Skocz do zawartości
retjaF

Użycie gpu 75%

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój zestaw to ryzen 5 3600 i gtx 1060 3gb. Za kilka miesięcy dopiero będę wymienial kartę. Grając w Battlefielda odpaliłem msi afterburner i użycie gpu dochodziło max do 75%. Czy nie powinno być 99-100?

Edytowane przez retjaF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś limit fps w grze, albo jakies oszczedzanie w windows?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mój zestaw to ryzen 5 3600 i gtx 1060 3gb. Za kilka miesięcy dopiero będę wymienial kartę. Grając w Battlefielda odpaliłem msi afterburner i użycie gpu dochodziło max do 75%. Czy nie powinno być 99-100?

No to sprawdź jeszcze użycie CPU i ilość klatek. I upewnij się że wszystkie ograniczniki są zdjęte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak moja karta to ASUS PHOENIX GTX 1060 3GB.

Podkręciłem ją +150 rdzeń i +600 pamięć.

Mam 2 pytanka:

1.Maks temp jaką odnotowałem w grze BFV za pomocą afterburnera wynosiła 65.Czy to oznacza że mogę ją jeszcze trochę podkręcić?

2.Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego maks użycie dochodzi do 80%.W grze ustawienia sprawdzane po kilka razy, niby fpsy się zgadzają jak na tą kartę może program źle pokazuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty nie da się podkręcać w nieskończoność. Twoja może wyskrobie jeszcze parę MHz na rdzeniu, ale to zależy od sztuki.

Co do obciążenia, pisałem już żebyś podał obciążenie CPU i liczbę klatek w grze. Bo my tu będziemy zachodzić w głowę a zaraz się okaże że problem jest prozaiczny albo leży zupełnie gdzie indziej.

Warto tez przelecieć ustawienia w panelu Nvidii i w opcjach zasilania Windows i upewnić się, że wszystko jest poustawiane na wysoką wydajność, a nie jakieś oszczędzanie energii.

Sprawdzałeś jak sytuacja wygląda w innych grach, albo w benchmarkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tak samo czasami w warhammera - tryb bitwy procesor się nudzi 60% i karta się nudzi 80% a bitwa leci - nie wiem co kogo ogranicza FPS tak z 55 , pytałem się kiedyś i nikt nie odpowiedział konstruktywnie - generalnie dla mnie na chłopski rozum powinno być coś na 100%, żeby było efektywnie - nawet się kiedyś zastanawiałem czy to nie PCI Express x 16 (x16) (2.0) to ogranicza - więc jak na coś wpadniesz to daj znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany. To wina gry, gdy włączysz renderowanie przyszłych klatek wtedy działa w 95%.Dziwna gra..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi