Forum PCLab.pl: 135FPS Magiczna granica, problem z kartą ? Grą ? Czy CPU ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

135FPS Magiczna granica, problem z kartą ? Grą ? Czy CPU ? Wykres w załączniku. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 14 Grudzień 2019 - 01:26

Pierwszy raz mam taki dziwny problem gra utrzymuje stałe 134/135FPS Jest to The Division 2
Na obrazku widac że CPU ma jeszcze sporo mocy, karta używana na niecałych 90% nie powinno być więcej FPS ?
Czy ja po prostu za dużo wymagam.
Komp taki jaki mam w podpisie.

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 14 Grudzień 2019 - 02:38

Moim zdaniem procesor stanowi tzw. bottleneck w tej grze i wyżej nie pójdzie. Ja miałem podobny efekt przy moim aktualnym RTX 2070 SUPER i byłym CPU (6600k @ 4.5Ghz), po zmianie na 9600k @ 5Ghz karta śmiga aż miło w każdej gre i jak chcę i wyłączę v-sync to karta ciśnie spokojnie na 99%. Ty masz kolego RTX 2080 Ti więc myślę, że w tej sytuacji odpowiedź jest prosta.

Ten post był edytowany przez rager84 dnia: 14 Grudzień 2019 - 02:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 372
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 14 Grudzień 2019 - 04:33

R7 2700x i rtx 2080 ti to kiepskie połączenie, no chyba że do rozdzielczości 4k. Na bank procesor ogranicza kartę a jeśli grasz w 1080p to przydałaby się tu i7-9700k z OC do 5ghz.
Jeśli chodzi o wykorzystywanie procesora w okolicach 65% to wydaje mi się że to jest zapas wątków, których gra nie jest w stanie wykorzystać w takiej ilości, dlatego różnica między ryzenami 5 a 7 w grach jest niezauważalna.

#4 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3910
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Grudzień 2019 - 14:49

Wykręć procka do 4.4Ghz i sprawdź na ile nastąpi poprawa.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sigwaldi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pt, 13 Gru 19

Napisany 14 Grudzień 2019 - 17:06

R7 2700x i 2080 ti... Najpotężniejsza karta graficzna ze średniopólkowym prockiem...
Po prostu procesorowi brakuje mocy obliczeniowej 😉
Musisz zainwestować w i7 9700k lub ryzen 7 3700/3800x

#6 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Grudzień 2019 - 17:14

zobacz statystyki z hwinfo sensors, bo z tych wynika ,ze to gpu pracuje ciezej niz procesor i to nie on jest ograniczeniem

#7 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 605
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 14 Grudzień 2019 - 17:58

Zobacz postDarekGLA, o 14 Grudzień 2019 - 17:14, napisał(a):

zobacz statystyki z hwinfo sensors, bo z tych wynika ,ze to gpu pracuje ciezej niz procesor i to nie on jest ograniczeniem

To nie ma znaczenia. Silnik gry nie jest w stanie równomiernie rozdzielić obliczeń na tyle wątków, ile rdzeni procesora więc logiczne, że nie będzie on w pełni obciążony.
Tak jak kolega wcześniej napisał, można to sprawdzić podkręcając procesor. Wtedy FPS powinny wzrosnąć.
Ewentualnie można uruchomić grę na mniejszej ilości wątków. FPS nie powinny być niższe.

#8 Użytkownik jest dostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Grudzień 2019 - 18:16

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Grudzień 2019 - 14:49, napisał(a):

Wykręć procka do 4.4Ghz i sprawdź na ile nastąpi poprawa.


ryzen 2700x na 4.4? to się nie uda :E

Jak wyżej 2700x + 2080 ti to kiepskie połączenie do grania powyżej 100 fps.

#9 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 14 Grudzień 2019 - 20:27

Dzięki za pomoc tu podaję screena z zakładki sensors:

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest dostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1575
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 14 Grudzień 2019 - 20:36

Zakładać takie tematy z ryzenem 2700 to trzeba mieć tupet :D

#11 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3910
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Grudzień 2019 - 20:44

Zobacz postbrajan007, o 14 Grudzień 2019 - 18:16, napisał(a):

ryzen 2700x na 4.4? to się nie uda :E

Jak wyżej 2700x + 2080 ti to kiepskie połączenie do grania powyżej 100 fps.


Uda, tenże user ma dobry model 2700X - chciałem kiedyś kupić od niego. 4.3Ghz robi u niego na luzaku chyba przy 1.3v i widziałem jak podawał wyniki z 4.4Ghz. Też mam takiego co robi 4.3Ghz ale trochę się poci.

Sam widzę przy RX 5700 ile zegar CPU daje. Opisywałem to w temacie Navi:

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Grudzień 2019 - 19:28, napisał(a):

Zegary dużo pomagają. Póki co siedzę na 2700X, jak mam ustawiony na 4.0Ghz to fps np w Far Cry Primal minimalny spada do 71, a 4.3Ghz to już 78 fps. Na 3600 4.2Ghz 83 fps. Przy PBO+200 86 fps. Także podejrzewam że u Ciebie (novi) do 90 by pykło na all core 4,35.

No i formata musisz strzelić, bo widzę jak jest u mnie. Na Win7 nowym karta nigdy nie spada poniżej 97% użycia w full HD na 2700X. Na Win10 za to jest dupa i są spadki do 40-60% jak w Sniper Ghost Warrior 3, AC Origins i Crysis 3.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Grudzień 2019 - 20:45


#12 Użytkownik jest dostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Grudzień 2019 - 22:53

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Grudzień 2019 - 20:44, napisał(a):

Uda, tenże user ma dobry model 2700X - chciałem kiedyś kupić od niego. 4.3Ghz robi u niego na luzaku chyba przy 1.3v i widziałem jak podawał wyniki z 4.4Ghz. Też mam takiego co robi 4.3Ghz ale trochę się poci.

Sam widzę przy RX 5700 ile zegar CPU daje. Opisywałem to w temacie Navi:


I tak będzie limitować FPS
z przyzwoitości do GPU za 6 koła wypada wsadzić procesor pokroju Ryzen 7 3800X :)

#13 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3910
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Grudzień 2019 - 00:00

Co i tak niewiele da w porównaniu do Ryzena 3600 za 800zł, a ten wiele nie wyprzedza 2700X po o/c do 4.4Ghz + RAM 3600 Mhz

2080Ti to może nie limitować pewnie ocnięty 9900K jeśli już chcemy rozmawiać poważnie na temat max fpsów

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 15 Grudzień 2019 - 00:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 15 Grudzień 2019 - 00:21

Po kilku testach już wiem że podkręcanie procesora nie daje żadnego wzrostu FPS.
Podkręcanie karty też nic nie daje zresztą 2040MHz to i tak już jest dużo.

#15 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 15 Grudzień 2019 - 00:32

Zobacz postRsNeo, o 15 Grudzień 2019 - 00:21, napisał(a):

Po kilku testach już wiem że podkręcanie procesora nie daje żadnego wzrostu FPS.
Podkręcanie karty też nic nie daje zresztą 2040MHz to i tak już jest dużo.

Może przepustowość RAM jest ograniczeniem? :P
Ja bym na to strzelał w sumie skoro zwiększenie zegara procka nic nie dało, RAM może ograniczać procesor i tym samym grafikę. 135fps to jednak dużo xD

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 15 Grudzień 2019 - 00:36


#16 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 15 Grudzień 2019 - 00:58

3600MHz na ramie to mało ? ;)
Więcej ten ram już nie wydoli ;(

#17 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3910
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Grudzień 2019 - 02:06

O/c proca z 4.2 na 4.4 ani 1 fps nie dało? Dziwne.

#18 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 15 Grudzień 2019 - 03:26

Wiem że dziwne dla tego jest post na forum.
Ze zwykłymi problemami radzę sobie sama.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 15 Grudzień 2019 - 03:26


#19 Użytkownik jest dostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3040
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 15 Grudzień 2019 - 09:17

Ram na jakim CL pracuje? - to tak swoją drogą ;)
jak wygląda temat w innych grach ?

nie masz locka w grze albo jakiejś synchronizacji?
jaki masz monitor?
jakie odświeżanie? kręcony?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Roberto78 

  • Veni, Vidi, Vici
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6272
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 15 Grudzień 2019 - 12:56

Zobacz postRsNeo, o 14 Grudzień 2019 - 02:26, napisał(a):

Pierwszy raz mam taki dziwny problem gra utrzymuje stałe 134/135FPS Jest to The Division 2
Na obrazku widac że CPU ma jeszcze sporo mocy, karta używana na niecałych 90% nie powinno być więcej FPS ?
Czy ja po prostu za dużo wymagam.
Komp taki jaki mam w podpisie.

Dodaj obrazek



W jakiej rozdzielczości grasz 800/600 :E

Ile tych FPS byś chciał, milion ?




Ryzen 3700X w 1080 i 1440 na RTX 2080 TI więc wynik masz chyba w OK


https://youtu.be/1blcF1FIr-w?t=429

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych