Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.11.2020 o 15:23, wkamil73 napisał:

A możesz dokładniej opisać wyniki def i po oc?

Tutaj masz wynik prosty oc Core +150 mem +800, krzywa wentyli defaultowa więc cicho. BIOS suprim.

https://www.3dmark.com/3dm/53390329

A tu jak dałem wentyle ręcznie na 70%

https://www.3dmark.com/3dm/53880244

A tu po UV na co dzień (ciche wentyle optymalna wydajność.

https://www.3dmark.com/3dm/52460485

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, jack.alderr napisał:

Co w takim razie kupić żeby pograć przez zimę? 2080Super używane są droższe niż 3060Ti w dniu premiery i w dodatku tylko HDMI2.0. Chcę grać w 4K na średnio wysokich ustawieniach.

Jeżeli nie masz aktualnie w miarę dobrej karty graficznej a naprawdę zależy ci na pograniu to tylko nowa seria czyli 3060Ti. Mówi się trudno - dorzuciłbym te parę stówek "podatku januszowego". Tylko jak chcesz kupić to kup od razu w pierwszym dniu, w pierwszych godzinach a nawet minutach bo kart nie zobaczysz później przez miesiąc.

3060Ti w stosunku do 2080Super ma wyższą sprawność energetyczną, znacznie wyższą wydajność RT oraz różne dodatkowe funkcje i bajery których nie posiada stara seria a pewnie przydadzą się one w nowych grach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Konradox napisał:

Tutaj masz wynik prosty oc Core +150 mem +800, krzywa wentyli defaultowa więc cicho. BIOS suprim.

https://www.3dmark.com/3dm/53390329

A tu jak dałem wentyle ręcznie na 70%

https://www.3dmark.com/3dm/53880244

A tu po UV na co dzień (ciche wentyle optymalna wydajność.

https://www.3dmark.com/3dm/52460485

 

 

No to niestety mi się taka sztuka nie trafiła, ze zwiększonym na max PL nie przechodzi nawet na +100...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, wkamil73 napisał:

No to niestety mi się taka sztuka nie trafiła, ze zwiększonym na max PL nie przechodzi nawet na +100...

Bios suprim? Jak tak to Weź PL na max i daj UV np 2055/1V. Zobacz czy będzie stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, wkamil73 napisał:

No to niestety mi się taka sztuka nie trafiła, ze zwiększonym na max PL nie przechodzi nawet na +100...

na + 100 do xtrio na power limicie 340W pewnie nie daje rady. Bios od supreme zwiększa do +/- 400W, więc u Ciebie power limit robi swoje

tutaj mój wynik na 0.875v, pamięci + 1250, 1965mhz  na krzywej. 340W powinno wystarczyć, ale nie pamiętam ile ciągnęło dokładnie.

https://www.3dmark.com/3dm/52926054?

spróbuj

EDIT: teraz patrzę, że mi zegar podniosło jak testowałem. spróbuj zrobić UV i patrz jaki masz pobór mocy. będzie lepiej niż OC bez ruszania krzywej, jeżeli faktycznie ogranicza Cię power limit

Edytowane przez Wuadator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale raczej nie ogranicza PL, bo jest bios Suprim. I teraz https://www.3dmark.com/3dm/53883353? to jest na PL od Suprim. Natomiast jak przy tych samych taktach przesunę na max PL, to przechodzi demo i wywala na pierwszym teście. O co chodzi? Bierze 400W ale nie przechodzi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, wkamil73 napisał:

Natomiast jak przy tych samych taktach przesunę na max PL, to przechodzi demo i wywala na pierwszym teście.

Podnieś napięcie :) albo obniż taktowanie... 

Hint - powinieneś też zwrócić uwagę jakie taktowanie ma karta bez i z podniesionym PL. 

Edytowane przez zachy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, Konradox napisał:

Bios suprim? Jak tak to Weź PL na max i daj UV np 2055/1V. Zobacz czy będzie stabilnie.

No i wywala niestety 🙃

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, wkamil73 napisał:

No ale raczej nie ogranicza PL, bo jest bios Suprim. I teraz https://www.3dmark.com/3dm/53883353? to jest na PL od Suprim. Natomiast jak przy tych samych taktach przesunę na max PL, to przechodzi demo i wywala na pierwszym teście. O co chodzi? Bierze 400W ale nie przechodzi...

obniż na krzywej napięcie i taktowanie , krzywą włączysz w afterburnerze crtl+F( ustawiasz na pożadanym napięciu taktowanie, klikasz w tę kropeczkę i SHIFT + L ). szukasz dla siebie najniższego napięcia przy pożądanym taktowaniu. zacznij dla stabilnego 2000 mhz, jeżeli zależy CI na OC. potem próbuj w górę takty, jak wywala, to w górę napięcie i do skutku ( tak długo jak będziesz się mieścił w power limicie)

P.S. testujesz na power limicie odkręconym pod korek zawsze:P

P.S.2 nie ruszaj pamięci. Jak znajdziesz krzywą, która CI odpowiada, dodasz OC pamięci

Edytowane przez Wuadator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, kadajo napisał:

W Ampere to Low-End

Mid to 3070

To w takim razie RTX 3050/3050Ti będą reprezentować jaki segment, Ultra Low-End? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Wuadator napisał:

obniż na krzywej napięcie i taktowanie ( ustawiasz na pożadanym napięciu taktowanie, klikasz w tę kropeczkę i SHIFT + L ). szukasz dla siebie najniższego napięcia przy pożądanym taktowaniu. zacznij dla stabilnego 2000 mhz, jeżeli zależy CI na OC. potem próbuj w górę takty, jak wywala, to w górę napięcie i do skutku ( tak długo jak będziesz się mieścił w power limicie)

P.S. testujesz na power limicie odkręconym pod korek zawsze:P

P.S.2 nie ruszaj pamięci. Jak znajdziesz krzywą, która CI odpowiada, dodasz OC pamięci

Zależy mi tylko na sprawdzeniu co karta może zdziałać :) No dobrze, ale dlaczego na tych samych ustawieniach taktowania, załóżmy +100/napięcia def albo 2055/1V ustawione krzywą, jeżeli odkręcę PL na max czyli 116% to wywala, a jeżeli zmniejszę do 100% to przechodzi...?

Najwyraźniej wszyscy mają golden sample tylko nie ja :D

Edytowane przez wkamil73

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ustaw 0.975v i 2030. Pl na Max. I testuj. Jak nie przejdzie zejdź niżej kombinuj. Twoja sztuka ma słabszy rdzeń ale za to masz świetne pamięci wiec bym nie narzekał. :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Konradox napisał:

Ustaw 0.975v i 2030. Pl na Max. I testuj. Jak nie przejdzie zejdź niżej kombinuj. Twoja sztuka ma słabszy rdzeń ale za to masz świetne pamięci wiec bym nie narzekał. :-)

DRAM czy VRAM? 😀

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Wuadator napisał:

na + 100 do xtrio na power limicie 340W pewnie nie daje rady. Bios od supreme zwiększa do +/- 400W, więc u Ciebie power limit robi swoje

tutaj mój wynik na 0.875v, pamięci + 1250, 1965mhz  na krzywej. 340W powinno wystarczyć, ale nie pamiętam ile ciągnęło dokładnie.

https://www.3dmark.com/3dm/52926054?

spróbuj

EDIT: teraz patrzę, że mi zegar podniosło jak testowałem. spróbuj zrobić UV i patrz jaki masz pobór mocy. będzie lepiej niż OC bez ruszania krzywej, jeżeli faktycznie ogranicza Cię power limit

To jest wynik z krzywą na 1V https://www.3dmark.com/3dm/53887043? dlaczego u ciebie wynik GPU jest o prawie 400 pkt wyższy mimo wcale niemało niższych zegarów i to jak rozumiem na biosie z niższym PL... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, wkamil73 napisał:

To jest wynik z krzywą na 1V https://www.3dmark.com/3dm/53887043? dlaczego u ciebie wynik GPU jest o prawie 400 pkt wyższy mimo wcale niemało niższych zegarów i to jak rozumiem na biosie z niższym PL... :)

Ja mam strixa, więc PL mam większy:p( ale przy takim v to nie robi różnicy). masz gorąco w budzie. Porównaj sobie temperatury. Jak zejdziesz z voltarzem,  będziesz miał chłodniej i karta zrobi lepszy wynik. Spróbuj. Dla testów rozkręć trochę wiatraki.

Spróbuj może, 0 925v 2000 Mhz. Zobacz, czy będzie różnica 

Edytowane przez Wuadator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy zdarzają się wam restarty sterownika nvidii? Czarny ekran, otwarte programy się zamykają, powłoka głupieje i trzeba robić reboot. Ctrl+shift+alt+B nie pomaga.

93e5499ca0b3a6bcd96ab8c1147c0794.png

Tak średnio raz w tygodniu odkąd mam 3080 (miesiąc). Wiem, że to jest wina sterowników i nie tylko ja to mam, ale jestem ciekaw, jaki % posiadaczy amperków na forum to ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Wuadator napisał:

nie ruszaj pamięci. Jak znajdziesz krzywą, która CI odpowiada, dodasz OC pamięci

Oc pamięci powoduje, że GPU potrzebuje nieco więcej napięcia do utrzymania stabilności przy tym samym taktowaniu.

U mnie żadnych problemów ze sterami(w tym z dpc latency), ale nie mam syfu w systemie i stery odfiltrowane z balastu, który dodatkowo może generować problemy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem 2 freezy i restarty, ale tylko w trakcie testowania UV. Po tym (od 3 tygodni) spokój. Sterowniki z Nvidia Geforce Experience, zainstalowane czystą instalacją po zmianie karty z 2070 na 3080.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, wkamil73 napisał:

To jest wynik z krzywą na 1V https://www.3dmark.com/3dm/53887043? dlaczego u ciebie wynik GPU jest o prawie 400 pkt wyższy mimo wcale niemało niższych zegarów i to jak rozumiem na biosie z niższym PL... :)

No bo na niższym zegarze to działa u ciebie niż u mnie. U ciebie widzę nie chcę tak wysoko utrzymać zegarów i pomimo że dajesz dużo prądu to nie pomaga a nawet pogarsza sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Konradox napisał:

No bo na niższym zegarze to działa u ciebie niż u mnie. U ciebie widzę nie chcę tak wysoko utrzymać zegarów i pomimo że dajesz dużo prądu to nie pomaga a nawet pogarsza sprawę.

Dokładnie, dodawanie mV zwiększa tylko temperatury i pobór W. Wydaje mi się, że więcej niż 2040 z napięciem poniżej 1V (na krzywej) nie pójdzie. (A trzeba było nie sprzedawać strixa 😆 )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W jaki sposób wgrywacie bios od Suprima do X-Trio? Jest jakaś instrukcja jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DLSS 2.0 miał dać sporo głównie w RT. Tutaj jest przykład totalnego mleka na efektach RT w Legion. Mi się to nie podoba. Zszedłem z detalami w RT niżej. Co ciekawe najbardziej rozmazane jest właśnie RT. Jak widać nie jest to technologia na wszystko.

W moim przykładzie jest wszystko max. W jednym jest DLSS na jakość w drugim wyłączone.

y3GrzZR.png

ccKCrep.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Skymad napisał:

Czy zdarzają się wam restarty sterownika nvidii? Czarny ekran, otwarte programy się zamykają, powłoka głupieje i trzeba robić reboot. Ctrl+shift+alt+B nie pomaga.

 

Tak średnio raz w tygodniu odkąd mam 3080 (miesiąc). Wiem, że to jest wina sterowników i nie tylko ja to mam, ale jestem ciekaw, jaki % posiadaczy amperków na forum to ma.

U mnie to wyglądało inaczej, bo na 1 sterownikach problem nie istniał.( kartę mam od 8 października). Pojawił się około 7 listopada i tak w sumie też zdarzał się 1-2 razy / tydzień (albo wcale :P). Tyle, że u mnie po prostu gry wyrzucało do pulpitu z kodem błędu właśnie.

Póki co przeinstalowałem sterowniki od chipsetu (pobrałem ze strony amd poprzednie a nowe już ze strony producenta płyty (gigabyte)) + podniosłem o jedno oczko napięcie dla mojego uv. Od 4 dni dzała - zobaczymy co będzie dalej :P.

Z tego co czytałem to różnie do tego podchodzono i problem istnieje od kilku dobrych lat - a tl:dr : Nvidia twierdzi, że to problem z BIOS AMD a AMD twierdzi, że to błąd w sterownikach nvidii. 

Podsumowanie całości tutaj:

 
 
Problem taki, że u mnie większość tych wywrotek było w nowym Asasynie (3 na około 45h grania) i sam nie wiem już czy to problem GPU czy tej gry :P. 

 

Edytowane przez Roothar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy jest już jakiś kabel HDMI 2.1 10 metrów, który obsługuje 4k HDR 120Hz 4:4:4?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, eagle napisał:

DLSS 2.0 miał dać sporo głównie w RT. Tutaj jest przykład totalnego mleka na efektach RT w Legion. Mi się to nie podoba. Zszedłem z detalami w RT niżej. Co ciekawe najbardziej rozmazane jest właśnie RT. Jak widać nie jest to technologia na wszystko.

Nie RT tylko odbicia zrealizowane za pomocą RT. W tej grze masz wykorzystany NRD i stąd może wynikać problem z brakiem wyostrzenia odbić.

A DLSS daleko do ideału.

2 minuty temu, Vern napisał:

Czy jest już jakiś kabel HDMI 2.1 10 metrów, który obsługuje 4k HDR 120Hz 4:4:4?

Nawet jak istnieje to lepiej zapodać wzmacniacz sygnału i wyjdzie dużo taniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...