Skocz do zawartości
Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zara, zara ale tam była mowa o przyrostach wydajności dla nowych procków AMD, dlaczego rozmawiacie o tym w temacie o Zen 3? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pobieram i instaluję, zobaczymy. Dzięki za cynk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@caleb59 może jakieś testy w Trakovie i dasz znać co słychać ? 😁

Edytowane przez Melitarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też instaluję, zobaczymy, ale nie instalowałem jeszcze nowego biosu, nie wiem czy jest wymagany. Nie wiem na czym miałbym to sprawdzić, bo dawno nie robiłem testów, pewnie i tak nie zobaczę różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już po instalacji, ale nie chciało mi się testów robić, sorry :szczerbaty:

Aczkolwiek prawda jest zapewne taka, że wróciła wydajność z W10... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Reddzik napisał:

...nie instalowałem jeszcze nowego biosu, nie wiem czy jest wymagany.

No to chyba czekasz pan na oklaski to proszę bardzo...

bravo-xd.gif

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cyberpunk2077 w benchamarku bez zmian,

ALE w samej grze na placu pod mega blokiem V gdzie jest dużo NPC itp to mam 2-4 fps więcej. Wymaga to głębszych testów bo to tylko wynik na oko

Podejrzewam ze przyrost będzie w miejscach procesowych ale C2077 to i tak w 98% GPU bottleneck

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już @caleb59 zatwierdzi beta testy partaczy z Microsoftu i update wyjdzie z wersji previev to może w końcu będzie czas się przenieść z Windowsa 10 :szczerbaty:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie cierpliwie jadę na W10, W11 mam na lapku czyli PC2, poczekam do 2025 na zmianę na W11 na głównym PC.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zależało na HDR więc nie miałem wyjścia :szczerbaty:

Ogólnie nie widzę przeciwwskazań, wszystko działa i nie ma co się bać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja też miałem swoje obiekcje ale przeszedłem na Win11, nie ma problemu, a gdyby nie ten cyrk z Ryzenami, to bym nawet nie poznał, że coś jest nie tak.:E I pewnie nadal nie zajarzę, bo mam chyba za słabego procka,

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się chętnie wrócił do W10, W11 to zabugowane g*wno. Cały czas jakieś pomniejsze niedoróbki, to ikony nagle dostają czarnego tła, to przy cofaniu się w eksploratorze plików nagle pokazuje, że folder jest pusty (F5 pomaga), to ścieżka folderów w Eksploratorze pokazuje się z innej zakładki niż ta aktualnie wybrana, nawet są takie pierdoły jak gdy się wybierze grupowanie po typie to nie pokazuje ilości plików w grupach co było w W10 dostępne. I to nowe menu contextowe przy PPM na plikach, folderach bez połowy opcji. Jak dla mnie ten system jest okropny w użytkowaniu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie myslałeś o formacie? Bo to nie wina W11 xD

Przywrócenie starego menu to kilka kliknięć.

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Poczekaj na 24H2 😂 Tam to dopiero jest zmian w eksploratorze, w interfejsie, i nieszczęsne menu contextowe też przeszło lifting:E

24H2 miał otwierać archiwa RAR a nawet to spierniczyli.

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jedynie co mnie denerwowało na początku jak i nadal to właśnie menu spod PPM o którym pisze bleidd, ale poza tym odpukać nie mam żadnych bugów i problemów. Często korzystam z opcji "pokaż więcej opcji" w tym menu spod PPM, bo czasem denerwuje, jestem przyzwyczajony do starego stylu.

edit
FZRoNTZ.png

Nie będzie robić testu dla 5XXX.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To stare menu kontekstowe można przywrócić prostym trickiem a jak ktoś ma sentyment to można użyć programu StartAllBack i zrobić sobie interfejs nawet z Windows 7 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, bourne2008 napisał:

24H2 miał otwierać archiwa RAR a nawet to spierniczyli.

Obecnie nie polecam tego patentu bo jest w 23H2. Pisałem o tym w innym temacie ale warto przypomnieć. Mianowicie kiedyś otwierałem bardzo duże archiwum, ponad 100GB danych i domyślny, wbudowany w system unpacker przetwarzał je chyba z 10 minut zanim w ogóle mogłem to wypakować. :E 

Po instalacji 7zipa czy winrara problem jak ręką odjął - archiwum 100GB otwierało się momentalnie w 1 sekundę, bez żadnego przetwarzania. Wypakowanie danych też o wiele szybsze tak więc jeszcze spora droga przed Microsoftem by ten moduł miał realne znaczenie, oczywiście sprawdza się spoko do małych archiwów ale powyżej 100GB to już serdecznie nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, bourne2008 napisał:

To stare menu kontekstowe można przywrócić prostym trickiem a jak ktoś ma sentyment to można użyć programu StartAllBack i zrobić sobie interfejs nawet z Windows 7 ;)

Dokładnie, ja przywróciłem sobie cały wygląd z Win7 łącznie z menusami. Jedyny minus Win11 to czasami eksplorator plików uruchamia się jak na starym kompie z HDD, najpierw zarys okna, potem reszta się wczytuje.

Jestem mega ciekaw przyrostów na Zen3, może nie liczę na 10% ale chociaż ciut ciut. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co Wy macie za W11 że wam nawet Eksplorator nie działa XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, galakty napisał:

Na lapku wsio działa, mi tam wystarczy. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego W10 po chyba 5 latach pracy przeniosłem na W11 i zero bugów, aż byłem w szoku. Przyjemnie mi się korzysta, jedynie stare menu kontekstowego przywróciłem, bo to patologia zmienić nazwę pliku czy wypakować archiwum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, galakty napisał:

Ja miałem takiego buga w że naciśniecie prawego przycisku na pliku powodowało zamułkę systemu i zwis eksploratora.:E Oczywiście reinstall to naprawił:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, galakty napisał:

Mi zależało na HDR więc nie miałem wyjścia :szczerbaty:

Ogólnie nie widzę przeciwwskazań, wszystko działa i nie ma co się bać.

Na W11 wszystko sprawnie działa jeśli chodzi o HDR, nie jak na W10, że po włączeniu pulpit i wszystko przyciemnione i jakieś wyblakłe ? W sumie to kusisz ;)

2 godziny temu, galakty napisał:

Swojego W10 po chyba 5 latach pracy przeniosłem na W11 i zero bugów, aż byłem w szoku. Przyjemnie mi się korzysta, jedynie stare menu kontekstowego przywróciłem, bo to patologia zmienić nazwę pliku czy wypakować archiwum.

Też mam swojego W10 właśnie mija równe 5 lat, czyli nawet nie robiłeś czystej instalki, tylko zaktualizowałeś  W10 do W11 ? Ale i tak trzeba wszystko instalować od nowa ? W sensie programy i gry po takim przeniesieniu nie będą działać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, skunRace napisał:

Na W11 wszystko sprawnie działa jeśli chodzi o HDR, nie jak na W10, że po włączeniu pulpit i wszystko przyciemnione i jakieś wyblakłe ? W sumie to kusisz ;)

Nie używa się HDR na pulpicie.

Chodzi mi o to, że kalibracja HDR oraz RTX HDR działa na W11. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi