TheMr. 4826 Napisano 7 Października 2020 Teraz, Khold napisał: 3 generacja konsumenckich procesorów i w końcu mają szansę dogonić intela. Tak, to będzie sukcej. A co tu doganiać? W 1080p? W 1440p masz za słabe GPU do 144 Hz jeśli twój cel to 5600X, do 1080p w esportowych tytułach masz wszędzie 200+ fps, a grach AAA masz stabilne 60 Hz. W 4K różnicę się zacierają do zera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spl97 5084 Napisano 7 Października 2020 23 minuty temu, kalderon napisał: Dwa - pamięci DDR5 będą dostępne w okolicach 2022. W 2021 roku mają być procesory Intela Sapphire Rapids do serwerów,gdzie mają mieć obsługę DDR5 Więc DDR5 będą w przyszłym roku 10 godzin temu, Deviant napisał: Myślicie że dostępność 5600X będzie taką sama jak u NVIDII z ich nowymi kartami? Czy AMD stanie na wysokości zadania? Na początku mogą być problemy,tak samo było z Ryzen 3000.Później będzie coraz lepiej. 1 godzinę temu, Wu70 napisał: Ale tutaj ruch dzień przed prezentacją.. Nie ma podejścia do premiery ampere Przy Zen2 chyba dużo więcej się działo Fakt,było wtedy więcej przecieków.A tutaj teraz ze świecą szukać i musimy czekać na jutrzejszy dzień godzina punkt 18:00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skunRace 1960 Napisano 7 Października 2020 1 godzinę temu, Wu70 napisał: Ale tutaj ruch dzień przed prezentacją.. Nie ma podejścia do premiery ampere Przy Zen2 chyba dużo więcej się działo Masa ludzi w zeszłym roku kupiła Zen 2 i w zależności w jakiej rozdzielczości i na jakim GPU grają spokojnie im to wystarcza. Mnie też bardzo kusi Zen 3, ze względu na to, że jak się wszystko unormuje, planuje kupić RTX 3080. Ale, że gram w rozdzielczości 2160p, chyba raczej sobie odpuszczę, bo to wydanie kasy w błoto i bardziej dla sportu niż potrzeby. Przestrzegam wszystkich którzy planują zakup Zen3, żeby nie kupowali od razu pierwszych sztuk jakie się pojawią. Przy Zen 2, różnice miedzy pierwszymi sztukami, a już kilkumiesięcznymi, głównie w stosunku do potrzebnego napięcia na danym zegarze były naprawdę duże. Wiem, że to się tak łatwo mówi, ktoś czeka na premierę, lub PCta na już, ale jak się komuś nie pali, to naprawdę warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mar_S 1427 Napisano 7 Października 2020 Ale Zen 3 to już ten sam proces co w XT, Zen 2 wychodził na nowym wtedy 7nm i miał prawo być "niedojrzały". 1 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheMr. 4826 Napisano 7 Października 2020 6 minut temu, skunRace napisał: Przestrzegam wszystkich którzy planują zakup Zen3, żeby nie kupowali od razu pierwszych sztuk jakie się pojawią. Przy Zen 2, różnice miedzy pierwszymi sztukami, a już kilkumiesięcznymi, głównie w stosunku do potrzebnego napięcia na danym zegarze były naprawdę duże. Wiem, że to się tak łatwo mówi, ktoś czeka na premierę, lub PCta na już, ale jak się komuś nie pali, to naprawdę warto. Jeśli w dniu premiery będą boostować w okolice 4.9-5 ghz jak samo AMD mówiło, to prędzej ich termal z 7nm ograniczy. Co z tego że zejdziesz z v niżej jak te dodatkowe 200-300 Mhz będzie bardzo trudne do osiągnięcia? Nie wydaje mi się żeby optymalizacja produkcyjna osiągnęła aż taki wymiar jak w przypadku Zen2, kiedy Zen2 był wydawany ledwo kilka miesięcy po oficjalnym zejściu 7nm z taśmy, tutaj jest już jednak dopracowane 7nm i te zegary osiągnęli już nawet w XT, na więcej bym nie liczył. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xdomino996 4 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) @skunRace temat poruszany kilkukrotnie. Rok temu zen2 to było świeże 7nm. Proces który dopiero raczkował. Zen3 powinien być w ulepszonym 7nm. Gdzie TSMC w tym roku będzie klepać już 5nm. Obie sytuację są nie do porównania. Obecne 7nm jest już dość dopracowane stąd prawodpoodbnie zen3 będzie mógł się pochwalić naprawdę dobrymi zegarami na start (conajmniej jak seria XT). Być może za jakiś rok będą lepsze sztuki, bo proces mimo że dopracowany to też dojrzewa. Ale nie będzie to taki progres jak w przypadku zen2. Gdzie pierwsze sztuki 3600 ledwo 4.2 ogarniały, a po roku zegar mógł wzrosnąć nawet do 4.7. Edytowane 7 Października 2020 przez xdomino996 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spl97 5084 Napisano 7 Października 2020 2 minuty temu, Mar_S napisał: Ale Zen 3 to już ten sam proces co w XT, Zen 2 wychodził na nowym wtedy 7nm i miał prawo być "niedojrzały". Zen 3 będzie na N7+(N7FF+),czyli ulepszonym 7nm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skunRace 1960 Napisano 7 Października 2020 4 minuty temu, Mar_S napisał: Ale Zen 3 to już ten sam proces co w XT, Zen 2 wychodził na nowym wtedy 7nm i miał prawo być "niedojrzały". 4 minuty temu, TheMr. napisał: Jeśli w dniu premiery będą boostować w okolice 4.9-5 ghz jak samo AMD mówiło, to prędzej ich termal z 7nm ograniczy. Co z tego że zejdziesz z v niżej jak te dodatkowe 200-300 Mhz będzie bardzo trudne do osiągnięcia? Nie wydaje mi się żeby optymalizacja produkcyjna osiągnęła aż taki wymiar jak w przypadku Zen2, kiedy Zen2 był wydawany ledwo kilka miesięcy po oficjalnym zejściu 7nm z taśmy, tutaj jest już jednak dopracowane 7nm i te zegary osiągnęli już nawet w XT, na więcej bym nie liczył. 2 minuty temu, xdomino996 napisał: @skunRace temat poruszany kilkukrotnie. Rok temu zen2 to było świeże 7nm. Proces który dopiero raczkował. Zen3 powinien być w ulepszonym 7nm. Gdzie TSMC w tym roku będzie klepać już 5nm. Obie sytuację są nie do porównania. Obecne 7nm jest już dość dopracowane stąd prawodpoodbnie zen3 będzie mógł się pochwalić naprawdę dobrymi zegarami na start (conajmniej jak seria XT). Być może za jakiś rok będą lepsze sztuki, bo proces mimo że dopracowany to też dojrzewa. Ale nie będzie to taki progres jak w przypadku zen2. Gdzie pierwsze sztuki 3600 ledwo 4.2 ogarniały, a po roku zegar mógł wzrosnąć nawet do 4.7. Macie racje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spl97 5084 Napisano 7 Października 2020 3 minuty temu, xdomino996 napisał: @skunRace temat poruszany kilkukrotnie. Rok temu zen2 to było świeże 7nm. Proces który dopiero raczkował. Zen3 powinien być w ulepszonym 7nm. Gdzie TSMC w tym roku będzie klepać już 5nm. Przecieki o tym mówiły i myślę,że nie ma opcji,żeby Zen 3 nie miało ulepszonego 7nm,choć o tym jutro się przekonamy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalderon 5831 Napisano 7 Października 2020 26 minut temu, Spl97 napisał: W 2021 roku mają być procesory Intela Sapphire Rapids do serwerów,gdzie mają mieć obsługę DDR5 Więc DDR5 będą w przyszłym roku Będą - dla serwerów. Dla klientów instytucjonalnych. Dla mainstreamu będą dostępne najwcześniej w 2022. 8 minut temu, Mar_S napisał: Ale Zen 3 to już ten sam proces co w XT, Zen 2 wychodził na nowym wtedy 7nm i miał prawo być "niedojrzały". Nie prawda. Zen 2 XT to dokładnie ten sam proces co Zen 2 czyli zwykłe N7, po prostu dojrzalsze po roku klepania. Nieco lepszy jest N7P. A najlepszy N7+ EUV korzystający z laserów ultrafioletowych. Miejmy nadzieję, że zarówno Zen 3, jak i Big Navi będą produkowane w tym ostatnim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n0time4u 254 Napisano 7 Października 2020 o ktorej ta prezentacja jutro ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radio_Tirana 2315 Napisano 7 Października 2020 Godzina 18 czasu polskiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mar_S 1427 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) 5 minut temu, kalderon napisał: Nie prawda. Zen 2 XT to dokładnie ten sam proces co Zen 2 czyli zwykłe N7, po prostu dojrzalsze po roku klepania. Nieco lepszy jest N7P. A najlepszy N7+ EUV korzystający z laserów ultrafioletowych. Miejmy nadzieję, że zarówno Zen 3, jak i Big Navi będą produkowane w tym ostatnim. No a co ja napisałem? Że proces dojrzał, nic więcej. Co do Zen 3 to nic nie jest pewne, a Ty tylko "masz nadzieję" że to lepszy proces ale nic poza tym. Edytowane 7 Października 2020 przez Mar_S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlindObserver 4024 Napisano 7 Października 2020 Z tego co usłyszałem, to Zen 3 naprawdę będzie bardzo mocny w grach. I Intel może tym razem rzeczywiście odklepać. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skunRace 1960 Napisano 7 Października 2020 Planujesz wymianę, czy zostajesz na 3700X ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mar_S 1427 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) Miło słyszeć Ślepuś ale w sumie interesuje mnie tylko 5900X, a że gram tak mało i tylko w 4K to wydajność w grach mnie totalnie nie obchodzi, ale wiem też że jestem w mniejszości. Mam za to nadzieję że 5800X przebije w multi 10900K, a 5900X będzie w ogóle poza konkurencją i na poziomie 3950X. Oraz w cenie takiej jak 3900X co już jest chyba tylko pobożnym życzeniem. Edytowane 7 Października 2020 przez Mar_S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BlindObserver 4024 Napisano 7 Października 2020 Nie wiem, szczerze mówiąc choć mój 3700X to totalny paździerz, to jednak właściwie wydajności mi tam jakoś nie brakuje. Na dodatek nie mam też GPU do gier, więc obecnie nawet jakbym miał Celerona to bym nie myślał o wymianie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nynyny 23 Napisano 7 Października 2020 3 minuty temu, BlindObserver napisał: Z tego co usłyszałem, to Zen 3 naprawdę będzie bardzo mocny w grach. I Intel może tym razem rzeczywiście odklepać. Na pewno będzie to już dopracowana architektura i przeciwieństwie do dwóch poprzednich Zen powinna nie stracić tak mocno na wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xdomino996 4 Napisano 7 Października 2020 Tylko szkoda ze brak jakichś konkretnych przecieków . Zrobiliby sobie dobrą reklamę jeżeli zen3 jest taki mocny. Swoją droga zobaczymy co na to intel, bo o ile Rocket Lake to mocniejszy rdzeń, ale pewnie straci na taktowaniach, o tyle Adler Lake jak wstrzeli w rynek to ten duży rdzeń powinien być mega mocny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mar_S 1427 Napisano 7 Października 2020 Znając AMD nie zdziwiłbym się jakby sample zaczęli rozsyłać we wrześniu, stąd może i brak przecieków. W końcu były plotki że dostępność Zen 3 od grudnia albo i stycznia, ale w sumie takie plotki są przy każdej premierze AMD...i przeważnie się przynajmniej częściowo sprawdzają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Send1N 6609 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) 7 godzin temu, novi napisał: pewnie jakiś filmik z gry ashes of the singularity 3 godziny temu, ernorator napisał: VTB to nawet na komputerach się nie zna i nikt z nim nie rozmawia o komputerach. Dokladnie 2 godziny temu, Wu70 napisał: Ale tutaj ruch dzień przed prezentacją.. Nie ma podejścia do premiery ampere Przy Zen2 chyba dużo więcej się działo Bo Zen2 to był pierwszy procesor od amd który nadawał się do gier i nawiązał walkę z intelem od prawie 20 lat Edytowane 7 Października 2020 przez Send1N Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sert 256 Napisano 7 Października 2020 Zen 3 jeszcze się na dobre nie zadomowi na rynku, a już intel niedługo wypuści alternatywę - 11 gen. https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.tomshardware.com%2Fnews%2Fintel-announces-rocket-lake-q1-2021-release-ahead-of-amd-zen-3-announcement-pcie-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RyszardGTS 5445 Napisano 7 Października 2020 8 godzin temu, Jack White napisał: Na kanałe VBT w trakcie odbywającego sobotniego live'u, prowadzący gdzieś miedzy wierszami powiedział, że jako nieliczny widział jakieś wykresy oraz słupki, których nie ma nigdzie w internecie (...) Jako nieliczny? a skąd wie ilu widziało to co on, "jakieś tajne wykresy"? VBT nie ma dojść praktycznie nigdzie i widać to jak bardzo często nie ma sprzętu dokładnie na premierę. Więc jego słów o "jakiś wykresach i słupkach" włożyłbym miedzy bajki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPYCHCIO 468 Napisano 7 Października 2020 4 minuty temu, sert napisał: Zen 3 jeszcze się na dobre nie zadomowi na rynku, a już intel niedługo wypuści alternatywę - 11 gen. https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.tomshardware.com%2Fnews%2Fintel-announces-rocket-lake-q1-2021-release-ahead-of-amd-zen-3-announcement-pcie-4 Mamy obecnie Renesans w dziale CPU Przyda się to jeszcze w GPU ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Send1N 6609 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) 6 minut temu, darkonza napisał: Nie nadajace sie do gier Ryzeny 1600 są wydajniejsze w nowych grach od nadajacych sie do gier Inteli i5 7600 Spoko FX 8350 po 7 latach też jest lepszy od i3 2/4 intela to że coś jest zapchane przez brak rdzeniuf czy wontkuf to już inna bajka, ipc takiego i5 7600 jest o niebo lepsze niż 1600. Edytowane 7 Października 2020 przez Send1N Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach