Skocz do zawartości
Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Podobna cena była na przełomie maja, czerwca br. roku, tyle, że na allegro znalazłem ofertę o kilkadziesiąt zł tańszą i tam kupowałem. Dokładnie 1236,99 zł + koszta dostawy, tam po doliczeniu wychodziło niecałe 1250 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nie ma co dziwić, jak wszędzie ten CPU jest polecany w ciemno, dorobił się renomy 2500K wręcz (trochę niesłusznie moim zdaniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja 5800X3D kupiłem raptem tydzień - dwa temu za 1299 :E

UPDATE: dokładnie 20.08.2024, jednak 1349 no ale wciąż to nie 1599 dosłownie tydzień później gdzie się w ogóle kurs dolara nie zmienił.

Edytowane przez bleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

który chętny jest na moją płytę? Już 5500 poszedł na gwarancję, bardzo uwielbia palić procki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najszybsze procki na daną platformę zawsze były wyceniane znacznie wyżej. Wystarczy popatrzeć na ceny 4770K vs 4790K albo 7700K vs 6700K. 5800X3D pewnie z tego powodu będzie też trzymał cenę nie pokrywającą się z racjonalną wartością procesora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieracjonalna to była na premierę, obecnie jest OK, po prostu 7800X3D jest tanio wyceniony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Rafi86 napisał:

Jesteś pewien, że to był problem z płytą? Czy te procki od AMD tak padają?

jeden padł 3700x pomyślałem mógł, bo to był pierwszy wypust.

5600x padł to może był przypadek mam gwarancje, założyłem 5500 i pożył nie całe 3 miesiące to nie jest przypadek

feministka, kiedy widzi zawód w którym, pracuje się w dobrych warunkac...  (@dobry-informatyg) :: Wykop.pl

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno nie jest przypadek, coś ci uwala te procki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, jeszcze nie przebił @PiPoLiNiO vel 3kropki pod względem liczby padniętych CPU :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi 5700x3d od chińczyka wychodzi 640zł taniej nie umiem ale pewnie się da z monteami czy może innym kodem. Nie wiem też czy cła nie doliczają.
5800x3d jest zdecydowanie za drogi w porównaniu do tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Ali zawsze walutę ustawiasz na USD i płacisz np. Revolutem po korzystnych przelicznikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest sens przechodzić z 13600k na 7800X3D do 1440p i monitora 360Hz? Obecna karta w stopce. Czy za wiele mi to nie da i lepiej tylko w przyszłości GPU zmienić i mam spokój?

Edytowane przez MuziPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sztuka dla sztuki.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sens jest jeśli planujesz dalsze generacje AM5, na przykład Zen 6. 

Zresztą to zły temat... 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi się wydaje czy nie ma ani jednej używki 5800x3d ma allegro i olx? Moze ktoś chce kupić moją sztukę prawie nowa na gwarancji za 1499zl? 

Ciekawe czy już zawsze tak będzie. 9900K też dobrze się trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo patrzyłem ostatnie kilka dni jakbym swojego chciał opchać to faktycznie bieda jest, bieda z używkami :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipotetyczna bieda jest również z nówkami w sklepach, wcześniej od groma ofert, teraz tylko kilkanaście sklepów ma w magazynach :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Phoenix. napisał:

11 godzin temu, caleb59 napisał:

Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie: https://www.youtube.com/watch?v=tcXo5srZsbI

To ja 16 sierpnia 2023 zapłaciłem tyle w x-kom. :E 

Nj2T27j.jpeg

Pisałem to parę postów wyżej, ogólnie wszędzie 5800X3D podrożał po premierze Ryzenów 9000. W marcu tego roku kupowałem za 1100zł, chyba w MediaExpert, gdzie w Xkomie był wtedy za 1200zł. Nagle 500zł do góry i z tego co widzę to w dosłownie każdym sklepie odlecieli:

https://www.ceneo.pl/131118595?srsltid=AfmBOorIKWxDBAWeoiOH54_H62MVvBi7nKjEP6lquaaOCbJZ54v_OfDb

W porównaniu do 5700X3D około 600zł różnicy :E Jak kupowałem w marcu 5800X3D był 100zł droższy od 5700X3D, który był w miarę świeży po premierze, więc akurat tą stówkę warto było dołożyć, bo znowu 5700X3D był nieopłacalny.

https://www.ceneo.pl/163699272

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Rafi86 napisał:

Czy te procki od AMD tak padają? Nowsze serie typu 7000 też są problemowe?

Ani tamta seria ani nowa problemowa nie jest, po prostu niektórzy tak mają że wisi jakaś klątwa trzeba sobie w końcu dać po którymś razie siana z pc i kupić konsolę :E 🤣

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem na ile wiarygodne, więc wstawiam raczej jako ciekawostkę w oczekiwaniu na testy z lepszych źródeł.
Ale generalnie to nie jest jakiś oszołomski kanał, a ogólna wydajność CPU w Cyberpunku z włączonym RT raczej się zgadza.
Uzyskiwałem podobne liczby gdy testowałem swojego 5700x3d w 720p z DLSS'em żeby być w 100% limitowanym przez procesor, a nie grafikę.

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzrost wydajności jakby pobrał dodatkowe 32 MB kaszy 3D xd.

Microsoft to partacze Tyle lat Zen na zaciągniętym ręcznym i być może Intel też. 

Nie raz mi przez myśl przeszło "jak bardzo soft ogranicza wydajność" no i teraz mamy odpowiedź. Dodatkowe 90 fps lub 30% (w skrajnym przypadku) w grach to jak 2 albo i 3 generacje procesorów. Intel w swoim ARC też ładnie pokazuje ile znaczy soft. Z miernoty zrobili coś co da się używać. Ciekawe jaką jakość mają sterowniki Radeona i Nvidii. 

Kudłaty pewnie weźmie na tapetę Ryzeny od serii 1000 i kilka wersji Windowsa. 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko soft ale i AGESa, przykład zrobiłem ubdejt Biosu w swoim lapku, teraz mam z kwietnia 2024 AGESe wydajność 5600H w CB23 na W11 23H2 wzrosła z 7700 do 8500 pkt w multi. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limit mocy musiał wzrosnąć, nie ma możliwości, żeby aktualizacja AGESA podniosła wydajność w Cine o 10% ;)

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pentium D napisał:

Wzrost wydajności jakby pobrał dodatkowe 32 MB kaszy 3D xd.

Albo jakby wrócił do Windows 10, bo nie oszukujmy się- przynajmniej część z tych wzrostów to jest "zwrot" tego co wcześniej Win11 zepsuł:
https://www.youtube.com/watch?v=abXKDUESFKs#t=4m21s

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pentium D napisał:

Microsoft to partacze Tyle lat Zen na zaciągniętym ręcznym i być może Intel też.

Problem dotyczył raczej tylko Windows 11, gdyż na wszelakich wcześniejszych testach Windows 11 wypadał w grach zdecydowanie gorzej niż Win 10, a na Win 10 można było przyjąć, że wyniki na Win 10 są ok. Jeśli nowa wersja faktycznie zyska na wydajności i powinna praktycznie zrównać się wynikami z Windows 10, to będzie jakiś argument na przesiadkę na Win 11 po przyszłym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi