Forum PCLab.pl: 31.5cala zakrzywione czy nie? co lepsze? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

31.5cala zakrzywione czy nie? co lepsze?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 19:26

Witajcie, przyglądam się monitorom 31.5cala zakrzywionym oraz nie bo chciałbym się przesiąść z mojego płaskiego QHD 27 cali na coś większego... ultra szerokich nie chcę bo spadnie mi wydajność ale przy rozdziałce qhd zwykłej 31.5 cala wydaje się ,że pikselozy być nie powinno, prawda?

Gram w gry i pracuję natomiast od zawsze kusi mnie curved zagięty bo trzymając głowę w miarę bliżej mamy opcje jakby trochę 3D - mam rację?
a z kolei 31.5 cala płaskie to spoko ale trzeba by monitor dalej odsunąć,żeby oczami wyrobić, mam rację?


Co kupilibyście pod granie w wielkości 31.5cala? zagięty czy nie?a

#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7469
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 19:33

Jak masz w swojej okolicy kilka większych sieciówek z elektroniką, to zobacz sobie gdzieś na miejscu dowolny inny zakrzywiony 31.5" jak wygląda, żebyś się ew. potm nie rozczarował.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:03

Zobaczę jutro ale ciekawy jestem Waszej opinii.

Te zagięte są rozczarowujące?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 834
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:14

Jak dla mnie to tylko zakrzywiony 32 cale ten Agon z podpisu jest rewelacyjny - użytkuję od roku

#5 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:31

Fajny ten agon ale nie ma Gsynca wiec dla mnie odpada

#6 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8346
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:33

Jak ja patrzyłem na nie w sieciówkach to stwierdziłem - ta, może to i wygląda szpanersko na zdjęciach, takie s-f, ale pracować na tym, grać na tym? WTF?

To jes tak specyficzna kwestia ze chyba każdy musi sie przekonać osobiście, a przy tym trudno powiedzieć, czy popatrzenie wystarcza, by wyrobić sobie właściwe zdanie.

Niemniej krzywy monitor wydaje mi się po prostu dziwny, bo obraz z założenia jest płaski, a tu wyświetlamy go na czymś krzywym...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7954
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:37

Płaski - LG 32GK850F

#8 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:55

Panowie, ja to się takie efektu... "zanurzenia" w obrazie lekko bym spodziewał... jak celuję np. snajperką to głowę mam dość blisko ekrenu no to wtedy kątami oczu po lewej i po prawiej stronie widziałbym obraz- czy to tak nie dział?
jak dam płaskie to albo odsunąć się od ekranu albo głową mocno kręcić.

sam nie wiem

Krisol, gsynca nie ma wiec odpada ale ma za to 400 nitów jasność zamiast 350...
takie 400 by się przydało a najlepiej jeszce z HDR :)

#9 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16219
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 20:59

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 20:55, napisał(a):

Panowie, ja to się takie efektu... "zanurzenia" w obrazie lekko bym spodziewał... jak celuję np. snajperką to głowę mam dość blisko ekrenu no to wtedy kątami oczu po lewej i po prawiej stronie widziałbym obraz- czy to tak nie dział?
jak dam płaskie to albo odsunąć się od ekranu albo głową mocno kręcić.

sam nie wiem

Krisol, gsynca nie ma wiec odpada ale ma za to 400 nitów jasność zamiast 350...
takie 400 by się przydało a najlepiej jeszce z HDR :)


Po coś Ty ześ się uparł na tego G-Synca? Obecnie wszystkie droższe monitory z Freesync działają podobnie bądź nawet lepiej.
Jak chcesz mieć 100% pewności że nie będzie problemów to bierzesz monitor F-Sync z certyfikatem pod karty NV.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:12

Bo się przyzwyczaiłem do Gsynca, mam go od może 5 lat (najpierw w lapku teraz w PC) i oczy mnie bolą jak widze pocięcia ekranu w monitorach bez Gsynca - serio.

Freesync ma mi zadziałąć z gtxem? przecież on do Nvidii był.

a te certtyfikowane to dlaczego są tańsze od tych co oficjalnie mają gsynca? są w czymś gorsze?

megan a szybko przeleciałem te modele
https://www.windowsc...eesync-monitors

przecież żaden z nich nie spełnia moich oczekiwać.
potrzebne mi coś ok 32cale z qhd na VA


samsungi quantum dot chyba najlepiej wyglądają bo mają VA + HDR ale tam słowa nie ma o gsyncu prawdziwym

Ten post był edytowany przez Under555 dnia: 12 Grudzień 2019 - 21:14


#11 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16219
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:19

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 21:12, napisał(a):

Bo się przyzwyczaiłem do Gsynca, mam go od może 5 lat (najpierw w lapku teraz w PC) i oczy mnie bolą jak widze pocięcia ekranu w monitorach bez Gsynca - serio.

Freesync ma mi zadziałąć z gtxem? przecież on do Nvidii był.

a te certtyfikowane to dlaczego są tańsze od tych co oficjalnie mają gsynca? są w czymś gorsze?

megan a szybko przeleciałem te modele
https://www.windowsc...eesync-monitors

przecież żaden z nich nie spełnia moich oczekiwać.
potrzebne mi coś ok 32cale z qhd na VA

Przyzwyczaiłeś się do loga czy do funkcji? Wszystkie te monitory działają w myśl tej samej zasady i finalne działanie jest identyczne.
Też używałem od 5 lat G-Sync i ze spokojną głową przesiadłem się na Freesync który działa zwyczajnie lepiej, bo zniknęły okazyjne problemy z migotaniem prawej strony wyświetlacza co jest przypadłością G-Synca znaną od dawna.

Tak Freesync już działa z kartami NV, na początku 2019 roku wprowadzili obsługę która nazywa się "G-Sync Compatible".
G-Sync aktualnie stracił sens, trzeba dopłacać ponad 400 zł do modułu który od 2014 roku w ogóle się nie zmienił, a wprowadza przy okazji drobne ograniczenia wynikające z dość marnej integracji z elektroniką monitora. Objawiające się problemem z miganiem i dość skąpymi możliwościami w OSD.
Freesync jest w pełni obsługiwany przez płytę główną monitora przez co nie dotyczą go takie problemy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:22

Do funkcji. Zanim ją poznałem nie widziałem o co chodzi ale od kiedy ją mam nie umiem już inaczej- serio mówię. Znaczek potrzebny nie jest.


Zakłądając,że serio jest 1:1 ten freesync z gsynciem to kwestia włąśnie modeli compatible.
ŻADEN z listy, którą wyżej podałem mnie nie interesuje bo nie mają po 31cali a sporo z nich w ogóle to ma full hd.
NA szybko przejrzałem xmenów i jest model , który mi się podoba
XG32VQR asus bo ma 450 nitów i HDR ale on kompatybilny nie jest.

Przyjrzę się tematowi jeszcze.

#13 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16219
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:29

Kompatybilność nie jest wymagana, monitor bez certu również odpali trzeba tylko w zakładce G-Sync zaznaczyć opcję żeby włączyć niecertyfikowane monitory.

Ja mam monitor bez certu i działa bez żadnych problemów, pod względem płynności działa w 100% identycznie jak G-Sync, sprawdzane na klonowaniu w czasie rzeczywistym także pomiar był pewny.
Plusem Freesynca jest brak problemu z migotaniem jak mówiłem, na G-Sync ten problem będzie tak długo aż nie wymienią modułu na nowszy, na to jednak się nie zanosi, bo producenci wolą iść w kierunku VRR na którym opiera się Freesync.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:32

czyli 100% monitorów z free sync 2 (w tym te z HDR) dadzą mi efekt Gsynca takiego jak np. w moim obecnym PG279Q asusie tak?
to by mocno zmieniało postać rzeczy bo za ok 2500zł można by mieć HDR + alagsync + VA + QHD+ 32cale/31.5+ Hz czyli wszystko czego mi potrzeba.

#15 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16219
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 21:40

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 21:32, napisał(a):

czyli 100% monitorów z free sync 2 (w tym te z HDR) dadzą mi efekt Gsynca takiego jak np. w moim obecnym PG279Q asusie tak?
to by mocno zmieniało postać rzeczy bo za ok 2500zł można by mieć HDR + alagsync + VA + QHD+ 32cale/31.5+ Hz czyli wszystko czego mi potrzeba.


Może inaczej, zasada działania jest taka sama, ale implementacja już nieco inna.

W przypadku G-Sync NV dostarcza moduł FPGA który producent wpina na slocie do płyty głównej monitora, w praktyce to monitor jest budowany pod G-Sync a nie na odwrót, w związku z czym każdy z nich działa dokładnie tak samo.
Freesync opiera się o unormowany standard VRR (Variable Refresh Rate) wprowadzony przez VESA i wspierany natywnie przez DP i HDMI, różnica polega na tym że Freesync jest implementowany przez producenta na płycie głównej monitora, a nie w module.

Jaki wniosek? Tanie monitory z Freesync działają kiepsko nie ma się co oszukiwać, tani monitor to i tania płyta główna, wszystkie droższe modele powyżej 1400 zł w praktyce działają bez większych problemów kwestia konfiguracji i sprawdzenia opinii, zdarzają się jeszcze problematyczne urządzenia, NV co miesiąc poszerza listę kompatybilności monitorów pod swoimi kartami.

Dlatego jeżeli chcesz mieć 100% pewności to bierzesz monitor z certem, nie jest to jednak wymagane, bo każdy monitor się uruchomi, kwestia działania, niektóre modele potrafią jeszcze trochę szaleć na kartach NV.

Jeżeli wybrałeś sobie jakiś monitor bez certu to wrzuć frazę w google ludzie robią tabelki i opisują jak dane modele działają z kartami NV. ;) Większość nowych modeli działa bez żadnych zgrzytów oferując w 100% możliwości G-Synca.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 12 Grudzień 2019 - 21:42


#16 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 834
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 12 Grudzień 2019 - 22:32

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 20:31, napisał(a):

Fajny ten agon ale nie ma Gsynca wiec dla mnie odpada


Ja też szukałem monitora z G-sync, ale FREE Sync działa na kartach NVIDII od PASCALA w górę więc nie masz racji. Miałem GTX 1060 NVIDIA i FREE SYNC działał super, teraz mam RTX i działa bez problemów pomimo tego że to NVIDIA !
Uważam że nie ma co przepłacać zważywszy że G-sync może zmniejszyć kilka FPS podczas grania. Jedyna korzyść dla G-sync to taka że działa już od 30 FPS, ale w dzisiejszych czasach raczej nikt nie gra w 30FPS na PC. Freesync wymaga ponad 40FPS z tego co pamietam.

Ten post był edytowany przez Raptor9 dnia: 12 Grudzień 2019 - 22:34


#17 Użytkownik jest niedostępny   Under555 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Nd, 21 Lut 10

Napisany 12 Grudzień 2019 - 22:35

Raptor, wychodzi na to,żę rację masz.
Ciekawa kwestia.

Ja to w 60 grać nie mogę i wiecej potrzebuje
mam 1080ti amp extreme i tak zostanie jeszcze przez jakiś rok zanim wpadnie 2080ti

jutro przejdę się od sklepów i poszukam 31.5/32 zagiętych i prostych i zobaczę.

Troche problem będzie coś z czernią + QHD(nie ultra wide) + ok 32 cale pod freesync znaleźć ale zobaczę.

Jak monitor ma HDR400 to on realnie świeci na 400nitów czy jakoś mocniej?
Bo tak pieją na necie,że HDR400 wytrzymać się nie da na monitorze ale dopiero co wszyscy grali na 350 i było spoko także się zastanawiam :D

#18 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16219
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Grudzień 2019 - 23:52

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 22:35, napisał(a):

Raptor, wychodzi na to,żę rację masz.
Ciekawa kwestia.

Ja to w 60 grać nie mogę i wiecej potrzebuje
mam 1080ti amp extreme i tak zostanie jeszcze przez jakiś rok zanim wpadnie 2080ti

jutro przejdę się od sklepów i poszukam 31.5/32 zagiętych i prostych i zobaczę.

Troche problem będzie coś z czernią + QHD(nie ultra wide) + ok 32 cale pod freesync znaleźć ale zobaczę.

Jak monitor ma HDR400 to on realnie świeci na 400nitów czy jakoś mocniej?
Bo tak pieją na necie,że HDR400 wytrzymać się nie da na monitorze ale dopiero co wszyscy grali na 350 i było spoko także się zastanawiam :D


HDR400 to właściwie brak HDR i tak lepiej tak to przyjąć, realnie prawdziwy HDR zaczyna się dopiero od 600 nitów, a najlepiej mieć wyświetlacz zgodny z HDR10/10+ żeby uzyskać największe wrażenia co wymaga 1000 i więcej nitów.

W normalnym trybie wyścig na nity nie ma sensu, w codziennym użytku i tak nie warto przekraczać 150 góra 200 nitów w przeciwnym razie z monitora robi się spawarka która negatywnie wpływa na wzrok.

#19 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7728
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 13 Grudzień 2019 - 08:39

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 19:26, napisał(a):

Witajcie, przyglądam się monitorom 31.5cala zakrzywionym oraz nie bo chciałbym się przesiąść z mojego płaskiego QHD 27 cali na coś większego... ultra szerokich nie chcę bo spadnie mi wydajność ale przy rozdziałce qhd zwykłej 31.5 cala wydaje się ,że pikselozy być nie powinno, prawda?



Do 31,5 cala nawet Ultra HD to mało. Porównaj choćby zawartość z wydrukiem laserowym, a potem zrób zrzut ekranu i powiększ mocno fragment w programie graficznym. Tekst z danej odległości może się wydawać niepostrzępiony, ale ze względu na to wygładzanie (przy niedostatku pikseli) krój nie ma wiele wspólnego z rzeczywistym, jest przypadkowy, a więc siłą rzeczy mniej czytelny.

Cytuj

Gram w gry i pracuję natomiast od zawsze kusi mnie curved zagięty bo trzymając głowę w miarę bliżej mamy opcje jakby trochę 3D - mam rację?


A co to za praca? Pamiętaj, że jakość tych wszystkich monitorów dla graczy, i nie tylko dla graczy, bywa bardzo kiepska, do tego na zagiętych linie proste nie będą proste. Rozdzielczość — wiadomo.

Cytuj

a z kolei 31.5 cala płaskie to spoko ale trzeba by monitor dalej odsunąć,żeby oczami wyrobić, mam rację?


Nie widzę powodu. Po to są większe przekątne i rozdzielczości, czy to w monitorach, czy w telewizorach, czy w kinie, żeby zmieścić na ekranie więcej i mocniej się zanurzyć w obrazie. Od ćwierć wieku siedzę w takiej samej odległości (60–70 cm), po prostu zamiast przykładowo kolumny tekstu mam kolumnę tekstu, dymki komentarzy i panel konspektu/wyszukiwania, a taki Word czy Trados w międzyczasie dostosowały się do nowych proporcji, przekątnych i rozdzielczości (więc mamy rozłożone w poziomie panele, a nie tylko wyskakujące okienka czy okienka u dołu albo jedno nad drugim).

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: 13 Grudzień 2019 - 09:45


#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15787
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Grudzień 2019 - 09:33

Zobacz postUnder555, o 12 Grudzień 2019 - 21:12, napisał(a):

Bo się przyzwyczaiłem do Gsynca, mam go od może 5 lat (najpierw w lapku teraz w PC) i oczy mnie bolą jak widze pocięcia ekranu w monitorach bez Gsynca - serio.

Freesync ma mi zadziałąć z gtxem? przecież on do Nvidii był.



I co jak było na lapku? Działał tam Gsync czy nie działał? Bo wiesz, laptopy nie mają modułu gsync i tam to jest organizowane identycznie jak Freesync/Gsync Compatible.. Więc powiedz nam, lepiej jest jak masz przepłacony ekran z modułem czy nie?

Też miałem sprzętowy Gsync, teraz mam Gsync Compatible i jakoś nie mam z tym problemu.

Po co Ci jasność 400 w monitorze bez HDR? Nic dziwnego że musisz już wsadzać nos w monitor, żeby trafić coś ze snajperki ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych