Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, amsztel napisał:

Zgadzam sie, 10GB Vramu bedzie ograniczeniem znacznie szybciej za 2-3 lata. Wyjatkiem zapewne beda osoby grajace wciaz w FHD, choc ciezko mi sobie wyobrazic, ze ktos bedzie ciagle siedzial na rodzialce 1920x1080 w takim 2023 roku :E

2023? I w 2025 wielu jeszcze takich będzie. Na pewno więcej od tych siedzących na 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam od 2016 na 27cali 4K siedzę. I nie wyobrażam sobie 1080p. A przy 27 calach to w ogóle masakra jakaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Radio_Tirana napisał:

Niektórzy zapomnieli, że sporą część graczy stanowią nastolatkowie, które komputer dostają od rodziców, a oni nie widzą potrzeby wymieniania monitora skoro "obecny chodzi i dobrze wyświetla obraz". Z resztą nawet jak ktoś już zarabia na siebie to nie będzie co trzy lata wymieniał monitora, bo pojawiła się nowa super matryca 4K 144Hz IPS 1ms czasu reakcji. 

Dokladnie, syn znajomego na poprzednią gwiazdkę dostał pc z ryzenem 3600x, 2x8gb + RTX 2070 i siedzi na monitorze 1440x900 ;) bo działa obraz jest i w maincrafcie sporo fps :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Confused 2
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, gret napisał:

Dajcie mnie już te karciochy bo nie wytrzymię. 

BTW: Jak myślicie 8700 da radę z 3080 w 1440p? Bo na intela 10700 chyba nie ma co zmieniać i lepiej poczekać na ZEN3?

Juz zrezygnowałeś z 3090? :D :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj siedzą entuzjaści sprzętu, więc wypowiedzi typu "27 cali do FHD kompletnie się nie nadaje, nie wyobrażam sobie mniej niż 4k na 27" itp. można podzielić przez 10 i wtedy mniej więcej poznamy obraz typowego użytkownika ? Mogę się założyć że za 5 lat 1920x1080 wciąż będzie najpopularniejszą rozdzielczością. 

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dawidoxx napisał:

Na czarnym rynku pojawiła się znaczna liczba nerek, zaprawdę bardzo bardzo tajemnicza sprawa z tymi nerkami.

Ich wycena znacznie spadła, nawet o 90% do tego co było jeszcze tydzień temu.

:rotfl: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Send1N napisał:

Dokladnie, syn znajomego na poprzednią gwiazdkę dostał ryzena 3600x, 2x8gb + RTX 2070 i siedzi na monitorze 1440x900 ;) bo działa obraz jest i w maincrafcie sporo fps :thumbup:

Bo nie wiem że są lepsze. Generalnie jakbym nie widział 4K na 27 calach, pewnie nadal bym uważał że 1080p w tej rozdziałce jest akceptowalne. 

Podobnie jest z odświeżaniem. Jak ktoś gra całe życie na 30FPS to skąd ma wiedzieć ze przy 120 różnica kolosalna. Ale jak już się przesiądzie to raczej do starej opcji nie wróci. 

2 minuty temu, severall napisał:

Tutaj siedzą entuzjaści sprzętu, więc wypowiedzi typu "27 cali do FHD kompletnie się nie nadaje, nie wyobrażam sobie mniej niż 4k na 27" itp. można podzielić przez 10 i wtedy mniej więcej poznamy obraz typowego użytkownika ? Mogę się założyć że za 5 lat 1920x1080 wciąż będzie najpopularniejszą rozdzielczością. 

Może ale jak wspomniałem to tylko dlatego że nikt lub prawie nikt z tych userów nie widział na własne oczy 4K czy choćby 1440p w tej rozdziałece.

Edytowane przez dadi82
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RyszardGTS napisał:

Na czarnym rynku pojawiło się znaczna liczba nerek, zaprawdę bardzo bardzo tajemnicza sprawa z tymi nerkami.

Ich wycena znacznie spadła, nawet o 90% do tego co było jeszcze tydzień temu.

:rotfl: 

to by wyjaśniało sprawe :D

ja sam sie namyslam czy sprzedać czy nie :E

Edytowane przez dawidoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1080to to nie czrujmy sie ale wsadzanie czegos mocniejszego jak 3060 wyjdzie to chore pomysly a pewnie 3050 bedzie z zapasem nawet do 144Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, dadi82 napisał:

Może ale jak wspomniałem to tylko dlatego że nikt lub prawie nikt z tych userów nie widział na własne oczy 4K czy hoćpy 1440p w tej rozdziałece.

Sądzę, że bardziej wynika to z przyczyn finansowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dadi82 napisał:

Podobnie jest z odświeżaniem. Jak ktoś gra całe życie na 30FPS to skąd ma wiedzieć ze przy 120 różnica kolosalna. Ale jak już się przesiądzie to raczej do starej opcji nie wróci. 

Z odświeżaniem to nawet 60 vs 75 jest spora różnica między 60 a 144 to od razu po pierwszym odpaleniu monitora widać już po kursorze myszki różnicę :E ale są ludzie którzy nie widzą różnicy nawet w grach :debile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, severall napisał:

Sądzę, że bardziej wynika to z przyczyn finansowych. 

To też, raczej chodziło mi o tych którzy twierdzą że 1080p w 27calach jest super hiper i nic wincej nie potrzeba. Kwestie finansowe to inna historia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dawidoxx napisał:

to by wyjaśniono sprawe :D

ja sam sie namyslam czy sprzedać czy nie :E

Zostaw na RTX 4090 TI... a nie czekaj, źle... człowiek nie może żyć bez obu nerek :hahaha: 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Send1N napisał:

Z odświeżaniem to nawet 60 vs 75 jest spora różnica między 60 a 144 to od razu po pierwszym odpaleniu monitora widać już po kursorze myszki różnicę :E ale są ludzie którzy nie widzą różnicy nawet w grach :debile2:

Ja to widze nawet spadki ze 140 do 120 a co dopiero niżej  :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, dawidoxx napisał:

Taa, pograłem i jednak nie potrzebuję takiej wydajności. :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dawidoxx napisał:

Ja to widze nawet spadki ze 140 do 120 a co dopiero niżej  :E 

Ja dopiero mam pierwszy monitor 120hz więc na nowe wrażenia przede mną. Ale nigdy nie twierdziłem że 60HZ jest de best i głupotą jest mieć szybsze szkło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, dadi82 napisał:

To też, raczej chodziło mi o tych którzy twierdzą że 1080p w 27calach jest super hiper i nic wincej nie potrzeba. Kwestie finansowe to inna historia.

A nie wziąłeś pod uwagę że może niektórym faktycznie więcej nie potrzeba i faktycznie nie widzą tej różnicy. I taka jest większość typowych użytkowników którzy nie interesują się nowymi technologiami, a kupując kierują się głownie ceną i tym co Pan w sklepie poleca. 

Edytowane przez severall
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem o wymianie tej IIyamy z 75hz, ale nie chce mi się. Celuję w max 3060, 2060S/2070S. Kupno 1440p odpada bo trzeba będzie częściej zmieniać grafę, jednak lepsza i "tańsza" opcja to DSR.
Dużo gram w gry turowe- czekam na Wasteland 3, RPG, czy Soulsy, blokuję fps na 60-70fps bo więcej w takich grach nie trzeba, do tego często na padzie. Co innego jakbym grywał only multiplayer, ale to nie mój target:P

Akurat nadal będę siedział na 1080p, dopóki monitor nie odmówi posłuszeństwa. Wtedy to jakiś IPS/VA z 144hz 1080p(wtedy pierwszy raz zobaczę te 144hz), chyba, że tańsze karty będą nadawały się do 1440p. 

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, severall napisał:

A nie wziąłeś pod uwagę że może niektórym faktycznie więcej nie potrzeba i faktycznie nie widzą tej różnicy. I taka jest większość typowych użytkowników którzy nie interesują się nowymi technologiami, a kupując kierują się głownie ceną i tym co Pan w sklepie poleca. 

Ależ woziłem to pod uwagę. I to oczywiście prawda. Ale nie raz i nie dwa były tu takie rozmowy że 27 cali i 1080P to "idealna" rozdziałka a np. 4K i 27 cali to bezsens itp.  Nie ma nic do kogoś kto gra sobie w 1080p.

Dla mnie 15 cali i 1080 jest OK. Czyli mały lapek matryca 15'4 i tutaj 1080 w jest w pełni wystarczające.

Wielkość piksela 15cali 1080p i 27cali 4K jest w zasadzie taka sama z tego co pamiętam. 

Edytowane przez dadi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, amsztel napisał:

Na poczatku 2017 NV miala w ofercie karty za 1.8k z 8GB Vramu oraz karty za 3k z 11GB Vramu. 3 i pol roku pozniej do kart za zapewne 4k+ (3080) maja zamiar montowac 10GB? Toc to jest jawna kpina.

Wyjątkowe hieny

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to Jensen mawia "more you buy, more you save" :lol2: niech lepiej nie  wychodzą daleko poza te 800$ za 80 bez jakiś innych fantastycznych usprawnień. Trochę żenada...

Jak teraz strzelacie cene 3090 :E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Send1N napisał:

Dokladnie, syn znajomego na poprzednią gwiazdkę dostał pc z ryzenem 3600x, 2x8gb + RTX 2070 i siedzi na monitorze 1440x900 ;) bo działa obraz jest i w maincrafcie sporo fps :thumbup:

To HD jest czy co? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nawet nie chodzi o bycie hiena tylko o to, ze zdecydowana wiekszosc potencjalnych kupcow takiego RTX 3080 to beda osoby grajace w rozdzialce 2K+ i 10GB to jest zdecydowanie za malo. Sporo nowszych gier (powiedzmy od 2015r) i jeszcze wiecej najnowszych tytulow bez problemu zre 9-10,5 GB Vramu w WQHD. Czy ktos o zdrowych zmyslach kupi karte za pare ladnych tysiecy, zeby na dzien dobry po wyjeciu jej z pudelka miec Vram zawalony na 100% w pierwszej odpalonej grze? ?

Cytujac klasyka: "Bez jaj...".

Edytowane przez amsztel
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Send1N napisał:

Ciekawe dlaczego nie ma 90hz jako złotego środka między ceną a jakością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, dadi82 napisał:

Ależ woziłem to pod uwagę. I to oczywiście prawda. Ale nie raz i nie dwa były tu takie rozmowy że 27 cali i 1080P to "idealna" rozdziałka a np. 4K i 27 cali to bezsens itp.  Nie ma nic do kogoś kto gra sobie w 1080p.

Dla mnie 15 cali i 1080 jest OK. Czyli mały lapek matryca 15'4 i tutaj 1080 w jest w pełni wystarczające.

Wielkość piksela 15cali 1080p i 27cali 4K jest w zasadzie taka sama z tego co pamiętam. 

Mam podobne zdanie, dla mnie 1080p jest dobre na smartfonie ;) Chociaż sam wciąż siedzę na 24" 1080p i jest ok i całkiem nieźle idzie w mi w multiplayerach. Ale oczywiście nie twierdzę że nie ma nic lepszego ;)  Dlatego przechodzę na 3440x1440.

Teraz, PietroP napisał:

Ciekawe dlaczego nie ma 90hz jako złotego środka między ceną a jakością

Jest 100Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi