Forum PCLab.pl: Jaka płyta pod AMD Phenom II x4 840 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka płyta pod AMD Phenom II x4 840 Limit cenowy do 400 zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   secular 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 12 Grudzień 2019 - 12:00

Witajcie. Poszukuję płyty głównej pod procesor AMD Phenom II x4 840. Chciałbym żeby posiadała gniazdo M.2. Do tej pory stara płyta główna ASUS M4A77T nie sprawiała mi problemów, a z kartą graficzną GTX 1050 i 8GB RAM mogłem bez problemu pracować w Autodesk Maya i grać na przykład w Wiedźmina 3. Niestety z tą płytą główną nie jestem w stanie korzystać z silników do renderowania, do tego nie posiadam gniazda M.2 pod mój SSD. Będę wdzięczny za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 947
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 12 Grudzień 2019 - 12:17

Wątpię aby tak stare płyty posiadały złącze m2, choć mogę się mylić.

#3 Użytkownik jest niedostępny   secular 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 12 Grudzień 2019 - 12:26

By może będę musiał dokupić PCIe SSD, ale póki co poczekam na opinie, kto wie, może jednak ktoś miał podobny problem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1187
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Grudzień 2019 - 12:49

Bez urazy , ale ten PC niestety prosi się o wymianę - niestety ...

Nawet chipset amd 990 nie miał obsługi M.2.

Jeżeli do obecnej płyty zastosujesz adapter , to w PCI-E x1 ten SSD poleci - w zależności od standardu złącza - 250 MB/s ( PCI-E 1.x x1 ) lub 500 MB/s ( PCI-E 2.x x 1 ) ...

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Grudzień 2019 - 12:49


#5 Użytkownik jest niedostępny   secular 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 12 Grudzień 2019 - 13:06

Zgadzam się, że potrzebuję nowy PC, ale co zrobić, gdy brakuje funduszy. Co do SSD, dziękuję za podpowiedź. Jednak ważniejsza jest dla mnie sprawa z silnikami do renderowania. Może kupię jakąś tymczasową, niedrogą płytę bez M.2, trochę młodszą niż moja 10-letnia M4A77T.

...Właśnie coś znalazłem: Asus 970 PRO GAMING/ AURA
Może to pasuje (mimo nieco wyższej ceny)?

...albo ta: Gigabyte GA-970-Gaming ?

Widzę jednak, że już ich nie ma w sklepach.

Ten post był edytowany przez secular dnia: 12 Grudzień 2019 - 13:21


#6 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 702
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 12 Grudzień 2019 - 16:09

Też siedzę obecnie na tym procku. Nie polecam płyty od Gigabyte - moja powoli pada

Ten post był edytowany przez parcu dnia: 12 Grudzień 2019 - 16:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   secular 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 12 Grudzień 2019 - 18:01

Znalazłem odpowiednią płytę, ale odnowioną przez producenta za ok 300 zł. Czy ktoś z Was kupił kiedyś płytę główną w takim stanie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 702
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:28

Zobacz postsecular, o 12 Grudzień 2019 - 18:01, napisał(a):

Znalazłem odpowiednią płytę, ale odnowioną przez producenta za ok 300 zł. Czy ktoś z Was kupił kiedyś płytę główną w takim stanie?


Jak mam być szczery to te 300zł w błoto raczej

#9 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 13 Grudzień 2019 - 13:54

Zobacz postparcu, o 12 Grudzień 2019 - 20:28, napisał(a):

Jak mam być szczery to te 300zł w błoto raczej


Biorac pod uwage, ze za 300 zlotych mozna kupic nowa plyte na AM4 to raczej tak.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1092
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 13 Grudzień 2019 - 21:00

3 lata temu wyszły odświeżone płyty AM3+ https://pclab.pl/news68746.html
ale nowych lub z długa gwarancja ich już nie kupisz
dodatkowo oferują tylko PCI-ex 2.0 czasem nawet z pojedyncza linia doprowadzoną do M2

SSD M2 możesz włożyć w adapter i wpakować w każde złączę PCI-ex x4 https://allegro.pl/k...43-ele-1-4-1210
ale bez uefi z obsługa NVME nie wystartujesz z niego systemu

sprzedaj proca, płytę i RAM; puki jeszcze są coś warte (chociaż w wypadku CPU i płyty może być problem ...)
dołóż te 300 i kup sobie chociaż Razena 3 1200, 8GB DDR4 oraz płytę B350
https://www.ceneo.pl/53871792
https://www.ceneo.pl/78971355
https://www.ceneo.pl/40523415

https://www.ceneo.pl/45853264

albo kup w ostateczności MSI 970a g43, M5A97
970a ud3 (chodzą po ok. 100) i moduj uefi ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 13 Grudzień 2019 - 21:56


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych