Skocz do zawartości
Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Send1N napisał:

Widzę że nadal nie dotarło do ciebie że nawet 3800 18-18-18 trfc 400 jest u mnie niestabilne :E czego bym nie ustawił (procodt, cad busy, napięcia itp) to efekt jest ten sam ;) 

U mnie to jest max co mogę zrobić, no jeszcze z trfc mogę zejść do 245 ale niech będzie te 6x trc :E jest to wydajniejszy nastaw niż 14-15-14 z gdm.

aaa9665fb0645.png

To i tak dobrze, u mnie wszystko inne niż te nastawy się wysypuje :E Generalnie zostawiłem tak jak jest, bo nie mam czasu się bawić. 

ZenTimings_Screenshot.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Art385 napisał:

Czyżby Error 4 w Tm5 i crash PCB? Jak tak to luzuj na 3 a nawet 4 A2 PCB nie lubi się z ustawieniem SCL2 

Aż się skończą... w innych krajach już się można natknąć na A0. 

Jak A0 nie produkuja :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Phoenixsuple napisał:

Jak A0 nie produkuja :szczerbaty:

Przed chwilą nie było innych niż A2 :E

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Saren7 napisał:

Na Twoim miejscu jak masz czas i lubisz grzebać kupilbym takiego np. B550 Mortar w promce za 350 i sprawdził jak będzię z 3800. Najwyżej oddasz do sklepu.

A na uj :E myślisz że jest jakaś różnica w wydajności oprócz aidy? xD taki miałem plan że jak wyjdzie bios na moją płytę którą mam 2 lata to pakuje ZEN3 jak nie wyjdzie to dopiero zmiana na DDR5 :) 

6 godzin temu, TheMr. napisał:

To i tak dobrze, u mnie wszystko inne niż te nastawy się wysypuje :E Generalnie zostawiłem tak jak jest, bo nie mam czasu się bawić. 

 

SCL dopiero na 5 jest stabilne przy 3733 serio ? :E 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał:

A na uj :E myślisz że jest jakaś różnica w wydajności oprócz aidy? xD taki miałem plan że jak wyjdzie bios na moją płytę którą mam 2 lata to pakuje ZEN3 jak nie wyjdzie to dopiero zmiana na DDR5 :) 

SCL dopiero na 5 jest stabilne przy 3733 serio ? :E 

Ja pierwszą generację cpu z ddr5 na pewno odpuszczam. Przy drugiej będę już się rozglądał.

Jakie masz temperatury na cpu  podczas zwykłego korzystania filmy itd. w tych upałach?

Edytowane przez Saren7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W te upały nie korzystam z mojej stacjonarki wychodzę na rower dzisiaj zrobiłem 80km w ten skwar :E mam  w mieszkaniu klime, więc jak siadam do testow albo do gry w taką afrykę to tylko z klimą bo nie chce się topić ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, TheMr. napisał:

To i tak dobrze, u mnie wszystko inne niż te nastawy się wysypuje :E Generalnie zostawiłem tak jak jest, bo nie mam czasu się bawić. 

ZenTimings_Screenshot.png

Skoryguj napięcia SOC i VDDG. To MSi więc ustaw llc soc na 2 napięcie 1.1v napięcie vddp 0.9 vddg IOD 1.05v vddg ccd .095v.  Skoryguj siły napędu 30-20-30-20 lub 40-20-30-20 zejdź z ProcODT do 32  i do płaskiego CL14 to będziesz potrzebował z 1.5v. Daj mnożnik trfc x6 i trtp na 6/ TWR na 12. TWRRD  1 TRDWR 7 jak zabootuje. TWTR S_L daj 4-12. TRFC 252. Główne puść tak 14-14-14-28-42 potem trrd S_L 4-6 i TFAW 16. |
To co tu popełniłeś to tylko Geardown trzyma na słowo honoru. Zasilanie modułów jest ważne ;) nawet jak są tylko 2 

3 minuty temu, Send1N napisał:

W te upały nie korzystam z mojej stacjonarki wychodzę na rower dzisiaj zrobiłem 80km w ten skwar :E mam  w mieszkaniu klime, więc jak siadam do testow albo do gry w taką afrykę to tylko z klimą bo nie chce się topić ;) 

Się ciesz że masz klimę. Ja wreszcie ogarnąłem jak ustawiać CO działa ekstra ale od upałów w CB20 dobija do 90 stopni xD Od razu się przeprosiłem z manualnym 4.5 GHz xD

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, Send1N napisał:

W te upały nie korzystam z mojej stacjonarki wychodzę na rower dzisiaj zrobiłem 80km w ten skwar :E mam  w mieszkaniu klime, więc jak siadam do testow albo do gry w taką afrykę to tylko z klimą bo nie chce się topić ;) 

Ja mam pokój na poddaszu bez klimy. W ciągu dnia norma 35 stopni. Jakbym miał odsłonięte rolety to 40+ bez dużego wysiłku.

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poddasze to piekło w lecie, znajomy ma pokój właśnie na poddaszu nie da się wysiedzieć nawet kilku minut u niego :E a co dopiero grać tam na pc 😎

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Saren7 napisał:

Ja mam pokój na poddaszu bez klimy. W ciągu dnia norma 35 stopni. Jakbym miał odsłonięte rolety to 40+ bez dużego wysiłku.

Kup długi przedłużacz i graj na zewnątrz. Będzie chłodniej. ;) No i będziesz mógł "lajwy" dla ciekawskich przechodniów robić :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To myslałem że u mnie jest źle, a mam 27 :E  Ale dzięki UV i CTR da się grać normalnie i nic się nie przegrzewa. @Send1N też wolę rower w tę pogodę niż granie :E 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, addept napisał:

Kup długi przedłużacz i graj na zewnątrz. Będzie chłodniej. ;) No i będziesz mógł "lajwy" dla ciekawskich przechodniów robić :P

Myślę, że "lajw" długo nie potrwałby. 5 min i okoliczni miłośnicy wysokoprocentowych trunków rozkradliby setup.

R5 3600 sprzedany za 670 ładnie poszło. Czyli finalnie R5 5600X kosztował mnie 1010.

Edytowane przez Saren7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jak ty to policzyłeś? bo wygląda jakby twoj nowy proc kosztował 1680zl :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Siemanko. Co wy robicie że macie takie niskie latency w adzie? Przetestowałem 3600CL14, 3800 CL14 i 4000CL16 i za każdym razem mam okolice 60ns w aidzie, proc to 5800x nieważne czy stock czy all core 4.8ghz czy CTR zawsze niski wynik. Dodatkowo kolejne pytanko czym teraz testujecie stabilność ramu oprócz HCI oraz Tm5? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Send1N napisał:

To jak ty to policzyłeś? bo wygląda jakby twoj nowy proc kosztował 1680zl :E

Policzył sobie koszty zużycia prondu, nowej pasty, czas poświęcony na szukanie oferty/montaż nowego procka/testy. Ale fakt, drogo mu to wyszło. ;) 

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
25 minut temu, marcinowozniako napisał:

Siemanko. Co wy robicie że macie takie niskie latency w adzie? Przetestowałem 3600CL14, 3800 CL14 i 4000CL16 i za każdym razem mam okolice 60ns w aidzie, proc to 5800x nieważne czy stock czy all core 4.8ghz czy CTR zawsze niski wynik. Dodatkowo kolejne pytanko czym teraz testujecie stabilność ramu oprócz HCI oraz Tm5? 

Odpal sobie test w trybie awaryjnym jak wypluje zamiast 1ns mniej niż w normalnym np 5ns mniej to masz zawalony system, odpowiednio dobrane napięcia też robią robotę (zbyt wysokie też psują wyniki)

Do testow używam cały czas tm5 profil 1usmus, ollie lub anta77

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tm5 ma ostatnio u mnie jakies dziwne akcje ze po kilkunastu minutach testowania gasnie ekran czy zaczyna migac ekran.

 

Ogólnie udalo mi się chyba osiagnac stabilne 4000 mhz na ramie i 2000mhz na if. Puszczony hci przy przebiegu 350% pokazal jakis jeden blad na jednym watku, moze od temp, maks bylo 44 stopnie na ramie, mam kosci dual rank na b-die wiec tez troche ciezej to ustawić.  Ctr pokazal mi ze sztuke cpu mam niby golden sample ale all core ustawil tylko na 4.6ghz przy 1.25V. Z Palca wbilem mu 4.7 na 1.25 i wydaje sie w miarę ok do cinebench bo jakis occt na malych danych czy prime praktycznie odrazu restart kompa. Czym polecacie ogolnie testować stabilnosc proca? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, marcinowozniako napisał:

Siemanko. Co wy robicie że macie takie niskie latency w adzie? Przetestowałem 3600CL14, 3800 CL14 i 4000CL16 i za każdym razem mam okolice 60ns w aidzie, proc to 5800x nieważne czy stock czy all core 4.8ghz czy CTR zawsze niski wynik. Dodatkowo kolejne pytanko czym teraz testujecie stabilność ramu oprócz HCI oraz Tm5? 

Stabilny CPU na manualu/ optymalnie dobrane limity dla osiągnięcia stabilnych boostów na auto oraz stabilność cpu a także stabilność SOC i IF. Dalej zbalansowane i przetestowane timingi. 
Jak masz około 60ns na tych timingach to znaczy, że z jakiegoś powodu wszystko ci się wykoleiło. Przyczyny pewnie jak poniżej 

 

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To juz predzej stawialbym na wine zasyfionego systemu prawie 2 lata juz go mam a oryginalnie byl stawiany jeszcze na intelu. Natomiast reszta rzeczy o ktorej piszesz nie ma znaczenia bo przetestowalem wiele ustawien z roznym taktowaniem i wyniki podobne jezeli chodzi o latency. 

 

Art385 podeslesz ustawienia swojego proca, tak na oko wydaje mi sie ze mam podobna sztuke to zamiast na slepo ustawiac od nowa to bym moze zaczal od twojego configu. Jakie robisz teraz all core i single core?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, marcinowozniako napisał:

To juz predzej stawialbym na wine zasyfionego systemu prawie 2 lata juz go mam a oryginalnie byl stawiany jeszcze na intelu. Natomiast reszta rzeczy o ktorej piszesz nie ma znaczenia bo przetestowalem wiele ustawien z roznym taktowaniem i wyniki podobne jezeli chodzi o latency. 

 

Art385 podeslesz ustawienia swojego proca, tak na oko wydaje mi sie ze mam podobna sztuke to zamiast na slepo ustawiac od nowa to bym moze zaczal od twojego configu. Jakie robisz teraz all core i single core?

Pewnie ci się trafił taki sam gówniany golden sample jak mi. Sprawność ma wysoką, Indeksy wysokie, cholera nawet w tym wewnętrznym toolu asusa binowanie jest na poziomie ~120 a do 4.6 GHz na manualu do full stabilności przy optymalnie działającej pamięci i obecnych tempach potrzebuje 1.3v xD 

Zrób tak weź occt test lds extreme avx2 zaznacz aby startował od cyklu trzeciego. Ustaw mu to 4.6 GHz@1.25v i niech leci. Jeśli jest tak jak myślę to zacznie pluć błędami na którychś rdzeniach daj mu sobie poganiać z 15 minut około 3 kolejne cykle. Zapisz sobie które to jajka bo bez tego będziesz miał fuckfest jak ja gdzie rdzenie który według indexu mają potencjał na 5GHz ledwo robią 4.65GHz. Jak ustawimy to powinieneś robić poniżej ~55ns na 3800 CL16 i trfc 288 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
51 minut temu, marcinowozniako napisał:

Tm5 ma ostatnio u mnie jakies dziwne akcje ze po kilkunastu minutach testowania gasnie ekran czy zaczyna migac ekran.

Ogólnie udalo mi się chyba osiagnac stabilne 4000 mhz na ramie i 2000mhz na if. Puszczony hci przy przebiegu 350% pokazal jakis jeden blad 

Czyli ci się nie udało :E :E 

Sprawdzałeś to opóźnienie w awaryjnym? czy zamiast najprostszą rzecz sprawdzić na początek będziesz wałkował tracąc swój czas tylko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Send1N napisał:

Czyli ci się nie udało :E :E 

Sprawdzałeś to opóźnienie w awaryjnym? czy zamiast najprostszą rzecz sprawdzić na początek będziesz wałkował tracąc swój czas tylko :)

Jak założy whea loggera w podglądzie zdarzeń pewnie zobaczy z kilka tysięcy ostrzeżeń o korekcji i parę błędów z którymi się nie dało nic zrobić. Nieświadomość piękna rzecz 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Send1N napisał:

To jak ty to policzyłeś? bo wygląda jakby twoj nowy proc kosztował 1680zl :E

R5 3600 sprzedałem o 170 drożej niż kupiłem. 1180-1170=1010.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nic nie sprawdzilem,  spokojnie jestem poza domem dopiero pod wieczor swoj bede mógł spojrzeć co i jak. Błędy whea widziałem w hwinfo ale co z tego skoro jako tako problemów z tego nie ma.... 

Ogólnie imc w obecnym procku mam lepszy niż w poprzednim 3600x, znowu również prawie udało mi się ogarnąć 1t z gdmoff ale również słowo prawie. Poprzednio nie było opcji w ogole uruchomić systemu , teraz można do pierwszego testu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...