Forum PCLab.pl: Restarty podczas stress testu i gier - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Restarty podczas stress testu i gier Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xd-_-bx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 402
  • Dołączył: Nd, 06 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2019 - 05:03

Witam.
Sprzęt jak w sygnaturze.
Podczas INTRO do Borderlands 3 oraz przy IntelBurnTest oraz FurMarku mam restarty po jakichś 3-4 sekundach identyczne jakbym nacisnął restart. Dziwi mnie to bo gdy składałem zestaw to testowałem podobnie i i nic takiego się nie działo.
Myślę że to PSU ,ale wolę zasięgnąć porady tutaj.
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1026
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 11 Grudzień 2019 - 05:10

Komputer rozumiem, że niepodkręcony i trzymasz go wyłącznie na ustawieniach Stock/Auto + XMP pamięci?

EDIT:

Prywatnie też używam zasilaczy firmy Corsair i jeden ma ponad 10 lat, a radzi sobie nieźle, tyle że posiadam wyższą wersję: HX1000W.

Ten post był edytowany przez RemiKo dnia: 11 Grudzień 2019 - 05:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   xd-_-bx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 402
  • Dołączył: Nd, 06 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2019 - 05:24

Zobacz postRemiKo, o 11 Grudzień 2019 - 05:10, napisał(a):

Komputer rozumiem, że niepodkręcony i trzymasz go wyłącznie na ustawieniach Stock/Auto + XMP pamięci?

EDIT:

Prywatnie też używam zasilaczy firmy Corsair i jeden ma ponad 10 lat, a radzi sobie nieźle, tyle że posiadam wyższą wersję: HX1000W.


Dokładnie tak. nic nie kręcone a pamięci na XMP 3000MHz.
EDIT: Mam teraz to wszystko wyłożone na stole i nadal to samo. Jeden stress test, spoko, a jak już dwa to restart, nieważne jaka kolejność. BL3 też to samo .

Ten post był edytowany przez xd-_-bx dnia: 11 Grudzień 2019 - 05:26


#4 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1026
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 11 Grudzień 2019 - 05:28

To bez podmianki na inny zasilacz raczej się niczego więcej nie dowiemy...

Masz od kogo pożyczyć na testy co najmniej taki w miarę porządny 450-500W ?

Ewentualnie można spróbować jeszcze dla całkowitej pewności wykonać reset BIOSu do ustawień fabrycznych i puścić testy obciążeniowe raz jeszcze.

EDIT:
To wygląda na to, że wywala go obciążenie karty graficznej, a nie procesora.

W sensie grafa w Twoim przypadku ciągnie minimalnie więcej niż procesor w pełnym obciążeniu.

Ten post był edytowany przez RemiKo dnia: 11 Grudzień 2019 - 05:29


#5 Użytkownik jest niedostępny   GunarDAN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wed, 08 Lut 12

Napisany 11 Grudzień 2019 - 06:52

Pierwszym podejrzanym jest zasilacz.

Ale możliwości jest więcej.

Kiedyś miałem podobny przypadek i winowajcą była karta graficzna. Okazało się, że podczas bardziej obciążających gier wchodziła na wyższy powerlimit, niż przewidziany był w biosie dla tej karty. Ciężko było mi to wykryć i do końca nie byłem pewien, czy to powoduje zawieszanie/restarty kompa. Karta poszła do reklamacji i o dziwo potwierdzono moje ustalenia. Dostałem nową grafę, która nie miała tego problemu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2308
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 11 Grudzień 2019 - 09:14

Temperatury obbadaj (procesor i karta), chociaż w sumie wątpie by to było przyczyną restartów. Przy 3-4 sekundach te elementy nie zdążą się na tyle rozgrzać.

Zastanawiam się czy te objawy mogłyby ustąpić np po zmianie sterowników grafiki. Może spróbuj coś w tym kierunku.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18942
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Grudzień 2019 - 09:57

Zobacz postxd-_-bx, o 11 Grudzień 2019 - 05:03, napisał(a):

Witam.
Sprzęt jak w sygnaturze.
Podczas INTRO do Borderlands 3 oraz przy IntelBurnTest oraz FurMarku mam restarty po jakichś 3-4 sekundach identyczne jakbym nacisnął restart. Dziwi mnie to bo gdy składałem zestaw to testowałem podobnie i i nic takiego się nie działo.
Myślę że to PSU ,ale wolę zasięgnąć porady tutaj.
Pozdrawiam

zasilacz do wymiany

#8 Użytkownik jest niedostępny   xd-_-bx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 402
  • Dołączył: Nd, 06 Gru 09

Napisany 11 Grudzień 2019 - 12:38

Temat do zamknięcia. kupiłem i podpiąłem Supremo FM2 Gold 750W i lata i buczy :P

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych