Forum PCLab.pl: Gigabyte RX 580 - taktowanie GPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte RX 580 - taktowanie GPU Problem? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kriszoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 30 Lis 12

Napisany 06 Grudzień 2019 - 08:54

Kupiłem używaną kartę pod tytułem RX 580 8 GB, jak w linku niżej. Problem, a może nie, jest taki, że taktowanie GPU skacze w zakresie 1320-1340 MHz, ale nie ma to raczej związku z temperaturą, bo ta nie przekracza 75 stopni. Bardziej od miejsca w grze. Może mieć nawet ponad 80 stopni i będzie trzymać 1340 MHz, a może mieć grubo poniżej 70 i taktowanie będzie skakać. Jak pisałem, zależy to bardziej od gry, czy wręcz od konkretnego miejsca. Czy to normalne zachowanie i karta ustawia taktowania w zależności od potrzeb czy coś jest nie tak? Działa stabilnie, bez artefaktów itd.

https://www.gigabyte...rev-10-11-12#kf

Ten post był edytowany przez kriszoo dnia: 06 Grudzień 2019 - 08:55


#2 Użytkownik jest dostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1538
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:40

Zobacz postkriszoo, o 06 Grudzień 2019 - 08:54, napisał(a):

Kupiłem używaną kartę pod tytułem RX 580 8 GB, jak w linku niżej. Problem, a może nie, jest taki, że taktowanie GPU skacze w zakresie 1320-1340 MHz, ale nie ma to raczej związku z temperaturą, bo ta nie przekracza 75 stopni. Bardziej od miejsca w grze. Może mieć nawet ponad 80 stopni i będzie trzymać 1340 MHz, a może mieć grubo poniżej 70 i taktowanie będzie skakać. Jak pisałem, zależy to bardziej od gry, czy wręcz od konkretnego miejsca. Czy to normalne zachowanie i karta ustawia taktowania w zależności od potrzeb czy coś jest nie tak? Działa stabilnie, bez artefaktów itd.

https://www.gigabyte...rev-10-11-12#kf

Nie powinno skakać taktowanie , powinna być stała wartość.
Na swoim XFX RX580 też tak miałem , pomógł UV karty. Teraz mam stabilnie nie zależnie od gry.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ocochodzi1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 14:45

https://community.am...m/thread/234148 wymus stale taktowanie jak na screenie w tym linku

#4 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 914
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 06 Grudzień 2019 - 16:09

Zobacz postDariŽ, o 06 Grudzień 2019 - 11:40, napisał(a):

Nie powinno skakać taktowanie , powinna być stała wartość.
Na swoim XFX RX580 też tak miałem , pomógł UV karty. Teraz mam stabilnie nie zależnie od gry.

Jak to nie powinno? Zarówno zielone jak i czerwone karty korzystają z techniki boost, i dopasowują zegar do aktualnych warunków.
A już w ogóle wahania o 20 MHz to jest wielkie nic.

#5 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3422
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 06 Grudzień 2019 - 16:16

zwiekszenie powerlimitu powinno pomóc, pewnie dochodzi do końca i dlatego tak skacze, uv naturalnie też

#6 Użytkownik jest dostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1538
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 06 Grudzień 2019 - 17:17

Zobacz poststark2991, o 06 Grudzień 2019 - 16:09, napisał(a):

Jak to nie powinno? Zarówno zielone jak i czerwone karty korzystają z techniki boost, i dopasowują zegar do aktualnych warunków.
A już w ogóle wahania o 20 MHz to jest wielkie nic.

Wydaje mi sie że na rx580 boost działa tylko na kartach nie podkręconych , moja fabrycznie ma OC i ma taktowanie ma stałe 1366Mhz.
Przynajmniej tak mi się wydaje że żaden boost na niej nie działa. Ja ją podkręciłem do 1375 i zrobiłem UV i pięknie trzyma taktowanie.

Ten post był edytowany przez DariŽ dnia: 06 Grudzień 2019 - 21:38


#7 Użytkownik jest niedostępny   kriszoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 30 Lis 12

Napisany 08 Grudzień 2019 - 22:44

Pomogło zwiększenie limitu mocy, teraz jest stabilne 1340 MHz. Nie przypuszczałem, że ten limit może być ustawiony za nisko nawet dla standardowego taktowania. No dobra, to niby podkręcona wersja, ale fabrycznie.

Ten post był edytowany przez kriszoo dnia: 08 Grudzień 2019 - 22:44


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych