Forum PCLab.pl: Odblokowanie limitu napięcia i pamięci GPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Odblokowanie limitu napięcia i pamięci GPU

#1 Użytkownik jest dostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 11 Styczeń 2020 - 18:00

Witam, posiadam kartę aorus rtx 2080 super waterforce wb, pamięci bardzo ładnie się podkręcają, nie jestem w stanie sprawdzić na ile, ponieważ w msi afterburner mogę ustawić max 1500 i napięcie 1.063v, można jakoś zwiększyć te limity?

Ten post był edytowany przez Kjubb dnia: 11 Styczeń 2020 - 18:14


#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 13 Styczeń 2020 - 08:15

Można. Edytując bios karty.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • エイドリアンです
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3631
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:23

Jak wyżej. Poza tym nie wiem czy zmiana napięć w Afterburnerze coś daje. Z tego co pamiętam, to trzeba było dopisać jakąś linijkę w configu Afterburnera, żeby te zmiany napięć na suwaku były uwzględnione. Tylko nie jestem teraz pewien czy miałem tak na Maxwellu czy Turingu.

#4 Użytkownik jest dostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 14 Styczeń 2020 - 23:39

Dopisałem linijke, dodałem różne wartości z różnych poradników w necie i działa, 1.093V 2205mhz, ale to tylko do testów nie 24/7 ;)

Limitu OC pamięci chyba nie da się ustawić dalej niż 1500

Ten post był edytowany przez Kjubb dnia: 14 Styczeń 2020 - 23:40


#5 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 15 Styczeń 2020 - 12:38

Limitem są wartości zapisane w biosie gpu. Zewnętrznymi programami typu Afterburner tego nie przeskoczysz.

Ten post był edytowany przez kamilos69 dnia: 15 Styczeń 2020 - 12:44


#6 Użytkownik jest dostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 15 Styczeń 2020 - 15:01

Chodziło mi o limit który miała moja karta 1.063V, turingi mogą latać na 1.093, wyżej nie chcę.

Ten post był edytowany przez Kjubb dnia: 15 Styczeń 2020 - 15:01


#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4055
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Styczeń 2020 - 15:07

Zobacz postKjubb, o 15 Styczeń 2020 - 15:01, napisał(a):

Chodziło mi o limit który miała moja karta 1.063V, turingi mogą latać na 1.093, wyżej nie chcę.

Napisz jak to zrobiłeś, może komuś w tym mi się kiedyś przyda ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • エイドリアンです
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3631
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 15 Styczeń 2020 - 15:51

W configu MSI Afterburner zmieniasz / dopisujesz

UnofficialOverclockingMode = 1


Nie pamiętam już jak ja to robiłem, ale podobno jeszcze w profilach trzeba wprowadzić drugą zmianę. Plik konfiguracyjny dla profilu ma nazwę w stylu "VEN_10..."

[Settings]VDDC_Generic_Detection=1

Ten post był edytowany przez Isharoth dnia: 15 Styczeń 2020 - 15:56


#9 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 910
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 15 Styczeń 2020 - 16:31

A potem tematy o padniętych rtx'ach :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4055
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Styczeń 2020 - 16:54

Zobacz postKjubb, o 15 Styczeń 2020 - 15:01, napisał(a):

Chodziło mi o limit który miała moja karta 1.063V, turingi mogą latać na 1.093, wyżej nie chcę.


#11 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • エイドリアンです
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3631
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 15 Styczeń 2020 - 17:20

Zobacz postKeel, o 15 Styczeń 2020 - 16:31, napisał(a):

A potem tematy o padniętych rtx'ach :E

Musiałbyś mieć dużego pecha, żeby w ten sposób uwalić GPU. Te śmieszne wartości, które odblokowujesz tą zmianą w configu mają małe przełożenie na potencjał OC i temperatury. Co najwyżej skrócą trochę żywotność. Prawdziwa zabawa zaczyna się przy edycji BIOSu.

#12 Użytkownik jest dostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 252
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 15 Styczeń 2020 - 21:39

Ten poradnik mi pomógł: https://forums.evga....r-m2820280.aspx

Zobacz postKeel, o 15 Styczeń 2020 - 16:31, napisał(a):

A potem tematy o padniętych rtx'ach :E


Napięcie wyższe o 0.03V, które jest oczywiście dopuszczane przez Nvidie może uszkodzić GPU? Wez przestań :lol2: :lol2: :lol2:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych