Skocz do zawartości
Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wszystko jest ok, wizualnie nic nie wygląda by był jakikolwiek problem z Fortisem, gdy gram tak samo temperatury nie są jakieś dziwnie wysokie, mam te 49-60C zależnie od obciążenia. W biosie nie sprawdziłem temperatury bo mi nie przeszło to przez myśl, dopiero po restarcie i po ponownym włączeniu hwinfo zobaczyłem, że pokazuje 0C na CPU, ale w biosie przy sprawdzeniu obrotów było ok, nawet w hwinfo było widać, że Fortis się kręcił, a już nie mówię o tym, że było to widać ^^ Raczej proc powinien być ok, to proc od kolegi Caleba59, wszystko było ok, raczej nie sprzedałby mi "bubla", a po drugie wszystko działa, a ten incydent, że tak nazwę, nie wiem co sądzić i ciężko mi powiedzieć co spowodowało, na razie odpukać kolejne uśpienie kompa nie spowodowało ponownie tego problemu.

edit:
Według mnie to wygląda na problem na linii procek -płyta główna, bios albo zasilacz, ale obstawiam na bios/płyta główna, a potem proc. To się stało na nowym biosie + Ryzen 5600x, w poprzednim roku zmieniłem Ryzena 3600 na 5600x, a bios miałem już jakiś czas, bo miałem nowy RAM i to przed nim zaktualizowałem bios.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proca kupiłeś ode mnie pod koniec sierpnia 2023. Jak sam napisałeś problem pojawił się jeden raz 2 dni temu, w międzyczasie ogrywałeś różne gry, robiłeś benchmarki, testy itd. i wszystko było OK. Osobiście jestem tak samo zaskoczony jak Ty i również nie mam pojęcia co to była za anomalia. Najgorsze jest to, że logi systemowe nie wskazują niczego nadzwyczajnego ponad to co zawsze więc tym bardziej raczej niemożliwym jest skuteczne namierzenie rozwiązania, póki co chyba najlepiej traktować to jako jednorazówkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, nie ma nic w logach, bo sprawdzałem, dziś 2 razy uśpiłem kompa, raz rano na śniadanie, a potem na kilka godzin jak wyszedłem, i wszystko działa tak jak zawsze. Nie dawno co wróciłem.
Coś spowodowało problem, ale nie wiem co, płyta, bios albo sam proc, ewentualnie zasilacz, ale niestety nie znam się na tyle, ani nie znajdę przyczyny jeśli to problem na linii płyty z prockiem- np jakiś bug w biosie, albo sama płyta coś odwaliła, albo zasilacz. Windows nic nie wykazał, i jeśli problem nie zniknął po resecie, to raczej nie jest problem software, a hardware-sprzętowy, tak jak piszę, problem jest jak na razie jednorazowy, nie wiem czy mi się powtórzy, Zresztą wymieniać płytę, zasilacz nie widzę sensu, gdy ten problem się nie powtarza, by móc go jakoś usunąć przez podmianę jakiejś części.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ktoś wie czego dotyczą błędy WHEA-20? 18 to chyba za niskie napięcia rdzenia, 19 to komunikacja ccd<>iod ?

Na FCLK 1900 mam 0 WHEA-20, a od 1933 do 2133 mam WHEA-20 ale ich ilość nie rośnie wraz ze wzrostem FCLK ponad 1933. Pojawiają się w IDLE, partiami po kilkadziesiąt na raz, potem znowu spokój na chwilę, po czym po 2-4 minutach znowu kolejna partia. Pod obciążeniem praktycznie ich nie ma, jedna sztuka co kilka minut. Kręcenie napięciami tam i z powrotem nic nie daje :E jedyne co zauważyłem to VDDG CCD muszę mieć w przedziale 0.730- 0.780 bo na wyższych napięciach nie wstanie >FCLK 1933.

Chyba że po prostu płyta nie raportuje dokładnego rodzaju WHEA tylko rzuca 20 i fajrant. Może tak być, ktoś wie?

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem u siebie i też mam WHEA 20 z okresu gdy w kompie siedział 5800X3D a później 5700X :E Wychodzi na to, że proce chipletowe już tak mają. Od ponad 10 dni siedzi 5700G i nic nowego się nie pojawiło.

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czyli jednak Twój "golden sample" 5800X3D o kant dupy roztrzaść. :E A tak się jarali w temacie podkręcaniem ponad normę a tu się okazuje, że WHEA wisiały po cichu w tle.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy te WHEA-20 są faktycznie problematyczne. Bo ich ilość wygląda na taką samą między 1933 a 2133 MHz a różnica na ramie od 3800 (1900 bez whea) a 4266 to jest spora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WHEA nie należy nigdy ignorować, wskazują na problem sprzętowy, który w przyszłości może rzutować na cokolwiek i potem będziesz siedział i myślał co jest nie tak.

  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, caleb59 napisał:

A czyli jednak Twój "golden sample" 5800X3D o kant dupy roztrzaść. :E A tak się jarali w temacie podkręcaniem ponad normę a tu się okazuje, że WHEA wisiały po cichu w tle.

5700X nie kręciłem bclk i są błędy. 5700G kręciłem bclk kilka dni temu z ciekawości. Komp chodził jak w slow motion i błędów nie ma więc nie widzę związku między oc bclk a błędami whea.

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz WHEA = niestabilny sprzęt i tyle w temacie. 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ok, to zostawiam na 1900 i tyle. Szkoda, ale cóż poradzić, kontrolery pamięci i pokrewne tematy nigdy nie były mocną stroną AMD. Każdy kto pamięta szynę hyper transport wie :E 

Jeszcze jakbym mógł ustawić PLL na płyci to może coś by z tego było, bo podobno to napięcie pozwala ustabilizować FCLK ale niestety nie mam takiej opcji i jest na sztywno 1.8V.

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś w ostatnim roku próbował odpalić ryzeny 1000 lub 2000 na B550? 4 lata temu podobno dało się uruchomić na takich 2200G, ale od tego czasu wyszły różne agesy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.02.2024 o 10:04, Stjepan666 napisał:

 

Coś dla ciebie od Spoxa :E.

 

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,
zakupiłem 5700x3d, będę na razie testował temperatury na Fortisie 3. Na tym procesorze robi się UV -20/-30 tak samo jak na 5800x3d?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 18.04.2024 o 16:44, Pentium D napisał:

Czy ktoś w ostatnim roku próbował odpalić ryzeny 1000 lub 2000 na B550? 4 lata temu podobno dało się uruchomić na takich 2200G, ale od tego czasu wyszły różne agesy. 

W 2023 sprawdzałem ryzena 2600 na swojej b550 i działał

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 22.04.2024 o 16:24, pavulon18 napisał:

Witam,
zakupiłem 5700x3d, będę na razie testował temperatury na Fortisie 3. Na tym procesorze robi się UV -20/-30 tak samo jak na 5800x3d?

 

Temp w idle 30-35, na chromie ok. 40-45, w grze CS2 maksymalnie mialem 69, głównie 62-65 max. Oczywiście fortis 3 został. Pastę zaaplikowałem gelida gc-04. Jak nic więcej nie robię to próbować z tym UV? Miałem kupować cooler thermalright assasina i się zastanawiam? Może zamiast UV to cooler lepszy? Czy nic nie robić? 

Ogólnie upgrade z 2600 na 5700x3d i z 8 ramu na 32 to niezły przeskok. 5 lat dokupowałem RAM. 😁 przyznam szczerze, że pasty tez nie wymienialem, a fortis mi wyszedł razem z prockiem. Cale szczęście nic sie nie pourywalo. 😔

Edytowane przez pavulon18

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko, ja wyciągnąłem ryśka 1600 razem z boxowym chłodzeniem, jak odkupiłem kompa od śwagra i zmieniałem boxa na grandisa :E procek po odklejeniu od radiatora normalnie wszedł znowu do gniazda i dalej działał. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

A z tym UV - robić, nie robić?
Czy poza obniżeniem napięcia - czyli zmniejszeniem temperatury i zwiększeniem wydajności procesora (?) ma to jakieś inne skutki?

Edytowane przez pavulon18

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tylko zobaczył czy ruszy Ci procek na -30 ty tym curve optimizer, jak się wywali to -25 a potem -20. Ale raczej X3D to lepsze kawałki krzemu to można próbować od razu na -30 a potem ewentualnie zwiększyć na.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, pavulon18 napisał:

A z tym UV - robić, nie robić?
Czy poza obniżeniem napięcia - czyli zmniejszeniem temperatury i zwiększeniem wydajności procesora (?) ma to jakieś inne skutki?

Jak przegniesz to nie do końca stabilny komp 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mój kumpel odebrał niedawno 5800X3D to kasztan straszny, -22 to max co można ustawić na PBO bo inaczej wywala :E U mnie z początku produkcji lepszy kasztan bo wywalał się nawet przy -15, później już nie próbowałem i czekałem na MSI KS, na KomboStrike 3 jakoś działa ale wynik w testach o wiele niższy :) 

Kumpel ma Grandisa 2 i o dziwo 5800X3D na -22 mu wbija w grach ~70 stopni także nie ma tragedii :)

 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro pogrzebię w biosie i będę obserwował, potem dam znać co i jak. Przez kilka godzin gry widziałem MAX temp w hwinfo 74. Przestawiłem potem w obudowie wiatraki na high z low to było max 71 ale głośnawo. Ogólnie jakaś mocno przewiewna moja obudowa nie jest (silentium rg4t), 2 wiatraki przód i 1 tył. Myślę, że po UV może być lepiej, ciekawe czy da radę. Jak będzie mi jakoś przeszkadzać temperatura to najwyżej kupię cooler Assasina. Jak ktoś się zastanawia nad kupnem to za 179 zł wersja RGB jest, warto skorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

X-kom i mega promocja :E

IMG_20240427_155745.jpg.30b1dbbc1b1e389341733dea055cdda0.jpg

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Typowy x-złom :E Strasznie wkurzają boty na X-komie, które wiedzą jakie podzespoły będą na promocji i wykupują dosłownie minutę po dodaniu (może nawet szybciej). Spóźnione powiadomienia na apce o 3-7 minut swoją droga. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...