Skocz do zawartości
Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@Kyle_PL, mogłeś od razu dopisać, że niekorzystne cenowo. Zamiast krytykować rdzenie E powinieneś krytykować Intel'a, że nie ma w ofercie procesorów bez tych rdzeni.

Ja korzystam z komputera nie tylko do grania, więc rdzenie E mi się przydają a jeżeli chodzi o granie też są używane w dużym stopniu, ponieważ mam wyłączone HT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 5500X3D to byłby hit na aliexpress bo poniżej progu 150 euro i jeszcze kuponami by się go zbiło.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają opanowaną widać technologię stosu pamięci, to można zrobić i 5500X3D oraz 9950X3D no i później EPYCa z 2GB L4, co za problem. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD na pewno zaskoczy wszystkich ceną za 5500X3D typu 1k pln i napisze że tanio jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, znajomy kupił 5900x ale boostuje mu 4.2-4.5 max, w aida zrobił test i procek nie przekracza 60 stopni a power delivery 135W. Pisał ze PBO ustawił na -25, co jest nie tak.
A może wszytko jest ok i tak ma być ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2024 o 21:42, Paw79 napisał:

@ShaDow_Pro Przed chwilą sprawdziłem w CinbenchR23 i rzeczywiście- nie opłaca się:
- -0.100 + PBO -30: ok. 12800 pkt.
- -0.075 + PBO -30: ok. 13400pkt.
- -0.050 + PBO -30: ok. 13600pkt.
- auto + PBO -30: ok. 13800pkt.
Przy czym tylko w pierwszym przypadku był jakkolwiek odczuwalny spadek Vcore względem samego PBO (ok. 1.10V vs ok. 1.15V).
Na -0.050 to już były w zasadzie te same napięcia pod obciążeniem.

To działa czasem tak że jak przesadzisz z ujemnym offsetem dokładając go dodatkowo do tych "-30" to napięcie idzie w górę zamiast spadać dalej :] (przynajmniej u mnie na msi tak jest) ale za to luzowanie LLC daje efekty, możesz spróbować do -30 poluzować cpu load line calibration z "auto" u mnie jest np od 1 do 8 gdzie 1 to najbardziej agresywne llc czyli napięcie pod obciążeniem jest konkret podbijane względem tego jakie jest ustawione a 8 jest najluźniejsze. U siebie np po czasie znalazłem dwa nastawy 1 max energooszczędny czyli taktowanie stock + -30 i LLC7 (na 8 już l3 cache ma niższe taktowanie) a na to też trzeba zwracać uwagę bo rdzenie mogą trzymać dobre wartości a l3 jak brakuje papu polecieć w dół, 2 - max wydajność :E BCLK na 104 co daje 4630mhz z -20 i llc auto. Być może jak się pobawisz bclk to osiągniesz okolice bazowego taktowania 5800x3d na swoim cpu kto wie, tylko wtedy ram musisz dać "oczko niżej" bo memki też pójdą wyżej przy zabawie z bclk

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N U mnie już przy BLCK 101 przestaje widzieć drugi SSD, więc OC całkowicie odpada.
Do bazowego 5800x3d potrzebowałbym base clock 110- to nie wiem czy na jakiejkolwiek plycie i sztuce CPU jest to w ogóle możliwe.
Ogólnie to jestem zadowolony z tego co poustawiałem i już nie chce mi się grzebać. :P

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy LC na 5800X3D coś w ogóle daje czy z powodu tego cache będzie ciepło nawet na AIO 360? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zależy od sztuki, ja mam poluzowane LLC na 6 czyli symbolicznie ale zawsze coś :E auto to na mojej płycie "5" zjeżdżasz testowo do momentu aż nie zacznie ciąć taktowania rdzenia i L3 ale to są marginalne różnice w poborze w grach i tak tego nie zauważysz co najwyżej w benchmarkach będzie trzymał ciut wyższy zegar, im niższa temperatura tym większy zegar utrzymasz, swego czasu robiłem test dla jednego niedowiarka z tego forum że ten cpu potrafi przy 100% obciążeniu utrzymać pełne 4450mhz jak trzymasz okolice 75c przy full load. 

Edit: Sory myślałem że chodziło o "LLC" :E ogólnie to zabawa w LC nie ma sensu przy procach z takim tdp, to jest i tak procek do gier więc nie lecisz full load na co dzień czy tam będzie 65 czy 70c podczas grania to nie robi różnicy.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2024 o 16:35, Stjepan666 napisał:

Ten koleś to jest rak internetu - czyli jak ten sam temat sprzedać w 20 filmach pokroju kupiłem xeona za 200zł, rozjeżdża współczesne procesory a za chwilę najbardziej ekonomiczny procesor do grania - xeon :E 

Obejrzałem coś z 3-4 filmy i to taki mózgotrzep że dozgonni fani intela mają radochę, wszyscy inni cichą indoktrynację :/ w dodatku kulturalnie facet objeżdża własnych widzów, którzy sugerują mu w komentarzach że produkuje paździerze oparte o półprawdy i wątpliwe zakupy od majfriendów...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko że brakło w artykule informacji o tym jak należy dokonać infekcji. I poziom ataku jest na tyle zaawansowany że nie zrobi to domorosły haker. Natomiast układy serii 1000, 2000 i 3000 nie dostają razem aktualizacji z serią 5000 bo to jedna podstawka? Problem jest tylko w laptopach i oem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aż żal się przesiadać na coś innego.

Aczkolwiek muszę przyznać że to bardzo dobry moment na przesiadkę na 7800x3d, szczególnie że można kupić b650 za 5 stówek a taka płyta chyba starczy co nie ? 😅

Edytowane przez Melitarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry moment to był jak 7800X3D latały za 1300-1400 zł. 

• Sad 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś zamówiłem 5700X3D z Ali za 620 zł.

Swojego 5600X opchnę i zmiana nie będzie kosztowna.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja własnie wskoczyłem na 5800X3D i w ogóle nie widzę sensu ani powodu do zmiany. Cep w każdych warunkach zapewnia wysoki FPS, nie wiem co by mi dal 7800X3D.

Patrząc na test PPC, 7800X3D jest ~15% szybszy. A więc tam gdzie 5800X3D nie da rady, 7800X3D nie da wiele więcej. A zmieniać całą platformę dla 15% to bez sensu. Ja czekam na Zen6, wtedy upgrade potencjalnie będzie miał sens.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie u Ciebie nic by nie zmienił, u mnie by zmienił ale nie chce mi się platformy zmieniać :szczerbaty:

Nie patrz na średnie, są gry gdzie skoczysz dużo bardziej + low FPS się liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bleidd napisał:

A ja własnie wskoczyłem na 5800X3D i w ogóle nie widzę sensu ani powodu do zmiany. Cep w każdych warunkach zapewnia wysoki FPS

Dokładnie, ja mam go rok i zostanie jeszcze ze 2 lata patrząc na to jaki zapas wydajności na nim mam :] 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

Widocznie u Ciebie nic by nie zmienił, u mnie by zmienił ale nie chce mi się platformy zmieniać :szczerbaty:

Nie patrz na średnie, są gry gdzie skoczysz dużo bardziej + low FPS się liczy.

A co by zmienił i w jakiej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EFT na przykład, zamiast dropów na 80 FPS miałbym na powiedzmy 100 FPS, a to już czuć podczas dynamicznej sytuacji. 

Tu się głównie rozchodzi o stutter i Low FPS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dolar rekordowo słaby. 3,86zł.

Ciekawe czy po wakacjach będzie dało się taniej kupić. Z reguły od października zaczynają drożeć różne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2024 o 16:35, Stjepan666 napisał:

W dniu 18.08.2024 o 08:07, Qrdello napisał:

Ten koleś to jest rak internetu - czyli jak ten sam temat sprzedać w 20 filmach pokroju kupiłem xeona za 200zł, rozjeżdża współczesne procesory a za chwilę najbardziej ekonomiczny procesor do grania - xeon :E 

Obejrzałem coś z 3-4 filmy i to taki mózgotrzep że dozgonni fani intela mają radochę, wszyscy inni cichą indoktrynację :/ w dodatku kulturalnie facet objeżdża własnych widzów, którzy sugerują mu w komentarzach że produkuje paździerze oparte o półprawdy i wątpliwe zakupy od majfriendów...

Dajcie spokój z tym pajacem. Gość robi filmiki gdzie to niby da się złożyć całego kompa z RTX 3080 w cenie mniejszej niż koszt tej karty :E Jak brać takiego typa na poważnie. 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma dolar do polskiego januszostwa? Dolar drożeje = produkt drożeje, dolar tanieje = LOL cena w miejscu xD 

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karty graficzne też podrożały. Minimum 100zł więcej za 4070 super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, galakty napisał:

A co ma dolar do polskiego januszostwa? Dolar drożeje = produkt drożeje, dolar tanieje = produkt drożeje xD 

Poprawiłem :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi