Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

(nie)Normalne w zależności od modelu / egzemplarza / ilości FPS.
Ile FPS na OSD?

FPS 50-80, testowałem na wiedźminie 3. Kurczę zamieniłem się RX6800 xtrio na RTX3080FE i szczerze mówiąc jestem rozczarowany, karta cieplejsza, głośniejsza, cewki porażka, gdzie ta jakość FE ja się pytam. Wydajność też mam wrażenie na minus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu. To fatalnie. Cewki przy 200-300 fps można zawsze lekko zdusić AB, ale słyszalne przy 50 fps (?) - słaby temat. :(
UV zrobione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jaka jakość FE 🤔 przecież to wcale nie są wydajne chłodzenia w porównaniu do chłodzeń innych producentów.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gabarytu nie oszukasz dopiero chłodzenie 3090 daje radę ;)

Jakość FE jest taka, że na dzień dobry mają problemy z temperaturami pamięci ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Send1N napisał:

Jaka jakość FE 🤔 przecież to wcale nie są wydajne chłodzenia w porównaniu do chłodzeń innych producentów.

No właśnie widzę, w idle rx parkował wentylatory i działał pasywnie, tutaj cały czas się kręci, temperatury nie są jakieś duże, ale hałasuje, szczególnie pod obciążeniem. Plus, że ładnie wygląda ... :D

33 minuty temu, sideband napisał:

Gabarytu nie oszukasz dopiero chłodzenie 3090 daje radę ;)

Jakość FE jest taka, że na dzień dobry mają problemy z temperaturami pamięci ;)

to dotyczy chyba tylko wersji 3090, bo 3090Ti wiem, że już jest poprawione pod kątem pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3090TI całą robotę zrobiły pamięci - nowa gęstsza rewizja same w sobie mniej się grzeją + nie dochodzi do wzajemnego podgrzewania się pamięci(awers-rewers). 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Fusion napisał:

No właśnie widzę, w idle rx parkował wentylatory i działał pasywnie, tutaj cały czas się kręci, temperatury nie są jakieś duże, ale hałasuje, szczególnie pod obciążeniem

Jak śmiesz pisać że na radeonie było lepiej 🤣🤔:>

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny pobor 400W :hahaha:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem co on robi z ta karta ale z ciekawosci teraz sprawdzilem  i moj ROG Strix GeForce RTX™ 3080 Ti OC w Call of Duty Warzone max 258w  

Edytowane przez piotom70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy chwile pogrzebać w sieci.

Standardowa 3080 Ti ma TDP na poziomie 350W

Wyżej pokazywana karta to EVGA i TDP ma 400-450W

ec3580eef1f75461413ffc674f116cd6.png

28 minut temu, piotom70 napisał:

Nie wiem co on robi z ta karta ale z ciekawosci teraz sprawdzilem  i moj ROG Strix GeForce RTX™ 3080 Ti OC w Call of Duty Warzone max 258w  

Masz po prostu słabo obciążoną kartę stad "mały" pobór mocy. Twój STRIX standardowo idzie też na 350W a może iść nawet do 450W podobnie jak EVGA.

89645f83ce5f0c08d5bf5e551f93ae74.png

W dniu 2.06.2024 o 20:29, Phoenix. napisał:

Standard, za 3 lata tak samo będziesz się śmiał z RTX'a 4090 :)

Ba, nawet z RTX 4080 będzie można jechać beke :E

fc8a8926372fc7f2a12ff91d90502bdc.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z biosami to różnie bywa. Ja na swojego 3090 wgrałem bios z PL 1000W i wcale mi pobór nie wzrósł, musiało działać już sprzętowe zabezpieczenie przed przekroczeniem limitu bo nie robiłem żadnych modyfikacji sprzętowych karty oczywiście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ze wersja FE 3090 ma wadę fabryczną, która będzie ubijała te karty (a precyzyjniej ich chłodzenia, które zapewne tanie nie są). Ciekawe czy podobny los nie spotka FE 4090 i każdej innej karty z takim rozwiązaniem.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.06.2024 o 20:29, Phoenix. napisał:

6950xt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3090 wsadzoną do piekarnika przypomnieliście, że ja miałem wstawić co nieco, co zrobiłem. :E

Pod koniec sierpnia odplombowałem swojego RTX 3070, który jest ze mną już ponad 3 lata. Nowa pasta, nowe termopady w miejscach, gdzie są cewki, pozostałe termopady na VRM i na Vram zostawiłem te fabryczne, gdyż te jeszcze były całkiem lepkie. Pasta na rdzeń w moim przypadku Noctua NT-H2, a termopady to Gelid GP-Extreme. Trafił się rdzeń z 20 tygodnia 2021r.

Icf5NS8.jpeg

jHyNhp3.jpeg

Korzystając z możliwości pomierzyłem wszystkie termopady suwmiarką cyfrową i na podstawie tego odnotowałem jakie grubości termopadów idą do tej karty, czyli Asusa TUF RTX 3070. Może komuś w przyszłości się przyda :D.

7yRLrYM.jpeg

Najważniejsze to temperatury przed i po. Tu było co nieco problemów, jako, że wtedy było całkiem ciepło, to po testach przed wykonaniem operacji na pacjencie miałem temperaturę otoczenia 25 st.C, to po wykonaniu i testowaniu temperatura otoczenia wynosiła 26 st.C

Przed

sdGkuh0.jpeg

Po

e4vhI3E.jpeg

Uwzględniając delty wychodziło -2 st.C na GPU i -7 st.C na HotSpot.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem dobre temperatury wyszły, nawet te przed nie były tragiczne. Jakiej konsystencji była pasta przed?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spl97 Te Twoje zdjęcia uzmysłowiły mi, że leży w szafie moja stara 1080 Hybrid i czeka na serwis :) Na zewnątrz leje, więc chyba się za to zabiorę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, T0TEK napisał:

Całkiem dobre temperatury wyszły, nawet te przed nie były tragiczne. Jakiej konsystencji była pasta przed?

Nie była jeszcze sucha. Może dlatego, że nie grałem na niej bardzo często :E, powiedziawszy, że 90% czasu to idle.

Ogólnie to miałbym jeszcze niższe temperatury, gdybym:
a) Wykonałbym undervolting, którego z różnych względów nie zrobiłem :E.
b) Zmieniłbym obecną obudowę na tą z meshowym frontem, ale jednak nowe obudowy które wychodzą na rynek, to albo mnie się nie podobają albo są wielkie lub w rozmiarach zbliżonych do mojej występują tylko do płyt w rozmiarze góra Micro ATX albo wychodzą wyłącznie w wersjach z bocznym panelem z hartowanego szkła zamiast wypuścić dodatkowo wersję z pełnym metalowym panelem bocznym, a także obecnie szkoda mi wydać ~500-600 zł na Meshify 2 Compact 8:E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się zastanawiam nad swoją, górnik który miał ją przede mną zmienił pady i pastę po zakupie, to będzie już jakieś 4 lata, aczkolwiek temperatury są spoko. Z drugiej strony człowiek się Foresta nasluchał i zaczyna wątpić swojemu doświadczeniu. Piekielni szarlatani...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Forest to dopiero był debeściak :E. Karty naprawiał na samorobionym podgrzewaczu, ale to jak naprawiał karty to nie było z tego takiej tragedii, największa tragedia w jego wykonaniu to były jego przeróżne teorie, w tym sławna jego teoria nt. undervoltingu GPU, gdzie wygłosił, że GPU nie należy undervoltować, bo zabiera się żarcie i jak się zabiera żarcie, to GPU nie może szybciej biec, coś w tym stylu gadał, a potem ludzie łyknęli i gdziekolwiek dalej powtarzali te jego brednie. Ale to były czasy, ogólnie gość zniknął z YT, czy to wyszło na dobre, czas pokaże, jeszcze przed zniknięciem mocno ograniczył aktywność, gdzie jeszcze w tle przewinęło to, że niby dostał sądowy zakaz nagrywania filmów, ale to trzeba traktować jako bardziej pewna teoria spiskowa, gdyż praktycznie nikt na to nie ma dowodów, a ja o tym tylko i wyłącznie coś słyszałem, nic więcej. Może koledzy wpadną i napiszą coś więcej o tym człowieku, bo mogą wiedzieć więcej i napisać coś, co mogłem przeoczyć.

Jako, że świat nie znosi próżni, to po rzeźniku z Skoczowa, jakim był Forest, pojawił się rzeźnik z Ostródy w osobie Pawła Ostrówki :E.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 września. Dokładnie 4 lata temu rozpoczęła się piękna telenowela pt. oczekiwanie na zamówionego RTX 3080 8:E

W dniu premiery ten wątek powiększył się chyba o 50 stron (albo i lepiej). 

Nostalgiczną podróż zaczynamy od strony 599

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szybko obadałem wtedy testy tufa 3080, dosłownie w 30 sec po premierze byłem na techpowerup - cooler był znakomity. Potem bardzo mocno kilka minut biłem się z myślami czy brać 3080 tufa za 3279zł w xkomie. I bym go dostał. Zniechęcił mnie ten pobór, jak się potem okazało to była niezbyt dobra decyzja, ale nikt wtedy nie wiedział jakie długotrwałe piekiełko z problemem globalnym się szykuje:szczerbaty:.

Edytowane przez Kelam
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 3300 to była najlepsza cena pod słońcem. Chwilę wcześniej 2080super kosztowała 3700. Kto żyw wystawiał stara generacje za psi pieniądz bo nowa zapowiadała się rewelacyjnie pod każdym względem. Sam chciałem kupić chwilę po premierze ale zaczął wychodzić wałek z kolejkami w sklepach i brakiem towaru. Potem to już wiadomo jak się potoczyło, ludzie zostali z integrami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy globalne :E. To podsumowało wszystko :hahaha::hahaha::hahaha:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi