Forum PCLab.pl: Komputer stacjonary z Windows 7 nie odpala - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer stacjonary z Windows 7 nie odpala Wymiana baterii BIOS Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Konik_90 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 10 Grudzień 2019 - 17:13

Witam, mam spory problem i skończyły mi się pomysły na jego rozwiązanie.
Otóż posiadam komputer stacjonarny, przy którego włączaniu wyświetlał się komunikat o niskim poziomie baterii. Kupiłem zatem nową, ustawiłem datę i godzinę w BIOS, jednak komunikat dalej wyskakuje, a po restarcie zarówno data jak i godzina nie są ustawione. Baterie sprawdziłem miernikiem, jest ok, gniazdo na płycie głównej też wydaję się być ok. Podczas próby włączenia, po wyświetleniu napisu Windows, pokazuje się przez ułamek sekundy niebieski ekran, którego za cholerę nie mogę spauzować żeby pozyskać informacje na nim zawarte, po czym komputer się restartuje. Użyłem więc dysku systemowego, włączyłem narzędzie do naprawy systemu jednak nic to nie daje. Nie wiem co jest grane, komputer działał a teraz cegła.
Macie może jakieś pomysły?

Pozdrawiam!

Przesyłam screeny z próby naprawy systemu.

Ehh

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2284
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 10 Grudzień 2019 - 18:09

Wygląda to na awarię płyty, ale może ktoś inny będzie miał coś bardziej konstruktywnego do powiedzenia. Może Bios się w jakiś sposób wysypał.

#3 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11584
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2019 - 03:32

a ustawiłeś wszystko w biosie - masz invalid configuration information - w zasadzie bios powinien automatycznie wszystko ustawić na nowo, ale najwyrażniej coś jest ustawione źle, dlatego system nie startuje; przede wszystkim ustaw dla drive\disk autodetect w biosie; jaki masz dysk, sata?, sprawdż w biosie czy start sata\ide się nie przestawił (albo ahci\ide - ahci=sata), albo nie jest ustawiony - wygląda na to, że w biosie masz ide, dlatego system się nie ładuje, bo sata

co do informacji na ekranie - po zgaśnieciu biosu nacisnij f8, jeśli będzie w opcjch wyłącz automatyczny restart wyłącz
jeśli nie będzie możesz wyłączyć z f8 - naprawa (= odzyskiwanie w 7 - sprawdż, czy wystartuje, bo chyba ma własne sterowniki do dysku, i może zadziała)

jeśli naprawa nie wystartuje tak samo z płytki - naprawa - wiersz polecenia, wpisz notepad, jak sie pokaże menu plik - otwórz, sprawdź, jaką literę ma dysk, i kliknij na niego, przeklikaj się do windows, na dole wybierz w pokaż pliki wszystkie pliki, jak się pokażą kliknij prawym na regedit, wybierz otwórz, jak się załaduje automatyczny restart jest w kluczu

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl

kliknij 2 razy na autoreboot i w dane zmień 1 na 0, ok

gdybyś nie wiedział, jak startuje komputer, tzn ide czy sata sprawdż klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services

powinien w nim być podklucz msahci - kliknij na ten podklucz, jeśli w w start będzie 0 7 startuje w sata\ahci, jeśli będzie np 4 startuje w ide (tzn używa sterownika atapi, ewentualnie sprawdź klucz atapi powyżej)

niemniej wiele wskazuje na bios, np że nie pamięta czasu, itp - sam czas nie powinien być przeszkodą, u mnie na starym xp kilka razy korygowałem czas już z systemu, a system ładował się ok; jeśli system zaczyna się ładować, tzn moduł ładowania biosu ok - natomiast ustawienia sprzętu są w części biosu, tzw cmos, podtrzymywanym przez baterię, i ta część może być uszkodzona; jeśli wprowadzasz zmiany pamiętaj, że trzeba na koniec nacisnąć określony klawisz, żeby zostały zapisane, klawisz powinien być w informacji na dole biosu (np write changes\settings and exit, itp)

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Grudzień 2019 - 03:39


#4 Użytkownik jest niedostępny   Konik_90 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 11 Grudzień 2019 - 08:06

Dzięki za informację, po pracy będę się z tym ,,bawił" Co jeśli bym znalazł BIOS do tej płyty i go po prostu wgrał?

#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11584
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2019 - 13:17

oczywiście możesz spróbować, bo jak napisałem ładowanie jest ok, więc i pena z biosem powinien załadować; niemniej jeśli cmos jest fizycznie uszkodzony nie pomoże, bo nowe informacje o sprzęcie i czas się nie zapiszą

u mnie było podobnie, jak bateria siadała, ale była informacja, żeby nacisnąć f2 podczas startu = informacje o sprzęcie zostaną zapisane na nowo do cmos, i skutkowało, tzn start był ok, a czas korygowałem z systemu, nawet nie wchodziłem do biosu - ale miałem chyba ami bios, nie award (phoenix) - w ami chyba jest to lepiej rozwiązane

ps - jeśli bios 2007 może nie mieć bootowania z usb, albo będzie cieżko zabootować

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Grudzień 2019 - 13:21


#6 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1878
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 11 Grudzień 2019 - 13:21

po pierwsze primo, to wymień baterię podtrzymania bios a nie że już cmos uszkodzony :E
komunikat jak wół.

Po drugie primo: sprawdź ustawienia bios i dysków: jak miałeś instalowany system gdy ustawione było w biosie ahci, to tak ustaw znowu i zapisz zmiany.
byc moze bios wrócił do domyślnego ustawienia ide

Może być tak też ze nie startuje z powodu daty: skasowala ci się do daty sprzed kilku lat

Ten post był edytowany przez munio1000 dnia: 11 Grudzień 2019 - 13:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11584
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Grudzień 2019 - 13:36

po trzecie tertio przeczytaj jeszcze raz uważnie 1 post; i nie powtarzaj cudzych porad

#8 Użytkownik jest niedostępny   Konik_90 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: Wed, 07 Maj 08

Napisany 14 Grudzień 2019 - 12:46

Dzięki wszystkim za pomoc, zmieniłem ustawienia RAID Autodetect / ATA i pomogło.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych