Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.06.2022 o 18:15, MarcoSimone napisał:

Patrząc, że masz "Orzełka" to nie byłbym tego taki pewien 8:E

A czemu nie? Asus (Direct CU II) GTX 680 za rok będzie obchodzić 10 lecie. Palit 1070 (Jetstream) działa 7 lat, a R9 290 od Asusa 8 (Direct CU II bez chłodzenia pamięci i z temperaturami rdzenia > 80). Żadna z nich to żaden szczyt techniki. Z resztą i topowe karty potrafią sobie paść po paru miesiącach, jak dla mnie nie ma żadnej reguły. Odpukać w niemalowane ale nigdy nie padła mi żadna GPU a miałem ich dziesiątki.

Mój "Orzełek" po UV trzyma temperatury rdzenia w granicach 65* a pamięci poniżej 92-95. Nie bardzo wiem co ma mu zaszkodzić w dłuższej perspektywie zwłaszcza, że intensywnie go używam (gram) 2-3h miesięcznie.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dobry moment, by przypomnieć zwycięski skład Kaiserslautern z meczu z Bayernem w sezonie 97/98: Reinke, Kadlec, H. Koch (31. Hristov), Kuka, Marschall, Ratinho (75. Reich), Roos, Schjönberg, Schäfer, Sforza, M. Wagner, Ballack czyjś fantastyczny zakup ze stycznia 2022: https://allegrolokalnie.pl/oferta/geforce-gtx-1080-ti-gaming-x-11g-od1zl-bcm

Kurde no, to było tak niedawno :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co trzeba mieć w głowie by dać 3.1k za 1080ti w 2022.

2msc po premierze dałem za taki sam model 3.3k :szczerbaty:

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1080 Ti to 1000 zł a nie 3k xD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zrobił interes życia :E  

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.06.2022 o 19:44, lukibossss napisał:

Tak jak miałem zrobić to zrobiłem, sprzedałem 3090 (za 6k). A żeby kupić coś taniej to kupiłem ................................................ 3090 xD (za 4.4k)

Jakim cudem tak tanio kupiles drugą sztukę? 

W dniu 29.06.2022 o 18:02, zozolek napisał:

Tylko tutaj ciężko je dobrać :D  Dałem 2mm to pamięci  się gotowały, dałem 3mm to rdzeń wisiał.

Karta nie miała fabrycznych padów aby zmierzyć jaką grubość dać? :E ?

8 godzin temu, sideband napisał:

3070 i ventus dual to chyba trzeba 0.75v ustawić co pozwoli na zegar poniżej 1800mhz zapewne aby to działało po ludzku :P w takim wypadku można brać równie dobrze ogarnięty model 3060ti i się wydajnościowo zrówna hehe.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Send1N napisał:

Karta nie miała fabrycznych padów aby zmierzyć jaką grubość dać? :E ?

Miała.... ponad rok temu i odrazu je wykopałem :D

Dałem 3mm i kopała na stelażu, a teraz mnie podkusiło, że ja przejściowo włożę do czasu 4xxx. Domówiłem 2.5mm i jeszcze poprawię temat z dobrą pastą.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Send1N napisał:

Jakim cudem tak tanio kupiles drugą sztukę? 

Na olx wisiała z przesyłką olx. Mam już u siebie więc wiem że nie był to wałek.

Jest jeszcze jedna, ale chyba bez gwary, więc np ja bym odpuścił:

https://www.olx.pl/d/oferta/msi-rtx-3090-ventus-24gb-CID99-IDPODxI.html

EDIT

Już przesyłki olx nie ma więc pewnie ktoś wziął

Edytowane przez lukibossss
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokupiłem 2.5mm i 1mm / NT-H2.  Naet przy  skręcaniu było  słychać drobny docisk do metalu :E

Efekt kolosalny... teraz  Vangurad w pełnej zadymie 62 stopnie, a nie 77 . W innych grach  spokojnie poniżej 60.

Więc może się komuś przydać dla RTX 3080 AIO WATERFORCE:

2.5mm na VRAM przód, pozostałe sekcje 1.5mm oraz 1mm ( na najbardziej wystające ) oraz 3mm na backplate.

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rtx 3080 12 gb kfa za 3999 , czy 6800xt za 3 k ? Bardzo będzie brakować dlss ? Monitor 2k 144hz freesync

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, robot napisał:

Rtx 3080 12 gb kfa za 3999 , czy 6800xt za 3 k ? Bardzo będzie brakować dlss ? Monitor 2k 144hz freesync

3080 12gb tak, ale raczej nie KFA. Moja padła po 3 dniach ( pc przestał się uruchamiać, dioda na mobo zawisła na vga boot)), choć temperaturowo nie była zła. Drobiłem downgrade do Tufa 10gb. Teraz pewnie bym brał tego InnoVisiona 12gb co lata czasem za 4199.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, piet napisał:

3080 12gb tak, ale raczej nie KFA. Moja padła po 3 dniach ( pc przestał się uruchamiać, dioda na mobo zawisła na vga boot)), choć temperaturowo nie była zła. Drobiłem downgrade do Tufa 10gb. Teraz pewnie bym brał tego InnoVisiona 12gb co lata czasem za 4199.

Gdzie za tyle lata ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szans. Inno to tylko 2 sloty.

Na kfa2 po uv nie wyjeżdżając ponad 300w trzyma 1450 rpm Także całkiem przyzwoite chłodzenie mimo, że wąskie. :E 

Natomiast z minusów po wyjściu z półpasywa od razu 1400 rpm i to są minimalne rpm jakie da się ustawić :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany szybkie pytanko, 3090 po UV do 0.8V dalej wpieprza ~340W, to normalne? Bo nie wiem czy dalej obcinać napięcie czy co, wcześniej już UV innej sztuki robiłem, ale nie pamiętam wyników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kupowałeś Pan tak wydajną kartę bo ponieważ?

Uv za wszelką cenę? jakim kosztem? tnij pan dalej, może zejdziesz do 200W, tylko do czego Pan karty używasz i jakiej wydajności potrzebujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SZAFIR00 napisał:

A kupowałeś Pan tak wydajną kartę bo ponieważ?

Uv za wszelką cenę? jakim kosztem? tnij pan dalej, może zejdziesz do 200W, tylko do czego Pan karty używasz i jakiej wydajności potrzebujesz?

Po prostu tyle jadła bez UV, po UV myślałem że będzie chociaż te 50W lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na końcówkę generacji pakować się w 3090:hmm:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, lukibossss napisał:

Po prostu tyle jadła bez UV, po UV myślałem że będzie chociaż te 50W lepiej ;)

3080ti msi suprim x ma power limit 440W - tyle potrafi zjeść, mówisz Pan, że ile ma 3090?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kelam napisał:

Na końcówkę generacji pakować się w 3090:hmm:.

Zależy jaka cena :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi