tomcug 4586 Napisano 5 Sierpnia Kiedyś wypuszczone zostały Ryzeny 3000XT, podobnie nie miało to większego sensu, choć tutaj tym bardziej ze względu na opóźnienie wobec premiery serii Ryzen 5000. Być może tylko po to, żeby odhaczyć dalsze wsparcie podstawki AM4, kto wie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobel_krk 1067 Napisano 5 Sierpnia Ten 5900xt to 5950x wg rdzeni całkiem dziwne zagranie. coś wypuścili może ktoś się nabierze na slajdy że szybszy od 13700k. Jak będzie tańszy od 5950x to może ktoś go kupi kto nie chce zmieniać platformy z Amd. Ale sensu nie ma nawet pod wielowątkowe zadania jak już ktoś zarabia na kompie to powinien iść w 7950x czy tam 9900x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) MSI wypuściło nowe BIOSy dla wszystkich swoich płyt, począwszy od B450 MAX aż do X570. Cytat - Fixed CVE-2024-36877 security issue. - Implemented patch for “LogoFAIL” vulnerability Gratis od MSI: AGESA 1.2.0.Ca Edytowane 9 Sierpnia przez caleb59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reddzik 5413 Napisano 9 Sierpnia Czyli dla mojej nic nie ma, no cóż wraz ze zmianą karty przyjdzie rychłe przejście na AM5. 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 9 Sierpnia Oooo wgram dzisiaj, zaskoczyli nowym BIOSem, już byłem pewien że porzucili. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 9 Sierpnia Cyrk na kółkach - B450 Tomahawk goły dostaje aktualizację, z kolei B450 Gaming Plus goła nie dostaje. Nie wiem co tu jest grane @Reddzik ale w tym momencie ja bym już pisał z pytaniem do MSI o co tu chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 9 Sierpnia Tomahawk zawsze był lepszy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mimuszek 1163 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) zmieniło się coś jak wgraliście ten nowy bios ?? było stabilnie i jest stabilnie, na B550 też wjechały nowe biosy, na B650 też, wszędzie właśnie to : - Fixed CVE-2024-36877 security issue. co to je ? nie wiem czy się bawić, czy szkoda czasu i klepanie ustawień znowu.. swoją drogą na trzecią którą mam w domu B450m vdh pro max też wleciał bios z tym fixed CVE... 😁 Edytowane 9 Sierpnia przez mimuszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) To są poprawki zabezpieczeń, największa zmiana to nowa AGESA dla B450 bo ten chipset tego wcześniej nie dostał od MSI. W moim przypadku wszystko gra, cały proces przebiegł gładko. Edytowane 9 Sierpnia przez caleb59 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reddzik 5413 Napisano 9 Sierpnia U mnie i tak leżą 4x usb 3.1, więc prędzej czy później muszę zmienić, a nie będę kupować samej płyty, tylko przejdę na coś lepszego, sprawdziłem i widać, że Tomahawk B450 ma z dzisiejszą datą nowy bios, zaś moja płyta nie ma, nadal widnieje 18 maj 2023, jako najnowszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 9 Sierpnia @Reddzik albo odkupić od kogoś i problem z głowy: https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-b450-gaming-plus-max-7ch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 9 Sierpnia Nie no, jak już się bawić w cały rozpierdziel z płytą to brać AM5 i taniego procka i git. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 9 Sierpnia A może póki co zechce minimalizować koszty i jeszcze jakiś czas dłuższy posiedzieć na AM4 - to jest niezłe rozwiązanie tego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichy45 687 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) O, na mojego starocia B350 GAMING PLUS też wjechał nowy bios, który nie jest betą (wcześniej tylko beta obsługiwała 5800X3D) Ale nie ma nic o nowe AGESA tylko - Fixed CVE-2024-36877 security issue. To nie wiem czy jest sens wgrywać w ogóle. A nie, jednak ten nowy bios to też beta xD Edytowane 9 Sierpnia przez cichy45 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 9 Sierpnia Oczywiście że beta, alfy siedzą na AM5 hueuheuhuhe Wgl te dopiski nic nie znaczą, każdy nowy bios to praktycznie beta, a potem magicznie staje się stable bo wyszła nowa beta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reddzik 5413 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) USB działa, ale np podświetlenie na klawie ledwo działa- za mało mocy, pendrive co chwila się rozłącza i podłącza, wgrać na niego prędkością maks 30-40MB jeszcze ok, ale odczytać, gdzie ma mieć ok 100MB(usb 3.0+), to pendrive jest odcinany i potem ponownie się pojawia w kompie, Dlatego lepiej kupić nową płytę z DDR5 i procka ale już coś pokroju 8/16 nie musi być 3d cache, Ale póki co nie chcę tego robić, przy kupnie nowej grafy trzeba zmienić zasilacz, wtedy wszystko pójdzie pod "młotek". Może za rok, może dwa, nie wiem kiedy się zdecyduję. Jedyne usb 3.0 mam na przodzie obudowy. Przedni panel z usb 3.0 nie działa podczas instalacji Windowsa? Tak się pytam w razie w, bo zostaje mi podpinanie pena pod usb 2.0, a to zawsze wolniejsze. Edytowane 9 Sierpnia przez Reddzik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pentium D 1335 Napisano 9 Sierpnia Szybko poszło 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 9 Sierpnia Powinien działać, u mnie normalnie BIOS widzi pendrive z przedniego panelu. 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paw79 1116 Napisano 9 Sierpnia (edytowane) Na razie stock i RAM 2133MHz, żeby tylko sprawdzić czy działa: Działa, choć przez chwilę lekko skoczyło mi ciśnienie jak go na początku płyta nie wykryła. Ale poprawiłem w sockecie i ruszył. Wyniki bez szału- na 5600G 4600MHz miałem ~5050pkt./630pkt. w CPU-Z i ~11750pkt./1500pkt. w Cine R23. No, ale chodzi głównie o L3 cache i gry, gdzie powinien pokazać swoją przewagę. Temperatury dość wysokie, bo ok. 80C po jednym Cinebenchu, choć nie wiem czy za malo pasty nie dałem, bo miałem już tylko totalną resztkę NH-T1 w strzykawce. Z drugiej strony nie widzę dużego rozstrzału tempertur pomiędzy rdzeniami, więc chyba ok. Biorę się za UV przez PBO, a potem za pamięci. Edytowane 9 Sierpnia przez Paw79 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 10 Sierpnia Ehhh zapomniałem że profile między BIOSami nie działają... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 10 Sierpnia (edytowane) Phi! XMP włączyć, Kombo Strike 3, ew. ustawić wentyle w budzie i do widzenia. Profili się zachciało. Overclockery spod budki z piwem. Edytowane 10 Sierpnia przez caleb59 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galakty 6452 Napisano 10 Sierpnia Ja mam RAM ustawione ręcznie UWAGA: Kombo strike 3 na Tomahawk nie działa! Trzeba ustawić -30 w Curve Optimizer. Prawie zawału dostałem jak w CB23 wybiło mi 14000 punktów i temperatura 89 stopni.... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caleb59 8069 Napisano 10 Sierpnia Proszę natychmiast strzelić z ucha do MSI w tej sprawie, przy okazji zapytać gdzie nowy BIOS do B450 Gaming Plus: info.pl@msi.com 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stjepan666 7287 Napisano 10 Sierpnia Dopiero, szybkie te MSI, od kwietnia mam tą wersje AGESy, od ASUSa. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
the4anoni 2 Napisano 10 Sierpnia W dniu 9.08.2024 o 13:11, mimuszek napisał: zmieniło się coś jak wgraliście ten nowy bios ?? było stabilnie i jest stabilnie, na B550 też wjechały nowe biosy, na B650 też, wszędzie właśnie to : - Fixed CVE-2024-36877 security issue. co to je ? nie wiem czy się bawić, czy szkoda czasu i klepanie ustawień znowu.. swoją drogą na trzecią którą mam w domu B450m vdh pro max też wleciał bios z tym fixed CVE... 😁 W dniu 9.08.2024 o 09:28, caleb59 napisał: MSI wypuściło nowe BIOSy dla wszystkich swoich płyt, począwszy od B450 MAX aż do X570. Nie wiem jak u was, na mojej B550 Gaming Plus podniosłem BIOS z 7C56v1H do 7C56v1I i mój Overclock 4.7 GHz @ 1.2625V przestał być stabilny. Zrobiłem downgrade i problem znikł, ale dajcie znać jak u was to wygląda. Swoją drogą ktoś kojarzy która wersja BIOSu/AGESY najlepsza pod wydajność? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach