Forum PCLab.pl: Klonowanie dysku na SSD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Klonowanie dysku na SSD Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   0101010101 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 14 Sty 20

Napisany 14 Styczeń 2020 - 12:13

Witam,
Chcę przenieść system Windows i partycje recovery z laptopa z dyskiem HDD na nowy dysk SSD. Zależy mi na tym żeby nie można było odczytać tych moich danych ze starego HDD, które zostały już dawno usunięte, ale jak wiadomo można je przywrócić pewnie jakimś programem. Czy jeżeli dokonam klonowania tego starego dysku na nowy, np. programem easeus todo backup, to te dane które zostały usunięte kiedyś ze starego dysku się nie sklonują też na nowy dysk? Przypuszczam, że nie, ale wolę się upewnić.
Nie chodzi mi o samą procedurą jak sklonować, ale czy klonowanie przenosi tylko te dane widoczne czy też usunięte kiedyś z dysku?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kretowicz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 300
  • Dołączył: So, 14 Lip 12

Napisany 14 Styczeń 2020 - 16:43

Do klonowania z dysku na dysk polecam coś typu AOMEI Backupper Standard - dobrze się sprawdza. Ja odpalałem z Live Windows (z pendrive sobie i klonowałem).
Do nie odzyskania z dysku danych polecam przynajmniej raz ustawić 0 logiczne na dysku. Polecam np mhdd - wykona i analizę dysku bardzo dobrą i potrafi naprawić uszkodzone logicznie sektory podczas dokładnego czyszczenia dysku. Długo pracuje wykonując zerowanie - zależnie od stanu i prędkości dysku, lecz polecam zarezerwować sobie dla niego nockę działania.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20387
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 14 Styczeń 2020 - 16:58

Zobacz post0101010101, o 14 Styczeń 2020 - 12:13, napisał(a):

Nie chodzi mi o samą procedurą jak sklonować, ale czy klonowanie przenosi tylko te dane widoczne czy też usunięte kiedyś z dysku?

Jeżeli na hdd te dane są do odzyskania i jeżeli klonowanie polega na kopii sektorowej, to przeniesie się wszystko.

Jeżeli chcesz się pozbyć tych starych danych, to proponuję najpierw sklonować dysk, potem wyczyścić ssd, jak się nic nie zrypie, to zrobić to samo na hdd.
https://www.howtogee...ace-in-windows/

#4 Użytkownik jest niedostępny   0101010101 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 14 Sty 20

Napisany 15 Styczeń 2020 - 10:57

Dziękuję za odpowiedzi.
A jeśli zrezygnuję z tych partycji recovery, to jak można odtworzyć Windowsa bez czystej intalacji? Jeśli zrobię w Windows 10 dysk odzyskiwania systemu na pendrive, to mogę go uruchomić potem na nowym dysku i system się zainstaluje z tego dysku odzyskiwania?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20387
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 15 Styczeń 2020 - 11:07

Nie wiem, nie miałem okazji w ten sposób stawiać systemu.

Jeżeli masz oba dyski, to po prostu spróbuj.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bemx2k 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 06

Napisany 15 Styczeń 2020 - 11:10

Od lat używam Aoemi Backuper szczerze polecam ten soft , dobrze poinstalowany windows zawsze traktuje Backupem .

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych