Forum PCLab.pl: Ryzen 2700x problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2700x problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 00:34

Cześć Wam,

w ostatnim czasie kupiłem procesor ryzen 2700x oraz płytę głowna b450 tomahawk max. W zestawie mam też ram 16 gb 3000 mhz. Przez dzień używałem chłodzenia wraith prism z zestawu ale wiem, ze nie jest ono za dobre i temperatury były wysokie mam na myśli 50 - 60 + w pulpicie. Kupiłem Scythe Mugen 5 i zamontowałem, dodałem oryginalną pastę z zestawu. Problem który mam to:

- proces co chwile zmienia taktowanie (patrzę np. w cpu-z) i skacze w przedziale od 2 tysięcy w górę, w ryzen master to samo, tak jak i w uefi,
- mam bardzo wysokie temperatury w pulpicie czy przeglądarce, 60 +, bardzo skaczą nawet do 83 - nawet na Mugenie, (obecnie pisząc z przeglądarki temperatury skaczą od 60 do 80).
- zmieniałem fan speed, stopniowanie tak jak obserwowałem w różnych wątkach i nic to nie zmieniło,

Zdjęta część obudowy od strony procesora, w obudowie poza tym mam dwa dodatkowe wiatraki.
Temperatury doglądam takżę w HFinfo

Jestem bardzo zagubiony w tym wszystkim, przez ostatnie lata siedziałem na i5 4460 i kiedy teraz zmieniłem sprzęt to serio, nie ogarniam co się dzieje :P
Bardzo proszę o pomoc, najlepiej prostym językiem z dużą ilością wskazówek bo kiedy czytam wątki na temat procesora i większość z was używa terminów których totalnie nie znam np. uv, to nie wiele mi to wnosi, sam nigdy nie podkręcałem procesora i jestem laikiem pod tym względem.
Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki. Pozdrawiam.

Taką mam obudowę - https://www.x-kom.pl...na-z-oknem.html

Ten post był edytowany przez Fanatyk1989 dnia: 09 Grudzień 2019 - 01:05


#2 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3881
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2019 - 00:48

Temperatury wysokie, ale skoki taktowań są normalne. To mechanizm boost.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 09 Grudzień 2019 - 06:53

Jedyne czym masz powody się martwić to wysokie temperatury - źle/krzywo założone chłodzenie, źle nałożona pasta, nieprzewiewna obudowa. Chwilowe skoki taktowania 2-4GHz, napięcia 0.9-1.45V i temperatury Tdie/Tctl bez obciążenia 35-50 stopni to normalka,tak działają Ryzeny.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 09 Grudzień 2019 - 06:54


#4 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 11:06

Poprawiłem chłodzenie, pasta obecnie jest nałożona na całej powierzchni. Obecne temperatury wachają się między 40 a 60 w ryzen master, a w hfinfo jak w linku. Zauważyłem też że EDC (CPU) było na 99% niemal caly czas i świecilo się na czerwono więc zmieniłem w zasilaniu na minimalną wartość 5% i teraz skacze od 33% w górę.

Czy to oznacza, ze już jest ok? Czy nadal powinienem szukać rozwiązania temperatur?

https://zapodaj.net/...f14cda.jpg.html

a tu z ryzen master:
https://zapodaj.net/...30cd67.jpg.html

Ten post był edytowany przez Fanatyk1989 dnia: 09 Grudzień 2019 - 11:09


#5 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4484
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 09 Grudzień 2019 - 11:13

na 2700x tak skaczą te odczyty z czujników przez ten precision boost, ale nijak to się ma do rzeczywistej temperatury czapki procesora, dopiero pod mocnym i długotrwałym obciążeniem odczyt jest miarodajny

#6 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 09 Grudzień 2019 - 11:28

Rzeczywista temperatura to Tdie, Tctl to Tdie+10 stopni, ma to niby służyć poprawnemu sterowaniu chłodzeniem. Ja na 2700X miałem w idle 36-38 stopni z chwilowymi skokami do 46-50. Norma.

#7 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4388
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 09 Grudzień 2019 - 16:13

Ja mam co prawda R7 2700 ale podkręcony na 4.0 GHz i temp na pulpicie miedzy 32 a 36 ale są skoki do 40 stopni ponad, to normalne też mnie to dziwiło jak miałem rok temu R5 2600 :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 17:17

Rozumiem i dzięki za odpowiedzi. Wieczorem przetestuje jak procesor się zachowuje w grach ale ostatnio jak sprawdzałem to temperatury dobijały do 88 stopni - miałem w tle odpalony hwinfo.
Spodziewałem się że skoro dokupuje mugena no to temperatury będą sporo niższe niż obecne. Kiedy odpalam komputer i wchodzę do biosu do temperatura na starcie jest 40. Obudowa otwarta. Więc mnie to dziwi :P

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3881
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2019 - 17:31

Na idle nie ma co patrzeć, patrz na obciążenie w grach, jeśli 88C jest to źle, ale pewnie patrzysz na tctl, więc odejmuj te 10 stopni. Mugen nie wiem czy to dobry wentyl czy jakiś średniak typu Fera

#10 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 269
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 18:17

Moim zdaniem jeżeli ktoś kręci 2700X to Fortis jest takim minimum do komfortowego schłodzenia procesora. Wykręciłem swojego na 4,2 Ghz i w OCCT temperatury dochodziły do 80 stopni. Oczywiście w grach było lekko ponad 60 stopni, ale mam dobrze wentylowaną obudowę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   forum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6127
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 09 Grudzień 2019 - 18:23

@Khold
Mógłbyś wrzucić test stabilnosci systemu z aida64 (zaznaczone stress cpu,fpu,chache,system memory) tak z minutę i screen z hwinfo ?

Ten post był edytowany przez forum dnia: 09 Grudzień 2019 - 18:24


#12 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 21:28

Wrzucam foto bezpośrednio po 15 minutowej grze z call of duty modern warfare, co Wy na takie temperatury?

https://zapodaj.net/...1d3275.jpg.html

#13 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 09 Grudzień 2019 - 22:40

Są dwie możliwości, źle zamontowane chłodzenie lub za dużo pasty i ta druga mniej prawdopodobna że czujnik jest szurnięty ale wtedy zazwyczaj są śmiesznie niskie temp lub jak przy okazji pustego czujnika rzędu ponad 100 stopni.

Edit:
1200 rpm na chłodzeniu? Mało coś jak na takie temperatury. Było coś kombinowane z krzywą? Ewentualnie czy na pewno wentylator od chłodzenia procesora podpięty jest pod CPU Fan?

Ten post był edytowany przez Bodzi3k dnia: 09 Grudzień 2019 - 22:42


#14 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 22:57

Pasta jak była nakładana to całość, rozprowadzona po procesorze. Wentylator działa - Mugen Scythe 5, zaciąga powietrze do środka, montowane według instrukcji i filmiku na internecie. Pasty wydawało się być na styk kiedy dziś sprawdzałem ponownie. Tak modyfikowałem krzywą w biosie tak jak w niektórych tematach widziałem. Wentylator chłodzenia podpięty jest w CPU Fan.

Dorzucam foto otwartej obudowy:
https://zapodaj.net/...1a5ff6.jpg.html

Ten post był edytowany przez Fanatyk1989 dnia: 09 Grudzień 2019 - 23:18


#15 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3881
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Grudzień 2019 - 23:13

Zrób groch na środek cpu z pasty. Niech się sama rozprowadzi.

Ogólnie coś jest nie tak, bo jest za wysoko z temp. Albo te chłodzenie tak słabe...

Poza tym po co Ci jakieś zmiany krzywych, zostaw na auto, bo widać nie wiesz co robisz.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 09 Grudzień 2019 - 23:16


#16 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 09 Grudzień 2019 - 23:21

Jak zrobiłem na środek i sprawdzałem to się nie rozprowadziła dobrze :) stąd poprawiłem i rozprowadziłem, rano to sprawdzałem i wtedy temperatury w pulpicie się zmniejszyły o tyle co pisałem.

Zaktualizowałem bios do najnowszego, dałem wiatraki na auto w biosie, bez ruszania wszystko na default tak jak pierwotnie.

Z tego co czytałem jest to bardzo dobre chłodzenie i ma świetne opinie, kosztowało 200 +. Wiem że cena nie ma znaczenie ale sugerowałem się opiniami i ocenami.

Ten post był edytowany przez Fanatyk1989 dnia: 09 Grudzień 2019 - 23:18


#17 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 09 Grudzień 2019 - 23:29

W takim razie proponuje raz jeszcze, zdjąć chłodzenie, oczyścić cpu oraz podstawę chłodzenia alkoholem, dać pasty na ziarnko grochu ewentualnie na X i wszystko dokładnie zamontować plus reset biosu aby wszystko działało na auto

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3881
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Grudzień 2019 - 00:52

A najlepiej nagraj ile tego tam dajesz tej pasty. Cooler ma gładką powierzchnię? Nie wiem jakie ma Mugen czy jak szkło, czy matowe. I czy równomiernie dociskasz jedną stronę coolera dokręcając śrubę i drugą. Na zmianę kręcąc. Bo może coś nie dociskać. No i bios na auto, całkowicie, clear cmos.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 10 Grudzień 2019 - 00:53


#19 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 10 Grudzień 2019 - 11:57

Z tą pastą to jeden pies:

https://www.youtube....h?v=EUWVVTY63hc

ale warto pamiętać, że Ryzeny nie mają centralnie położonych rdzeni :Up_to_s:

#20 Użytkownik jest niedostępny   Fanatyk1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 07 Gru 19

Napisany 10 Grudzień 2019 - 23:38

Witam, zdjąłem wentylator po raz kolejny, nie zmieniałem pasty bo była dobrze nałożona obecna, no i ... chyba wszystko już ok, wydaje mi się, że chłodzenie nie stykało dobrze z procesorem :)
poniżej screen po 30 minutowej grze w coda.

https://zapodaj.net/...abfa0b.jpg.html

dziekuję wszystkim za wsparcie i komentarze, rozumiem że takie temperatury są już dobre ?:)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych