Forum PCLab.pl: Problem z zewnętrznym dyskiem twardym - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z zewnętrznym dyskiem twardym Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   VergilSparda 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wt, 14 Maj 13

Napisany 13 Grudzień 2019 - 14:01

Witam. Mam problem z jednym z moich zewnętrznych dysków twardych mianowicie Seagate Backup Plus 6tb. Komputer nie widzi tego dysku jeśli go podepnę do usb 3.0 z tyłu obudowy.
Płyta główna to antyk asrock 770 extreme3. Sterowniki do usb 3.0 aktualne.
Zarówno port jak i dysk są sprawne, port sprawdzałem innym dyskiem zewnętrznym seagate 3tb, natomiast dysk działa w portach 2.0 pc oraz 3.0 w tv. Podmieniłem również zasilacz oraz kabel od dysku działającego ale bez zmian. Po podpięciu raz wyświetliło mi się niepowodzenie instalacji sterowników, późniejsze próby podpięcia to tylko dźwięki podłączenia i po sekundzie rozłączenia.
Port dostarcza za małą ilość prądu na tą wielkość dysku? Da się to gdzieś zwiększyć w biosie?
Już prawie kupiłem kartę rozszerzenia pcie na 2 sloty usb 3.0 ale w sumie nie wiem czy nadal ten problem nie będzie występował.

#2 Użytkownik jest niedostępny   VergilSparda 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wt, 14 Maj 13

Napisany 03 Styczeń 2020 - 12:54

Mała aktualizacja. Problem nadal występuje ale chyba jest innej natury. Otóż kupiłem dysk 12TB WD MyBook który o dziwo działa w porcie usb 3.0.
Tak trochę zgłupiałem czemu ten seagate nie chce działać, ktoś ma może jakieś pomysły?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych