Forum PCLab.pl: Ryzen 1600 AF - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (29 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 1600 AF Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7862
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 07 Styczeń 2020 - 00:47

Podobno Ryzen 1600 serii AF to przebrany 2600 i to jeszcze podatny na wysokie OC do 4,2Ghz. Proc zamówiony z zadowolenie.pl za 398zl. Będę testował go kontra 1600x.
Tutaj test od Nexus
https://m.youtube.co...e&v=wRO_AUdmfis

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 07 Styczeń 2020 - 00:49


#2 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2067
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 07 Styczeń 2020 - 01:06

Te procesory są podobno dostępne tylko w USA. Hybryda 1 i 2 generacji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3853
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Styczeń 2020 - 01:14

Skąd wiadomo, że to AF?

#4 Użytkownik jest niedostępny   goral2099 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 07 Styczeń 2020 - 01:17

Nie tylko w USA:
https://www.skapiec....61712#from89187

Raczej nie hybryda, tylko wypuszczenie Ryzena 2600 pod nazwą 1600. ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   wiktoras 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 270
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 07 Styczeń 2020 - 01:26

warto może się odezwać do techlipton lub podobne kanały wtedy może zwróci na to uwagę :) oni maja praktycznie za darmo sprzęt do testów
obstawiam że będzie gorszy od r5 2600

Ten post był edytowany przez wiktoras dnia: 07 Styczeń 2020 - 01:27


#6 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6293
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 07 Styczeń 2020 - 03:06

Chyba włochaty mówił, że AMD mu mówiło, że nie ma już dostępu do 14 nm, a chce dalej utrzymywać dostępność 1600 i stąd rewizja w 12 nm. Wg mnie to będzie taki gorszy bin 2600, pewnie 4.2+mem@3600 nie zrobi, ale i tak raczej lepiej niż AE, choćby przez szybszy IF.

#7 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4189
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 07 Styczeń 2020 - 04:31

Zobacz postPioy, o 07 Styczeń 2020 - 03:06, napisał(a):

Chyba włochaty mówił, że AMD mu mówiło, że nie ma już dostępu do 14 nm, a chce dalej utrzymywać dostępność 1600 i stąd rewizja w 12 nm. Wg mnie to będzie taki gorszy bin 2600, pewnie 4.2+mem@3600 nie zrobi, ale i tak raczej lepiej niż AE, choćby przez szybszy IF.


W tym momencie i3 intela tracą rację bytu kompletnie

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6293
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 07 Styczeń 2020 - 05:04

To one kiedykolwiek miały rację bytu? ;)

#9 Użytkownik jest dostępny   Tornado3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 07 Styczeń 2020 - 06:12

Zobacz postwiktoras, o 07 Styczeń 2020 - 01:26, napisał(a):

warto może się odezwać do techlipton lub podobne kanały wtedy może zwróci na to uwagę :) oni maja praktycznie za darmo sprzęt do testów
obstawiam że będzie gorszy od r5 2600

To zle obstawiasz bo mój jeszcze nie powiedział ostatniego słowa
Dzisiaj go przycisne zeby sprawdzic granice

#10 Użytkownik jest niedostępny   Stillo 

  • Who do you love...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6354
  • Dołączył: So, 06 Gru 03

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:08

Zobacz postforfun, o 07 January 2020 - 01:06, napisał(a):

Te procesory są podobno dostępne tylko w USA. Hybryda 1 i 2 generacji.

no chyba nie https://www.sferis.p...max-am4-p644282

#11 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14154
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:34

Zobacz postStillo, o 07 Styczeń 2020 - 08:08, napisał(a):


to w końcu te AF to 12nm czy 14? bo podajesz linka do wersji 14nm czyli starej
jak to ma być 2600 pod przykrywką to powinno być 12nm - to samo wyżej ktoś ze skąpca podał 14-tki

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 07 Styczeń 2020 - 08:37


#12 Użytkownik jest niedostępny   Stillo 

  • Who do you love...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6354
  • Dołączył: So, 06 Gru 03

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:36

Zobacz postkochan4, o 07 January 2020 - 08:34, napisał(a):

to w końcu te AF to 12nm czy 14? bo podajesz linka do wersji 14nm czyli starej

oznaczenie mają YD1600BBAFBOX czyli niby te nowsze.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14154
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:44

no ale patrz opis, albo byk w opisie albo wcale nie nowsze, tylko się pozbywają zaległych z magazynów wykorzystując sytuację - emag kiedyś tak z kartami 1060 3gb poleciał w kulki, były dwie wersje compact inno3d, różniące się delikatnie innym chłodzeniem, i jedna była półpasyw, druga nie i sprzedawali ludziom jako półpasyw tą głośną - kumaci załapali, ale pewnie sporo osób dało się nabrać

#14 Użytkownik jest dostępny   Tornado3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:52

Ta z linka wyzej jest na 100% 12nm
Ja tez miałem w opisie 14nm ale ważniejsze jest co pokazuje cpuz i tutaj już nie bylo wątpliwosci zreszta zawsze jest 14dni na zwrot jak kupisz AF a wyslą AE

#15 Użytkownik jest niedostępny   goral2099 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:52

Zobacz postkochan4, o 07 Styczeń 2020 - 08:44, napisał(a):

no ale patrz opis, albo byk w opisie albo wcale nie nowsze


Sklep w którym kupowałem też w opisie ma 14nm, a procek który przyszedł przedstawia się w CPU-Z jako 12nm pinnacle ridge.

#16 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14154
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Styczeń 2020 - 08:53

no to git, powinniście w opiniach tych sklepów napisać o tym, dla innych na pewno sie przyda taka informacja

#17 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7862
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 07 Styczeń 2020 - 09:59

Wziąłem tego https://www.zadowole...4-yd1600bbafbox zobaczymy. Mam jednego 1600x co nie idzie wyżej niż 3,8ghz na wszystkich i jak będzie lepszy to zostawię AF. Ciekawa sprawa jeżeli wszystkie AF beda już w 12nm, to trochę dziwne, ze nie ma oficjalnego infa, a jest nowa rewizja CPU sporo różniąca się od poprzedniej. Możliwe, ze po to żeby nie podciąć sprzedaży Ryzenow 2600.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14154
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 07 Styczeń 2020 - 10:02

no ba, jak to to samo i prawie 150 zł taniej :) przecież już r5 2600 miał/ma super stosunek cena/wydajność, to ten będzie królem przez długie lata

#19 Użytkownik jest niedostępny   goral2099 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 08 Sty 19

Napisany 07 Styczeń 2020 - 10:40

Zobacz postxtn, o 07 Styczeń 2020 - 09:59, napisał(a):

Mam jednego 1600x co nie idzie wyżej niż 3,8ghz na wszystkich i jak będzie lepszy to zostawię AF.


Pewnie będzie lepszy. Mój na razie leci na 3,9GHz/1,22V na BOXowym chłodzeniu. Ale temperatury zbliżają się do 80st, więc dalej będę kręcił jak kupie jakieś lepsze chłodzenie. Ale pewnie i tak zostanę przy tym 3,9 lub 4,0, żeby z napięciem i temperaturami nie szaleć za bardzo. Obudowa mała, sekcja zasilania na płycie raczej średnia, więc rekordu nie będzie. :)
W każdym razie za 400PLN nic lepszego nie znajdziesz.

#20 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7862
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 07 Styczeń 2020 - 15:46

Mój cel to 4,2ghz z napięciem poniżej 1,4v.

  • (29 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

6 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych

  1. wallec