Dworczyk, Andrusiewicz, Semeniuk, chyba dziś mieli "do wykucia na blachę" ten sam tekst - jaki to PIS jest super, dopiero drugi dzień szczepień seniorów a już wielki sukces, a byłoby jeszcze lepiej bo wszystko wina mniejszych dostaw. Zobaczymy jak problemem na sto procent nie będą dostawy, jakiego "wroga" sobie znajdą, a znajdą na pewno bo przecież PIS jest super.
Wygląda, że wlutowane jest 4GB i jeden slot wolny. Mamy moduły 4GB, 8GB i 16GB
4GB + 4GB = 8GB
4GB + 8GB = 12GB
4GB + 16GB = 20GB i to jest maksimum dla tego laptopa.
Tylko w pierwszym przypadku jest dual, w pozostałych mamy tryb single, tak mi się wydaje. Zatem ta opcja, to urządzenie odpada.
Co do Aspire 5 z AMD Ryzen 3 4300u to chyba wlutowane jest 8GB, więc możliwe jest 12GB (bo +4GB) i 16GB (bo +8GB). Prawdopodobnie 20GB jako maksimum jest błędne, być może miało tam być albo 16GB albo 24GB (bo 8GB wlutowane + 16GB w jednym module) - ale mogę się mylić. Moja ukochana ma to urządzenie https://www.x-kom.pl/p/571391-notebook-laptop-15-6-acer-aspire-5-r5-4500u-16gb-512-w10-ips-srebrny.html i jest tam maksimum 24GB, ona ma 8GB wlutowane + 8GB w jednej dodatkowej kości, prawdopodobnie w wersji z Ryzenem 3 4300u jest podobnie.
Nie, nie chcę Ryzena jeszcze wcześniejszej generacji, nie tędy droga.