Forum PCLab.pl: Dell - FAN function failure, brak pomysłu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dell - FAN function failure, brak pomysłu Błędne koło w sprzęcie Della Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 18:14

Dzień dobry, ten wpis będzie trochę dłuższy, więc na wstępie info do moda - jeśli pomyliłem dział to proszę o przeniesienie, bo nie mam pomysłu na tego laptopa.
TL;DR - 2letni lapek Della wpadł w błędne koło, Dell nie widzi rozwiązania online
Pacjent:
Dell Inspiron 5575
Ryzen 2500U
Crucial 2x4GB
Vega 8? tutaj nie jestem pewny
Goodram IRDM PRO 240GB (zdrowy w 110%)

Więc tak: laptop zaczął działać coraz wolniej więc zapadła decyzja o sformatowaniu komputera. Pendrive, standardowa procedura i tutaj zonk. Po pierwszym restarcie, zaraz po instalacji Windowsa (ten restart po którym system jeszcze sprawdza urządzenia, sterowniki etc) do gry wchodzi Dell Assisant i wyrzuca błąd 'FAN function failure' Error Code 2000-0712. Wyświetla nawet QR Code, który po zeskanowaniu odsyła nas do strony Della gdzie wywala kolejny błąd o nieznalezieniu problemu :E No dobra, to kolejna próba, druga, trzecia i bez tak bez skutku. Instalacja windowsa nie przebiega do końca, bo po pierwszym restarcie zawsze wywala błąd o wentylatorze. Gwarancji już nie ma więc szybka rozbiórka laptopa, wymiana pasta, wyczyszczenie, ale niestety bez skutku. Idąc za ciosem - update BIOSu. Na stronie Della znalazłem bios w wersji 1.3.3 (siedzi 1.1.1 sprzed 2lat), wrzucam na pendrive, F12 -> flash bios > wybieram pendrive > plik .exe z BIOSem 1.3.3 > "Invalid File". Wchodzimy w błędne koło - nie mogę zrobić update BIOSu z poziomu windy, bo nie mogę zainstalować systemu :E NATOMIAST wentylator działa chyba własnym życiem. W BIOSie potrafi szumieć pełną mocą, a podczas instalacji systemu nawet nie zakręci mimo, że obudowa laptopa robi się wyraźnie ciepła. Czasem zakręci, czasem nie, nie ma reguły
Strona Della wyrzuca komunikat 'wystąpił błąd, spróbuj ponownie później' kiedy wklepie w ich systemie ten Error Code. Google milczy, mi się pomysły kończą, gwarancji już nie ma.
Ktoś coś jakieś pomysły?

#2 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13209
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:15

Cytuj

do gry wchodzi Dell Assisant i


A czystej instalacji próbowałeś?

To przez wentylator dochodzi do określonej temperatury i restart windy?

#3 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:25

Zobacz postKiller85, o 14 Styczeń 2020 - 19:15, napisał(a):

A czystej instalacji próbowałeś?

To przez wentylator dochodzi do określonej temperatury i restart windy?

1. Instalka jest czysta, a mimo tego Dell wcina swoje dwa grosze
2. Nie wydaje mi się, raz mi się udało, że podczas instalki wentylator chodził cały czas jak suszarka, restart i komunikat o FAN failure kiedy go wyraźnie słychać jak dmucha..

Dla mnie cały ten Assisant i ich support to nieporozumienie, bo wprowadzają jeszcze więcej zamieszania i niewiadomych

#4 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18942
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:30

instalator w10 rozumiem czyścioch ze strony ms pobrany?

#5 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:32

Zobacz postbartosz302, o 14 Styczeń 2020 - 19:30, napisał(a):

instalator w10 rozumiem czyścioch ze strony ms pobrany?

Tak jest

#6 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18942
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:36

wyjąć dysk z lapka, podpiąć do innego komputera, postawić system i wsadzić z powrotem - jeśli dalej system nie będzie chciał wstać, to niestety serwis (siadła kontrola obrotów wentylatorem)

#7 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13209
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:36

To jakim cudem wcina się Dell-owskie programy?
Hmm...stery?

#8 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:40

Zobacz postbartosz302, o 14 Styczeń 2020 - 19:36, napisał(a):

wyjąć dysk z lapka, podpiąć do innego komputera, postawić system i wsadzić z powrotem - jeśli dalej system nie będzie chciał wstać, to niestety serwis (siadła kontrola obrotów wentylatorem)

Jest to jakiś pomysł w sumie.
Idąc za ciosem - podpiąłem dysk HDD, który wiem że jest sprawny i wyczyszczony. Nawet nie dobiłem do końca instalacji Windowsa - DellAssist wywala komunikat o FAN failure i dziękuje do widzenia. Jak mi się udało ostatecznie postawić system to po restarcie i tak wyskoczył komunikat.

Mi się wydaję, że problem jest bardziej złożony i siedzi gdzieś głębiej, a laptop widzi to jako problem z wentylatorem mimo, że czuje po dłoniach jak tłoczy powietrze

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18942
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:41

dell ma rozbudowane uefi, w nowszych desktopach od nich też podobne historie są - ale tam da się to wyłączyć, w laptopach ciężej z tym

#10 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:42

Zobacz postbartosz302, o 14 Styczeń 2020 - 19:41, napisał(a):

dell ma rozbudowane uefi, w nowszych desktopach od nich też podobne historie są - ale tam da się to wyłączyć, w laptopach ciężej z tym

Nie znalazłem żadnego Advanced Mode'a żeby wyłączyć ręcznie cokolwiek związanego z temperaturami, a szukałem tego dłuższa chwilę

#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18942
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:45

Zobacz postdudek970, o 14 Styczeń 2020 - 19:40, napisał(a):

Jak mi się udało ostatecznie postawić system to po restarcie i tak wyskoczył komunikat.

to nie ma co przekładać dysku do innego komputera, będzie to samo... trywialne pytanie - resetowałeś ustawienia biosu (bateryjką/komendą)? sprawdź, jak długo pracuje na samym biosie (czy też w końcu sypnie komunikatem o wentylatorze)

#12 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 19:51

Zobacz postbartosz302, o 14 Styczeń 2020 - 19:45, napisał(a):

to nie ma co przekładać dysku do innego komputera, będzie to samo... trywialne pytanie - resetowałeś ustawienia biosu (bateryjką/komendą)? sprawdź, jak długo pracuje na samym biosie (czy też w końcu sypnie komunikatem o wentylatorze)

Przestawiłem tylko na defaultowe ustawienie z poziomu BIOSu, sprawdzę baterię i sprawdzę ile pociągnie bez niej

#13 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 14 Styczeń 2020 - 22:04

UPDATE@

Wypiąłem baterię BIOSu, zacząłem stawiać system z jeszcze innej instalki i teraz DellAssisant nie wyskakuje, ale system wiesza się przy 16-20% "Przygotowywania urządzeń" :E :E :E po restarcie wiesza po prostu sam z siebie

UPDATE 2@ jaja się tu dzieją :E zacząłem wachlować RAMem i po zmianie DellAssisant sie objawił z komunikatem Memory Change :E czyli ten bandyta dalej w tle siedzi i reaguje mimo ciągle wywalonej baterii CMOS

W ogóle pomijając procesor i radiator, wentylator jest niesamowicie gorący, RAM tak samo

Ten post był edytowany przez dudek970 dnia: 14 Styczeń 2020 - 22:09


#14 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16079
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 15 Styczeń 2020 - 00:10

To nie jest Dell Assistant w sensie program windowsowy, a fragment testow BIOSu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 15 Styczeń 2020 - 07:51

Zobacz poststaffer, o 15 Styczeń 2020 - 00:10, napisał(a):

To nie jest Dell Assistant w sensie program windowsowy, a fragment testow BIOSu.

O, już coś wiem :D

Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? :E

#16 Użytkownik jest dostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 967
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 15 Styczeń 2020 - 08:46

Spróbuj po kolei z tym biosem, skoro masz 1.1.1 którego nie ma na stronie* (1.0.7 > 1.1.2) wgraj najpierw 1.1.2

Cytuj

System BIOS dla komputerów Inspiron 15 5575/5775 Raven Ridge WYMAGANY RESTART
System BIOS dla komputerów Dell Inspiron 5575/5775 RAVEN AMD
Poprawki i usprawnienia
1. Zwiększono tablicę temperatur, aby zoptymalizować warunki termiczne wentylatora.

https://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/drivers/driversdetails?driverid=wnfnp&oscode=wt64a&productcode=inspiron-15-5575-laptop

i jedziesz po kolei każdy kolejny bios.

zaleceniem w przypadku występującego problemu to aktualizacja bios
https://www.dell.com/support/article/pl/pl/plbsd1/sln316312/b%C5%82%C4%85d-powoduj%C4%85cy-nieprawid%C5%82ow%C4%85-odpowied%C5%BA-wentylator%C3%B3w-dell-g5-5590-i-g7-7590-7790?lang=pl


a changelog 1.1.6 też zawiera coś związanego z pd

Cytuj

- Updated the Power Delivery (PD) firmware to v3.0.
- Enhanced the system's power saving feature.



Jeszcze zostaje Ci jedna możliwość jeżeli nie wgrasz BIOSu 1.1.2, odpal Hiren's Boot CD i próbuj z WinRE.

BitLockera nie masz włączonego?


* może o innym modelu mowa?

Ten post był edytowany przez zakk87 dnia: 15 Styczeń 2020 - 08:55


#17 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 15 Styczeń 2020 - 10:39

Zobacz postzakk87, o 15 Styczeń 2020 - 08:46, napisał(a):

Spróbuj po kolei z tym biosem, skoro masz 1.1.1 którego nie ma na stronie* (1.0.7 > 1.1.2) wgraj najpierw 1.1.2

https://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/drivers/driversdetails?driverid=wnfnp&oscode=wt64a&productcode=inspiron-15-5575-laptop

i jedziesz po kolei każdy kolejny bios.

zaleceniem w przypadku występującego problemu to aktualizacja bios
https://www.dell.com/support/article/pl/pl/plbsd1/sln316312/b%C5%82%C4%85d-powoduj%C4%85cy-nieprawid%C5%82ow%C4%85-odpowied%C5%BA-wentylator%C3%B3w-dell-g5-5590-i-g7-7590-7790?lang=pl


a changelog 1.1.6 też zawiera coś związanego z pd



Jeszcze zostaje Ci jedna możliwość jeżeli nie wgrasz BIOSu 1.1.2, odpal Hiren's Boot CD i próbuj z WinRE.

BitLockera nie masz włączonego?


* może o innym modelu mowa?

Próbowałem wgrać BIOS 1.1.2, ale dostawałem komunikat taki jak zawsze czyli - Invalid File! na pendrive mam sam plik .exe ze strony Della
Aktualizacja BIOSu nie wchodzi w grę aktualnie

Spróbuje z Hiren'st Bootem
BitLockera sprawdzę, można to jakoś wyłączyć ew. z poziomu BIOSu?

Ten post był edytowany przez dudek970 dnia: 15 Styczeń 2020 - 10:44


#18 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 15 Styczeń 2020 - 11:23

Z ciekawości skontaktowałem się też z pozagwarancyjnym serwisem Della i dowiedziałem się, że

1) update BIOSu przeprowadzamy z poziomu Windy
2) fizycznie wentylator na 99% jest sprawny skoro go słychać
3) faktycznie jestem w błędnym kole
4) pewnie padł jakiś układ odpowiedzialny za sterowanie obrotami :E

#19 Użytkownik jest dostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 967
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 15 Styczeń 2020 - 13:44

bitlockera wyłączasz z poziomu Windowsa :E
odpal Windowsa z pendriva i zrób aktualizację.

Ten post był edytowany przez zakk87 dnia: 15 Styczeń 2020 - 13:45


#20 Użytkownik jest niedostępny   dudek970 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1149
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 16 Styczeń 2020 - 20:20

Próbowałem jeszcze wgrać linucha, ale bez skutku. Dostaje freeza zanim tak naprawdę zacznie instalacje

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych