Forum PCLab.pl: Chłodzenie do ryzena 7 2700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chłodzenie do ryzena 7 2700 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 08 Grudzień 2019 - 19:23

Witam, jakie chłodzenie do ryzen'a 7 2700 będzie ok? Fera 3 wystarczy? Mobo gigabyte b450m ds3h

#2 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5627
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 08 Grudzień 2019 - 19:25

polecam to co mam w sygn
Jest w miare ciche jesli cpu nie sluzy do gotowania wody albo przyrzadzania jajecznicy :) ponizej 100zl za nowe jest ok

Ten post był edytowany przez AdRjiaN dnia: 08 Grudzień 2019 - 19:30


#3 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 08 Grudzień 2019 - 19:41

Fera 3 do Ryzena starczy jeśli nie podkręcasz. Jeśli zamierzasz coś kręcić to rozsądnym minimum jest jednak Fortis 3. Jest niewiele droższy

#4 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 08 Grudzień 2019 - 19:46

Dzięki, w takim razie zamawiam fere 3
Pozdrawiam

#5 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5627
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 08 Grudzień 2019 - 19:48

Zobacz postBorn, o 08 Grudzień 2019 - 19:41, napisał(a):

Fera 3 do Ryzena starczy jeśli nie podkręcasz. Jeśli zamierzasz coś kręcić to rozsądnym minimum jest jednak Fortis 3. Jest niewiele droższy


od 30 do 50zl wiecej kosztuje wiec jesli 50+ to juz sporo wiecej biorac pod uwage cene 1224 ponizej 100zl

#6 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 08 Grudzień 2019 - 20:39

Jednak fortis 3 zamówiony, różnica faktycznie nie wielka a można liczyć na niewielkie oc

#7 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 08 Grudzień 2019 - 23:49

Mam wątpliwości czy fortis 3 zmieści się na gigabytcie b450m ds3h, ktoś wie czy da rade?
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4TF więc z tym problemu nie będzie

#8 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 08 Grudzień 2019 - 23:55

Zobacz postBIGBIG, o 08 Grudzień 2019 - 23:49, napisał(a):

Mam wątpliwości czy fortis 3 zmieści się na gigabytcie b450m ds3h, ktoś wie czy da rade?
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4TF więc z tym problemu nie będzie

Dlaczego miałby sie nie zmieścić na tej płycie głównej?

#9 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 08 Grudzień 2019 - 23:58

Zobacz postBorn, o 08 Grudzień 2019 - 23:55, napisał(a):

Dlaczego miałby sie nie zmieścić na tej płycie głównej?


Zmieścić się bez zasłaniania slotów ram

#10 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 09 Grudzień 2019 - 08:09

Zobacz postBIGBIG, o 08 Grudzień 2019 - 23:58, napisał(a):

Zmieścić się bez zasłaniania slotów ram

Odległośc między socketem a slotami RAM jest dosyć ustandaryzowana, więc musi się mieścić

#11 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 767
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 08:36

Zobacz postBorn, o 09 Grudzień 2019 - 08:09, napisał(a):

Odległośc między socketem a slotami RAM jest dosyć ustandaryzowana, więc musi się mieścić


Ustandaryzowana jest, tyle ze producenci chlodzen czesto niespecjalnie sie tym przejmuja :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   BIGBIG 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 30 Lis 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 08:37

Zobacz postBorn, o 09 Grudzień 2019 - 08:09, napisał(a):

Odległośc między socketem a slotami RAM jest dosyć ustandaryzowana, więc musi się mieścić


Ok myslalem ze na plycie matx odleglosc jest mniejsza.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 09 Grudzień 2019 - 09:01

Zobacz postamsztel, o 09 Grudzień 2019 - 08:36, napisał(a):

Ustandaryzowana jest, tyle ze producenci chlodzen czesto niespecjalnie sie tym przejmuja :E

Nie bardzo rozumiem co napisałeś :) Nie ma w Twoim stwierdzeniu logiki :) Jeśli taki Fortis 3 mija się z RAMem na jakiejś płycie MSI to znaczy że na 99% pozostałych płyt MSI z tym samym socketem również się mija. Z tytułu właśnie tej standaryzacji mija się również z innymi płytami z tym samym socketem. Niewiadomą może tylko być czy jeśli mija sie na płytach AM4 to czy mija się też na płytach LGA1151. Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć że w naprawdę bardzo wyjątkowych sytuacjach, jakieś specjalne płyty do overclockingu, sloty RAM są w innej odległości i pamiętam tylko jedną płytę Asusa za miliony monet w przypadku której Fortis 3 nie mijał się z RAM

Zobacz postBIGBIG, o 09 Grudzień 2019 - 08:37, napisał(a):

Ok myslalem ze na plycie matx odleglosc jest mniejsza.

Odległość slotów RAM od socketu definiowana jest przez długość ścieżek, a producent chce uprościć kwestie ustawiania timingów dla pamięci między płytami. Dlatego też płyty mATX różnią się od większych głównie tylko dolną częścią laminatu. Nikomu nie chce się tam zmieniać górnej jeśli niesie za sobą to wiele innych konsekwencji jak właśnie inne biosy pod kątem obsługi pamięci

#14 Użytkownik jest niedostępny   GGuu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 10:40

ja polecam od siebie Arctic Freezer 34 eSports Duo sam mam i jestem zadowolony

Ryzen 7 2700@ 3.9Ghz 1.25v 62 stopnie w primie

#15 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 09 Grudzień 2019 - 14:45

Zobacz postGGuu, o 09 Grudzień 2019 - 10:40, napisał(a):

ja polecam od siebie Arctic Freezer 34 eSports Duo sam mam i jestem zadowolony

Ryzen 7 2700@ 3.9Ghz 1.25v 62 stopnie w primie


a za tyle samo mogłeś mieć lepsze

#16 Użytkownik jest dostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4439
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 09 Grudzień 2019 - 16:14

A ja polecam Dark Rocka 4 bo fajnie wygląda, solidnie wykonane :E

#17 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13490
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 22:15

A ja polecam Alpenfohn Brocken 3 bo świetnie wygląda i chłodzi a i niewiele osób go ma :D

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 09 Grudzień 2019 - 22:16


#18 Użytkownik jest niedostępny   GGuu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 10 Grudzień 2019 - 11:36

ja swojego artica kupiłem za 130 złotych z allegro @ernorator wiec dawaj w tej cenie coś lepszego

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych