Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, lukadd napisał:

A, że gry AAA z roku na rok coraz gorszy poziom jakości prezentują to może by zmienić hobby :E

Co prawda to prawda. Budżety gier napompowane do granic możliwości a ich jakość leci na pysk. Developerów, którzy trzymają poziom można spokojnie policzyć na palcach 2 rąk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Kris194 napisał:

No właśnie, jak się ma? Wersja na PS4 pod względem oświetlenia aż tak mocno nie odbiega od wersji PC nawet na Ultra. Nie zapominaj, że do coraz mniejszej różnicy w jakości obrazu potrzeba coraz większej mocy. Oświetlenie w grach jest już na tak zaawansowanym poziomie, że różnice w czasie obecnej generacji zaczęły praktycznie zanikać.

Pod względem oświetlenia odbiega wyraźnie i zresztą nie tylko. Mam obydwie wersje gry i na ps4 pro i PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lukadd napisał:

Ja mieszkam w Niemczech, w sumie w bezproblemowym zasięgu dobrego roweru do Holenderskiej granicy. Tutaj też ścieżek i szlaków też jest od urwania głowy.  A, że gry AAA z roku na rok coraz gorszy poziom jakości prezentują to może by zmienić hobby :E

Dobra, dobra... płakałbyś za naszym hobby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, SPYCHCIO napisał:

Dobra, dobra... płakałbyś za naszym hobby :D

Całkowicie nigdy nie zrezygnuje z gier, ale tak w ciągu ostatniego roku zdecydowanie więcej czasu grywałem w indie i jakieś mało lub średnio wymagające ścigałki niż w typowe ubijające sprzęt gry AAA. Proporcje to będzie pewnie tak 80 do 20% :E, albo i nawet mniej dla gier AAA.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, blubaju napisał:

Dobra, wszyscy  widać tu celują w TOP a jest tu ktoś kto celuje w RTX3050/Ti lub RTX3060? :Up_to_s:

Gdybym miał kupować to właśnie RTX 3060, ale z racji że nie ma gry do której bym potrzebował więcej mocy to będę siedział na RTX 2060 pewnie z rok. Cyberpunkiem się nie podniecam, niech najpierw wyjdzie i ludzie ocenią, bo się spuszczają nad tą grą nie widząc chyba że produkt finalny będzie inny od zapowiadanego na początku xD

Ogólnie wyścig w GPU mnie znudził, mam wrażenie że ludzie wymieniają i czekają tylko dlatego, żeby się pochwalić "mam o 40% wydajniejsze GPU, he he". Prawie nikt nie rzuca że potrzebuje więcej FPS, że nie starcza mu mocy do danej gry, ciągle tylko że musi mieć mocniejszą, bo musi :D I się dziwić że NV podnosi ceny, jak masa ludzi czeka by wydać 10k na premierę.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od jakiegoś czasu myślę nad wymianą gpu i czekam na te ampery i navi bo gtx 960 to za niedługo wydajność integry będzie :E... z drugiej jednak strony jak pomyślę sobie że w najbliższym czasie jedyne gry które mnie interesują to Yakuza 7 i Cyberpunk to nie wiem czy nie lepiej zainwestować 25zł w GeForce Now niż kupę cebulionów na nowe gpu :V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ODIN85 napisał:

A ja grałem tylko w Aaa:hmm:

.

To chyba, każdy z forum wie, że ty lubujesz się w różnego rodzaju szrocie, aby tylko miał AAA na pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, lukadd napisał:

Całkowicie nigdy nie zrezygnuje z gier, ale tak w ciągu ostatniego roku zdecydowanie więcej czasu grywałem w indie i jakieś mało lub średnio wymagające ścigałki niż w typowe ubijające sprzęt gry AAA. Proporcje to będzie pewnie tak 80 do 20% :E, albo i nawet mniej dla gier AAA.

Dokładnie tak, coraz częściej to właśnie te "mniejsze gry" to perełki wciągające gracza niczym bagno. Wystarczy spojrzeć chociażby na popularność Animal Crossing, Pokemony czy wiecznie żywe Mario :E Mnie np od zakupu "pstryka" powstrzymuje jedynie beznadziejny wyświetlacz. Nie wspomnę tu już nawet np o Hellblade, które też okazało się sporym sukcesem a nie powstało za worek $ (zaledwie 10 mln $).

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio z kumplem ogrywalem terrarie na 1080ti :szczerbaty:, teraz mam gtx 970 i gram w warzone na rozpixelowanej grafie aby bylo ponad 60 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

Ogólnie wyścig w GPU mnie znudził, mam wrażenie że ludzie wymieniają i czekają tylko dlatego, żeby się pochwalić "mam o 40% wydajniejsze GPU, he he". Prawie nikt nie rzuca że potrzebuje więcej FPS, że nie starcza mu mocy do danej gry, ciągle tylko że musi mieć mocniejszą, bo musi :D I się dziwić że NV podnosi ceny, jak masa ludzi czeka by wydać 10k na premierę.

No to fakt i dla przykładu jakbym wymieniał kartę do 1440p, akurat do monitora 144Hz z G-Synciem, to owszem, fajnie mieć w grze AAA na Singlu 110-130FPS zamiast przykładowo 80-100FPS, tylko, że to w tym wypadku prawie nic nie zmienia, ta druga opcja też jest komfortowa i gra się super bez uszczerbku na płynności.

Natomiast jak kiedyś była próba żeby dany tytuł śmigał w 1080p 60Hz na V-Syncu, a były spadki do 40FPS na obecnej karcie, to ratował sytuację zakup nowej karty szybszej o te 30-40%, i wtedy komfort gry faktycznie się poprawiał znacząco.

Edytowane przez Fjubens
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, galakty napisał:

Gdybym miał kupować to właśnie RTX 3060, ale z racji że nie ma gry do której bym potrzebował więcej mocy to będę siedział na RTX 2060 pewnie z rok. Cyberpunkiem się nie podniecam, niech najpierw wyjdzie i ludzie ocenią, bo się spuszczają nad tą grą nie widząc chyba że produkt finalny będzie inny od zapowiadanego na początku xD

Piękny komentarz.

RDR2 na 3440x1440 wymaga mocnego cięcia aby było te 60 fps minimalnego. Poza głównymi teksturami na ultra, reszta nastawów pod średnie a i tak jest ładnie. 

Myślę o Ampere aby podbić suwaczki ale czy to ma sens?

Męczę te gry...więcej czasu zajmuje Forza 4 a ostatnią grą AAA co mnie zassała bez pamięci to Metro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Kris194 napisał:

Dokładnie tak, coraz częściej to właśnie te "mniejsze gry" to perełki wciągające gracza niczym bagno. Wystarczy spojrzeć chociażby na popularność Animal Crossing, Pokemony czy wiecznie żywe Mario :E Mnie np od zakupu "pstryka" powstrzymuje jedynie beznadziejny wyświetlacz. Nie wspomnę tu już nawet np o Hellblade, które też okazało się sporym sukcesem a nie powstało za worek $ (zaledwie 10 mln $).

Dużo gier nie powstało za worek siana, a bije grubo budżetowe produkcje AAA. Z konsolowych to ostatnio w Persone 5 Royal mimo, że to tylko bardzo dobrze odgrzany kotlet podany w bardziej wykwintnej formie to nie mogłem się oderwać jak tylko do tego zasiadłem. A i też na pstryku ostatnio sobie pykam.  Do łóżka jak znalazł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie powoli ten czas będzie teraz mijać i smutno człowiekowi jest jak pomyśli, że ktoś już sobie te karty tam testuje ? Mam nadzieję, że AMD z zapowiedzią nie będzie długo czekać, bo nvidia znowu odskoczy. 

PS.były już jakieś przecieki na temat większej wydajności w RT?

10 minut temu, hugas napisał:

8k elita, aha :D

Cudzysłów – para znaków interpunkcyjnych, służących w języku polskim m.in. do wyodrębniania cytatów, pseudonimów, ironii.

Heej, gdzieś w szafie jeszcze znajdę jakieś swoje stare książki z podstawówki, mogę ci wysłać jeżeli podasz adres w prywatnej wiadomości ;) 

Ale w sumie patrząc na dane GUS, to około 1% ludzi tyle zarabia w naszym kraju, no cóż. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, MarcoSimone napisał:

RDR2 na 3440x1440 wymaga mocnego cięcia aby było te 60 fps minimalnego

W pełni się zgadzam tylko czy do RDR 2 aż tak potrzebne jest te 60 FPS? Gra jest na tyle "powolna", że i nawet przy 40 FPS gra się komfortowo. To nie GTA gdzie są myśliwce, samochody pędzące 250km/h itd.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, ODIN85 napisał:

Jako że nie było dziś nowych plotek,dla osłody filmik

Spokojnie,jeszcze 12 dni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Migranci mają o tyle lepiej, że u nich zarobki są wyższe a ceny takich rzeczy jak rowery, samochody czy GPU te same lub niższe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, MarcoSimone napisał:

Piękny komentarz.

RDR2 na 3440x1440 wymaga mocnego cięcia aby było te 60 fps minimalnego. Poza głównymi teksturami na ultra, reszta nastawów pod średnie a i tak jest ładnie. 

Myślę o Ampere aby podbić suwaczki ale czy to ma sens?

Męczę te gry...więcej czasu zajmuje Forza 4 a ostatnią grą AAA co mnie zassała bez pamięci to Metro.

Mnie Exodus nie porwał, dużo lepiej grało się w 2033 i Last Light. Zresztą Exodusa już przeszedłem na High + RTX z DLSS i to płynnie, więc drugi raz przechodzić nie będę żeby podbić suwak o jeden w górę i kompletnie nie zobaczyć różnicy :D Mógłbym zmienić dla Cyberpunk, ale jestem ostrożny i nie kupuję gier na premierę.

9 minut temu, Fjubens napisał:

Natomiast jak kiedyś była próba żeby dany tytuł śmigał w 1080p 60Hz na V-Syncu, a były spadki do 40FPS na obecnej karcie, to ratował sytuację zakup nowej karty szybszej o te 30-40%, i wtedy komfort gry faktycznie się poprawiał znacząco.

Kiedyś tak było, jasne. Sam musiałem zmienić kartę żeby pograć w BF1942, potem żeby pograć w Crysis 1. I chyba Crysis 1 to była ostatnia gra, dla której zmieniałem kartę. Później zmieniałem po prostu, bo po 2-3 latach chciałem lepszej wydajności, ale mega potrzeby nie było. 

Co do cen - GTX 1060 za 1200 zł? RTX 2060 z Outlet wyrwałem za niecałe 1300 zł! Jak mam dać za 3060 ponad 2000 zł to sorry ale wolę za to gofrów nakupować nad morzem, serio XD

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Szark123 napisał:

Tak odchodząc od tematu liczę że sprzedając 2080ti mogę przeznaczyć spokojnie te 1500-2000e na karte ale nigdy nie kupiłbym karty za taką kwote ponieważ przesiadając się na kolejną generacje będzie duży problem ją odsprzedać. Natomiast jak wrzuciłeś ten link do roweru (mieszkam w Holandii tutaj jest masa ścieżek rowerowych w lasach) sam zaczynam się zastanawiać czy nie odpuścić tej generacji i nie kupić takiego roweru :D , kiedyś widziałem podonie wyglądający ale cena była w okolicy 5tyś euro.

Ocipiales kup sobie lepiej takiego i zostanie na 2 najdroższe GPU a jako amator i to jeszcze w płaskiej Holandii w życiu nie poczujesz tego 1 kg więcej 

https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/all-road/grail/grail-cf-sl-7/2374.html?dwvar_2374_pv_rahmenfarbe=BU%2FBK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, galakty napisał:

Mnie Exodus nie porwał, dużo lepiej grało się w 2033 i Last Light. Zresztą Exodusa już przeszedłem na High + RTX z DLSS i to płynnie, więc drugi raz przechodzić nie będę żeby podbić suwak o jeden w górę i kompletnie nie zobaczyć różnicy :D Mógłbym zmienić dla Cyberpunk, ale jestem ostrożny i nie kupuję gier na premierę.

Kiedyś tak było, jasne. Sam musiałem zmienić kartę żeby pograć w BF1942, potem żeby pograć w Crysis 1. I chyba Crysis 1 to była ostatnia gra, dla której zmieniałem kartę. Później zmieniałem po prostu, bo po 2-3 latach chciałem lepszej wydajności, ale mega potrzeby nie było. 

Co do cen - GTX 1060 za 1200 zł? RTX 2060 z Outlet wyrwałem za niecałe 1300 zł! Jak mam dać za 3060 ponad 2000 zł to sorry ale wolę za to gofrów nakupować nad morzem, serio XD

To zapraszam do Ustki. Moja kumpela ma najlepsze gofry na Wybrzeżu ;-)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, galakty napisał:

Bo wiele osób nie ma jakiś szczególnych problemów z utrzymaniem wystarczającego framerate, ja też właściwie nie mam powodów aby narzekać na swoje 3 letnie 1080Ti, wszystkie gierki ciągnie w 1440p, mimo 165Hz monitor często wcale się zbytnio nie nudzi, ale coś nowego chętnie bym wziął, zwłaszcza że sprzęt wieczny nie jest, do tego chce sobie kupić OLED'a CX w związku z czym 4@120Hz już trochę wymaga pary od karty. 3090 w tej cenie wykluczam, bo gra nie warta świeczki, ale 3080 jest już strawna, pytanie tylko o ile to szybsze będzie.

Edytowane przez DisconnecT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z palca wymienię masę gier gdzie w 1440p bez cięcia detali na 2070s która jest nawet troszkę szybsza od 1080ti nie ma nawet stałych 60 :E to jak to ci się 165hz rzadko nudzi ? :) na low-med to można w multi pykać w fps'y ale w single to trochę nieciekawie bo tam podziwiasz sobię widoczki :)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem wcześniej o 3080ti, ale jeśli dostaniemy tylko bardzo drogą 3090 oraz 3080 to wybiorę tą drugą opcję (najprawdopodobniej Gaming X Trio) i jedynie będę się zastanawiał czy brać 10GB czy 20GB wersję (dużo zależy od testów i różnicy w cenie). Takie 14GB-16GB to byłby moim zdaniem ideał dla 3080, a tak 10 wydaje się za mało, a 20 za dużo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, AUTO6 napisał:

Ja myślałem wcześniej o 3080ti, ale jeśli dostaniemy tylko bardzo drogą 3090 oraz 3080 to wybiorę tą drugą opcję (najprawdopodobniej Gaming X Trio) i jedynie będę się zastanawiał czy brać 10GB czy 20GB wersję (dużo zależy od testów i różnicy w cenie). Takie 14GB-16GB to byłby moim zdaniem ideał dla 3080, a tak 10 wydaje się za mało, a 20 za dużo :/

3080 ma bazować na tym samym chipie co 3080Ti/3090, a skoro 10/20GB, to szyna danych musi być 320 BIT, stąd taka pojemność pamięci. Normalnie 16GB było by lux.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Send1N napisał:

Z palca wymienię masę gier gdzie w 1440p bez cięcia detali na 2070s która jest nawet troszkę szybsza od 1080ti nie masz nawet stałych 60 :E

Zajechać można każdą kartę jak się postarasz tylko jaki w tym sens? Mogę odpalić nawet Wieśka 2 i zajechać obecnego 1080 Ti tylko po co? Ot tu chociażby, 2080 Ti, Wiedźmin 2 i 40 FPS :E

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Send1N napisał:

Z palca wymienię masę gier gdzie w 1440p bez cięcia detali na 2070s która jest nawet troszkę szybsza od 1080ti nie ma nawet stałych 60 :E to jak to ci się 165hz rzadko nudzi ? :) na low-med to można w multi pykać w fps'y ale w single to trochę nieciekawie bo tam podziwiasz sobię widoczki :)

W 1440p 2070s nie osiagasz  w wielu grach 60 klatek?

Serio ?

Ja na swoim 1080ti znam chyba tylko jedna grę i jest nią rdr2. 

Albo coś masz z kartą albo z resztą kompa. 

Edytowane przez ombre070
  • Like 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi