Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

Pogubiłem się w tych 3060. 

To ta wykastrowana wersja? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Stona napisał:

Pogubiłem się w tych 3060. 

To ta wykastrowana wersja? 

Wykastrowana ma 8gb vram. Po tym ją poznasz, czyli 8gb 128bit vs 12gb 192bit, 12gb to normalna wersja, unikać 8gb.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sorry za double

Mam nową karcioszkę, i mam pytanie w MSI Afterburner nie ma monitorowania napięcia gpu, ani jego regulacji-tak ma być?, jedynie co mogę zrobić to monitorować przez HWinfo- ustawić osd, pytam się, w przypadku jakbym chciał pobawić się w uv(działa włączenie krzywej), widzę, że karta miewa blokadę przez power limit, zegary spadają poniżej 1900mhz- nie wiem ile dla takiej karty to "norma". Do tego jedynie gpuz widzi temperaturę pamięci- chciałem sprawdzić jak bardzo te nowe pamięci się grzeją- według gpuz zanotowane maks to 78C, Hwinfo nie ma tej opcji. Dodam, że karta ma blok na 100% PL, ale w grach power limit skacze powyżej 100%. co daje 224W.
Wydajność mega w porównaniu do gtx 1660ti, niebo a ziemia. Temp gpu na karcie to ok 67C przy 51% -1468rpm.
Nie instalowałem tego ich softu Xtreme Tuner Plus.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma być, od dawna nvidia nie pozwala ma regulację napięcia w sposób inny niż krzywą.

Power limit potrafi nieco wychodzić poza standard, taka specyfika tych chipów, od razu rób UV. Sweet spot dla 3060Ti to cos w stylu 1980mhz @ 950mv.

Aczkolwiek faktyczne możliwości zależą od egzemplarza, miałem 60ti które robiło ledwo 1930@950mv i miałem 3070 co robiło 2040mhz na takim napięciu.

A jak przy PL jesteśmy, teraz mam 3080TUF które ma po*bane power limity, teoretycznie maks to 375W, w syntetykach nie weźmie więcej jak 345W, w CP2077 4K RT bierze 323W (czyli jak PL 100% a jest zwiększony) i ani wata więcej, co ponoć jest typowe dla 2x8pin GA102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A samo monitorowanie, aby było w osd to w zakładce ogólne zaznacz "odblokuj monitorowanie napięcia"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, lukadd napisał:

A samo monitorowanie, aby było w osd to w zakładce ogólne zaznacz "odblokuj monitorowanie napięcia"

Wiem. Miałem na gtx robione uv i monitorowałem. Reinstalowałem aplikację msi after. bo myślałem, że ustawienia z gtx mogły się mieszać, a tu nadal klops. Według hwinfo, napięcie skacze w Cyberpunku między 1.069-1.081, przez większość było 1.069.

@assire pod filmikiem z tym kfa2, ktoś napisał, że na swojej sztuce ma 0.938 1980mhz i 2ghz vram, i pisał, że karta nie dobija do power limitu. Co do napięcia, nie wiedziałem, cały czas miałem gtx 1660ti, myślałem, że to jakiś błąd. Ja nie chcę podkręcać pamięci, interesuje mnie tylko uv. W Cyberpunku zegary skaczą między 1890-1935mhz. Odpaliłem w tle gpuz i pokazało że temperatura pamięci gddr6x maks 72C.

edit:

@lukadd sorka, chciałem się dopytać, chodzi o cewki, przy jakich fps powinno się je słyszeć? Odpaliłem BF1, BF5 bo takie mam na dysku, w okolicach 160fps nie słychać, wyłączyłem dźwięk z gry, zbliżyłem się do obudowy, nastawiałem ucho i nic nie słyszę poza działającymi wentylatorami. Czy dobrze testuję? Ja mam problem ze słuchem, aparaty słuchowe- nie raz pisałem, ale tak blisko kompa to bym słyszał, do tego mam koło prawej nogi obudowę pod biurkiem.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewki to zależy od sztuki jaka się trafi. Jak są mocne no będą wręcz ćwierkać i zmieniać częstotliwość dźwięku.

Możesz sobie sprawdzić w menu Wieśka najlepiej DX11 tam przy ponad 1000 czy ponad 2000fps powinieneś usłyszeć jak one brzmią. Chociaż jak dobra sztuka to dźwięk może być na tyle cichy jednostajny i o takiej częstotliwości, że część go nie wyłapie nawet przykładając ucho do gpu.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanie o te parę modeli. Nie do końca wiem skąd jest taka duża różnica w poborze mocy? 1. Zalecany zasilacz 550 W, 2. 650 W, 3. 750 W. Czy między tymi modelami jest jakaś duża różnica?

1.  https://www.komputronik.pl/product/726297/gigabyte-geforce-rtx-3060-gaming-12gb-oc-2-0-lhr.html?gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggDdq7Kn67D3ZMwV__8WNOfGoPv4eJ4zx-XVNFs7iMVyn-EgvaAaGHxoC6g8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

2. https://www.komputronik.pl/product/725697/asus-geforce-rtx-3060-dual-12gb-oc-v2.html?gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggDoALIGgcKvA5wqV-l1infdsSBewfqad7bjBIroLd_FgcYxcAPb7mxoCQv0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

3. https://www.komputronik.pl/product/725989/asus-geforce-rtx-3060-tuf-12gb-oc-v2-lhr.html?gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggBLWkfpGUc-hgjOD1rkaSG_Txe0dnZmvYG5aRZRVE8-_2vmkz7ejTBoC5REQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2023 o 09:30, Reddzik napisał:

Wykastrowana ma 8gb vram. Po tym ją poznasz, czyli 8gb 128bit vs 12gb 192bit, 12gb to normalna wersja, unikać 8gb.

Ale co ty opowiadasz ? Ja miałem: Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC (rev. 2.0) 8GB GDDR6 256bit i jak widzisz 8GB ale szyna 256bit. W MFS na 1440p miałem ok 58fps. 12GB przydaje się do 4K, ale z kolei ta karta jest za słaba do 4K, a do 1080p/1140p 8GB starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

RTX 3060 Ti

Ale mowa jest o RTX 3060 bez Ti. Ona jest w dwóch wersjach. 12 GB lepsza i 8 GB gorsza. 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hubio napisał:

Ale co ty opowiadasz ? Ja miałem: Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC (rev. 2.0) 8GB GDDR6 256bit i jak widzisz 8GB ale szyna 256bit. W MFS na 1440p miałem ok 58fps. 12GB przydaje się do 4K, ale z kolei ta karta jest za słaba do 4K, a do 1080p/1140p 8GB starczy

Tak jak wspomniał cichy45, tu chodziło o kartę RTX 3060 wersja 12GB vs 8GB, ta 8GB jest słabsza i to nie przez brak pamięci, bo karta nie jest demonem prędkości, ale ogólnie to nie wygląda dobrze, przez to odstaje od oryginalnej wersji(podstawowej).

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie w ciągu ilu tygodni karty typu 3060 Ti, 3070 i 3080 zdrożeją używane na allegro patrząc na ceny nowych kart ?

• Confused 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zostanie upłynniony sprzęt po koparkowy to być może ceny pójdą do góry. Na razie kart na rynku wtórnym jest furmanka ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie ma co się dziwić, że rynek używanych kart kwitnie i jeszcze długo kwitnąć będzie. Górnicy... zwani teraz "Rycerzami na białych koniach" wtłaczają RTXy w ręce zwykłych użytkowników PC. Długo się zastanawiałem nad kupnem RTX 4080, jednak mając w głowie ile mnie kiedyś kosztowało nerwów i pieniędzy kupienie nowej 3090 doszedłem do wniosku, że nie wejdę w serię RTX 4xxx. Poczekam, cierpliwie będę to bagienko obserwował i zobaczę jak będzie wyglądała sprawa przy 5xxx.

Na dniach sprzedam bratu RTX 3090 po "rodzinnej" cenie (jemu ta karta bardziej potrzebna do pracy) i zostanę na kilka lat z 3070 (wyciągnę z żony kompa, a wsadzę jej 1080) w oczekiwaniu na uzdrowienie rynku choć sam w to nie wierzę.  

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ventus po UV jest przystępny, kultura pracy i temperatury. Bez tego to bałem się o tą kartę czy wytrzyma podczas grania. Po co wypuszczają wogole takie karty... Żeby użytkownik bał się że karta do gier i to z tej półki zaraz się rozleci.... Nigdy wcześniej bym nie pomyślał że kupując kartę będę się o nią bał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, raul_ole napisał:

Po co wypuszczają wogole takie karty... Żeby użytkownik bał się że karta do gier i to z tej półki zaraz się rozleci.... Nigdy wcześniej bym nie pomyślał że kupując kartę będę się o nią bał..

Znak czasow :D

To dotyczy wszystkiego, nowych aut, domów, telefonów, rowerów. Taki golf 4 o ile ktoś nie nasrał do oleju to jeździ, nawet z "choinką" na liczniku, stara motorola milestone ma wyświetlacz chyba z tytanu, nie potrafię go rozbić a telefon spada regularnie od 12 lat, gdzie w p10 lite wymieniam 4x w roku. 

Wracając do kart, generalnie ja zacząłem się stresować od serii 8800GT. Chip g92 i jego wszystkie odmiany padały jak muchy. Luźno można założyć, że połowa kart padła. 

Dzisiejsze pokoparkowe karty, jednak wydają się dużo pewniejsze od analogicznych kart z przeszłości. Na te chwilę nie widać jakiegoś nagłego wzrostu zgonów, nawet serii 1000, która już przeorana jest totalnie. 

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serii 3000 największym problemem były termopady i pamięci, same chipy raczej nie powinny padać jak muchy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, raul_ole napisał:

Ten ventus po UV jest przystępny, kultura pracy i temperatury. Bez tego to bałem się o tą kartę czy wytrzyma podczas grania. Po co wypuszczają wogole takie karty...

... żeby było taniej. Przecież kupno lepszej karty (w sensie z lepszym chłodzeniem), jest czasem wręcz tu na forum napiętnowane. Z tego powodu rynek dostaje to, czego chce - kiepskie karty, które nadają się do użytku po drutowaniu (UV itp.). Są oczywiście lepsze modele (MSI Gaming Trio), no ale "lepiej"* kupić wyższe GPU (np. RTX3070 zamiast 3060Ti), ale z bardziej śmieciowym chłodzeniem (Ventus zamiast  Gaming Trio), a później narzekać, że kiepskie.

* - tak wielu twierdzi, co mi po prostu śmierdzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, raul_ole napisał:

Ten ventus po UV jest przystępny, kultura pracy i temperatury. Bez tego to bałem się o tą kartę czy wytrzyma podczas grania. Po co wypuszczają wogole takie karty... Żeby użytkownik bał się że karta do gier i to z tej półki zaraz się rozleci.... Nigdy wcześniej bym nie pomyślał że kupując kartę będę się o nią bał..

Nie tylko ventus, do wielu modeli wrzucili shitpady i shitpastę przez co temp były wysokie, nowe dobre termopady i nowa pasta i kozak karta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, galakty napisał:

W serii 3000 największym problemem były termopady i pamięci, same chipy raczej nie powinny padać jak muchy. 

Do tego trzeba dodać że awaryjność nie rośnie liniowo z temperaturami, obciążeniem i czasem pracy. Może być tak że robiąc UV zbijemy temperatury o 3-4 stopnie i to już nam może dwukrotnie wydłużyć życie GPU, jeśli bez UV pracowała na granicy tolerancji komponentów. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem wczoraj używaną 3060ti MSI Ventus 3x OC i póki co nie wyciągnę z niej ile mógłbym bo procesor czeka również na wymianę. Zastanawiam się pod resztą komponentów do tej karty, cenowo ryzen 5 5600 wychodzi najtaniej, cena i5-12400f jest zbliżona do ryzena 7 5700. Dochodzi kwestia płyt, których aktualnie jest mało i ceny również wysokie. Ram myślałem o Patriot 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Viper Steel. 

Chciałbym przejść na granie w 2k i tu zakup monitora z tego co patrzyłem najlepsza opcja 27" 2k. Aktualnie mam full HD 27"

Komputer wykorzystywany będzie  głównie do gier Moglibyście coś doradzić, która opcja z prockiem byłaby najlepsza względem cena/jakość? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kawaa94 napisał:

Zakupiłem wczoraj używaną 3060ti MSI Ventus 3x OC i póki co nie wyciągnę z niej ile mógłbym bo procesor czeka również na wymianę. Zastanawiam się pod resztą komponentów do tej karty, cenowo ryzen 5 5600 wychodzi najtaniej, cena i5-12400f jest zbliżona do ryzena 7 5700. Dochodzi kwestia płyt, których aktualnie jest mało i ceny również wysokie. Ram myślałem o Patriot 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Viper Steel. 

Chciałbym przejść na granie w 2k i tu zakup monitora z tego co patrzyłem najlepsza opcja 27" 2k. Aktualnie mam full HD 27"

Komputer wykorzystywany będzie  głównie do gier Moglibyście coś doradzić, która opcja z prockiem byłaby najlepsza względem cena/jakość? 

Bierz ryzena 5600 całość wyjdzie taniej a wydajność podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, galakty napisał:

Święte słowa pamiętam jak moj suprimx rtx3080 10gb grzał i wył niemiłosiernie,  po wymianie na rtx 3090ti nastala cisza zupełna i jest to jedyny udany chip dopiero jeśli chodzi o temperatury i cisze co odbiło się na całkowitej kulturze pracy , i712700k zrobiła się chłodna 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim RTX 3070 Palit Gamingpro pasta już po dwóch latach się zdegradowała. We wrześniu tempy były poprawne. Od tego czasu głównie wyświetlała pulpit i czasem służyła do grania po UV, a mimo to dopiero dziś zauważyłem, że przy PL 113% Hot Spot dobija do 105 stopni i zrzuca zegary. Wymiana samej pasty pomogła. temperatura rdzenia minus 9 stopni, Hot Spot minus 20 stopni.
Niestety wymiana pasty w tej karcie to masa śrubek do odkręcenia i dwie plomby po drodze, jednak wolałem taką drogę, aniżeli reklamację z powodu temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plomba to zaden problem, można ściągnąć i założyć od nowa i wymienić pastę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi