Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, sideband napisał:

To też kwestia temperatur jak zjedziesz do 50+ to pobór spadnie. Pobory między kartami też się różnią ze względu na na różne jakości GPU i sprawności sekcji.

Trio-x 3080ti nawet w idle 30stopni - 13W, a 55stopnie - 19.5w :szczerbaty: To samo było na bez TI i dokładnie też widać jak pobór mocy rośnie wraz ze wzrostem temperatury podczas obciążenia.

No to wiem zawsze sprawdzam na temperaturze normalnej i najgorszy scenariusz aby wiedzieć co i jak. No i też po to stanąłem w miejscu które żre wyraźnie więcej prądu niż inne i dałem czas chłodzeniu aby nasiąkło i aby zobaczyć max tempy jakie może mi zgotować praca na granicy PL przy danym zegarze. Na tym GB nie wiem jak to wygląda w kwesti VRM ale w idle teraz mam min. 19W i 37stopni ale coś mi siedzi w Vramie i molestuje kontroler pamięci i nie chce mi się szukać co jeszcze oprócz oczywiście przeglądarki ;) Reszta identycznie jak przy OC wszystkiego mniejsze tempy = lepiej :) nie mniej dzięki za zarzucenie tematu bo siadłem jak człowiek zrobiłem krzywą jak trzeba a nie byle jak na odpierdziel i w normalnej gierce mam w porywach 60-70W mniej więc za free działa mi wzmacniacz i monitor na skręconym podświetlaniu aby oczu nie wypalało więc nie w kij dmuchał. Zoptymalizowałem w sumie wszystko energetycznie łącznie z cpu i w grach średnio mam z 80W mniej a straciłem może z 1 no 2 fps bo jednak te 300 pkt w timespy mam mniej ~17900 zamiast ~18200  

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś maksuje wydajność na wat to polecam zejść z taktem do 1600+ i najniższe napięcie wtedy pamięci pracują z P3 przy tej samej wydajności oszczędność do 30W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro się pobawię zdecydowanie bo to byłoby idealny profil pod oglądanie filmów z madvr jako renderem szczególnie, że oprócz tego że rzeźbi GPU to jeszcze potrafi wciągnąć większość Vramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a robił ktoś porównanie 3080 vs 3080ti na tym samym poborze mocy np. 300W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czego sie spodziewasz przy takim teście?Bedzie bardzo podobnie i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym zobaczyć faktyczne wyniki wydajności niż puste stwierdzenie że będzie podobnie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, IceMan75 napisał:

a robił ktoś porównanie 3080 vs 3080ti na tym samym poborze mocy np. 300W ?

Masz tu lepsze porównanie.

W dniu 16.09.2021 o 22:10, sideband napisał:

3080ti Trio-x na pokładzie oc praktycznie takie samo jak poprzednie Trio-x 3080.

1800@0.77v 311W wydajność wyższa o 14% od 3080 1800@0.77v 275w. Temperatura pamięci 5-6stopni niższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Doamdor napisał:

Masz tu lepsze porównanie.

Dzięki, ale mimo wszystko szukam porównania na tym samym poziomie zużycia energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, IceMan75 napisał:

Dzięki, ale mimo wszystko szukam porównania na tym samym poziomie zużycia energii.

heh to odlicz z 10% z tych 14% i na oko będzie xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszosc prądu zje te 2 gb vram.ale jak mówiłem bez wielkich różnic.Na wode nie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywane w największej grzałce Q2 RTX to nie zejdę poniżej 290W.

290W Ti vs 275W non Ti nadal 12% do przodu. Większą przewagę można jedynie uzyskać przy grubszym UV z niżej taktowanymi pamięciami lub jak ktoś próbuje wyciskać z 3080 wszystkie soki. Wtedy 3080 prawie złapie wydajność 3080ti tylko pobór mocy będzie wyższy o 1.6x :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak na oko  ;) wychodzi jakieś 8-10% więcej wydajności przy tym samym poborze prądu.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupilem niedawno Aurus Master 3070ti. Karta sie grzala (hot spot blisko 100*C, gpu okolo 80stopni )  wiec zmienilem obudowe i naprawde zrobilem jej dobrze ;) Niestety pomimo znaczacego spadku temperatur nadal osiaga power/temperature limit. To normalne czy ja czegos nie rozumiem?
sdfsdfs.jpg.22689c09108d95069b824481de738b8a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power to normalne  bo się zapewne momentami odbija od limitu mocy skoro karta jest bez żadnego UV,  1 przy temp bym olał bo temperatury masz w porządku

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem przed chwilą do budy 3080 Ti. Mam z nią problem. Kręci wentylatory na 53%. Miałem afterburnera. Ale odinstalowałem. Nadal to samo. Co to może być?

01c6186f0873.jpg

Edytowane przez RuFiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, RuFiK napisał:

Nadal to samo. Co to może być?

Uszkodzone kable wentylatora

Edytowane przez jurekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, jurekk napisał:

Uszkodzone kable wentylatora

Nowa wyjęta z kartonu. Chwile chodzi na 53%. Później schodzi do 0% na chwilę. Po chwili znowu 53%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tam dwa kontrolery.jeden steruje jednym wentylatorem a drugi dwoma.Z jednym chyba sie coś dzieje.MSI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra problem się rozwiązał. Jestem emerytem komputerowym niestety. Taka akcja : miałem 1080 Ti. Miałem ją postawioną na Riserze PCI-E. W związku z tym, że 3080 Ti ma ledy na boku stwierdziłem, że wstępnie do testów wsadzę ją standardowo w płytę główną. Tymczasem kable risera zablokowały jeden ze skrajnych fanów w 3080 Ti :-) i działy się te cuda z prędkościami. OK. Można się smiać ...

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, RuFiK napisał:

Dobra problem się rozwiązał. Jestem emerytem komputerowym niestety. Taka akcja : miałem 1080 Ti. Miałem ją postawioną na Riserze PCI-E. W związku z tym, że 3080 Ti ma ledy na boku stwierdziłem, że wstępnie do testów wsadzę ją standardowo w płytę główną. Tymczasem kable risera zablokowały jeden ze skrajnych fanów w 3080 Ti :-) i działy się te cuda z prędkościami. OK. Można się smiać ...

o qrwuf tysionc! ?

Z innej beczki.
Dlaczego ta niby "gorąca" 3080TI na tych samych albo i większych zegarach jest chłodniejsza (lub taka sama), jak 3080?
Różnica modelu?

a tu już zupełnie kosmos - 3080 zawsze najcieplejsza znacznie

Edytowane przez JeRRy_F3D
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie bo mnie tu dzisiaj krew zaleje. Piszczące cewki. Piszczą jak popieprzone w tym gównianym ASUSie. Prawda to, że jak się karta wygrzeje to minie/zmniejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, RuFiK napisał:

Jeszcze jedno pytanie bo mnie tu dzisiaj krew zaleje. Piszczące cewki. Piszczą jak popieprzone w tym gównianym ASUSie. Prawda to, że jak się karta wygrzeje to minie/zmniejszy?

Czasami tak, czasami nie.
Niektórym zaczynały grać dopiero po czasie ciszy.
Loteria.

Przy ilu fps Ci grają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, JeRRy_F3D napisał:

Czasami tak, czasami nie.
Niektórym zaczynały grać dopiero po czasie ciszy.
Loteria.

Przy ilu fps Ci grają?

Przy 60 już słyszę ? 

• Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RuFiK napisał:

Przy 60 już słyszę ? 

No to gruby lipton :(
Może się uspokoją, ale... 
PSU gruby widzę, no - jakaś masakra.
STRIX. Kolejna legenda. :(