kf nowy za 750 zł. Za ile masz tego 9600k?

Ten post był edytowany przez brajan007 dnia: 06 Grudzień 2019 - 11:10


#4 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1645
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 06 Grudzień 2019 - 13:39

Jasne, że warto skoro masz z370

#5 Użytkownik jest niedostępny   kam111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 23 Mar 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 13:56

Mam go do kupienia za 900 zl, stary mysle ze spokojnie za 600 sie sprzeda. Tylko to chlodzenie które teraz mam nie wiem czy bedzie odpowiednie, bardzo sie gzreje ten procesor? Pewnie przy podrkeceniu może być kiepsko. Kartę graficzną prawdopodobnie w przyszłym roku się wymieni, jak wyjda nowe rtxy, wiec mocniejszy procesor się przyda. Myslalem nawet o i7, ale są troche za drogie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1855
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 06 Grudzień 2019 - 14:03

Jaka plyta z370?

Jak z370 sli plus minimum, to mozesz szukac i7 8700 non K. Na 9600K nie opyla z prostego powodu - 6/6 rdzeni nie jest przyszlosciowe, w niektorych grach juz zaczyna wymiekac.

Inaczej bym platforme sprzedal i bral cos na ryzenie 3600.

Lub czekac na nowe procki z intel comet lake do pierwszego kwartalu.

Ten post był edytowany przez CS_pAqu dnia: 06 Grudzień 2019 - 14:06


#7 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 06 Grudzień 2019 - 14:27

Za klocka można kupić używkę i7 8700k to 9600k jest bez sensu za 900 PLN.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Legendios 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 10 Grudzień 2019 - 12:05

moim zdaniem bez sensu, zyskujesz tylko zegar i nic więcej
to już lepiej zapolować na używanego i7 8700, moim zdaniem niepodkręcony i7 8700 to bardziej przyszłościowy procek niż kręcony 9600k

#9 Użytkownik jest niedostępny   dobrygosc2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 12

Napisany 22 Grudzień 2019 - 11:41

Chłopaki, mam taki sam dylemat jak autor tego tematu, dlatego podpinam się tutaj.
Zakupiłem już I5-9600K (700 zł), czekam na dostawę (po świętach), ale coś mnie podpuściło więc wszedłem tutaj i czytam. Sprzedawca mojego I5-9600K ma także na sprzedaż Intel Core i7-9700K (1350 zł) lub ew. chwalonego tutaj bardzo I7-8700 (1050 zł) lub też i7 9700 za 1200 zł. Co więc radzicie? Tego co kupiłem - mam 14 dni na zwrot lub też mogę go jeszcze zamienić na i7-9700K (paczka jeszcze nie wysłana).
Jeśli ma to znaczenie to podaję także info o tych prockach:
"Procesory są bez pudełek, w skład wchodzi procesor w oryginalnym plastikowym opakowaniu + instrukcja."
Pozdrawiam.
W spoilerze poniżej podałem całą aktualną specyfikację.

Ten post był edytowany przez dobrygosc2 dnia: 22 Grudzień 2019 - 11:52


#10 Użytkownik jest niedostępny   Althais 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 467
  • Dołączył: So, 28 Wrz 13

Napisany 27 Grudzień 2019 - 20:24

Co to za procki? Na gwarancji?

#11 Użytkownik jest niedostępny   dobrygosc2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 12

Napisany 28 Grudzień 2019 - 01:23

Zobacz postAlthais, o 27 Grudzień 2019 - 20:24, napisał(a):

Co to za procki? Na gwarancji?

Gwarancja Intela po nr seryjnych.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 30 Grudzień 2019 - 17:40

Zobacz postCS_pAqu, o 06 Grudzień 2019 - 14:03, napisał(a):

Jaka plyta z370?

Jak z370 sli plus minimum, to mozesz szukac i7 8700 non K. Na 9600K nie opyla z prostego powodu - 6/6 rdzeni nie jest przyszlosciowe, w niektorych grach juz zaczyna wymiekac.

Inaczej bym platforme sprzedal i bral cos na ryzenie 3600.

Lub czekac na nowe procki z intel comet lake do pierwszego kwartalu.
prosze podac przyklad gdzie wymieka.Kupic 3600 a potem w dziale amd procesory zakladac milion postow ze cos nie tak.Amd nie powiem wydajnosciowo fajny sprzet ale nawet po biosie najnowszym dalej problemy.Jak sie lubi dlubac i ciagle cos ustawiac bierze sie r5 3600 jak chcesz n9e miec problemow to sie bierze intela.Ja bym brala i7 8700.

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 30 Grudzień 2019 - 17:43


#13 Użytkownik jest niedostępny   Roberto78 

  • Veni, Vidi, Vici
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6280
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 30 Grudzień 2019 - 21:56

Zobacz postAnia923, o 30 Grudzień 2019 - 18:40, napisał(a):

prosze podac przyklad gdzie wymieka.Kupic 3600 a potem w dziale amd procesory zakladac milion postow ze cos nie tak.Amd nie powiem wydajnosciowo fajny sprzet ale nawet po biosie najnowszym dalej problemy.Jak sie lubi dlubac i ciagle cos ustawiac bierze sie r5 3600 jak chcesz n9e miec problemow to sie bierze intela.Ja bym brala i7 8700.


A to nie tobie się ścina na intelu gra :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18688
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 31 Grudzień 2019 - 12:58

i5 8400 na i5 9600k -> nie :kwasny:

I5 na I7 8700 -> tak :thumbup:

Używkę ofkors.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 05 Styczeń 2020 - 14:54

Zobacz postRoberto78, o 30 Grudzień 2019 - 21:56, napisał(a):

A to nie tobie się ścina na intelu gra :E
porownujesz i5 9400f z i7 8700k.Tak mam scinki na Star wars upadly zakon.Do kart gtx 1660 w 1080p to i5 9400f ofszem w 1080p 60hz.Ale jesli kolega zamierza wymienic karte to i5 9600k albo r5 3600 albo i7 8700k.Ja mam i5 9400f z rtx 2060 super i nie zamierzam pchac sie dwa razy do tej samej rzeki jak r5 3600.Bede zmieniala na i5 9600k wiem watki i jeszcze raz watki alboi7 8700 ale to zalezy od funduszy.

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 05 Styczeń 2020 - 14:58


#16 Użytkownik jest niedostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1404
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 05 Styczeń 2020 - 22:48

Ania w którym momencie masz te ścinki ? Oglądałem na YT jak radzi sobie ten procesor w podanej przez Ciebie gdzie i wypada tam lepiej niż bardzo dobrze.
Jak masz gtx 1660 to owszem, niedomaga ale karta, a nie procesor.

Ten post był edytowany przez Valeri dnia: 05 Styczeń 2020 - 22:50


#17 Użytkownik jest niedostępny   Sheeneek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: Pn, 08 Lut 10

Napisany 08 Styczeń 2020 - 10:46

Zobacz postValeri, o 05 Styczeń 2020 - 21:48, napisał(a):

Ania w którym momencie masz te ścinki ? Oglądałem na YT jak radzi sobie ten procesor w podanej przez Ciebie gdzie i wypada tam lepiej niż bardzo dobrze.
Jak masz gtx 1660 to owszem, niedomaga ale karta, a nie procesor.

Ja na i5 8400 bez zadnych scinek ukonczylem Upadly Zakon w 4k (fps50-60). W 1440 tez nie bylo problemow, nie jestem pewien jaki fps byl.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych