Forum PCLab.pl: Zestaw do 2300zl z monitorem do oceny i poprawy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw do 2300zl z monitorem do oceny i poprawy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   War_MachinE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 06 Mar 12

Napisany 09 Grudzień 2019 - 04:43

Składam komputer dla brata
Budżet ostateczny to 2300zl ze wszystkim
Na chwilę obecną wygląda tak:

AMD Ryzen 3 1200 210zl
MSI B450M PRO-VDH MAX A 270zl
2x4gb Ballistix Sport LT 2666 130zl
ASUS Radeon RX 580 4gb 650zl
WD 240GB M.2 SATA SSD 100zl
SilentiumPC 450W 80 Plus 160zl
SilentiumPC Gladius GD6 RGB 170zl

monitor ips benq gw2480 450zl
Klawiatura i mysz 80zl

Co tu można poprawić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15771
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 11:47

Dorzuciłbym do Vero L2 500W.

Poza tym może być choć ten RX 580 od Asusa to niezbyt udany model.

#3 Użytkownik jest niedostępny   JaCube 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 01 Lis 08

Napisany 09 Grudzień 2019 - 12:53

Zobacz postDirian, o 09 Grudzień 2019 - 11:47, napisał(a):

Poza tym może być choć ten RX 580 od Asusa to niezbyt udany model.


A możesz rozwinąć troche bardziej, ponieważ też mam tą kartę? Jak na razie jestem zadowolony, jest trochę głośna to fakt, ale 72*C w stresie nie przekracza. Jak do tej pory testowałem jedynie w Deus Ex Mankind Divided oraz Rise of the Tomb Raider.

#4 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Grudzień 2019 - 13:31

Zobacz postJaCube, o 09 Grudzień 2019 - 12:53, napisał(a):

A możesz rozwinąć troche bardziej, ponieważ też mam tą kartę? Jak na razie jestem zadowolony, jest trochę głośna to fakt, ale 72*C w stresie nie przekracza. Jak do tej pory testowałem jedynie w Deus Ex Mankind Divided oraz Rise of the Tomb Raider.

Z tego co wiem pamięci nie są chłodzone (nie mają połączenia z radiatorem), może o to chodzi :P
Ja tam bym nie demonizował, jest w dobrej cenie + jeszcze gra za darmo. Nie ma co narzekać, jak będą problemy to jest gwarancja.

Swoją drogą robiłeś na niej UV?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15771
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 13:51

Podobno jest duży rozstrzał jakościowy w tych Asusach i niektóre modele dobijają do 80 stopni i działają jak suszarka. Nietrudno o takie opinie, choć fakt, że u części osób jest tak jak piszesz - czyli okolice 72-73 stopni. Pewnie zależy też od budy.

W każdym razie podtrzymuję, że nie jest to zbyt udany model no ale fakt, że cena to poniekąd rekompensuje.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 09 Grudzień 2019 - 13:51


#6 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Grudzień 2019 - 13:57

Zobacz postDirian, o 09 Grudzień 2019 - 13:51, napisał(a):

Podobno jest duży rozstrzał jakościowy w tych Asusach i niektóre modele dobijają do 80 stopni i działają jak suszarka. Nietrudno o takie opinie, choć fakt, że u części osób jest tak jak piszesz - czyli okolice 72-73 stopni. Pewnie zależy też od budy.

W każdym razie podtrzymuję, że nie jest to zbyt udany model no ale fakt, że cena to poniekąd rekompensuje.

W odpowiednich warunkach prawie każdy rx570/580 może działać jak suszarka :P
Wiem co mówię, miałem rx570 od gigabyte aorus w piekarniku i prawie latał xD

#7 Użytkownik jest niedostępny   JaCube 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 01 Lis 08

Napisany 09 Grudzień 2019 - 14:00

Zobacz postdomino97, o 09 Grudzień 2019 - 13:31, napisał(a):

Swoją drogą robiłeś na niej UV?

Próbowałem ale tylko z tego powodu, że słyszalne jest świerszczenie cewek, jednak odpuściłem jak zacząłem czytać, że w nowych kartach to niejako standard.
Zbijałem napięcie aż do utraty stabilności a świerszczenie nie ustało, więc odpuściłem bo nie jest szczególnie uciążliwe, a zabawa z producentem w wymiany nie ma sensu. Aktualnie karta pracuje na fabrycznych ustawieniach i tak zostawiam.

Zobacz postDirian, o 09 Grudzień 2019 - 13:51, napisał(a):

Podobno jest duży rozstrzał jakościowy w tych Asusach i niektóre modele dobijają do 80 stopni i działają jak suszarka. Nietrudno o takie opinie, choć fakt, że u części osób jest tak jak piszesz - czyli okolice 72-73 stopni. Pewnie zależy też od budy.

W każdym razie podtrzymuję, że nie jest to zbyt udany model no ale fakt, że cena to poniekąd rekompensuje.

Na pewno jest w tym sporo prawdy, niska cena nie jest bez znaczenia. Ale właśnie od tego jest gwarancja ;)

Ten post był edytowany przez JaCube dnia: 09 Grudzień 2019 - 14:01


#8 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15771
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 14:00

No Aorus to też nie był najlepszy model, ale tak w sumie można powiedzieć o wielu RX 570 / RX 580.

#9 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Grudzień 2019 - 14:03

Zobacz postDirian, o 09 Grudzień 2019 - 14:00, napisał(a):

No Aorus to też nie był najlepszy model, ale tak w sumie można powiedzieć o wielu RX 570 / RX 580.

Bo te karty się po prostu najzwyczajniej w świecie grzeją.
No nie najlepszy ale nawet w tym piekarniku osiągał maks 73-75 stopni. Tylko wentylator się rozkręcał strasznie. No i ma chłodzone pamięci z tego co wiem.
Sapphire jest podobno dobry, bo cichy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   War_MachinE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 06 Mar 12

Napisany 09 Grudzień 2019 - 17:44

Ok zasilacz wezmę lepszy.
A jeszcze pytanie o ram co będzie lepsze :
2 x 4gb 2666 Ballistix Sport LT 2666
czy
1 x 8gb 3000 Adata XPG Gammix D30

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15771
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Grudzień 2019 - 18:53

Do Ryzena koniecznie 2x4GB ew. szukaj po taniości 2x8GB. W każdym razie - muszą być dwie kości do Dual Channel.

#12 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Grudzień 2019 - 18:59

Zobacz postWar_MachinE, o 09 Grudzień 2019 - 17:44, napisał(a):

Ok zasilacz wezmę lepszy.
A jeszcze pytanie o ram co będzie lepsze :
2 x 4gb 2666 Ballistix Sport LT 2666
czy
1 x 8gb 3000 Adata XPG Gammix D30

Nie kupuje się pojedynczej kości. Chyba, że chcesz np. za miesiąc kupić drugą 8GB. Chociaż jeśli bym gdzieś dokładał w tym zestawie to jednak do procka niż do RAM.
Tracisz wydajność przez single channel zamiast dual.

A czemu te ballistix swoją drogą? 2666 CL16 to nie jest jakoś super (nie wiem jak się kręcą). Viper 4 3000 CL16 też są sprzedawane 2x4GB chyba w dość podobnej cenie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   War_MachinE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 06 Mar 12

Napisany 09 Grudzień 2019 - 19:13

Ram że względu na cenę

ballistix 2x4gb 2666 - 130zl
Viper 2x4gb 3000 - 160zl
adata 2x8gb 3000 - 250zl

#14 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Grudzień 2019 - 19:26

Zobacz postWar_MachinE, o 09 Grudzień 2019 - 19:13, napisał(a):

Ram że względu na cenę

ballistix 2x4gb 2666 - 130zl
Viper 2x4gb 3000 - 160zl
adata 2x8gb 3000 - 250zl

A no chyba, że tak. Do r3 1200 w zasadzie wystarczy nawet ten 2666 choć kilka klatek w grach możesz na tym tracić. Nie jestem pewien czy da się je podbić na te 3000MHz, możliwe, że tak.
Jakbyś wymieniał na np. r5 1600 albo coś jeszcze lepszego to szybszy RAM by się przydał.

Masz 4 sloty, zawsze możesz dokupić RAM w przyszłości.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 09 Grudzień 2019 - 19:28


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych