Skocz do zawartości
addept

Uszkodzony port PCI-express / kontroler PCI-Express w CPU?

Rekomendowane odpowiedzi

Się uparliście na MSI, to już innych producentów nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się uparliście na MSI, to już innych producentów nie ma?

Czerwone akcenty i ten napis GAMING ahh :cool: a tak na serio kupowałem jak był hype i wszyscy polecali

W razie czego co w zamian kupić do tych 450 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie że chwalę co mam, ale mój asrock się póki co w miarę bezproblemowo sprawuje... Tyle że to wersja M, więc szukaj jc dużej. Giguś ma fajne płyty...Asus.

MSI u mnie bardzo stracił podczas afery z biosami pod zen2+. Też miałem brać ich mobasa ale przez to dałem na wstrzymanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A MSI upiera się, że z ich strony wszystko jest w porządku ...

Strasznie mnie do siebie zrazili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A MSI upiera się, że z ich strony wszystko jest w porządku ...

Strasznie mnie do siebie zrazili.

No właśnie nie jest. Poczytałem cały temat i szczerze to współczuję. Jedyne co mogę doradzić to zmienić mobasa na coś innego a z msi walczyć do upadłego. Jak wyślą sprawny sprzęt sprzedać i zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniała mi się akcja z tomahawkiem + ryzenem 3600. Przecież po 2-3tyg użytkowania, pojawiły się u mnie artefakty w grach i zakłócenia dźwięku, wtedy podejrzewałem, ze to wina niedopracowanego biosu, a teraz się zastanawiam, czy problem się nie powtórzy na tej plycie z innym ryzenem i inna karta na nowszym biosie. Wtedy z opresji uratował mnie asus x570 , jak ręką odjął po wymianie plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy jeżeli Grafika zadziała mi na innej Platformie to wysyłać CPU na gwarancję ? Bo tylko to mi pozostanie. Podejrzewam że skończy się na sprzedaży Mobasa i kupnie zupełnie innej. Myślicie że może to być wina ogólne chipsetu b450 a nie tylko producenta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędzej powiedziałbym, ze msi cos zawaliło, ale aż dziwne, ze na wersji max miałeś to samo:/. Wada procesora, też może się objawić takim czymś. To już ruletka, ja w wrześniu nie wytrzymałem i kupiłem x570, wszystkie problemy znikły. Teraz wrzuciłem starszy chipset i działa tak samo jak na x570. Przez asusa x570 przeszły 3 egzemplarze ryzena 3600 , 2 różne kity ramu , 2 różne gpu i żadnych problemów nie było. Wtedy przeplaciłem za x570, ale po przygodach jakie mnie spotkały, było warto, teraz zaryzykowałem i jest Oki od piątku, podejrzewam ze bedzie działać Oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zastanawiam się czy jeżeli Grafika zadziała mi na innej Platformie to wysyłać CPU na gwarancję ? Bo tylko to mi pozostanie. Podejrzewam że skończy się na sprzedaży Mobasa i kupnie zupełnie innej. Myślicie że może to być wina ogólne chipsetu b450 a nie tylko producenta ?

Pod koniec tygodnia będę być może już wiedział co jest przyczyną problemu w moim zestawie komputerowym, wtedy dam znać. Na dzień dzisiejszy jednak, jeśli musisz podjąć decyzję już teraz, to na twoim miejscu sprzedałbym płytę i nie bawił się w reklamację CPU. Już to przerabiałem, CPU raczej nie jest problemem (też mam nową sztukę), tylko BIOS płyty głównej i ogólna kompatybilność tych płyt w niektórych przypadkach. No i pamiętaj, żeby unikać MSI, bo nie zdziwiłbym się, gdyby na innej płycie od nich, nawet na innym chipsecie, problem się powtórzył, mimo teoretycznie sprawnej karty graficznej (o ile faktycznie wyjdzie, że jest w pełni sprawna). Lepiej wówczas, dla własnego spokoju zainwestować w płytę innego producenta, bo inaczej będziesz musiał się znowu użerać lub też zmienić kartę graficzną na taką, która "dogaduje się" z MSI.

Oczywiście mogę się mylić i wyjdzie u mnie np. wada karty graficznej lub zasilacza, niemniej jednak w tej chwili mam takie, a nie inne odczucie.

PS. Odezwał się do mnie przedstawiciel ProLine z zapewnieniem, że będą realizować gwarancję w razie czego i mam mu dać znać jak będą znane ustalenia serwisu Komputronika. Nie powiem, podniosło mnie to trochę na duchu :thumbup:

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja dam znać w sobotę po sprawdzeniu mojej grafy. Współpracuje w pracy z jednym sklepem komputerowym dogadałem się dziś że za przysłowiową flaszkę mogą mi sprawdzić Cepa i mobo ale mam już tego dość. Za stary już jestem na takie zabawy, składanie i rozkładanie kompa 3 razy dziennie. Jeżeli grafika zadziała u kumpla to kupuję nowego mobasa i napewno nie MSI, w końcu na A Pro MAX dalej nie działało.

Edit. Oczywiście karta graficzna sprawna przetestowana dokładnie :) Zastanawiam się co teraz kupić mam 3 typy

- Asus b450 pro gaming

- Asrock b450 k4 fatality

Czy jest sens dopłaty do np X570 tuf narazie do ryzena 2600 a w przylym roku do czegoś lepszego, szczerze wolałbym dopłacić do nowego monitora a nie do płyty głównej ;)

Edytowane przez Slu-Pain_89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pecha ciąg dalszy. Facet prowadzący jednoosobowo salon Komputronika, do którego oddałem komputer do diagnozy rozchorował się. Co więcej, wczoraj pojawiło się info, że salon będzie zamknięty. Cyt. " Informujemy, że salon będzie nieczynny w okresie ogólnokrajowej kwarantanny. Za utrudnienia serdecznie przepraszamy." Cokolwiek to znaczy.

Umówiłem się z facetem i dzisiaj mi oddał komputer bez diagnozy, mimo zamkniętego salonu. Postanowiłem tak zrobić, ponieważ:

1. prawie dwa tygodnie znowu jestem bez komputera (łącznie w tym roku już 1,5 miesiąca bez komputera)

2. Nie wiem czy w związku z koronawirusem nie wyskoczy coś więcej, np. kwarantanna miasta, salonu komputerowego (czy raczej faceta prowadzącego salon), moja osobista czy też odgórne zamknięcie wszystkich sklepów jak w Czechach

i w związku z tym postanowiłem, że nie jest to czas na rozstawanie się ponowne z komputerem, bo na samym tablecie nie dam rady siedzieć już dłużej.

Akcję diagnozowania problemu na razie zawieszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pecha ciąg dalszy. Facet prowadzący jednoosobowo salon Komputronika, do którego oddałem komputer do diagnozy rozchorował się. Co więcej, wczoraj pojawiło się info, że salon będzie zamknięty. Cyt. " Informujemy, że salon będzie nieczynny w okresie ogólnokrajowej kwarantanny. Za utrudnienia serdecznie przepraszamy." Cokolwiek to znaczy.

Umówiłem się z facetem i dzisiaj mi oddał komputer bez diagnozy, mimo zamkniętego salonu. Postanowiłem tak zrobić, ponieważ:

1. prawie dwa tygodnie znowu jestem bez komputera (łącznie w tym roku już 1,5 miesiąca bez komputera)

2. Nie wiem czy w związku z koronawirusem nie wyskoczy coś więcej, np. kwarantanna miasta, salonu komputerowego (czy raczej faceta prowadzącego salon), moja osobista czy też odgórne zamknięcie wszystkich sklepów jak w Czechach

i w związku z tym postanowiłem, że nie jest to czas na rozstawanie się ponowne z komputerem, bo na samym tablecie nie dam rady siedzieć już dłużej.

Akcję diagnozowania problemu na razie zawieszam.

Tak czytam ten wątek i jednak dobrze, że jak mi zepsuła się płyta MSI w styczniu, to jeszcze w ten sam dzień poleciałem kupić nówkę Gigabyte, a MSI sprzedałem od razu jak wróciła z naprawy. Rada ode mnie, może zrób to samo i kup sobie nową płytę, a tę spróbuj zdiagnozować i sprzedaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu wczorajszym dokonałem wymiany płyty na Gigabyte B550 Aorus Pro (jak już wymieniałem płytę to wolałem to zrobić na najnowszy chipset). Wszystko działa jak należy. Karta graficzna GTX 1660 Ti nareszcie pyka sobie w pierwszym slocie PCI-E z pełną prędkością. 

Wcześniej próbowałem również kartę RX 5700 XT i był ten sam problem. Nagrałem nawet na potrzeby reklamacji filmik, który udowadnia, że RX 5700 XT nie działa, podobnie jak GTX 1660 Ti, w głównym slocie PCI-E, natomiast po wymianie płyty głównej taki GTX (bo RX poszedł na zwrot) ruszył z kopyta i nic mu nie dolega. 

Nie obyło się oczywiście bez przygód przy wymianie płyty głównej :boink:

Postanowiłem podkręcić pamięci. BIOS Gigabyte na tyle różni się od biosu MSI, że coś musiałem źle ustawić i komputer nie odpalił. Myślę sobie: to nic, zrobię reset zworką i będzie ok. 

A tu niespodzianka. Nie pomogło. :o No to wyjmuję bateryjkę na parę minut. Nic. Zero reakcji. :cry:Ledy pokazywały błąd pamięci. Nosz kurna. Zepsułem RAM-y!  Po wielu bezowocnych próbach komputera załamałem się. Była sobota, więc chciałem kupić na szybko jakieś pamiątki przez neta z odbiorem osobistym w galerii handlowej. Niestety nic w moim mieście nie było z tego typu okazji. Poleciałem do galerii na piechotę. Żadnych ramów na sklepie nawet nie mieli.

Usiadłem przed sklepem i zamówiłem jakieś Patrioty na allegro by na wtorek były u mnie. Następnie wróciłem do domu i zacząłem czytać fora internetowe. Znalazłem problem podobny do mojego z radą: wyjmij baterię na minimum 30 minut. Uczepiłem się tego jako ostatniej szansy. Wyciągnąłem na 40 minut. Włożyłem. Działa :luxhello: :banan:

Napisałem do sklepu na allegro by mi nie wysyłali zamówienia, bo to nie ma sensu, ale oni nic nie odpowiedzieli, tylko dzisiaj wprowadzili numer przesyłki do systemu. No cóż, najwyżej przetestuję te pamiątki (PATRIOT VIPER 4 16GB (2X8GB) DDR4 3733MHZ CL17 (PV416G373C7K)) i potem je oddam, bo podobno i tak słabo się kręcą, a moje Cruciale spokojnie chodzą na 3733 CL16, a jak się nimi pobawię to pójdą na 3800 CL16 przy niezłych timingach, więc nie ma sensu ich zmieniać na coś podobnego i jeszcze dopłacać. 

Tak czy inaczej napisałem już do ProLine zapytanie w sprawie zwrotu płyty głównej MSI B450 Gaming Plus. To ona była winna moich siedmiomiesięcznych męczarni. Straciłem nerwy, czas i pieniądze z tego tytułu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli problem leży tam gdzie podejrzewałem :). 

Czyli na dobra sprawę, plyta nadaje się pod wymianę gwarancyjna ? 

Jeśli chodzi o gigabyte, to są wybredne plyty jesli chodzi o reset biosu. Nieraz trzeba uruchamiać bez ramu, i włożyć jeden modul aby płyta wystartowała. Gdzies jest instrukcja jak plyta giga nie chce wstac po fail oc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to nagrałem filmik (prawie 14 minut), żeby mi nie marudzili z gwarancją. Przyślą kuriera po płytę, będę dzisiaj odsyłał. Nie obiecują teraz co prawda,  że na 100 % zwrócą kasę, ale napisali, że na pewno przetestują u siebie dokładnie, zamiast odsyłać do producenta. Problem w tym, że pewnie płyta okaże się sprawna :goryl:i jedynym dowodem tego, że w mojej konfiguracji sprzętowej ona nie działa prawidłowo,, natomiast z nową płytą wszystko odpala, jest nagrany przeze mnie materiał filmowy, który im podesłałem. Pokazałem w nim m.in. testy GPU-Z,  konfigurację sprzętową przy każdej zmianie sprzętu, ustawienia BIOS-u oraz brak reakcji przy ustawieniu płyty na domyślne ustawienia BIOS, a także bezproblemowy start oraz testy na nowej płycie Gigabyte. 

Jeżeli mi kasy nie zwrócą to będę musiał odsprzedać płytę na rynku wtórnym, co będzie się wiązało z kolejną stratą finansową ...

A z tym resetem BIOS u Gigabyte to prawda. Zanim doszlifowałem timingi w pamiątkach, musiałem jeszcze raz bateryjkę wyciągać na dłużej. 

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalnie kończę sprawę i cały kabaret związany z płytą MSI B450 Gaming Plus. W dniu dzisiejszym otrzymałem potwierdzenie od ProLine, że zwrócą mi pieniądze za płytę. Cieszę się, że ten koszmar się wreszcie kończy.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam trochę temat, bo spotkała mnie identyczna historia z MSI B450 Gaming Plus. W wielkim skrócie w głównym slocie PCI-E 3.0 x16 nie działa karta graficzna (nomen omen też MSI)  MSI Radeon RX 590 8GB OC GDDR5, natomiast w slocie PCI-E 2.0 x16 działa bez problemu... Serwis MSI stwierdził, że u nich jest wszystko okej, na moją prośbę przysłali nawet zrzuty z testów płyty głównej. Podpowiedzieli jedynie, że być może mogę mieć uszkodzony procesor (oczywiście nic innego na to nie wskazuje). Na plus serwisu MSI mogę powiedzieć, że działają dość szybko, płytę wysyłałem 3 razy i wracała w ciągu max tygodnia. Podsumowując skończyło się, że od miesiąca działam na PCI-E 2.0 z ~20% spadkiem wydajności i czekam, aż padnie całkowicie mb...

Generalnie MSI nigdy więcej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj tak jak pisałem to wcześniej. Przełóż kartę do dolnego PCI-E i wybierz w BIOS opcję tak jak tutaj to opisałem:

https://forum.pclab.pl/topic/1300944-uszkodzony-port-pci-express-kontroler-pci-express-w-cpu/?do=findComment&comment=15809743

Potem przełóż kartę do górnego PCI-E. Jeżeli to identyczny problem jak u mnie to karta będzie działała, ale z prędkością x8 3.0

Oczywiście, jeśli zrobisz reset biosu lub go zaktualizujesz to znowu będziesz musiał wachlować kartą z jednego do drugiego PCI-E by w ogóle uruchomić komputer i ustawić ponownie wszystko tak jak masz to wyżej. 

Pozostanie kupić nową płytę, a tę sprzedać z gwarancją rozruchową, bo u kogoś innego może działać bez problemu. 

Jak ja wymieniłem płytę to nagrałem filmik dla sklepu pokazujący najpierw, że sprzęt u mnie nie działa, potem pokazałem konfigurację BIOS i podmiankę kart na PCI-E, która skutkowała tym, że nagle komputer ożył, ale działał "ułomnie", a następnie widok tego, że z nową płytą wszystko elegancko działa i nie trzeba nic kombinować. Sklep ostatecznie nade mną się zlitował i zwrócił mi kasę.

Nawet drugą kartę miałem już kupioną, też nie działała, ale w sumie nawet szkoda, że jej sobie nie zostawiłem, bo był to RX 5700 XT, który parę miesięcy później by się sprzedał za 3 x tyle w boomie kryptowalutowym :D

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi