Forum PCLab.pl: Jaka TANIA karta do 3440x1440 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka TANIA karta do 3440x1440 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   wujas777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:15

Hej wszystkim

Przeglądałem wczoraj duuuużo wątków o podobnej tematyce, jednak większość to rozmowy o tym, czy dana karta pociągnie gry. A ja nie gram. Dostałem nowy monitor z rozdziałką 3440x1440 i potrzebuję teraz nowej karty do starego kompa (i3 3gen 8GB RAM/1600, 512 SSD,) używam go na codzień do netu i filmów, nie gram. I nie chcę wydawać niepotrzebnie pieniędzy, bo ich nie mam. Wiem, że dla większości z Was to komputer do śmieci, ale on zwykle i tak nie pokazuje większego zużycia procka niż 10% przy tym co robię!
A więc: tania karta która obsłuży 3440x1440, miło by było, gdyby była low profile (ale nie musi). W monitorze mam HDMI i DP.

POMOŻECIE?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Mkgraf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 660
  • Dołączył: Wt, 24 Maj 16

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:26

A moje pytanie brzmi poco ci monitor 4k do przeglądania netu przerost formy nad treścią taka karte polecam najlepiej używke MSI GeForce GTX 970 4GB

#3 Użytkownik jest niedostępny   sprzetowiec90 

  • Departament wkurzania ludzi
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2423
  • Dołączył: Nd, 04 Paź 15

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:43

Zobacz postwujas777, o 06 Grudzień 2019 - 10:15, napisał(a):

Hej wszystkim

Przeglądałem wczoraj duuuużo wątków o podobnej tematyce, jednak większość to rozmowy o tym, czy dana karta pociągnie gry. A ja nie gram. Dostałem nowy monitor z rozdziałką 3440x1440 i potrzebuję teraz nowej karty do starego kompa (i3 3gen 8GB RAM/1600, 512 SSD,) używam go na codzień do netu i filmów, nie gram. I nie chcę wydawać niepotrzebnie pieniędzy, bo ich nie mam. Wiem, że dla większości z Was to komputer do śmieci, ale on zwykle i tak nie pokazuje większego zużycia procka niż 10% przy tym co robię!
A więc: tania karta która obsłuży 3440x1440, miło by było, gdyby była low profile (ale nie musi). W monitorze mam HDMI i DP.

POMOŻECIE?


Integra ci nie wystarcza? Tak to bym za gt1030 patrzyl.

#4 Użytkownik jest niedostępny   wujas777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:09

Darowanemu koniowi w zęby nie zaglądam :)

Intergra 4000 daje maks 2500x1080 :(
A cos nizej 300PLN? W sumie mam dwa kompy i musze dwie docelowo kupic heh …
Montuje filmy jeszcze czasami na drugim, a do tego nic wielkiego oprócz monitora nie potrzeba (trochę się renderuje, ale to mi nie przeszkadza)

#5 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:11

Nowa czy używana?

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 06 Grudzień 2019 - 11:12


#6 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:12

HD4000 raczej nie wyda 4K, a jak już to 30Hz. Sprawdź najtańsze rozwiązania - już nawet GT710 obsługuje 4K 60Hz, nawet używany GTX1030 byłby najrozsądniejszy (stosunkowo wydajna i łatwo dostępna jako LP), RX550 LP są za drogie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:20

Jeśli karta może być używana to rozglądałbym się za R7 260/260x ewentualnie czasem idzie dostać 270 do tej kwoty. Natomiast jeśli ma być karta od zielonych prawdopodobnie coś pokroju GTX-a 950/960.

Ten post był edytowany przez Xei dnia: 06 Grudzień 2019 - 11:20


#8 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 06 Grudzień 2019 - 11:31

Zobacz postXei, o 06 Grudzień 2019 - 11:20, napisał(a):

karta od zielonych prawdopodobnie coś pokroju GTX-a 950/960.

tylko do wyświetlania pulpitu gt 710
to najtańsza chyba opcja

ponadto na stronie nvidi podają ża gtx 750/750ti i gtx 650ti/660 obsługują

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 06 Grudzień 2019 - 11:34


#9 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2399
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 06 Grudzień 2019 - 13:18

Zobacz postMkgraf, o 06 Grudzień 2019 - 11:26, napisał(a):

A moje pytanie brzmi poco ci monitor 4k do przeglądania netu przerost formy nad treścią taka karte polecam najlepiej używke MSI GeForce GTX 970 4GB


3440x1440 to nie 4k tylko ultrawide 21:9

Zobacz postwujas777, o 06 Grudzień 2019 - 12:09, napisał(a):

Darowanemu koniowi w zęby nie zaglądam :)

Intergra 4000 daje maks 2500x1080 :(
A cos nizej 300PLN? W sumie mam dwa kompy i musze dwie docelowo kupic heh …
Montuje filmy jeszcze czasami na drugim, a do tego nic wielkiego oprócz monitora nie potrzeba (trochę się renderuje, ale to mi nie przeszkadza)


Przez miesiac korzystałem z integry na moim monitorze 3440x1440 i mogłem ustawić natywną rozdziałke.. nie było żadnych problemów z wyswietlaniem obrazu/oglądania filmów,yt..

Do 300zł jesteś w stanie kupić jakiegoś gtx'a 960 i bez problemu pograsz w jakieś mniej wymagające gry...

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 06 Grudzień 2019 - 13:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   wujas777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 22:17

NO super - dzięki za tipy - widze ze jednak dobrze myslalem, ze ciężko będzie zejść poniżej 300pln - gt710 kosztuje polowe tego - pewnie kupie jedna gt710 i jedna mocniejsza (1030 albo 960)

Dzieki wszystkim za pomoc!

#11 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3110
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 06 Grudzień 2019 - 22:27

@UP

Jak to? 2 karty w jednym kompie?

Jeśli tak to kup jedną mocniejszą ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Zieeelak 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 878
  • Dołączył: So, 10 Mar 07

Napisany 06 Grudzień 2019 - 22:50

Zobacz postkubinek83bb, o 06 Grudzień 2019 - 22:27, napisał(a):

@UP

Jak to? 2 karty w jednym kompie?

Jeśli tak to kup jedną mocniejszą ;)


Zobacz postwujas777, o 06 Grudzień 2019 - 11:09, napisał(a):

[...]
A cos nizej 300PLN? W sumie mam dwa kompy i musze dwie docelowo kupic heh …
[...]


#13 Użytkownik jest niedostępny   wujas777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 11 Grudzień 2019 - 10:45

Zobacz postwujas777, o 06 Grudzień 2019 - 22:17, napisał(a):

NO super - dzięki za tipy - widze ze jednak dobrze myslalem, ze ciężko będzie zejść poniżej 300pln - gt710 kosztuje polowe tego - pewnie kupie jedna gt710 i jedna mocniejsza (1030 albo 960)

Dzieki wszystkim za pomoc!



Zdecydowalem się w końcu na GT1030 - powiem szczerze, ze ponieważ to sa w sumie starawe karty, ich opisy nawet na stronach producenta sa słabe - mowie o sprawie rozdzielczości. Albo jej nie ma wcale podanej, albo nie podaja czestotliwosci wyświetlania, albo okazuje się, ze np. trzeba uzyc dwóch kabli HDMI żeby uzyskac 4K albo cos w okolicy. GT710 ma 3440 tylko przy niskich częstotliwościach rzedu 24Hz! Myslalem o GT750 ale i cenowo idzie to w gore i z opisow nie wynika ze ona obsluzy dobrze potrzebne mi rozdzielczości. Problem chyba w tym, ze producenci (jak i użytkownicy tego forum!) skupiali się kiedyś przede wszystkim na wydajności karty w grach, a nie na uzyskaniu wielkich rozdzialek. I przy takich starych kartach można się chyba z tym naciac - co wlasnie nieomieszkam wspomnieć dla innych takich jak ja, co niby tylko potrzbuja rozdzialke do pulpitu, ale mogą się na taniej jednak przejechać finalnie. Pewnie jakbym miał nowego procka to wlasnie integra by to już obsluzyla wystarczająco.

#14 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 11 Grudzień 2019 - 11:01

650ti była najtańsza, obsługuje 4k w 60hz. Cena tak na oko 150zł.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1558
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 11 Grudzień 2019 - 11:14

Zobacz postwujas777, o 11 Grudzień 2019 - 10:45, napisał(a):

Zdecydowalem się w końcu na GT1030 - powiem szczerze, ze ponieważ to sa w sumie starawe karty, ich opisy nawet na stronach producenta sa słabe - mowie o sprawie rozdzielczości. Albo jej nie ma wcale podanej, albo nie podaja czestotliwosci wyświetlania, albo okazuje się, ze np. trzeba uzyc dwóch kabli HDMI żeby uzyskac 4K albo cos w okolicy. GT710 ma 3440 tylko przy niskich częstotliwościach rzedu 24Hz!


To nie problem karty tylko kabli, GT710 nie ma DP więc jak chcesz przesłać te 3440x1440 przy 60Hz? W starym laptopie miałem GTX960M ale że było tylko HDMI to maks co mogłem odpalić to 3440x1440 @50Hz. Przejrzyj manual swojego monitora i będziesz miał listę obsługiwanych rozdzielczości i odświeżania w zależności od złącza, 3440x1440 przy 60Hz będzie dopiero po DP

Ten post był edytowany przez Wu70 dnia: 11 Grudzień 2019 - 11:15


#16 Użytkownik jest niedostępny   wujas777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 11 Grudzień 2019 - 13:35

Zobacz postWu70, o 11 Grudzień 2019 - 11:14, napisał(a):

To nie problem karty tylko kabli, GT710 nie ma DP więc jak chcesz przesłać te 3440x1440 przy 60Hz? W starym laptopie miałem GTX960M ale że było tylko HDMI to maks co mogłem odpalić to 3440x1440 @50Hz. Przejrzyj manual swojego monitora i będziesz miał listę obsługiwanych rozdzielczości i odświeżania w zależności od złącza, 3440x1440 przy 60Hz będzie dopiero po DP


Racja - a ta cholerna gt1030 tez nie ma DP - kur...e i o tym tez nie pomyslalem. :(
Czyli tak naprawdę rada dla mnie powinna brzmieć: Bierz dowolna karte, która obsluguje taka rozdzielczość i ma DP żeby mieć dodatkowo czestotliwosc :( - mój monitor obsluguje freesynca, ale karty z tym sa dla mnie za drogie, a chyba bylyby jednak najlepszym mimo wszystko rozwiązaniem.

Ten post był edytowany przez wujas777 dnia: 11 Grudzień 2019 - 13:39


#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 11 Grudzień 2019 - 14:37

Zobacz postwujas777, o 11 Grudzień 2019 - 13:35, napisał(a):

Racja - a ta cholerna gt1030 tez nie ma DP - kur...e i o tym tez nie pomyslalem. :(
Czyli tak naprawdę rada dla mnie powinna brzmieć: Bierz dowolna karte, która obsluguje taka rozdzielczość i ma DP żeby mieć dodatkowo czestotliwosc :( - mój monitor obsluguje freesynca, ale karty z tym sa dla mnie za drogie, a chyba bylyby jednak najlepszym mimo wszystko rozwiązaniem.


hdmi 2.0 obsługuje 4k 60Hz

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1558
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 11 Grudzień 2019 - 15:05

Zobacz postwujas777, o 11 Grudzień 2019 - 13:35, napisał(a):

Racja - a ta cholerna gt1030 tez nie ma DP - kur...e i o tym tez nie pomyslalem. :(
Czyli tak naprawdę rada dla mnie powinna brzmieć: Bierz dowolna karte, która obsluguje taka rozdzielczość i ma DP żeby mieć dodatkowo czestotliwosc :( - mój monitor obsluguje freesynca, ale karty z tym sa dla mnie za drogie, a chyba bylyby jednak najlepszym mimo wszystko rozwiązaniem.


1030 może mieć też DP, zależy od wersji, wymień ;)

Zobacz postqrek1, o 11 Grudzień 2019 - 14:37, napisał(a):

hdmi 2.0 obsługuje 4k 60Hz


Ale monitor musi mieć 2.0 ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 11 Grudzień 2019 - 15:24

Zobacz postWu70, o 11 Grudzień 2019 - 15:05, napisał(a):

Ale monitor musi mieć 2.0 ;)

Sugerujesz że są monitory 4k do których nie można podłączyć kabla który przesyła 4k?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Palusik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3717
  • Dołączył: Pn, 21 Kwi 08

Napisany 11 Grudzień 2019 - 15:35

UWQHD to nie 4k, jakieś ponad 3 mln pikseli różnicy.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych