Forum PCLab.pl: RT-AC66U router - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RT-AC66U router mala szybkosc po wifi Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   TeodorekTraktorek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:18

Posiadam szybki router w bloku, łacze mam od www.airmax.pl po kablu śmiga mi doskonale
http://speedomat.pl/...lts/?id=09abaza
po 500megabitow, niestety na wifi mimio kary szybkiej w lapku ac sygnalu ok, mam tylko polowe ok 250mega bitów

ktoś moze ma jakiś pomysł?

pozdrawiam
Teo

#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11665
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 06 Grudzień 2019 - 22:40

sprawdź własności karty w mendżerze urządzeń, może 2.4 ghz zamiast 5

ewentualnie polecenie w cmd w trybie administratora

netsh wlan show interface

polecenie sprawdż w sieci, nie jestem pewien bo nie mam wlan i nie używam; wlan=wifi lan

#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16413
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 06 Grudzień 2019 - 22:45

Zobacz postTeodorekTraktorek, o 06 Grudzień 2019 - 10:18, napisał(a):

Posiadam szybki router w bloku, łacze mam od www.airmax.pl po kablu śmiga mi doskonale
http://speedomat.pl/...lts/?id=09abaza
po 500megabitow, niestety na wifi mimio kary szybkiej w lapku ac sygnalu ok, mam tylko polowe ok 250mega bitów

ktoś moze ma jakiś pomysł?

pozdrawiam
Teo


Która to jest wersja routera? RT-AC66U czy RT-AC66U_b1, ten nowszy jest wyposażony w szybszy CPU, mimo wszystko po Wi-Fi powinno pójść pełne łącze. Jaka karta w laptopie jest zainstalowana?

Zobacz postglauks, o 06 Grudzień 2019 - 22:40, napisał(a):

sprawdź własności karty w mendżerze urządzeń, może 2.4 ghz zamiast 5


Raczej nie, 2.4 GHz stawia limit sporo niżej, w okolicach 60-90 Mbps w zależności od sprzętu i warunków.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 06 Grudzień 2019 - 22:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11665
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 07 Grudzień 2019 - 01:02

no tak, ale chyba na n, nie ac

#5 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16413
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 07 Grudzień 2019 - 12:53

Zobacz postglauks, o 07 Grudzień 2019 - 01:02, napisał(a):

no tak, ale chyba na n, nie ac


Przy 802.11N wydaje mi się że też transfer byłby niższy, N450 jest w stanie przepchać w okolicach 120-150 Mbps, jak dla mnie wszystko pracuje w paśmie AC, tylko karta w laptopie najpewniej jest wyposażona w podstawowe radio AC 433Mb/s, ewentualnie AC 887Mb/s, ale producent poskąpił i dał tylko jedną antenę zamiast dwóch, widziałem już takie przypadki, brak drugiej anteny w sprzęcie odbiorczym przy odległości 30m od routera potrafi spokojnie ograniczyć transfer nawet o ponad 100 Mb/s.

#6 Użytkownik jest niedostępny   TeodorekTraktorek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 19

Napisany 13 Grudzień 2019 - 16:19

Zobacz postDisconnecT, o 06 Grudzień 2019 - 22:45, napisał(a):

Która to jest wersja routera? RT-AC66U czy RT-AC66U_b1, ten nowszy jest wyposażony w szybszy CPU, mimo wszystko po Wi-Fi powinno pójść pełne łącze. Jaka karta w laptopie jest zainstalowana?



Raczej nie, 2.4 GHz stawia limit sporo niżej, w okolicach 60-90 Mbps w zależności od sprzętu i warunków.



To uzywany paro letni za 200zł kupiony na olx :) więc pewnie stary
operator to www.airmax.pl, karta w lapie to AC
chyba go sprzedam i kupie po prostu nowy, skoro ten wolniejszy ma procesor tego nie wiedzialem ze sa rozne modele, po lanie śmiga mi super wszystko

#7 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16413
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 13 Grudzień 2019 - 18:15

Zobacz postTeodorekTraktorek, o 13 Grudzień 2019 - 16:19, napisał(a):

To uzywany paro letni za 200zł kupiony na olx :) więc pewnie stary
operator to www.airmax.pl, karta w lapie to AC
chyba go sprzedam i kupie po prostu nowy, skoro ten wolniejszy ma procesor tego nie wiedzialem ze sa rozne modele, po lanie śmiga mi super wszystko

Za mało informacji podajesz, najtańsze karty AC realnie właśnie się kończyły w okolicach 250 Mbps, przez co wymienisz router i nie zyskasz nic. Nawet starszy AC66U oferuje więcej niż limit jaki u Ciebie występuje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych