Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Pentium D napisał:

Pisałem o używkach. Jak ktoś będzie chciał przeskoczyć z 5800x3d na 9800x3d będzie musiał dać sensowną cenę a nie z tyłka wzięte tysiąc+. Cena będzie musiała być poniżej 850 zł bo za tyle można mieć 7500f z chińczyka i A620 lub B650 z outletu.

używki tych procków będą trzymać długo cenę ze względu na to że to top dla tej platformy i nie były to mega popularne procesory jak 5600(x). Osobiście bym nie liczył że ceny 5800x3d będą niższe za bardzo, obecnie na olx procek  jest powyżej 1600 i podobnie na alegro. Nawet ceny 5700x3d wydają mi się że za jakiś czas wystrzelą w górę jak amd zrezygnuje z produkcji.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że za tyle wisi nie znaczy że ktoś to kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentiuma piecze bo miał 5800X3D jak tańcował z tymi procesorami i teraz żałuje, że się pozbył. :E 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piecze bo i tak by się u mnie marnował. Do czasu wyjścia Wieśka 4, RDR 3, GTA 6 nie ma sensu ruszać kompa bo gram tylko w World of warships. Wszystko inne już mało mnie obchodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dobra - powiedzmy, że wierzę na słowo ale przypominam też, że już wtedy ludzie pisali Ci byś się uspokoił i przestał żonglować tymi CPU z nudów - był tu taki jeden co robił tak samo tak na marginesie. :E 

Nic by się nie marnowało - masz B550 więc było na czym go trzymać, karta też niczego sobie. Zawsze tak jest, że prędzej czy później człowiek sparzy dupę na tego typu szybkich wymiankach.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5800x3d wziąłem z outletu tylko na test czy w ogóle byłby sens to mieć w kompie, wyszło że nie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2024 o 15:45, galakty napisał:

B450 Tomahawk dostał aktualizację BIOS, Agesa z Ca na Cc. Wrzucę dzisiaj jeszcze.

Ktoś tu ostatnio pisał na forum (nie pamiętam jaki temat) że na tym najnowszym albo dwóch najświeższych biosach przy b450 jest "smaczek" z curve optimizer'em dając negative działa jak positive a positive daje efekt negative :E wgrałem na b450-A pro max i jest dokładnie tak samo, 5700x po wbiciu np -10 wbija wyższe napięcia i zegary na +10 niższy zegar i niższe napięcia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

Ktoś tu ostatnio pisał na forum (nie pamiętam jaki temat) że na tym najnowszym albo dwóch najświeższych biosach przy b450 jest "smaczek" z curve optimizer'em dając negative działa jak positive a positive daje efekt negative :E wgrałem na b450-A pro max i jest dokładnie tak samo, 5700x po wbiciu np -10 wbija wyższe napięcia i zegary na +10 niższy zegar i niższe napięcia 

Hmmmm.... Dałem -30 i wypluło mi 14800 punktów w CB23 i temperatury wysokie, muszę sprawdzić dokładniej.

I mam też kombo strike, ale ono wgl nie działa. Zaraz z ciekawości przerwę sobie zrobię w robocie i zerknę :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy -30 oczywiście kombo strike wszystko tak jak było, nie wrzucałem najnowszej bety, czekam na stabilkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, jest ok. Mam -30, napięcie 1.175V, temperatury 72-73 stopnie i wynik 15006. Świeżo po upgrade BIOS miałem znacznie wyższe temperatury, ciul wie czemu teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz się okaże, że wujcio @Send1N naklepał jeszcze 10000000000000 innych ustawień po drodze i to któreś z nich miesza. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, to jest możliwe. Na Tomahawk był kiedyś tylko Kombo Strike i działał. Teraz nie działa, ale za to Curve optimizer jest i mogę wklepać -30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisze jak jest na zwykłym ryzenie bez x3d, po wejściu w zakładkę AMD overclocking  > curve optimizer dając negative allcore działa odwrotnie, positive zmniejsza napięcia razem z zegarami a negative podbija napięcie i zegary :E i na 100% ktoś pare dni temu o tym pisał tylko nie wiem w którym temacie to było :P (płyta B450 A pro max)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę strzelić z ucha do info.pl@msi.com w tej sprawie. Dziwię się, że jeszcze tego nie zrobiliście.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Send1N napisał:

Ja pisze jak jest na zwykłym ryzenie bez x3d, po wejściu w zakładkę AMD overclocking  > curve optimizer dając negative allcore działa odwrotnie, positive zmniejsza napięcia razem z zegarami a negative podbija napięcie i zegary :E i na 100% ktoś pare dni temu o tym pisał tylko nie wiem w którym temacie to było :P (płyta B450 A pro max)

Ostatnio wgrywałem nową betę i nie zauważyłem, zeby coś było nie tak. Dzisiaj puszczałem jeszcze cinebencha i wyniki jak i temperatury te same. Przyjadę do domu to jeszcze raz spojrze, ale nic podejrzanego mi się nie rzuciło w oczy

Edytowane przez Socom95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wszystko działa dobrze oprócz tej jednej opcji która działa odwrotnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem teraz. U mnie działała wszystko ok. Jak daje na positive to napięcia skaczą powyżej 1.4V jak mam na negative to utrzymują się max 1.3V.

Obojętnie czy dam all core czy per core wszystko działa ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dotychczas miałem do czynienia z procesorami R5 3600, R7 5700X i R7 5800X3D.

W ich przypadku wysokie temp. były możliwe tylko przy maksymalnym obciążeniu wszystkich rdzeni np. w CB R23. W przypadku R5 3600 i R7 5700X na defie te procki nawet przy maksymalnym obciążeniu miały dobre temp.

R7 5700X grzał się dopiero po ustawieniu limitów dla procesorów o tdp 105W.

W tym przypadku CO oraz ograniczenie PPT na 100W robi mi robotę i przy mniejszym obciążeniu 1-4 rdzeni, czy na poziomie np. 5-10% jest cicho i chłodno, a także przy maksymalnym obciążeniu temp. są znośne przy zachowaniu wydajności jaka by była na stocku ale przy temp. 80 stopni lub więcej.

Wentylatory mam tak ustawione aby przy 80 stopniach wbijały na maksa, czyli okolice 1300RPM przy wielkości ramki 120mm.

Przy 70-72 stopniach są to obroty ~900RPM i jest to dla mnie akceptowalne jeżeli chodzi o kulturę pracy. Natomiast 1300RPM to mam wrażenie, że odrzytowiec startuje z mojego balkonu.

Z drugiej strony nie chcę zmieniać krzywej wentylatorów, bo nie chcę aby proc pikował jeszcze wyżej. Dla mnie to optymalne ustawienie.

I teraz punkt programu, czyli procesor R9 5950X. Ten procesor zachowuje się zupełnie odwrotnie do tych powyżej.

Przy Noctua NH-U12S i maksymalnym obciążeniu CB R23 mam temp. na poziomie 70-72 stopni i taktowanie ~3.6GHz per core. Wynik ostateczny to okolice 23600pkt. Wynik niski ale mnie to nie przeszkadza. Głośność zestawu jest dla mnie akceptowalna.

Problem pojawia się przy mniejszym obciążeniu okolice 5-10%, czasami gdy jakiś proces na chwilę się wbije, czy np. w sytuacji skanowania dysku w wingozie pod kątem wirusów czy zgodności danych.

Kiedy obciążenie spada lub jest niepełne proc wbija momentami na 85-87 stopni i cały zestaw wyje.

Zmiana charakterystyki pracy wentylatorów jest bez sensu, bo pogorszy to warunki pracy procesora. CO nic nie da, bo zwiększy się częstotliwość procka. Zresztą przy -20 allcore ta sztuka się wysypuje i musiałbym każdy core osobno szukać, a tego bym nie chciał. Nawet gdybym dał CO + zmniejszenie PPT to zmniejszę temp. przy maksymalnym obciążeniu, a to nie jest problemem.

Przy mniejszym obciążeniu i tak jest lipa. Chociaż nie zawsze. Przykładowo single core dla CBR23 po chwili się stabilizuje i temp okolice 70-72 stopni.

Teraz pytanie czy to jest normalne zachowanie tego procka? Bo jak napisałem wyżej te co miałem dotychczas nie miały takiego problemu przy mniejszym obciążeniu.

Z innej beczki można dać thermal throttle limit na 75 stopni zamiast auto, które powinno być przy 90. Wówczas wydajność wbrew pozorom nie jest jakoś szczególnie dotknięta, a przy maksymalnym obciążeniu w ogóle. Natomiast proc faktycznie nie przekracza 75 stopni, bo od razy zbija parametry. A kultura pracy zachowana na poziomie akceptowalnym.

Co myślicie czy takie coś jest ok, bo mam odczucia takie trochę że to nieestetyczne rozwiązanie problemu ale działa.

Wymiana chłodzenia nie wiem czy pomoże skoro w sumie NH-U12S daje radę na maksymalnym obciążeniu. A przy mniejszym raczej jest to problem powierzchni na jakiej oddaje to ciepło, bo zamiast 130W/16 rdzeni ma np. 70W na jeden lub dwa. Więc sama pojemność chłodzenia nie jest wysycona. Z drugiej strony może akurat więcej heat pipe szybciej by reagowało i coś tam pomogło.

Dajcie znać jak u Was się zachowuje 5950X i jak sobie z nim radzicie.

Edytowane przez Foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne. Mi 5800X3D potrafi wbić 99% obciążenia na pulpicie, i do 80 stopni dobić 🙃W grach 65-70 stopni, a potrafi przy patchowaniu Battle.net wywalić 82 stopnie przez 5-10 minut :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TheMr. dziękuję za odpowiedź.

Czyli taka natura. Widocznie na takich chwilówkach i przy niepełnym obciążeniu daje czadu aby jak najszybciej ogarnąć obliczenia, kosztem warunków pracy jak temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5950x lepiej skręcić w dół tak aby nie przekraczał 4,6 GHz i 1,25V. Te procki lubią sobie zdechnąć od ich fabrycznego boosta podobnie jak intele 13 i 14 gen. AMD zbyt optymistycznie ustawiło fabryczne zegary. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.10.2024 o 00:49, Pentium D napisał:

5800x3d wziąłem z outletu tylko na test czy w ogóle byłby sens to mieć w kompie, wyszło że nie.

Względem 5600 nie bylo sensu? Hmm. No ja chyba przeskoczę na 5900x. A potem to może za 3-4 lata pomyśle o zmianie platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi najnowsza Agesa nie pasuje. Jakby nie zawsze zaczytuje CO albo inny problem, robiłem test w CB23 i temperatury do 81 stopni, po kilku dniach robię to samo i 74-76 stopni. Napięcia też różne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi