Skocz do zawartości
yampik

NVIDIA (GTX) rly RTX 30x0

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, niektórym już końcówka gwarancji się zbliża, ale ja kupiłem kartę co ma rok z hakiem małym, z xkomu normalny zakup, nie outlet, więc nie wiem czym się martwił sprzedający. Przecież i tak już przespał sprzedaż, i stracił 2tys zł względem tego co dał w sklepie, więc teraz dodatkowe 100zł straty to już nie dużo. 

Zastanawia mnie jedna rzecz, jak amperki wyjdą w całym wachlarzu modeli, to jak się ułożą ceny starszych kart? 

Przecież wątpię, żeby rtx2060s był tylko o 100zł tańszy od 2070s, a co z niższymi modelami? Tak się cenowo wszystko ciasno ułoży, że masakra. Raczej ludzie będą kupować dobre modele, a te gorsze będą wisiały, kwestia też czasu gwarancji. 

Fajnie się dzieję, może będę siedział na tym 2080, przecież to całkiem mocna karta, a ja gram w fullhd. Ampere to dla mnie raczej to była ciekawostka do zakupu. 

2 minuty temu, premek1983 napisał:

Hej kolego a może to ty mi złożyłeś dziś ofertę przez allegro 1650 ? szybka wpłata wysyłka za darmo ? itd ?

Wczoraj kupiłem, karta już jest w drodze do mnie :) Msi duke oc upolowałem. Ale warunki takie jak podałeś + paczka w weekend :) 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, premek1983 napisał:

Dostałem dzis propozycję sprzedaży 2080 za 1650. (this is busines) Sprzedawać ? czy czekać ? w sumie jak teraz sprzedam to nie będzie na czym grać...

Sprzedam Ci 1060 3GB za 350 zł, ciągnie nawet PUBG w 4K i w 60 fps.  :D

Przecież tak jest cały czas, rynek jest wymieszany i sprzęt nowy często nakłada się cenowo z używkami.
Co do wydajności 3060 to powinna ona na spokojnie dogonić 2080, skoro 3070 będzie walczył z 2080 Ti.

Edytowane przez Mar_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba moje przypuszczenia z tymi cenami to są jednak za mocno optymistyczne :E . Jeśli 3060 byłby na poziomie 2080 i kosztowałby nowy 1800zł w dobrej wersji, to fakt 2080 może poleci na 1200-1400zł. Mniejsza, gościu na tej karcie stracił 2 tauzeny, ja jak stracę nawet te 300zł w pół roku to tragedii nie będzie. Zawsze mogło być gorzej :) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś jedną z lepszych wersji 2080 i w dobrej cenie, co jak co ale topowe MSI to są naprawdę przyzwoite karty, spokojnie na niej posiedzisz do kolejnej generacji albo sprzedasz za te pół roku po premierze 3060 za 1300, co stratą wielką nie jest.  ;) 
Facet po prostu rozsądny i uznał że mleko i tak się wylało i może być już tylko gorzej, nie wiem co myślą ci co sprzedają 2080 Ti za 3000+ ale widać im jeszcze sporo rat pozostało.  :E

Edytowane przez Mar_S
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak radził, aby posiadacze porządnych Turingów się tak nie spieszyli z tą sprzedażą za 1/3 ceny. Już piszą, że amperek będzie mało na pierwszy rzut. A jak będzie większy popyt od podaży, to i cenki polecą w górę. Może być ciekawie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Mar_S napisał:

nie wiem co myślą ci co sprzedają 2080 Ti za 3000+ ale widać im jeszcze sporo rat pozostało.  :E

Ci co wzieli na raty z 2-3 miechy temu karty za 5K to teraz dostali niezłego plaskacza w pysk :E 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kaxata38 napisał:

Wytłumaczy mi ktoś fenomen rtx 3080.Ja mam ubaw po pachy.Wydaje się że niektórzy po dwie będą brali.A youtuberzy mają mokro jak o tym mówią.Zapewne liczą na drapane od zielonych.Masowa panika z wyprzedażą na aukcjach rtx 2080ti,zapewne przejdzie do historii głupoty Entuzjastów pc.Instalujemy ze znajomym na 2080ti Borderlands  i RDR sprawdzamy klatki na full w 4k i mamy kopare.Ja wiem różne miejsca itd...Ale ci co mają już kisiel w majtkach piszą o jakiś 70% .Masakrze i wyroku na 2080ti. Klatki mamy średnio 47 w  B3 a RDR2 44.Zieloni podają że ich karta 3080 dobija do 60 klatek.Ja rozumie cena 3200 do 5500 zł.Ale na litość boską jaka to masakra.Normalne śr.33%.A tu niektórzy mają mokro jak by pierwszy raz zamoczyli.Dawno nie miałem takiej kupy śmiechu..Zrąbane gry jak miały problemy z fps w 4k, tak dalej będą miały problemy.Normalnie wydanie do przeczekania jak ktoś ma topowe gpu.  Nvidia spompowała im ceny w 2000 , a ci im będą lizać stopy i budować kościoły.Jak dziś pamiętam fenomen sprzedających 1080ti i kupujących 2080. Niezapomniany i bez cenny widok ich twarzy.

Fenomen RTX 3080 jest w cenie MSRP oraz wydajności.$699 to półka RTX 2080/2080 Super,a 3080 będzie zjadał te karty na śniadanie.Ba,nawet 2080 Ti jest pokonany i dość znacznie.Nie wspominając o tym,że będzie to karta o dobrej opłacalności w relacji cena/wydajność.
Zauważ,że po 1.09 ludzie panikują i sprzedają teraz 2080 Super czy 2080 Ti za dosłownie "grosze",2-2,5 k zł i to z GW producenta.Jak sprzedadzą,to tylko dołożą kilka stówek czy 1 k zł i mogą zakupić prawie bez żalu 3080.

Co do gier,doczytaj o optymalizacji,API etc. i zrozumiesz,dlaczego niektóre gry mają problemy z fps ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po konfie można się też założyć że NV zrobi dużo żeby wszystkie nowe tytuły miały wsparcie RT, a wtedy Ampere już całkowicie odjedzie Turingowi bo ten w renderingu zwyczajnie ssie.  ;)
Jeszcze trochę a trzeba będzie pliki edytować żeby RT się dało wyłączyć, jaki się kiedyś latarkę na stałe włączało w DOOM 3.   :D

Edytowane przez Mar_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do speców, czyli pewnie wszystkich :P

Lepiej kupić referencyjną kartę od Nvidii czy jednak coś nieref, od innego producenta.

Czy poza wykonaniem i tym, ze zazwyczaj nierefy mają trochę inne chłodzenie i są podkręcone, to jeszcze czymś się różnią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dawidoxx napisał:

btw co to za miedziane radiatorki? :D 

KLIK

To jest ulep, widać przecież że plomba ruszona - karta była rozkręcana - gwarancji brak, nikt tego nie przyjmie. A jak cwaniak jakiś wyskoczy że plombę można podmienić, to i tak na serwisie zauważą że karta była rozkręcana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lukibossss napisał:

To jest ulep, widać przecież że plomba ruszona - karta była rozkręcana - gwarancji brak, nikt tego nie przyjmie. A jak cwaniak jakiś wyskoczy że plombę można podmienić, to i tak na serwisie zauważą że karta była rozkręcana.

Wiem ze była ruszana i wiem ze jest po gwarancji, ale gość w aukcji ma napisane, ze gpu  jest na gw. :D:E

W PL serwis msi odrzuca rozkręcane karty.. zagranicą przyjmują bez problemu :D 

Edytowane przez dawidoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena jak na dziś kompletnie z dupy, i w dodatku jeszcze grzebana, za 2200-2300 trafiają się 2080 Ti na pełnej gwarancji.  ;)

Aha, jak ktoś jest zainteresowany używką i chce kupić w dobrej cenie to niech nie rzuca się na oferty w idiotycznych cenach tylko je ignoruje, bo dzisiaj proponowanie 2070 Super za 1750-1800 to jest kpina.

Novi ma 2080 Duke za 1650 z wysyłką i to przyjmijcie sobie za aktualną wartość karty, to że frajerzy biorą drożej to ich sprawa, tutaj mamy forum entuzjastów (khe khe, ale już bez Płonącego Konara na szczęście :E ) więc nie dawajmy się naciągać.  ;)

Edytowane przez Mar_S
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Mar_S napisał:

Novi ma 2080 Duke za 1650 z wysyłką

@novi dobry deal :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Mar_S napisał:

Cena jak na dziś kompletnie z dupy, i w dodatku jeszcze grzebana, za 2200-2300 trafiają się 2080 Ti na pełnej gwarancji.  ;)

Aha, jak ktoś jest zainteresowany używką i chce kupić w dobrej cenie to niech nie rzuca się na oferty w idiotycznych cenach tylko je ignoruje, bo dzisiaj proponowanie 2070 Super za 1750-1800 to jest kpina.

Novi ma 2080 Duke za 1650 z wysyłką i to przyjmijcie sobie za aktualną wartość karty, to że frajerzy biorą drożej to ich sprawa, tutaj mamy forum entuzjastów (khe khe, ale już bez Płonącego Konara na szczęście :E ) więc nie dawajmy się naciągać.  ;)

1650zł za 2080 - ok spoko cena, ale wiadomo super będzie trochę droższy, potem wersja TI też parę stówek więcej. Także 2500zł za 2080ti to moim zdaniem optymalna cena. Owszem były okazje nawet taniej, ale to pojedyńcze sztuki od szaleńców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Mar_S napisał:

No właśnie sam obserwuję z myślą nabycia używanego RTX 2070 Super ale te ceny póki co trzeba przeczekać i uzbroić się w cierpliwość. Raczej RTX 3060 i tak będzie poza moim zasięgiem bo czuję nosem ceny za niereferenty ponad 2000zł z hakiem patrząc na realia naszych sklepów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, dawidoxx napisał:

Ci co wzieli na raty z 2-3 miechy temu karty za 5K to teraz dostali niezłego plaskacza w pysk :E 

No tak, bo nie było wiadomo że nowa generacja wychodzi.. Ci co wzięli na raty to mają gdzieś Ampere, rynku nie śledzą. 

Zresztą to już chyba setny post "ten kto kupił RTX 2080/ti to dostał w pysk" ? 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą, który producent na ten moment nie daje plomb na chłodzenie? tylko gigabyte i evga?

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zaden z nich nie trzymal w lapie 3070 a juz sprzedaja 2080 ti za 30% ceny :D

Optymistycznie zakladacie ze kupicie ta karte za mniej niz 3k za 3070 i 4k za 3080, zdarzycie przed botami, januszami biznesu i gosciami co pracuja  w sklepach komputerowych

ok... :D

Ja bym w zyciu nie sprzedawal teraz turinga, jaki sens sprzedawac 2070s  za 1500 i doplacac 1000 (minimum) do 3070 ?

analogicznie 2080ti , dla MOZE 5% roznicy na korzysc 3070 i to raczej w 1440p (4k dostanie roznica bedzie mniejsza z uwagi na gorszy bandwidth i mniej vram), ja bym zostal z 2080ti do hoppera, malo ktora gra go zatka

w 2021 chyba ze ktos jest fanem flight simulatora, normalne gry nie beda nawet w polowie tak skomplikowane bo ile gier oferuje rendering calej kuli ziemskiej?

ampere jest dla ludzi na pascalach moim zdaniem

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, galakty napisał:

Ci co wzięli na raty to mają gdzieś Ampere, rynku nie śledzą. 

No nie wiem czy każdy ma gdzieś 3k pln, ale ok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro NV jest tym razem w nastroju szczodrobliwości i szczerości to moim zdaniem 3060 będzie za około 1500-1600 zł, więcej nie miałoby sensu, a co do partnerskich konstrukcji to unikać po prostu Strixa który zawsze jest wyceniony idiotycznie i powinno się zmieścić w 1700 zł.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, wydaję mi się to całkiem dobrym zakupem, tym bardziej że gwarancja blisko 2 lata na tą kartę jest. 

Amperki fajnie namieszały, jak ktoś szuka 2070s, to lepiej wziąć całkiem świeżego rtx2080, bo można trafić taniej, a średnio jest wydajniejszy o te 8-10% od 2070s :P .  Kwestia dopasowania gier :P . 

Ale nadal jestem bardzo ciekawy, co to będzie jak na salony wejdzie 3060, segmentacja modeli po cenie to będą różnicę 50-100zł :E . Bo jednak trzeba będzie gdzieś upchnąć te starsze modele. Jednak o duke jestem spokojny, jedna z lepszych wersji to nie będzie problemu z odsprzedażą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie chyba kupie 3070 za 2300 i sprzedam jakiemus napalencowi za 2600

podejrzewam ze pojdzie z pocaloweniem reki

albo dwoch :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mar_S napisał:

Skoro NV jest tym razem w nastroju szczodrobliwości i szczerości to moim zdaniem 3060 będzie za około 1500-1600 zł, więcej nie miałoby sensu, a co do partnerskich konstrukcji to unikać po prostu Strixa który zawsze jest wyceniony idiotycznie i powinno się zmieścić w 1700 zł.  ;)

Jeśli tak będzie to można będzie brać 3060, właśnie chcę przeznaczyć maks 1600zł na kartę i albo to będzie używany RTX 2070 Super albo 3060 Ampere ale nie chce mi się w to wierzyć. :E

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi