Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nic nie muszę dawać znać bo mam 5800X3D, tutaj jedyne co to Kombo Strike na 3 i po robocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę na ustawieniach z Ryzen Master, OC do 4550Mhz, Curve Optimizer -30 i wsio działa. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.07.2024 o 16:45, Stjepan666 napisał:

Ja pewnie jesienią będę brać 5700X3D ostatni procek pod AM4 jaki będę posiadał to będzie, na wysłużonej 4 letniej już B450, potem 2026 gdzieś wleci AM5. :)

Osobiście wolałbym chyba juz od razu iść w AM5, a między czasie przeczekać na AM4 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, the4anoni napisał:

Osobiście wolałbym chyba juz od razu iść w AM5, a między czasie przeczekać na AM4 :P

Jestem leniwy, nie chce mi się platformy zmieniać jak wszystko działa. :E  

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Leniwy? A kto grzebie po smietnikach za kompami? :E

Edytowane przez rybek
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

s09YvBR.jpeg

To raczej będą ostateczne ustawienia, bo o CL14 raczej nie ma sensu się szarpać.
Niestety- kontroler na mojej sztuce powyżej 3800MHz zaczyna sypać WHEA'sami, choć system spokojnie wstaje nawet na 4000MHz.
5700X3D, PBO -40 przez PBO Tuner (~1.15V względem ~1.27V na stock), RAM 3800MHz 15-15-15-30-45-1T (VDIMM 1.50V, VSOC 1.100V, VDDP 0.900V).
Mimo UV, to w środku nadal mały piekarnik, bo w takim Cyberpunku potrafi łapać ponad 70C, a w wygrzewaczu pokroju OCTT nawet 86C (10 min. small data/extreme/steady/fixed na wszystkie wątki).
Po zdjęciu obciążenia temperatura bardzo szybko spada do ok. 40C, więc to nie chłodzenie lub pasta stanowią problem, tylko wewnętrzne upakowanie.
Wynik w CinebenchR23 po UV rośnie do ok. 13850pkt. (względem ok. 13250pkt. na ustawieniach fabrycznych).

RTX3070Ti w 1440p jest z reguły za słaby żeby wykorzystać potencjał tego procesora, ale zrobiłem na szybko dwa testy w niższych rozdzielczościach żeby mieć z grubsza porównanie do poprzedniego CPU (R5 5600G 4600MHz + RAM 4400MHZ 18-18-18-36-54-1T):
- Cyberpunk 2077 (detale zoptymalizowane, włączone RT odbić i cieni od źródeł światła, 1280x720p, DLSS Quality): tam gdzie na 5600G bywały spadki do ok. 55fps (rondo pod rybkami przy Arasaka Tower) jest teraz ok. 80fps'ów (choć przy bardzo szybkiej jeździe potrafi spadać ponizej 75fps)
- Shadow of the Tomb Raider Demo benchmark (detale najwyższe, 800x600p): tam gdzie na 5600G było ok. 130fps (gdy kamera w trzeciej scenie wlatuje do wioski), na 5700X3D jest ok. 185fps.

5 godzin temu, Stjepan666 napisał:

Ja jadę na ustawieniach z Ryzen Master, OC do 4550Mhz, Curve Optimizer -30 i wsio działa. :) 

Te -30 w Ryzen Master to na jaki konkretnie spadek napięcia się przekłada?
Ciekaw jestem czy spadek na jednostkę w PBO jest taki sam we wszystkich programach, czy może są różnice w tym względzie.

Edytowane przez Paw79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, rybek napisał:

Leniwy? A kto grzebie po smietnikach za kompami? :E

Taka praca. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Paw79 napisał:

Te -30 w Ryzen Master to na jaki konkretnie spadek napięcia się przekłada?
Ciekaw jestem czy spadek na jednostkę w PBO jest taki sam we wszystkich programach, czy może są różnice w tym względzie.

3-5mV na jednostkę. Czyli -30 to 90-150mV.

To jest zakres w jakim operuje CPU. Algorytm jest adaptacyjny. Procesor sam decyduje czy w danym momencie odjąć 90 czy 150mV lub inną wartość z tego przedziału.

Wszystko zależy od tego jak w danym momencie obciążony jest cały CPU jak i konkretny rdzeń wiec w każdej aplikacji może to być inaczej.

amd_ryzen_5000_series_-_precision_boost_overdrive_2_010.jpg

Edytowane przez koniu22
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem szczęścia z tym PBO, na moim 5600x obecnie mam statyczne 4.7GHz przy 1.2625V.

Próbowałem PBO z tymi ustawieniami:

Limits: motherboard

Scalar: 1x

Boost +200

Curve optimizer -5 na wszystkich rodzenia

Skończyło się tak że po chwili w linpacku przywitał mnie bluescreen :E

Warto spróbować dłużej się pobawić tym PBO jeśli któreś rdzenie musiałbym zostawić nieruszone w CO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sztuka gorsza to +200 i CO mogą nie iść razem w parze, miałem kasztana 5800X co robił na 0 offsecie tylko -12.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@koniu22
Dziękuję za odpowiedź. Nie pomyślałem że ten spadek może być dynamiczny.

Tak jak lubię TechYesCity, tak na tym filmie gada miejscami głupoty.
- -50 i -40 w PBO Tuner nic nie dają względem -30. Owszem- program pozwala ustawić -50, ale po pierwsze napięcia nie różnią się od -30, po drugie- po ponownym wejściu do PBO Tuner widać że program automatycznie resetuje większe wartości do -30. Po prostu -30 to max. który można ustawiać w Precision Boost Overdrive- czy to przez BIOS, czy przez zewnętrzne programy.
- Przy ustawieniu wyzwalania PBO Tuner w harmonogramie zadań lepiej wybrać "przy logowaniu dowolnego użytkownika", a nie przy starcie z opóźnieniem.
Program z ustawieniami ładuje się wówczas od razu po uruchomieniu Windows, a nie po 30 sekundach. I nie trzeba do tego logować się hasłem jak sugeruje na filmie.

42 minuty temu, the4anoni napisał:

Nie miałem szczęścia z tym PBO, na moim 5600x obecnie mam statyczne 4.7GHz przy 1.2625V.

Próbowałem PBO z tymi ustawieniami:

Limits: motherboard

Scalar: 1x

Boost +200

Curve optimizer -5 na wszystkich rodzenia

Skończyło się tak że po chwili w linpacku przywitał mnie bluescreen :E

Warto spróbować dłużej się pobawić tym PBO jeśli któreś rdzenie musiałbym zostawić nieruszone w CO?

Nic dziwnego, skoro robisz OC (Boost +200) i jeszcze chciałbyś UV? :D
Procesory pokroju 5600X czy 5800X mają dość wysokie fabryczne zegary, stąd trudniej u nich o duży ujemny PBO.
Natomiast 5700X3D ma tylko 4050MHz all-core, a dostaje na ustawieniach fabrycznych ~1.25V.
To jest spore przevoltowanie dla takiego taktowania nawet na kiepskich sztukach, stąd chyba każdy zrobi PBO -30.

33 minuty temu, ShaDow_Pro napisał:

Jak sztuka gorsza to +200 i CO mogą nie iść razem w parze, miałem kasztana 5800X co robił na 0 offsecie tylko -12.

O! Nie pomyślałem żeby spróbować połączyć PBO z offsetem.
Napiszcie tylko jak ktoś wie, bo obiło mi się gdzieś o uszy, że Vcore dla CPU na Ryzenach nie może być niższe niż napięcie VSOC dla kontrolera pamięci?

Edytowane przez Paw79
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na procku X3D offset i CO może nie działać dobrze u kumpla z 5800X3D i B550 A-PRO jak zrobiliśmy +200 i -20 to procek w CB r23 miał 3.5GHz, zostawiliśmy offset na 0 i CU -20.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ShaDow_Pro Przed chwilą sprawdziłem w CinbenchR23 i rzeczywiście- nie opłaca się:
- -0.100 + PBO -30: ok. 12800 pkt.
- -0.075 + PBO -30: ok. 13400pkt.
- -0.050 + PBO -30: ok. 13600pkt.
- auto + PBO -30: ok. 13800pkt.
Przy czym tylko w pierwszym przypadku był jakkolwiek odczuwalny spadek Vcore względem samego PBO (ok. 1.10V vs ok. 1.15V).
Na -0.050 to już były w zasadzie te same napięcia pod obciążeniem.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Pentium D

Naprawdę było coś takiego na ich stronie, czy fake?
Bo prototypy 5900X3D i 5950X3D ze 192MB L3 rzeczywiście istnieją:
https://ithardware.pl/aktualnosci/kolejne_procesory_z_pamiecia_3d_v_cache_odkryte_ryzen_9_5950x3d_i_ryzen_9_5900x3d_istnieja-27847.html

Edit: Dobra, widzę że fake.
Ale może kilka portali napisze chwytliwe artykuły na podstawie twojego posta. :D

Edytowane przez Paw79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ShaDow_Pro napisał:

Tylko jeżeli robię 4.7 na 1.2625V to nie jestem przekonany czy to jest gorsza sztuka.

Na sztuce którą miało PPC na taki zegar potrzebowali 1.35V

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-5-5600-vs-intel-core-i5-12400f-test-procesorow-do-1000-zlotych-ktory-jest-szybszy-i-bedzie-lepszym-wyborem?page=0,32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie R5 5600 teraz jest ustawiony na 4.6 Ghz 1,17V

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2024 o 10:40, caleb59 napisał:

Cyrk na kółkach - B450 Tomahawk goły dostaje aktualizację, z kolei B450 Gaming Plus goła nie dostaje. Nie wiem co tu jest grane @Reddzik ale w tym momencie ja bym już pisał z pytaniem do MSI o co tu chodzi.

Dziś sprawdziłem i jest nowy bios, datowany na 9 sierpnia:
- Fixed CVE-2024-36877 security issue.
- Implemented patch for “LogoFAIL” vulnerability.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaczną wciskać X3D do pralek i lodówek :szczerbaty:

Czemu taktowanie takie niskie?

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... w sumie nic tylko się cieszyć, skoro w zastosowaniach domowych to rozwiązanie jest korzystne (w przeciwieństwie do np. Intelowskich bieda-rdzeni "E")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL, a na jakiej podstawie twierdzisz, że rdzenie E to jest niekorzystne rozwiązanie?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na podstawie praktycznego domowego użytkowania. Bieda rdzenie, to powinni dawać do Celeron/Pentium (taki celeron mający 4 bieda rdzenie, to byłby ciekawy ultra-tani i energo-oszczędny CPU).

Oczywiście do jakichś Xeon same bieda rdzenie to też dobre rozwiązanie (tych rdzeni byłoby przykładowo 64, w takim najtańszym Xeon, a najwyższe modele miałyby nawet kilkaset)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL, ja pytam konkretnie. Masz w ogóle doczynienia z prockiem z rdzeniami E? Jakieś negatywne doświadczenia czy tylko tak sobie krytykujesz dla zasady? W czym ci przeszkadza, że oprócz 8 porządnych rdzeni jest jeszcze 16 wegańskich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, SebastianFM napisał:

W czym ci przeszkadza, że oprócz 8 porządnych rdzeni jest jeszcze 16 wegańskich?

Bo muszę płacić za te 8 rdzeni cenę i7 (bo płacę dodatkowo za rdzenie E, których nie potrzebuję w takim i7 14700), podczas gdy mogliby to 8 rdzeni P sprzedawać w cenie i5 14500 (gdyby nie było E).

17 minut temu, SebastianFM napisał:

Jakieś negatywne doświadczenia czy tylko tak sobie krytykujesz dla zasady?

Bardzo negatywne doświadczenia: co noc mi się śnią koszmary z tym Eguanem 🤣Wyłącz sobie Ecores i daj znać, jak się zmieniły FPS w grach.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi