Forum PCLab.pl: system nie wczytuje sie z dysku ssd po podłączeniu hdd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

system nie wczytuje sie z dysku ssd po podłączeniu hdd Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   fifioliusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pt, 29 Lis 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:26

Tak jak w tytule, po podłączeniu dysku hhd system nie wczytuje się z dysku ssd na którym jest nowo postawiony. Dysk ssd jest normalnie widoczny w "Mój komputer" ale nie mogę ustawić bootowania z niego w biosie. Kiedy odpinam dysk hdd system startuje normalnie z ssd. Ktos zaradzi ? :)
( na dysku hdd mam jeszcze system który chciałem właśnie sformatować )

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13223
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:33

Zajrzyj do MSconfig

Jak to nie możesz ustawić w biosie bootowania z SSD :hmm:

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 06 Grudzień 2019 - 10:33


#3 Użytkownik jest niedostępny   fifioliusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pt, 29 Lis 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:35

jak odpinam dysk hdd to bios widzi ssd i ładuje z niego system, a kiedy podpinam jeden i drugi dysk to system startuje z hdd i nie widać ssd w biosie ale w MK tak

#4 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13223
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:39

Masz coś źle ustawione w biosie...AHCI np.

Mogłeś odłączyć HDD na czas instalacji

#5 Użytkownik jest niedostępny   fifioliusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pt, 29 Lis 19

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:53

był odłączony ;) generlanie nie grzebałem nic w biosie tylko zmieniłem bootowanie. teraz system startuje poprawnie z ssd w MK widzę partycje dysku hdd ale w biosie nie widze nazwy dysku hdd. czy to może na cos wpływać, czy wszystko jest ok ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13223
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Grudzień 2019 - 10:58

Jeśli startuje ok. i masz hdd w systemie to o co chodzi?

#7 Użytkownik jest niedostępny   skypan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: So, 04 Lis 17

Napisany 06 Grudzień 2019 - 13:26

A może po prostu wykorzystałeś już limit podłączonych urządzeń ? U mnie np. po podłączeniu dysku NVMe z automatu odcina możliwość wpięcia SDD/HDD pod płytę. Część SATA "robi" się nieaktywnych.

Ten post był edytowany przez skypan dnia: 06 Grudzień 2019 - 13:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13223
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Grudzień 2019 - 13:37

Autor powinien w 1 poście podać jaką ma płytę i co podpina...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych