Forum PCLab.pl: Zasilacz do zestawu 550 czy 650? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zasilacz do zestawu 550 czy 650? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1043
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 14:14

Witam,
Zebrałem nowe podzespoły, szukam jeszcze tylko obudowy i zasilacza
nowy zestaw to
I5-9600k
MSI MAG Z390 Tomahawk
16GB RAM ADATA 3000mhz (w przyszłości dokupie drugie 16)
Geforce Gigabyte 2060 RTX
Obudowa Silentium PC Armis AR5X TG RGB
+ 3 doatkowe wentylatory
Dysk SSD + M.2 + HDD

Jakiej mocy zasilacz brać i jaki ?
550 wystarczy ?
SILENTIUMPC Supremo L2 Gold V2 550W
Supremo M2 Gold V2 550W
coś takiego czy może jednak jakiejś innej marki ?
Zasilacz CORSAIR CX550M 550W (CP-9020102-EU)
Zasilacz CORSAIR CX650 650W (CP-9020122-EU)

W 300zł sie chyba zmiesczę co ? ;)

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 14:19

Do takiego zestawu 550W w zupełności wystarczy ale pod kątem ewentualnej rozbudowy jak i faktu że za te 300 zł masz Supremo L2 650W z w pełni japońskimi kondensatorami, to moim zdaniem warto tego właśnie wziąć

Ten post był edytowany przez Born dnia: 12 Grudzień 2019 - 14:19


#3 Użytkownik jest niedostępny   Rainbow_Dash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 18

Napisany 12 Grudzień 2019 - 14:21

Podbijam Pana wyżej :) Supremo L2 650W będzie dobrym pomysłem. Będziesz mógł do niego dać dowolne GPU obecne na rynku (oczywiście w granicach rozsądku ;) )

#4 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1173
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Grudzień 2019 - 14:26

https://allegro.pl/o...550w-7403469381

#5 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1043
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 15:06

co to za marka? nie znam jej? czy dobra jakościowo ? do tej pory miałem doświadczenie z silentium, XFX oraz corsair
Myślicie, że potrzebne mi te 650W ? W sumie w przyszłości będę wymieniał jedynie kartę, znając życie będa bardziej prądożerne może i racja.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 15:10

Zobacz postlolz, o 12 Grudzień 2019 - 15:06, napisał(a):

co to za marka? nie znam jej? czy dobra jakościowo ? do tej pory miałem doświadczenie z silentium, XFX oraz corsair
Myślicie, że potrzebne mi te 650W ? W sumie w przyszłości będę wymieniał jedynie kartę, znając życie będa bardziej prądożerne może i racja.

Osobiście uważam, że niezwykle istotna jest gwarancja, a najlepsze warunki masz właśnie w SPC. A czy potrzebne jest 650W? Abstrahując od niszego hałasu wentylatora, to jednak fakt że bez kompletnie żadnych wyrzeczeń będziesz mógł zamontować RTX 2070 Super czy 2080 Super, to dla mnie jest to istotny argument

#7 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1173
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Grudzień 2019 - 15:30

Seasonic Prime / Bitfenix Whisper / Formula to jedne z najlepszych jednostek ...

#8 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1043
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 16:50

Wiesz co Born raczej założyłem sobie kupno kart ze średniej półki do max 1400/1500. Nie będę kupował wysokich modeli. Obecnie mam RTX 2060 więc najszybciej kartę raczej zmienię za 3-4 lata kiedy będzie jakaś różnica w szybkości. Nie wiem czy wtedy będzie potrzebny mi ten dodatkowy zapas mocy pewnie tak

#9 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 16:55

Zobacz postlolz, o 12 Grudzień 2019 - 16:50, napisał(a):

Wiesz co Born raczej założyłem sobie kupno kart ze średniej półki do max 1400/1500. Nie będę kupował wysokich modeli. Obecnie mam RTX 2060 więc najszybciej kartę raczej zmienię za 3-4 lata kiedy będzie jakaś różnica w szybkości. Nie wiem czy wtedy będzie potrzebny mi ten dodatkowy zapas mocy pewnie tak

Wiem jak jest. Plany mogą się zmienić. Wiadomo, założenie że będziesz kupowac karty w przedziale 1400/1500 jest słuszne bo właśnie tutaj są modele najbardziej opłacalne. Zawsze jednak wolałem dawać sobie pewien zapas jeśli chodzi o zasilacz, bo teraz co prawda będziesz mieć RTX 2060 super, co z całym kompem pobiera powiedzmy te 275-300W, ale np. przesiadka na w sumie podobnie wycenionego RX 5700 XT i już dorzucasz 100W do tego wyniku
Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9683
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 17:31

@ UP

To nadal oznacza pobór szczytowy, z b mocno kręconym XT, na poziomie 350W DC (ze zasilacza). Czyli dla współczesnego zasilacza 550W to oznacza, w najgorszym wypadku, 200W zapasu, czyli jeszcze ponad 35% mocy znamionowej.

Zapas jak najbardziej, no ale nie przesadzajmy że aż tyle. (w sumie u nas i tak takiej watomanii nie ma jak na forach zagranicznych, gdzie 99% posiadaczy zasiłek typu 1 kW zasila nim graty żrące 300-400W DC i sadzi paradygmaty typu "mocy nigdy za mało, dobry zapas musi być, żeby zasilacz nie chodził na maksa obciążony" - ręce wtedy opadają i nic już się nie chce...)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 17:40

Zobacz postkater, o 12 Grudzień 2019 - 17:31, napisał(a):

@ UP

To nadal oznacza pobór szczytowy, z b mocno kręconym XT, na poziomie 350W DC (ze zasilacza). Czyli dla współczesnego zasilacza 550W to oznacza, w najgorszym wypadku, 200W zapasu, czyli jeszcze ponad 35% mocy znamionowej.

Zapas jak najbardziej, no ale nie przesadzajmy że aż tyle. (w sumie u nas i tak takiej watomanii nie ma jak na forach zagranicznych, gdzie 99% posiadaczy zasiłek typu 1 kW zasila nim graty żrące 300-400W DC i sadzi paradygmaty typu "mocy nigdy za mało, dobry zapas musi być, żeby zasilacz nie chodził na maksa obciążony" - ręce wtedy opadają i nic już się nie chce...)

W pewnym sensie zgadzam się z Tobą, ale nie zapominaj proszę o tym, że to jest ŚREDNI pobór prądu podczas grania w akurat taką grę, wystarczy że włączysz inną, która w większym stopniu obciąża CPU i możesz mieć +50W. Dodatkowo pamiętaj też, że właśnie to jest pobór średni, podczas gdy skoki mogą być nawet +100W (albo i gorzej). Na dobrą sprawę nigdy nie wiesz czy Twój sprzęt generuje takie skokowe obciążenie czy nie dopóki ktoś jak tutaj toms nie sprawdzi tego oscyloskopem. Właśnie dlatego uważam że zapas 150-200W to jest zdrowy zapas i staram się poniżej tego nie schodzić. Właśnie stąd później wynikają sytuacje gdzie ktoś twierdzi: przecież mój sprzęt powinien działać na zasilaczu 500W bo z gniazdka pobiera 450W a komputer wyłącza się. "DLACZEGO?"

Drugi przykład z naszego podwórka: https://pclab.pl/art65819-27.html

Cytuj

Projektantom R9 Nano przytrafiło się niedopatrzenie związane z poborem energii. Mimo że cały zestaw z R9 Nano pobiera średnio 300 W, zdarza się, że chwilowo zapotrzebowanie osiąga nawet 400 W, co można zaobserwować szczególnie często w menu gry, gdy w końcu zostanie wczytany jej zapis. Obraz pojawia się wtedy tylko na moment, bo cały komputer się wyłącza z powodu zbyt wysokiego chwilowego poboru energii na linii 12 V. Radeon R9 Nano w ten sposób włączył zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe w dwóch zasilaczach SFX firmy be quiet!, 300- oraz 400-watowym. Z tego powodu musieliśmy zmienić platformę testową i zastosować 550-watowy model firmy SilverStone.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Born dnia: 12 Grudzień 2019 - 17:41


#12 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9683
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 18:09

No ale to co wkleiłeś to nie jest średni pobór, tylko maksymalna wartość zanotowana przez watomierz na ścianie (tak redakcja to podaje - stąd właśnie totalnie idiotyczne 542W dla Vegi). Taki właśnie odczytywalny (czyli wystarczająco długi, ale w rzeczywistości i tak króciuteńki) skok.

U mnie z poprzednią Vegą miałem normalnie 450W AC w Wieśku 3, ale potrafiło czasem skoczyć na 470W. I dosłownie 2 (dwa) razy skoczyło na 490W i 500W, ale to autentycznie nie wiem kiedy i jak, tylko później właśnie zauważyłem, że taki maks jest wbity na watomierz - który leży na biurku obok monitora i który z ciekawości lubię obserwować. Co do rodzaju obciążenia - nie znam gierki, która bardziej obciąża kompa niż W3, który właśnie też jest przez PCLab używany do tych pomiarów. Oczywiście nie grałem w każdy inny tytuł - podobno Battlefield V też dobrze obciąża kompa, ale nie grałem w to. Jedynie Prime95 + Furmark robił u mnie dodatkowo 20-30W obciążenia, no ale to nierealny i bezsensowny scenariusz. Nawet OCCT PSU test nie wykraczał poza wartości z Wieśka 3.

Co do tych bardzo krótkich skoków widocznych tylko na oscyloskopie - to właśnie też na tomshardware pisali (jak znajdę chwilę to podlinkuję ten konkretny test), że są to zbyt krótkie skoki, żeby zasilaczowi (głównemu kondensatorowi w zasadzie) robiło to jakąkolwiek różnicę. Tym bardziej, że prawie każdy porządny współczesny zasilacz może oddać 130% mocy znamionowej - są takie co oddadzą tylko 120%, ale i są takie co dają 140% przy utrzymaniu parametrów w normie ATX. Oczywiście nie można dobierać zasiłki w ten sposób, wiadomo. Ale ta moc jest i realnie się przydaje - pewnie tak jak mówisz właściciele co mocniejszych kart z tego korzystają, sami o tym nie wiedząc.

Sytuacje z Nano albo, patrząc z drugiej strony, z wczesnymi Focusami+ to odosobnione przypadki, raczej wynikające z jakiegoś fakapu projektowego.

Jak model z wyższą mocą kosztuje 10-20-30 zł więcej to spoko, brać i tyle, ale w pewnym momencie to robi się bez sensu - tzn to po prostu pieniądze wydane na coś zupełnie niepotrzebnego.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 18:13

Uwierz mi że wielokrotnie mam do czynienia z sytuacją że dany sprzęt ciągnie z gniazdka np. 480W i wyłącza się na zasilaczu 500W, po zmianie na zasilacz 600W tego samego modelu jest OK. Zmieniam kompa na takiego który ciągnie z gniazdka np. 540W i o dziwo działa na tym samym zasilaczu 500W. To są właśnie te skoki, które ROBIĄ różnicę zasilaczowi.
Właśnie przypadek Focusów i Vegi, ale nie tylko bo ten sam problem te zasilacze miały z RTX 2080 Ti (jest tutaj wątek na forum) to nie są odosobnione przypadki
Zasilacz ma obowiązek oddać 110% mocy chwilowo, ale 130% to już kwestia zabezpieczenia OPP i jak wysoko jest ono ustawione. Pamiętaj też że wszystko co powyżej 110% nie musi się trzymać w normach ATX. Nie ma takiego obowiązku

#14 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1043
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 12 Grudzień 2019 - 23:14

ok dobra poslucham was wezme 650tke :)
tylko nie wiem którą

https://www.mediaexp...w-cp-9020103-eu,id-1178356
https://www.mediaexp...o-fm2-gold-650w,id-1039965

supremo gold chyba lepszy wersja L2 jest nieznacznie tansza i nie ma wypinanych kabli

Ten post był edytowany przez lolz dnia: 12 Grudzień 2019 - 23:24


#15 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 685
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 15 Grudzień 2019 - 16:05

Zobacz postlolz, o 12 Grudzień 2019 - 23:14, napisał(a):

ok dobra poslucham was wezme 650tke :)
tylko nie wiem którą

https://www.mediaexp...w-cp-9020103-eu,id-1178356
https://www.mediaexp...o-fm2-gold-650w,id-1039965

supremo gold chyba lepszy wersja L2 jest nieznacznie tansza i nie ma wypinanych kabli

Kupowanie zasilaczy w mediaexpert? Tego jeszcze nie słyszałem :)
Supremo ma m.in. wyższą sprawność. Wersja FM2 jest w pełni modularna, L2 wszystkie kable na stałe.

#16 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5601
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 18 Grudzień 2019 - 20:53

Zobacz postBorn, o 12 Grudzień 2019 - 15:10, napisał(a):

''Abstrahując od niszego hałasu wentylatora, to jednak fakt że bez kompletnie żadnych wyrzeczeń będziesz mógł zamontować RTX 2070 Super czy 2080 Super, to dla mnie jest to istotny argument''



aczkolwiek
na tanim
Vero L2 Bronze 500W za 180zl tez mozna kazda gpu wsadzic i bedzie zapas ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych