Skocz do zawartości
TheEazy

Zasilacze VERO L2/L3 - resetują dyski twarde / SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalny post:

Witajcie,

Wyrywam sobie już nad tym problemem włosy.

Posiadam półroczny zasilacz SilentiumPC VERO L2 500w, który ma bardzo irytujący problem. Losowo, nie za każdym razem zasilacz potrafi uniemożliwić wystartowanie dysków twardych lub powoduje reset HDD w trakcie operacji odczytu. Problem wygląda tak jak na filmach:

Dysk HGST na VERO L2 (dysk wpada w pętlę włączeń / wyłączeń)

Ten sam dysk na zasilaczu FSP 500w (startuje poprawnie i działa)

Toshiba P300 na VERO L2 podobne objawy:

I P300 na FSP (startuje i pracuje bez problemu)

Problem wydaje się występować na wszystkich wiązkach SATA.

Zasilacz powędrował już 2 razy na reklamację - raz do sklepu i drugi raz prosto do silentiumpc. Obie gwarancje odrzucone, bo nie wykryto błędu.

Od silemtiumpc dostałem raport z testera zasilaczy sun moon SM-8800, z tego co widzę, to zasilacz nie ma problemów z napięciami. Może kogoś zainteresuje:

1. https://imgur.com/DIPlzRZ

2. https://imgur.com/ixVkmL8

3. https://imgur.com/wLX6v5d

4. https://imgur.com/ai1jbt6

Ma ktoś pomysł, o co tu może chodzić ?

Podsumowanie tematu:

Zasilacze marki silentium PC (seria VERO L2/L3, SUPREMO M2/L2 i inne) w bliżej nieokreślonych przypadkach mają tendencję do ingerowania w prawidłową pracę dysków twardych oraz SSD. 
Problem objawia się:

-uniemożliwieniem wystartowania dysków twardych w trakcie ładowania systemu (Przykład 1, przykład 2, przykład 3)
-zwisem przy wykrywaniu dysków w biosie (zdjęcie)
-wyłączenie lub resetowanie się dysków w trakcie pracy, wzrost parametru C0 w SMART
-przerwy w dostawie prądu do SSD powodujące bluescreen (CRITICAL_PROCESS_DIED) (zdjęcie)
-dziwne zachowanie wejść USB przedniego panelu obudowy (ciągłe resetowanie)

Istnieje dość duża losowość występowania problemu, u mnie pierwsze objawy zaczynały się po kilku miesiącach użytkowania zasilaczy. 
Usterkę udawało mi się często wywoływać z racji sporej rotacji dysków twardych w komputerze.

Gdzie konkretniej leży problem? Prawdopodobnie w bardzo słabej jakości wykonania kabli zasilających SATA (poruszanie kablami powoduje start dysku)

Dodatkowo - u mnie w zasilaczu VERO L3 wystąpiła jeszcze jedna usterka, która nie wiadomo, czy może zostać powiązana z problemami wyżej - przepalenie wtyczki SATA. 
Usterka wystąpiła miesiąc po tym, jak podzieliłem się moimi spostrzeżeniami co do regulacji napięcia 5V na wtyczce SATA (wyniki wykraczające poza standard ATX)

Zasilacze wielokrotnie wysyłane na gwarancję:

1. 24/11/19 zgłaszana usterka z resetowaniem dysków w zasilaczu VERO L2 - odmowa

2. 23/12/19 ponowne zgłoszenie usterki - wymiana na nową sztukę VERO L2

3. 19/09/21 kolejne zgłoszenie usterki z dyskami - wymiana na VERO L3

4. 02/05/22 kolejne zgłoszenie tej samej usterki + przepalenie się wtyczki SATA - odmowa

Zasilacz został następnie przeze mnie zutylizowany i wymieniony na inną markę.

Aktualnie w komputerach bezawaryjnie pracują modele Seasonic S12III 500W, w sumie podłączonych jest do nich 7 dysków twardych.

Edytowane przez TheEazy
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ciekawy przypadek muszę przyznać. W każdym razie wypadałoby zacząć od podstaw.

- Czy wszystkie kable są podłączone prawidłowo?

- Sprawdzałeś na innych kablach SATA?

- Sprawdzałeś czy sytuacja ma miejsce na innych dyskach niż Twoje? (jeśli możesz to warto sprawdzić)

- Czy mógłbyś sprawdzić zasilacz w zupełnie innej jednostce ale z Twoimi dyskami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podpięte i dociśnięte do końca.

2. Wszystkie wiązki SATA mają tak samo.

3. Nie sprawdzałem, problem występuje na wszystkich moich 3 dyskach. Zerowa szansa, że są uszkodzone bo pracują bez problemu na FSP.

4. Mam zapasową płytę z phenomem na AM3+ tylko jak widać na filmach dyski nawet nie są podłączone pod sata na płycie, także raczej problem czysto prądowy.

Sprawdzę zaraz zasilacz tylko z podłączonym dyskiem poprzez zwarcie zielonego i czarnego przewodu.

#EDIT To samo, HGST wpada w pętlę.

Jest to w 100% problem z zasilaczem. Do reklamacji jest adnotacja, że prawdopodobnie jest uszkodzone wejście w dysku twardym co jest raczej niemożliwe we wszystkich 3 dyskach.

Edytowane przez TheEazy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy problem, no ale wygląda faktycznie na wine zasilacza.

Kontaktuj się dalej z SPC - przedstaw im, że sprawdzałeś trzy różne dyski i co oni na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Przede wszystkim przepraszamy za problemy z naszym produktem. Raz na około rok trafia się sprawa, która jest problematyczna do wyjaśnienia. Powodem takiego zachowania u Ciebie może być chociażby jakość dostarczanego do Ciebie prądu, który akurat z tym jednym zasilaczem będzie powodował problem, ale nie koniecznie z innymi modelami, ewentualnie jakaś kompatybilność z innymi produktami.

Jakiś czas temu mieliśmy zgłoszenie o piszczącej karcie graficznej podłączonej do naszego zasilacza. Poprosiliśmy wówczas o przysłanie nam tej karty graficznej, ale u nas nie występowało zjawisko piszczenia. Postanowiliśmy więc wysłać jednego z naszych pracowników do klienta wraz z ośmioma innymi zasilaczami różnych producentów i tym reklamowanym, aby sprawdzić tę sprawę osobiście. Wyszło wtedy, że siedem z ośmiu zasilaczy powodowało piszczenie w różnym stopniu, w tym ten reklamowany.

Wbrew pozorom na pracę zasilacza komputerowego ma wpływ bardzo wiele rzeczy, nawet urządzenia AGD typu lodówka dwa pokoje dalej.

W zgłoszeniu informowałeś nas o jednej wadliwej wtyczce SATA. My ją sprawdziliśmy jak i również pozostałe wtyczki SATA w zasilaczu podłączając dwa identyczne dyski SAMSUNG HD103SJ. Nie zaobserwowaliśmy jednak żadnych nieprawidłowości w działaniu tych dysków. Podczas testu na maszynie SunMoon podłączone były przewody: EPS, ATX 24-pin, 2xPCI-E oraz wtyczki SATA.

Zasilacz był u nas na reklamacji tylko raz, najwidoczniej nie został wysłany przez do nas sklep. Zakładamy tym samym, że sklep zweryfikował zgłoszenie i również nie stwierdził problemu.

Więc prosimy Cię autorze postu o ponowne zgłoszenie, a my postaramy się rozwiązać problem.

Pozdrawiamy,

zespół SilentiumPC

Edytowane przez SilentiumPC
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update,

Reklamacja finalnie zakończyła się na moją korzyść - wymieniono mi zasilacz na nową sztukę. Nie wiem, czy koniec końców serwis zdołał odtworzyć problem u siebie, ale na nowej sztuce nie ma absolutnie żadnych problemów z dyskami.

Także dziękuję supportowi SilentiumPC za rozwiązanie sprawy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja w ciągu miesiąca kupiłem 2 produkty tej firmy wyższej klasy i jestem zadowolony :P supremo l2 650w i fera 3 rgb na promocji akurat była :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie troche temat bo u mnie podobnie. To juz niestety drugi vero l2 500w, ktory ma taka przypadlosc. SSD smiga bez problemu a Seagate i Wczesniej WD czasem potrafia sie bootlopowac. Tak jakby im pradu braklo do startu, próbują próbują i nie moga wystartowac do konca. Jak sa na jednej wiazce z SSD to juz w ogole tragedia. Na ponad 10 letnim zasilaczu Antec czy jakims Thermaltake co mam pod reka problem nie wystapil nigdy. Niedawno jednak zmienilem zasilacz wlasnie na vero l2 500W i znowu pojawil sie znajomy problem (w miedzyczasie plyta, ram, grafika a nawet kable sata sie zmienily) Tutaj mam czasem tak, ze Win 10 nie wykrywa dysku w ogole albo znika i sie pojawia. Wczesniejszego l2 500W wyslalem na gware i wymienili na vero l3 a tutaj to nie wiem czy gwara jeszcze jest i pewnie papierow nie znajde ;/

Edytowane przez Michaelred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie ponad póltora roku później,

Widzę, że kolega wyżej również napotkał się z tym problemem.

W dniu 17.02.2021 o 20:41, Michaelred napisał:

Odkopie troche temat bo u mnie podobnie. To juz niestety drugi vero l2 500w, ktory ma taka przypadlosc. SSD smiga bez problemu a Seagate i Wczesniej WD czasem potrafia sie bootlopowac. Tak jakby im pradu braklo do startu, próbują próbują i nie moga wystartowac do konca. Jak sa na jednej wiazce z SSD to juz w ogole tragedia. Na ponad 10 letnim zasilaczu Antec czy jakims Thermaltake co mam pod reka problem nie wystapil nigdy. Niedawno jednak zmienilem zasilacz wlasnie na vero l2 500W i znowu pojawil sie znajomy problem (w miedzyczasie plyta, ram, grafika a nawet kable sata sie zmienily) Tutaj mam czasem tak, ze Win 10 nie wykrywa dysku w ogole albo znika i sie pojawia. Wczesniejszego l2 500W wyslalem na gware i wymienili na vero l3 a tutaj to nie wiem czy gwara jeszcze jest i pewnie papierow nie znajde ;/

Dzisiaj to ja ponownie odkopuję temat, bo jak się okazuje - problem u mnie powrócił, tym razem z podwójną siłą.

VERO L2, sztuka z RMA ze stycznia 2020, klasyczne resetowanie dysków HDD przy starcie / w trakcie pracy: 

+ gratis

wyłączenie się dysku SSD podczas pracy, bsod CRITICAL_PROCESS_DIED oraz taki komunikat:

4CVfpz3.png

Czy są na forum osoby, u których problem pojawił się na wersji L3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ee teraz to wyjaśniliście mi wszystko z moim problemem.

Jestem z gatunku ludzi,u których jeśli coś nie działa bądź szwankuje to zazwyczaj kupuje nową rzecz,bo w sumie to nie chce mi się użerać z gwarancją,tym bardziej w przypadku dysków twardych,bo są one dosyć tanie.

Więc tak 3 lata temu kupiłem sobie zestaw z sygnaturki,tylko tam miałem na początku Toshibę 1TB HDD.

HDD jak wiadomo do gier zbytnio sie nie nadaję,więc kupiłem GOODRAM 240GB.

Po kupnie GOODRAM'a wpadłem na cudowny pomysł,że sobie po prostu wepnę go do kolejnego złącza SATA i będe miał w sumie NVME na system,hdd na dane a ssd na gry.No i dupa.

Po spięciu tych dysków windows 10 totalnie się wysypał,nie chciało bootować,raz znajdywało jeden dysk,raz wszystkie,raz dwa w sumie loteria,ale windowsa za każdym razem przy tej konfiguracji musiałem stawiać na nowo a i tak to nie działało,bądź działało do pierwszego resetu.

Co zrobiłem?Odstawiłem HDD i zostawiłem tylko SSD i w tej konfiguracji wszystko normalnie śmigało.

240GB SSD nie starczało na gry więc kupiłem KIOXA 480GB jako zamiennik goodrama i ta konfiguracja śmigała łącznie może z tydzień,bądź dwa poprawnie.Potem KIOXA zwyczajnie się wysypywała,rozłącza mi dysk podczas grania albo leciało BSDOSY.

W tym wszystkim dodam,że jestem w posiadaniu VERO L2 500W.Czy te wszystkie problemy moje związane z pamięcią w komputerze spowodowane są zasilaczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, TheEazy napisał:

Witam serdecznie ponad póltora roku później,

Widzę, że kolega wyżej również napotkał się z tym problemem.

Dzisiaj to ja ponownie odkopuję temat, bo jak się okazuje - problem u mnie powrócił, tym razem z podwójną siłą.

VERO L2, sztuka z RMA ze stycznia 2020, klasyczne resetowanie dysków HDD przy starcie / w trakcie pracy: 

+ gratis

wyłączenie się dysku SSD podczas pracy, bsod CRITICAL_PROCESS_DIED oraz taki komunikat:

Czy są na forum osoby, u których problem pojawił się na wersji L3?

Twój przypadek wygląda na uszkodzony zasilacz. Zareklamuj go ponownie i niech się ogarną z tym tematem. Pewnie wymienią Ci na Vero L3. Jeśli chodzi o Vero L3 to na kilkaset komputerów które z nim złożyliśmy nie mieliśmy takich przypadków (innych niż po prostu zasilacz padnięty i komputer nie włącza się, co jest oczywiste)

47 minut temu, GoodUser napisał:

W tym wszystkim dodam,że jestem w posiadaniu VERO L2 500W.Czy te wszystkie problemy moje związane z pamięcią w komputerze spowodowane są zasilaczem?

Za dużo jest tutaj zmiennych, ale zasilacz może być jednym ze źródeł tego problemu. Najlepszą opcją byłoby sprawdzenie na innym zasilaczu albo odesłanie tego co masz na gwarancje, niech to sprawdzą w spc. Takie rzeczy czasem zdarzają się z zasilaczami (generalnie) ale to rzadkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Po spięciu tych dysków windows 10 totalnie się wysypał,nie chciało bootować,raz znajdywało jeden dysk,raz wszystkie,raz dwa w sumie loteria,ale windowsa za każdym razem przy tej konfiguracji musiałem stawiać na nowo a i tak to nie działało,bądź działało do pierwszego resetu.

Mi potrafi ustać na etapie sprawdzania podłączonych dysków:

pNLkA8I.png

Po prostu ten migający znak na dole się zatrzymuje i wszystko stoi. Rozwiązanie to 10-krotne przepinanie do innej wiązki sata.

(czasem ten crucial w ogóle nie jest wykrywany)

Edytowane przez TheEazy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nadzieja,że mój 480GB SSD jednak nie jest padnięty tylko po prostu zasilacz jest  zepsuty.

Co ciekawe podobnie mam z przenośnymi dyskami na USB.Jak podepnę sie pod USB z przodu to też wszystko wariuje,dyski raz odczytuje raz nie.

Jak podepnę się pod USB pod mobo wszystko jest okej.

Sumasumarum SPC to dziadostwo.

https://www.x-kom.pl/p/606206-zasilacz-do-komputera-modecom-mc-b88-600sm-600w-80-plus-bronze.html

Taki będzie spoko?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czaje,ale wolałbym półmodularny bo potrzebuje w sumie tylko jednej wiązki sata i PCIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, GoodUser napisał:

No to nadzieja,że mój 480GB SSD jednak nie jest padnięty tylko po prostu zasilacz jest  zepsuty.

Co ciekawe podobnie mam z przenośnymi dyskami na USB.Jak podepnę sie pod USB z przodu to też wszystko wariuje,dyski raz odczytuje raz nie.

Jak podepnę się pod USB pod mobo wszystko jest okej.

Sumasumarum SPC to dziadostwo.

https://www.x-kom.pl/p/606206-zasilacz-do-komputera-modecom-mc-b88-600sm-600w-80-plus-bronze.html

Taki będzie spoko?

Nie, ten modecom nie jest dobry. Masz kiepską regulacje napięć, zero informacji o zabezpieczeniach

8 minut temu, AndyLau napisał:

Ten cooler master to też słaba propozycja: w środku masz chińskie kondensatory (capxonn i elite do 85 stopni), słaba regulacja napięć i wysokie tętnienia na 5V (a przecież na tym zależy Wam w przypadku SSD, prawda?), a do tego głośny wentyl i tylko dwa lata gwarancji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Born napisał:

Ten cooler master to też słaba propozycja: w środku masz chińskie kondensatory (capxonn i elite do 85 stopni), słaba regulacja napięć i wysokie tętnienia na 5V (a przecież na tym zależy Wam w przypadku SSD, prawda?), a do tego głośny wentyl i tylko dwa lata gwarancji 

Zasilacz nie musi mieć 10 lat gwarancji, chińskie kondensatory to żaden argument.

@Born co ty polecisz?

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gwarancji totalnie mi nie zależy,może być nawet i bez bo i tak nigdy nic nie oddaję na gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, AndyLau napisał:

Zasilacz nie musi mieć 10 lat gwarancji, chińskie kondensatory to żaden argument.

@Born co ty polecisz?

No jeśli chińskie kondensatory nie są argumentem, to co nim jest? To właśnie z powodu chińczyków zasilacz bardzo szybko traci swoje parametry, a niska ich temperatura maksymalna jeszcze tym mocniej przyspiesza degradacje ich parametrów. Chcesz mieć dobre filtrowanie napięć? Muszą być dobre kondensatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Born napisał:

To właśnie z powodu chińczyków zasilacz bardzo szybko traci swoje parametry

Chińczycy obecnie to fabryka świata.Produkują wszystko i dla wszystkich.

Podaj przykładowe zasilacze, które według ciebie są jakościowo najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, AndyLau napisał:

Chińczycy obecnie to fabryka świata.Produkują wszystko i dla wszystkich.

Podaj przykładowe zasilacze, które według ciebie są jakościowo najlepsze.

Po to są tajwańskie kondensatory i japońskie żeby utrzymywać parametry zasilacza na wysokim poziomie. W tym przedziale cenowym normą są zasilacze z kondensatorami tajwańskimi, a można i znaleźć takie które mają przynajmniej częściowo kondensatory japońskie. Mówiąc "chińczyki" nie miałem na myśli ludzi, a kondensatory.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Born napisał:

Mówiąc "chińczyki" nie miałem na myśli ludzi, a kondensatory.

Mam na myśli konkretne modele PSU. Nawet wśród bardzo dobrych zasilaczy mogą się zdarzyć produkty z wadą fabryczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, AndyLau napisał:

Mam na myśli konkretne modele PSU. Nawet wśród bardzo dobrych zasilaczy mogą się zdarzyć produkty z wadą fabryczną.

No i to się zgadza i to własnie staram się przekazać. Ale jeśli pakujesz chińskie kondensatory capxona do zasilacza to już wiesz że absolutnie każdy egzemplarz będzie bardzo szybko tracił swoje parametry, które w przypadku tego CM już na starcie są słabe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Born napisał:

Ale jeśli pakujesz chińskie kondensatory capxona do zasilacza to już wiesz że absolutnie każdy egzemplarz będzie bardzo szybko tracił swoje parametry, które w przypadku tego CM już na starcie są słabe

Tyle teoria.Praktyka w przypadku CM w tym segmencie cenowym nie najgorzej wypada. SPC to bardzo przeciętne wykonanie w porównaniu to całego wybuchowego szmelcu typu Akyga, Tracer i tym podobny syf.

@Born masz w pamięci Corsair VS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi