Forum PCLab.pl: Różne problemy z puppylinuksem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Różne problemy z puppylinuksem puppylinux Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35714
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 13 Styczeń 2020 - 09:46

Staram się podpiąć sieć lokalnie, ale niestety obydwa laptopy działające na puppym dostają ten sam adres ip. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak to obejść?

Hostname jest różne w obydwu przypadkach, adresy mac również. Ruter ustawiony jest tak, żeby z automatu przydzielać adres ip.

Edit: nie ma nic w /etc/networks/interfaces

#2 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 13 Styczeń 2020 - 11:29

z tego co kiedyś się bawiłem to puppy ma ustawione statyczne ip i trzeba zmienić na dhcp lecz mogę się mylić
Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35714
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 14 Styczeń 2020 - 08:38

Właśnie jest w trybie automatycznego przypisywania adresu ip. Jak nie da się normalnie, to ręcznie to wszystko ustawię.

Edit: ehhh ... jeszcze lepsze cuda: laptop1 - działa automount, pokazuje się ikonka z pendrivem; laptop2 - system instalowany tak samo - nie działa automount :/

#4 Użytkownik jest niedostępny   witek_w11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 291
  • Dołączył: So, 25 Wrz 10

Napisany 15 Styczeń 2020 - 22:44

Eeee ale ikonki pokazują niezamontowane pendraki. Może na jednym penie zrobiłeś pupsave a na drugim nie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych