Forum PCLab.pl: Problem z RAM 3600mhz / CL17 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z RAM 3600mhz / CL17

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 08 Grudzień 2019 - 18:08

Cześć wszystkim,
kupiłem sobie nowy RAM Patriot Viper Steel 3600 mhz / Cl17 do zestawu :
Ryzen 7 2700
MSI B450 Gaming Plus MAX
GTX 1070
SPC Supremo 650W Gold
M.2 SX8200 Pro 512GB
SSD 480GB BX500.

Problem jest następujący, nie jestem w stanie uruchomić komputera na ustawieniach fabrycznych dla kości. Pierwsze uruchomienie, jak to w większości przypadków - 2133 mhz / CL15. Ustawiam XMP2, gdzie jest 3600 / CL17, komputer wstaje i zatrzymuje się na niebieskim ekranie z błędem jądra ntosknrl lub winload. Idę znowu do biosu, ustawiam ręcznie 3600 mhz, komputer wstaje bez problemu, ale na CL18, a nie 17. Próbuje ręcznie ustawić CL17, w ogóle nie wstaje. Zmiany napięć, kombinacje z timingami nic nie dają. Odpaliłem komputer na 3466 mhz / CL16, czyli teoretycznie też dobre proporcje częstotliwości do timingu, ale co jakiś czas potrafi wyrzucić blue screen i Memory Management Error, także nie pracuje stabilnie. Czy macie jakiś pomysł, co zrobić, żeby ten komputer się ustabilizował albo na właściwych 3600 mhz / CL17, albo na jakichś innych ale lepszych niż 3600 / CL18.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 08 Grudzień 2019 - 18:35

jak możesz to sobie ustaw 3200 cl15, będzie lepsze niż te 3600 cl17, a na pewno dużo lepsze niż cl18
i się nie dziw, że masz problemy, to nie seria ryśków 3000, ze ci każdy łądnie 3600 nawet z cl14 zrobi
i jeszcze jedno, ile dałeś na ramy napięcie? do nich śmiało możesz i 1,45v zarzucić - u mnie bez zmiany napięcia na 3400mhz nawet komp nie wstawał, na 3333 był niestabilny , dopiero jak tym patriotom dałem 1,42v to na 3333mhz jest ok, 3400 nadal brynza, ale olałem, bo nie będę CL ruszał dla 66mhz

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 08 Grudzień 2019 - 18:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 08 Grudzień 2019 - 18:50

Wrzuć screen'a z programu Thaiphoon Burner, zobaczymy co to w ogóle są za kości.

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 08 Grudzień 2019 - 18:50


#4 Użytkownik jest niedostępny   korki45 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 98
  • Dołączył: Cz, 15 Kwi 10

Napisany 09 Grudzień 2019 - 01:09

Mało prawdopodobne by te pamięci poszły na swoich nominalnych timingach, w moim przypadku max taktowania dla pamięci na r2700x to 3466 MHz. CL15, udało się to uzyskach na lubiących się z Ryzen'ami drugiej generacji kostkach B-Die, ale wtedy proc prawie się niekręci :E Teraz mam ustawione 3200 MHz. CL14 ale za to procek puszczony na wszystkich rdzeniach na 4150 mHz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 10 Grudzień 2019 - 19:32

Dziękuje wszystkim za odpowiedź, narazie póki co na szybko spróbowałem tylko podbić napięcia do 1.4 i faktycznie zrobiło się stabilnie. Jak będę miał chwilkę to sprawdzę programem + może zmienie na te 3200 / 14 jeśli się uda.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 17 Grudzień 2019 - 23:51

Dobra.. cały czas walcze z tym RAMem..

3200 CL 14 próbowałem, komputer nawet nie wstaje. Ustawiałem 3200 - 14 14 14 14 28 i 14 14 14 14 32 ( memory try it z biosu )
3333 CL 16, komputer wstaje. Przechodzi przez Cinebencha R15, na R20 się wykłada. OCCT po 5-6 min też resetuje komputer.
3466 CL16, tutaj najdłużej mogę utrzymać " stabilność ". Działa wszystko, poza najbardziej wymagającymi grami, które używają GPU 100% i procesora 65-70% ( np. NFS Heat )


Doradźcie jakieś połączenie mhz / timing / vcore, bo już nie daję rady :(

#7 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 18 Grudzień 2019 - 00:02

Jak wrzucisz screen'a z programu Thaiphoon Burner zakładka "Read", to ci doradzę. Dopóki nie wiem co za kostki tam siedzą to mogę co najwyżej powróżyć. Nie licz też na równe timingi w stylu 14-14-14, to potrafią tylko Samsung'i B-Die.

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 18 Grudzień 2019 - 00:03


#8 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 07:47

na swoich mam A-die i 3333 przy cl16 mogę działać, ale błędy w prime95 po kikunastu minutach potrafi wywalić (kilka wątków przestaje działać, 1 czasami 2). Niby można byłoby tak działać, ale ta świadomość, że może wystąpić błąd troche wkurza. Ja ustawiłem więc 3266mhz cl16, reszta 18-18-36, dałem 1,4v i już jest bezbłędnie, testy w aida64 różnią się minimalnie od 3333, a w grach w ogóle tego nie widać.
3400 test wstało i spokojnie działało bez resetów ale już przy 1,44v (też 16-18-18-36)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 18 Grudzień 2019 - 17:56

https://zapodaj.net/...48a71d.png.html

https://zapodaj.net/...06578a.png.html

Tutaj zdjęcia z Taiphoon. Ustawiłem teraz 3333 mhz i CL16. W systemie 0 problemów. Gry wyrzuca do pulpitu, resetuje kompa.

Aktualnie jest 3333 mhz 16 / 18 / 18/ 18 / 36 1.44 volt

--------------
Pisząc tego posta, wyskoczył niebieski ekran :(

Ten post był edytowany przez Fado365 dnia: 18 Grudzień 2019 - 17:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3486
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:00

Weź skorzystaj z kalkulatora, masz hynixy cjr, c-die i takie wybierz . Możliwe, że coś ciasniej się uda ustawić stabilnie. 3600mhz dla ryzena 2xxx może być za dużo, można całować w 3400-3466mhz :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:01

a ja teraz testuje 3333 mhz 16-19-19-38 1,45v (jak pisałem, przy 18-18-36 cl16i 1,44v z bf5 mnie wywalało po kilkunastu minutach)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:05

Zobacz postnovi, o 18 Grudzień 2019 - 18:00, napisał(a):

Weź skorzystaj z kalkulatora, masz hynixy cjr, c-die i takie wybierz . Możliwe, że coś ciasniej się uda ustawić stabilnie. 3600mhz dla ryzena 2xxx może być za dużo, można całować w 3400-3466mhz :)



A jakiś sprawdzony kalkulator jest?

#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:06

zarzuciłem 3400 :P zobaczymy ile pochodzi

#14 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:21

Ja wrzuciłem teraz 3200 / 16 - 18 - 18- 18 - 36, ale nie ukrywam, że chciałbym mieć trochę większe taktowania w kościach 3600 :D. Nie mogę znaleźć ustawień timingów dobrych dla 3200 / Cl 14 i 15, macie jakieś pomysły? Ewentualnie coś co pociągnie 3333 / 3400 / 3466.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:30

spróbuj na takich jak ja teraz lecę 3400 cl16 19-19-19-38 1,45v (nawet daj z 1,47v jak ci bsody wali), odkąd poprzedniego posta napisałem zrobiłem testy w aida64 i 3dmarka11 i na razie wszystko chodzi

#16 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3486
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Grudzień 2019 - 18:31

https://www.guru3d.c...calculator.html


W wątku crucial na micron e-die jest instrukcja obsługi, zen+ to ryzeny 2xxx :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Fado365 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Cz, 15 Mar 12

Napisany 18 Grudzień 2019 - 19:09

@kochan4 zaraz spróbuje Twoich ustawień, bo narazie wszystkie inne mi sypią błędami. 3200 Cl16 się utrzymywało tylko.

@Novi a czy z tego kalkulatora mam przenieśc do biosu każde jedno ustawienie czy tylko te główne timingi? Tam wyświetla się lista wszystkich. Póki co obydwa z kalkulatora Safe ( ale zmieniam tylko te główne i Trc) sypią błędami.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 19:11

dla mnie ten kalkulator to magia, jedynie bench w nim mi 4 błedy wykryl na 3400 i na3333 wrocilem i testuję :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3486
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Grudzień 2019 - 19:23

Wszystkie , łącznie z napięciami , oporami i termiką, inaczej ma prawo sypać. Te ustawienia są mocno zachowawcze, więc w 99% przypadków muszą być stabilne :P. A jak już ktoś , przeskoczy level wyżej w oc ram, to się opiera o kalkulator + wprowadza swoje modyfikacje. Ale nie ukrywam, oc ramu to nie jest łatwy kawałek chleba, trzeba stracić naście godzin by wyrzeźbić coś fajnego , ciągłe testy i poprawki, ale efekt końcowy odpłaca :).

#20 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14118
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Grudzień 2019 - 19:28

no qrde, 110% memtestu zrobione i 0 błędów, a tylko o 0,01v zwiększyłem napięcie :E boję sie dawać powyżej 1,45v bo może i na 3400 znalazłbym bezbłędne wartości

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych