Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Znowu nie wiem o jakim ratowaniu piszesz skoro lekką ręką wysrali 70 mlrd na ab. Potem normalny walec korpo i restrukturyzacje. Przy czym ten cały dział xboxowo growy to i tak jakiś tam niewielki % tego ich biznesu i może w tym problem, bo mogą go ubić jak im nie będzie generował tych mitycznych wzrostów %, bo to chyba na giełdzie jest najważniejsze aby te % były coraz większe. Ratowanie się to mogło być jak rrod były w konsolach, albo za czasów tvtv.

No nie mają takiej bazy ale to tak jakby jest spora zasługa właśnie wydawania gier na wszystko,  bo po co ci xbox jak pc załatwi sprawę a niedługo pewnie i ps. Na pewno teraz baza na xboxa im urośnie. Xd

Zresztą dobrze, że jest ten GP bo nie oszukujmy się ale ostatnio ich gierki nie porywają i nie są warte płacenia pełnej ceny. Nawet te zapowiedzi w stylu Indiany i hellblade to nie są gry za które wywaliłbym full price. Więc żeby zwiększać sobie bazę to może niech zaczną dostarczać jakieś hity, bo na razie niestety nakupowali tych studiów klepiących same średniaki.

Edytowane przez lpcl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, lpcl napisał:

Znowu nie wiem o jakim ratowaniu piszesz skoro lekką ręką wysrali 70 mlrd na ab.

"Ratowanie" (czyt.) coraz większe wydatki = coraz większe sposoby dochodu - niezależnie gdzie.

Przy czym ten cały dział xboxowo growy to i tak jakiś tam niewielki % tego ich biznesu i może w tym problem,

Cały dział Xbox przyniósł 27% całego zysku M$ za rok 2023.
Ale zarazem przyniósł największe wydatki inwestycyjne w ostatniej dekadzie dla M$.

Na pewno teraz baza na xboxa im urośnie. Xd

Przy obecnych informacjach, to myślę że do końca 2024r. Xbox Series przegoni łączną sprzedaż konsol PS5 :E

Zresztą dobrze, że jest ten GP bo nie oszukujmy się ale ostatnio ich gierki nie porywają i nie są warte płacenia pełnej ceny.

Wszędzie gracze piszą że to przez płacenie za XGP, M$ rezygnuje z gier na płytach.
Dodam bardzo nie przechylną opinię tutaj...
Wg badań z roku 2022, gra na płycie Xbox/PlayStation od zakupu do jej "zniszczenia" przechodzi średnio przez 4 osoby.
Czyli 4 osoby sobie pograją z płyty w np. Forza Horizon 5, ale M$ ma zysk tylko od 1 osoby (25% graczy tej konkretnej płyty).
Więc naturalne oszczędzanie - nie kupuję gry na premierę na płycie, poczekam i kupię używaną i sprzedam - w zdecydowanym stopniu bardziej przyczyniło się do spadku sprzedaży gier na płytach, aniżeli XGP - szczególnie patrząc przez pryzmat nas, Polaków - naszego rynku Xbox/PS.

to może niech zaczną dostarczać jakieś hity, bo na razie niestety nakupowali tych studiów klepiących same średniaki.

I tutaj sam sobie odpowiedziałeś - multum zakupów, a przychodów ciągle mają mało :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To trzeba się precyzyjniej wyrażać a nie pisać o ratowaniu. Poza tym te 27% to chyba już z tym AB policzyłeś, bo bez tego to strzelam że pewnie poniżej 10%.

A które korpo ma wystarczająco dużo przychodów?

MS największy na świecie wydawca żółtek na meta. To brzmi dumnie. xd

Edytowane przez lpcl
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wybitnie bawi ta sytuacja w kontekście tej wielkiej obrony przejęcia AB, które miało dać MS paliwo do walki z Sony. I ta wiara w to, że Phil choć raz powie prawdę :E Tam się srogo musiały słupki Satyi nie zgadzać, jeśli pociągnął za uszko Złotoustego. Może w końcu zauważyli, że te ich 100 mln abonentów gejpassa jest tak samo prawdopodobne, jak było zakładane zdobycie miliarda użytkowników Windowsa 10 w ciągu dwóch lat od premiery dziesiątki.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lpcl napisał:

Zresztą dobrze, że jest ten GP bo nie oszukujmy się ale ostatnio ich gierki nie porywają i nie są warte płacenia pełnej ceny. Nawet te zapowiedzi w stylu Indiany i hellblade to nie są gry za które wywaliłbym full price.

Ja tutaj bym się doszukiwał odwrotnego ciągu przyczynowo-skutkowego: mamy abo, na który musimy wrzucać nowy content, żeby klienci przedłużali subskrypcje, więc trzeba wydawać więcej gier, niekoniecznie lepszych.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

On akurat od dawna marzył o tym, żeby xbox przestał mieć nawet te konsolowe exy. W sumie to baty i tak zbierze knur.

https://www.standard.co.uk/news/tech/microsoft-ceo-satya-nadella-xbox-exclusives-sony-b1091030.html

12 minut temu, Camil666 napisał:

Ja tutaj bym się doszukiwał odwrotnego ciągu przyczynowo-skutkowego: mamy abo, na który musimy wrzucać nowy content, żeby klienci przedłużali subskrypcje, więc trzeba wydawać więcej gier, niekoniecznie lepszych.

Trochę tak ale jeżeli kiedyś forza wychodziła co 2 lata i trzymała najwyższy poziom, to te 6 lat przerwy to nie jest krótki czas na dopracowanie gry. Tak samo halo infinitie, ze strukturą jak z najgorszych gierek ubi. No coś tam ewidentnie nie pyka w tym procesie tworzenia gier. Oczywiście na plus że jest w miarę różnorodnie a nie tak jak u konkurencji z tym sony template ale jednak jakości tutaj brakuje nawet w ich flagowych markach i gdybym nie miał abo za grosze to raczej na pewno nie zachęcałoby to do przedłużania.

Edytowane przez lpcl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzył, czy tak powiedział, bo chodziło o przekonanie FTC i zrobienie z Sony tego złego? :E Rozróżnijmy dwie rzeczy — to, co się robi pod publikę, i to, co się rzeczywiście myśli. Satya przecież w taki sposób bronił decyzji o wprowadzeniu swoich exów przed FTC, w tym przede wszystkim Starfielda. Bo złe Sony tak ustawiło rynek, więc my musimy robić to samo. To przez nich jesteśmy zmuszeni wypuszczać nasze exy. Co się zmieniło od tamtej pory? :D To, że Starfield, który miał być system sellerem, okazał się kupą gówna, podobnie jak Redfall i w znacznie mniejszym stopniu też Forza. Że przez to sprzedaż Xboksów nie tylko nie wzrosła, ale na niektórych rynkach jest niższa, niż była, choć MS miał bardzo agresywne promocje w czwartym kwartale 2023 r. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli to co wyciekło jest prawdą to mówił o tym zupełnie szczerze i nie była to gra pod publiczkę. Zresztą teraz widać, że ta cała drama z AB była o kant dupy potłuc. A co się zmieniło to lepiej zapytać akcjonariuszy, bo ja to nie wiem co w tych ich łepetynach siedzi ale pewnie chodzi o to, że na stole jest większy hajs do zgarnięcia a hardware to sprawa w zasadzie nieistotna w tej chwili. Imo ms nadal go będzie produkował ale kto to i po co kupi teraz to nie wiem. Ja mam podobnie z ps5 tj. w mniejszym stopniu ale skoro wydają na PC to olewam te ich konsole i czekam na wersję na blachę.  Może kupię jak będą jakieś bundle z GTA 6, do ogrania tych 2 gierek co jeszcze nie wyjdą na PC. Ale wiadomo, że konsola to jednak jakąś tańsza alternatywa do grania. Chociaż jak policzyć ceny gierek, abonamentów to nie wiem czy to się nadal kalkuluje.

Edytowane przez lpcl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to, co wyciekło, jest prawdą, to oznacza tylko tyle, że MS nie ma wyboru i nie widzi już szans na to, że exami coś zmieni (takimi, jakie ma, to nawet mnie nie dziwi xD). Ta firma wielokrotnie pokazywała, że daje za wygraną, gdy nie idzie po jej myśli. Przypomnę, jak świetnie im wychodziło promowanie swojego Microsoft Store, gdzie wydali kilkadziesiąt baniek na czasową ekskluzywność Tomb Raidera, przekonując, że ich system z XPA jest lepszy niż inne, by po czasie zacząć wciskać ściemę, że oni chcą, żeby ich gry ogrywali wszyscy, więc wprowadzają je na Steama. Zrobili to tylko dlatego, że nie wyszło, a sprzedaż MS była dramatyczna. Teraz zrobili dokładnie to samo. Nie wyszło, wymyślmy bajkę, może ktoś łyknie.

Przed FTC ta legenda Satyi była szczególnie zabawna, bo jeśli wtedy twierdził, że to przez Sony musi wydawać exy, to może teraz Sony mu przystawiło pistolet do głowy, żeby jednak exów nie robił i puszczał też na PlayStation.

MS przez długi czas dumnie zapowiadał kolejne produkcje swoich studiów jako exy na własny ekosystem. Szczycili się nawet tym, że mają lepszy lineup na ten rok, niż Sony. Jak oni wydadzą to wszystko na PS, to wyjdą na idiotów. 

Poza tym MS sam się dojechał polityką dotyczącą sprzętu. Najpierw sam podawał w dokumentach, że aż 75 proc. sprzedanych konsol obecnej generacji to kasztany Series S, potem analitycy wskazywali, że jest niby bliżej 50/50, ale ze wskazaniem na eskę. A pójście w dwa sprzęty o różnych możliwościach technicznych nic dobrego nie przyniosło. Co z tego, że masz najpotężniejszą konsolę na rynku, gdy devi i tak muszą rzeźbić pod kasztana, więc w zasadzie nic ci to nie daje. Masz najmocniejszy sprzęt na rynku, którego jest (minimum) pięciokrotnie mniej niż konsol PS5, oferujących niezależnie od wersji tę samą wydajność. 

Patrząc na wybory Microsoftu, to tam się od pieniędzy pokręciło w głowach i chyba kolejne decyzje wynikają z jakiegoś grania w bingo albo grania w makao. Kto wygra, ten rzuca pomysłem. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dla korpo to czy ktoś ich uważa za idiotów ma niewielkie znaczenie tj. jak zwęszyli większą kasę do zarobienia to decyzja zapadła. Imo dla mnie to bez znaczenia czy zarabiają na gierkach 4 mlrd czy 20 mlrd ale dla nich to jednak ma, więc klamka zapadła (o ile to prawda a nie jakieś banialuki). Trochę szkoda tylko z punktu widzenia sonki bo jednak konkurencja jest potrzebna. A tak poza tym to mi jako graczowi nic z tego tytułu nie ubędzie. Gorzej dla ludzi z bogatą biblioteką tytułów ale tutaj też nie powinno być sentymentów i jeśli grałbym nadal na konsolach to xbox poleciałby do Żyda.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xbox Game Pass - zero reakcji graczy; narzekali że gracze pozwalają na „zatopienie” płytowych wersji gier 

Xbox Series S | PS5 Digital - zero reakcji graczy; narzekali że gracze pozwalają na „zatopienie” płytowych wersji gier

Alan Wake 2 only digital - zero reakcji graczy; narzekali że gracze pozwalają na „zatopienie” płytowych wersji gier

Mocna plotka że Microsoft kończy z exclusiv’ani i będzie wydawać wszystko i wszędzie - Internet rozgrzany do czerwoności :E 

Myślę że Microsoft (Phil Spencer) ma teraz poważnie do zastanowienia się, co nam powie w przyszłym tygodniu. 

Nie wierzę że obecna „drama” zostanie kompletnie pominięta przez M$. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:szczerbaty:😉
Comment image neloelo

• Like 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest dziwne.
Nintendo exami stoi

PS exami stoi

Microsoft jedna z najdroższych firm świata która zjada sony i nintendo razem wzięte nie potrafi stworzyć dobrych gier na swoją konsolę a nakupowali dużo studiów i marek.

Coś tam jest ewidentnie źle z zarządzaniem projektami. Starfield miał być dobrą grą a wyszedł zbugowany kasztan na archaicznym silniku z milionem loadingów których nie powinno być w 2023-24 roku.

Reszta gier podobno. FM8 nawet nie instalowałem bo nie chciało mi się. Za mało rzeczy na start.  Zostaję przy FH5.

Boję się co będzie z serią diablo i warcraft.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kanon7drama już była jak zaczęli wydawać gry na PC i co to zmieniło? Spencer to tam może sobie pograć w diablo z majorem Nelsonem. To nie Gates jak robili pierwszego xboxa i musieli się z nim wykłócać żeby nie działał na windzie.xd

Spencer zabójca xboxa. 

Panowie godnie go chociaż pożegnajmy.

e5b564b6-23e0-4638-b493-d1b964ed8027_16x9_1200x676.jpg

Edytowane przez lpcl
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.eurogamer.pl/gears-of-war-to-kolejny-exclusive-microsoftu-ktory-moze-trafic-na-playstation

W sumie to już chyba bez znaczenia dla Microsoftu na czym się gra w ich tytuły 🤔

Stawiają na usługi a ilość wspieranych urządzeń stale rośnie. Appka XBOX jest już chyba na wszystkim od TV, smartfonów, tablety, PC oraz streaming 

https://www.xbox.com/pl-PL/apps/xbox-app-for-tv

https://apps.apple.com/pl/app/xbox/id736179781?l=pl

https://support.nvidia.eu/hc/pl/articles/14153345845266-Microsoft-Xbox-Game-Studios-lub-gry-Bethesdy-na-GeForce-NOW

Zastanawiam się tylko jaki sens będzie miało teraz posiadanie XBOX SERIES jako przystawki do TV? 

Jak GAME PASS trafi jeszcze na PlayStation podobnie jak abonament od EA oraz Ubisoftu to kto i po co będzie chciał kupić SERIES X lub S?

Inna kwestia to czy wydanie Starfielda, Redfalla czy takiego Halo Infinite coś zmienia dla posiadaczy XBOX'ów? Wszystko co ostatnio wydaje Microsoft to średniaki. Najlepsze gry jakie mają to tytuły z X360.

Gers of War 3 na XBOX SERIES X wygląda nadal świetnie w natywnym 4K i 60fps 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe tylko czy deweloperzy w ogóle będą chcieli robić gry na ewentualnego następcę xsx, jeśli sprzedaż będzie szorować po dnie, a po tych rewelacjach to skończy się to jak vita czy dreamcast.

To co teraz? Nowa konsola sony za ponad 3k? Gierki po 5 bomb, z milionem dlc, w wersjach beta na premierę?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lpcl @azgan

Panowie, spokojnie. dostaliśmy zaproszenie na stypę na przyszły tydzień. Nie każda stypa jest smutna :E

555.jpg

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Phil ogłosi, że kupili Sony :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też jest dobre. Chyba będzie info o nowych kolorach padów i śmieciarce do GP. Xd

GFszEabXUAAstNo.jpeg.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jestem na liście obecności przejścia M$ na pozycję sole publishera z podwykonawcami hardware :D

Edytowane przez Kalimdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 7.02.2024 o 08:25, lpcl napisał:

Ciekawe tylko czy deweloperzy w ogóle będą chcieli robić gry na ewentualnego następcę xsx, jeśli sprzedaż będzie szorować po dnie, a po tych rewelacjach to skończy się to jak vita czy dreamcast.

To co teraz? Nowa konsola sony za ponad 3k? Gierki po 5 bomb, z milionem dlc, w wersjach beta na premierę?

Z tego całego rabanu https://planetagracza.pl/microsoft-koniec-gier-ekskluzywnych-ceo-satya-nadella/ pozytyw jest taki że nie będzie trzeba posiadać dwóch "dużych" konsol i wystarczy PS5 żeby można było grać prawie we wszystko 😉

W dniu 7.02.2024 o 08:36, kanon7 napisał:

@lpcl @azgan

Panowie, spokojnie. dostaliśmy zaproszenie na stypę na przyszły tydzień. Nie każda stypa jest smutna :E

555.jpg

To jest trochę dziwne bo Microsoft wreszcie jak zrobił porządny sprzęt (Series X) i nauczyli się jak robić dobrze konsole to zwijają interes 😅? Żeby było śmieszniej Sony na ten rok nawet nie ma jednej własnej dużej gry :szczerbaty:?

W dniu 6.02.2024 o 21:31, lpcl napisał:

@kanon7drama już była jak zaczęli wydawać gry na PC i co to zmieniło? Spencer to tam może sobie pograć w diablo z majorem Nelsonem. To nie Gates jak robili pierwszego xboxa i musieli się z nim wykłócać żeby nie działał na windzie.xd

Spencer zabójca xboxa. 

Panowie godnie go chociaż pożegnajmy.

Nie wiem po co nakupili te wszystkie studia skoro mają zamiar zostać teraz wydawcą gier a marka XBOX schodzi na dalszy plan 😁?

Edytowane przez azgan
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na software się najwięcej zarabia? Xd

No właśnie mogliby z tym klepaniem maty zaczekać jeszcze do końca tej generacji skoro te milion kupionych studiów w końcu zaczyna wydawać gry inne niż haloforzagearsy ale widocznie słupki w excelu za niskie i czas wygasić ten projekt, bo rynku hardware nie zwojowali (i nie musieli bo biznes jest dla nich rentowny tylko jak to mawiają im więcej tym lepiej), mimo, że og xbox powstał jako próba przełamania hegemonii ps2. Atari i sega zdechły, świat się nie zawali bez xboxa. Imo czekam aż w końcu sony pójdzie w gry na PC day one, wtedy to blacha będzie (w sumie to już jest) największym wygranym. Pomijam oczywiście chore ceny GPU i stan gier na premierę, piszę to w odniesieniu do dostępnej biblioteki.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to Microsoft przygotowuje sobie plan wyjście z twarzą z rynku hardware. Soft zaczną wydawać na wszystkie platformy by hajs się zgadzał, a w robienie konsol wrobią Asusa itp firmy.

Ale konsole Sony/MS sprzedawane są na minimalnej marży lub ze stratą więc siłą rzeczy konsola partnerska będzie musiała być droższa bo wątpię by MS odpalił im działkę ze sprzedaży softu i gamepassa. Tylko co wtedy z własnym xboxem? Jak zostanie na rynku to będzie konkurował i zjadał sprzedaż partnerskich konsol będąc tańszym, więc nie widzę by ktokolwiek chciał wejść w taki biznes bez jakiejś gwarancji.

Więc najprościej by było przekazać produkcję innym od nowej generacji a jak projekt padnie to na luzie można go zwinąć albo uwolnić obraz Xbox OS by fani konsoli mogli sobie zainstalować na pc i tam ogrywać stare gry z klocka.

@azgan po prostu Spencer przerumakował z Activsion, póki wydawał drobne po kilka miliardów i robił dobre prezentacje jak to game pass to netflix rynku gier i liczy na kilkaset milionów subskrypcji w przyszłości to nikogo to nie obchodziło póki cyfra się zgadzała na koniec kwartału. A jak wywalił 69 mld i wciągnął firmę w duże procesy sądowe to ktoś się zainteresował , policzył i zobaczył, że to się w ogóle nie spina z rzeczywistością :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie wkurzam - kupiłem Xa dla cyberpunka z doatkiem i Baldura 3. Były pody po 48zeta. Dzisiaj wchodzę a kody  baldura 3 go są po 196 zeta ...  :rozga:

Nie ma póldarmowych kodów ide popykać na kilka tygodni na prosiaku przed jego sprzedażą....

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi