Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, ODIN85 napisał:

Nie.

Zgadzam sie, 10GB Vramu bedzie ograniczeniem znacznie szybciej za 2-3 lata. Wyjatkiem zapewne beda osoby grajace wciaz w FHD, choc ciezko mi sobie wyobrazic, ze ktos bedzie ciagle siedzial na rodzialce 1920x1080 w takim 2023 roku :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja idę w 3440x1440 @144Hz więc jednak sądzę że 3080 mi wystarczy na kilka lat.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, radier napisał:

Czyli 3060 6GB....jaP&^$*^&*%

Jeżeli dadzą 6GB w 3060 to trzeba będzie edytować górny nagłówek 

wstyd-zenada-kompromitacja-hanba-frajers

• Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ODIN85 napisał:

4k i wszystko w prawo nie idzie z sobą w parze?

No tak ale 3080 to cena około 4000 a 3090 to 7000.

Jak mają być 2 wersję 3080 to ta 10GB po mojemu ~3.5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, dawidoxx napisał:

Podobno to superki 2060

Tak, zotac potwierdził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku 2017 NV miala w ofercie karty za 1.8k z 8GB Vramu oraz karty za 3k z 11GB Vramu. 3 i pol roku pozniej do kart za zapewne 4k+ (3080) maja zamiar montowac 10GB? Toc to jest jawna kpina.

• Thanks 1
  • Upvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli za rok 3080 4k Ultra HD Super Edyszon ?,bo do 4k 10GB to troszku mało.

Wszystkie suwaki na full,a tekstury na średnie ?

Edytowane przez ombre070
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja celuję w RTX 3070, ale i tak będzie smutno przechodzić z 11 GB na 8 GB pamięci :D Zobaczymy, co tam NV wymajstrowała tym razem z optymalizacją i kompresją pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, radier napisał:

Czyli 3060 6GB....jaP&^$*^&*%

Wcale nie musi mieć 6GB. Może być 104 z 256bit z wolniejszymi pamięci, a ciąć będą tylko SM-y. W jednym cyklu zegara wydajność wypełniania odpowiednio spadnie, ale w grach nie będzie miało to dużego  znaczenia.

Godzinę temu, amsztel napisał:

Zgadzam sie, 10GB Vramu bedzie ograniczeniem znacznie szybciej za 2-3 lata. Wyjatkiem zapewne beda osoby grajace wciaz w FHD, choc ciezko mi sobie wyobrazic, ze ktos bedzie ciagle siedzial na rodzialce 1920x1080 w takim 2023 roku :E

Za 3lata to już nie będzie mocna karta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, BlindObserver napisał:

Ja celuję w RTX 3070, ale i tak będzie smutno przechodzić z 11 GB na 8 GB pamięci :D Zobaczymy, co tam NV wymajstrowała tym razem z optymalizacją i kompresją pamięci.

Ja tez w ta celuje ale poczekam na ceny, jesli roznica miedzy 3070 a 3080 bedzie ok 800zl to zastanowie sie nad 3080. ale najpierw testy tesciki czy bedzie warto. Chociaz perspektywa wersji Super za rok spedza mi sen z powiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, amsztel napisał:

Za 2-3 lata zapomnimy o amperach i będziemy nerki na hoppera wymieniać :E

No chyba że 3090 wtedy za te 2-3 lata będzie pewnie lepsza niż 4070 bo wincyj ramu. Także na takim 3090 bedzie można pewnie następną generację pominąć bez obaw o vram.

PS szkoda że nerki nie odrastają ??

Edytowane przez dadi82
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Ogider napisał:

@BlindObserver

1080Ti nadal w cenie. Jak się dobrze sprzeda to może 3080 wpadnie w koszyk ?  ;)

Już się sprzedała :D RTX 3080 to będzie overkill do 1440p, nie mam już w sumie ochoty wydawać takiego siana na GPU, bo przy 1080Ti żałowałem trochę. Za mało czasu na granie, a jak już ten czas jest, to i tak głównie MMO i mniejsze/starsze gierki. Teraz jednak mam GTX 970, którego kiedyś nie sprzedałem i tak został, i szczerze, te 4 GB pamięci to jest taki rak, że koniec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, amsztel napisał:

Pewnie z 50% ogółu graczy.

6 minut temu, BlindObserver napisał:

Już się sprzedała :D RTX 3080 to będzie overkill do 1440p, nie mam już w sumie ochoty wydawać takiego siana na GPU, bo przy 1080Ti żałowałem trochę. Za mało czasu na granie, a jak już ten czas jest, to i tak głównie MMO i mniejsze/starsze gierki. Teraz jednak mam GTX 970, którego kiedyś nie sprzedałem i tak został, i szczerze, te 4 GB pamięci to jest taki rak, że koniec :D

No tak, tyle że jest coś więcej niż 60 FPS, a dwa to za 2-3 lata może to być akuratna karta do 1440p@60.

Edytowane przez bleidd
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bleidd napisał:

Uwielbiam te pisanie "hurr durr wszyscy siedzą na 4K i RTX 2080ti", mimo że statystyki mówią jasno kto na czym siedzi i jakiej rozdziałce. Spokojnie 50% będzie w FHD, nie wiem czy nie więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, bleidd napisał:

Niektórzy zapomnieli, że sporą część graczy stanowią nastolatkowie, którzy komputer dostają od rodziców, a oni nie widzą potrzeby wymieniania monitora skoro "obecny chodzi i dobrze wyświetla obraz". Z resztą nawet jak ktoś już zarabia na siebie to nie będzie co trzy lata wymieniał monitora, bo pojawiła się nowa super matryca 4K 144Hz IPS 1ms czasu reakcji. 

Edytowane przez Radio_Tirana
literówka
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, ombre070 napisał:

Czyli za rok 3080 4k Ultra HD Super Edyszon ?,bo do 4k 10GB to troszku mało.

780Ti... 980Ti... 1080Ti... 2080Ti... a gdzie 3080Ti?

RTX 3090 i RTX 3080 mają chyba te same rdzenie, RTX 3080 jest odpowiednio przycięty do 80-85% CUDA z RTX 3090. W 3080 Ti przytną do 90-95% CUDA z RTX3090, 20GB pamięci 320bit (RTX 3090 24GB 384bit) i robota wykonana, RTX 3090 nie będzie zagrożony wydajnościowo. RTX3080Ti będzie od RTX3090 znacznie tańszy by przyciągnąć tych którzy nadal wtedy będą siedzieć np: na topowych Turingach których "nie zgolono" ;) przy RTX 3070/3080.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, bleidd napisał:

No tak, tyle że jest coś więcej niż 60 FPS, a dwa to za 2-3 lata może to być akuratna karta do 1440p@60.

Wiem, mam monitor 144 Hz. Tyle że za 2 lata to pewnie będzie się bardziej opłacało kupić nowe GPU, niż teraz wydawać więcej siana na coś mocniejszego od RTX 3070 w moim przypadku.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10GB pamięci średnio mnie robi jeśli mam wydać ponad 3K tym bardziej że wtedy byłby to wydatek na lata.

Jeśli chodzi o RT to interesuje mnie wygląd Cyberpunka, jeśli faktycznie będzie to tam robiło robotę to kupię nvidie. Co do samego modelu to jeszcze się zobaczy, 3K za 10gb nie dam, szybciej kupię 2070S w używce, a ich ceny zaczynają ładnie spadać. Jeśli RT będzie takie se to kupie AMD o ile wyda coś sensownego na lata. 

Tak czy siak zakup karty to dopiero początek przyszłego roku kiedy sytuacja będzie ustabilizowana. 

Co do 1080p to myślę że ta rozdzialka pozostanie z nami na zawsze i będzie w większości, to taki złoty środek, wszystko ładnie widać i sprzęt nie za drogi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Radio_Tirana napisał:

Z resztą nawet jak ktoś już zarabia na siebie to nie będzie co trzy lata wymieniał monitora, bo pojawiła się nowa super matryca 4K 144Hz IPS 1ms czasu reakcji. 

4crt87.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie mnie już te karciochy bo nie wytrzymię. 

BTW: Jak myślicie 8700 da radę z 3080 w 1440p? Bo na intela 10700 chyba nie ma co zmieniać i lepiej poczekać na ZEN3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gret

Myślę, że nie da rady. Nie ma obecnie takich procesorów, które dałyby radę RTX 3080 w 1440p. Musisz czekać do ZEN5.

• Haha 5
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, BlindObserver napisał:

@gret

Myślę, że nie da rady. Nie ma obecnie takich procesorów, które dałyby radę RTX 3080 w 1440p. Musisz czekać do ZEN5.

Za takie śmieszki z poważnych userów powinieneś sobie wlepić warna. :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, T0TEK napisał:

Co do 1080p to myślę że ta rozdzialka pozostanie z nami na zawsze i będzie w większości, to taki złoty środek, wszystko ładnie widać i sprzęt nie za drogi. 

Na pewno nie, przy 27 calach 1080p to zdecydowanie za mało. Ja tam nie żałuję, że przy zmianie monitora wybrałem rozdzielczość 2560 x 1440. Weź też pod uwagę, że jest już DLSS 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi